Autorski tekst Politika

Presecanje crvene vrpce izbora u Srbiji

Srbija je zemlja sa najvećim brojem najavljenih najava. Poslednja u nizu najava su izbori na svim nivoima. Kako od prethodnih najavljenih najava uglavnom nije bilo ništa, iskreno se nadamo da će ova biti ispunjena, pa u susret predstojećoj hajde da se malo prisetimo kako izgledaju i teku izborne kampanje u Srbiji i istovremeno zapitamo – da li se izborne kamapanje u Srbiji ikada završavaju?

Impresivno je gledati tv izveštaje o tome kako se ljudi, najčešće članovi vladajuće stranke, spontano organizuju i autobusima dolaze na mesta svečanih otvaranja raznih objekata, sa željom da uživo prisustvuju presecanju crvenih vrpci, te gromoglasnim, a opet spontanim, aplauzima pozdravljaju predsednike opština i ponekog direktora, primljenog po partijskoj liniji. Apsurd praćenja svih mogućih otvaranja doživeo je svoj vrhunac u Apatinu, kada je u Domu za stare i penzionere ministar za rad i socijalna pitanja lično otvorio – lift. U ozbiljnoj konkurenciji su i svečana otvaranja javnog toaleta na groblju, semafora i nekoliko pešačkih prelaza.

Uz ozbiljnu pažnju medija, ispratili smo završetak svakog kilometra puta, pa čak i krpljenje rupa. Ponekad smo imali priliku da se divimo i otvaranju polovine završenog puta uz pretpostavku da je to bilo samo zbog toga da nam zagolicaju maštu, jer bi u roku od par sati taj isti deo puta zatvorili, da bi se radovi nastavili.

Obilaznice su svojevrsni favoriti kada govorimo svečanim otvaranjima, pa smo tako pojedine obilaznice zatvarali, kako bismo ih ponovo otvorili. Uzmimo, na primer, obilaznicu kod Batajnice koja je prvi put svečano otvorena 2012, zatim smo imali još jedno otvaranje u novembru 2014, a kako još uvek nije završena, sa nestrpljenjem očekujemo novih nekoliko otvaranja.

Na početku Pupinovog mosta (Zemun – Borča) izvođači radova, možda i bez saglasnosti investitora, podigoše impresivnu mermernu ploču, koja je svojom estetikom mnoge podsetila na nadgrobni spomenik. Kako je fotografija sporne ploče otišla u etar pre svečanog otvaranja mosta i naišla na podsmeh javnosti, hitnim rešenjem taj nadgrobni spomenik beše uklonjen. Na otvaranju beše i politički napeto, jer su ovom svečanom događaju istovremeno prisustvovali bivši i sadašnji gradonačelnik uz sva ceremonijalna uvažavanja i međusobne čestitke.

Predizborne “investicije” stranaca nekako spadaju u posebnu kategoriju i posebno im se daje na značaju. Neposredno pred izbore u martu 2014. godine tadašnji prvi potpredsednik vlade ubeđivao nas je da je nemački Mercedes “investirao” u naše autobuse, što prevedeno sa predizbornog rečnika znači da nam je sa velikim zadovoljstvom prodao svoje šasije. Izašao je na kraju Frankeštajn iz fabrike – dole znak Ikarbusa, a na telopu piše Mercedes. Tako taj mali problem oko termina kupovina ili investicija bi rešen. Pitam se, ako ove godine, na primer, Japan odluči da investira u Ikarbus, da li će premijer na telopu Ikarbusovog autobusa napisati Toyota?

Nismo uspeli da prebrojimo sve kamene temeljce, a bilo ih je zaista mnogo. Ne znam šta se sa svima njima dogodilo, ni kako napreduju radovi, ali ne bi bilo loše da se neko seti i pođe u iskopavanje istih. Predlažem da to uradi opozicija, jer bi takvom istragom mogla da naiđe na svoje temeljce postavljene onomad dok su bili pozicija. Jednog lepog dana ovi temelji će biti prava poslastica za arheologe, a možemo ih izloziti i u nekom muzeju.

Postavljanje kamena temeljaca prošle godine podignuto je na jedan viši nivo, te je uz kamen temeljac Beograda na vodi položena i vremenska kapsula, moderni svedok vremena. U trenutku zakopavanja te vremenske kapsule stekao se utisak da se u istoj nalazi tajni ugovor na osnovu kojeg su impozantni i misteriozni radovi započeti, pa ću biti slobodna da predložim da se na isti način reši sporno pitanje svih tajnih ugovora potpisanih do sad u Srbiji i da ih više ne zaključavamo u fioke i sefove, već da ih zakopamo.

Sprečimo epidemiju kolektivne amnezije u Srbiji. Izađi i glasaj. Važno je. Nikad nije bilo važnije.

Tatjana Macura,
članica Glavnog odbora pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović”

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Apelujem na sve da dele tekstove pokreta i snimke preko fejsbuka, da ih pustaju kuci prijateljima i familiji, jedino tako moze da se pobedi medijski mrak i zaustavi ova posast koja vlada vec 3 decenije

  • Imao sam tu čast da dobijem komentar na moje dugačko pisanije na g+ -u. Lepo je što pored svih „mojih muka” u celoj ovoj Situaciji mogu malo i da se nasmejem. Ali, ipak, samo malo….

  • Nemate vi “postenjacine” pojma sta taj lift znaci za desetine nepokretnih u Domu za penzionere u Apatinu. Da ste otisli da obidjete isti videli bi koliki je znacaj lifta. Najlakse je pljuvati po drugima jer vam je to neko drugi rekao. Taj lift se ceka 2 decenije tamo. Nijedva vlast pre toga ga nije napravila.

    • Marko, nije posao vlasti da otvara liftove već da uredi državu, da rade institucije sistema i privreda. Tada ne bi morali da čekate lift dve decenije. Nemamo mi ništa protiv otvaranja liftova, nama samo smeta što oni ne rade svoj posao.

    • TO SAM I JA PISALA. BRIGA LJUDE U DOMU I ZA TRAKE I ZA MINISTRA, PREDSEDNIKA ILI KOGA VEC. NJIMA JE LEPSE I BOLJE. OVI ODLAZE I DOLAZE. PARE SU OSTALE U GRADU.

  • zanimljivo bi bilo pogledati ponude i tendersku dokumentaciju, obzirom da ovde nema posla bez provizije, na stranu kakav je lift da li hidraulicni ili sa pogonskom uzetnjacom saili bez reduktora, kakva je garancija i ko ce ga odrzavati, nije bas prijatno kada je lift iskljucen, bolesnici kada se zaglave, kada naglo propada i jos zapravo vise cini ljude nervoznim da imaju lift neispravan nego da ga uopste imaju, poznati su promasaji kadrovske muckalice segamegadens direktorcica i bitangica pa je ova moja konstatacija potpuno na mestu cega se god “dofate” to i propadne.
    Inace u srbiji ima preko 26000 liftova od kojih je vecina starija od 50 godina a uvozni liftovi su dvostruko skuplji nego domace proizvodnje (porednjenje iz devedesetih godina proslog veka sa sada vec rasformisanom fabrikom david pajic daka)posmatrano od momenta postavljanja i 10 godisnje exploatacije.

  • Izbori se dobijaju ako vecina simpatizera na drustvenim mrezama i internetu bude podelila vecinu materijala koju publikuje pokret DOSTA JE BILO.Pored toga,tu pricu treba stalno siriti u svom okruzenju i onda se mozemo nadati da ce uskoro zapoceti promene,naravno ne na onom nivou sto bi vecina gradjana zelela.Za preporod,ukoliko bude sve teklo solidnim tempom moze se ocekivati tek za 3-5 godina.Treba biti strpljiv,ali aktivan,ali ces tada znati i osetiti da ce zaista nastupiti promene na bolje.DOSTA JE BILO,za promene na bolje !!!

  • E, Srbijo majko. Da li nam trebaju crvene trake, aplauzii kameni temeljci je ne bitno ako iza njih stoje izgradjene fabrike, liftovi, putevi. Svaka cast onom ko u ovo vreme otme bilo kakve pare za svoj grad a ako je cena toga da predsednici, poslanici, ministri dolaze i otvaraju pa neka otvaraju. Nekom je danas lakse. Pobrkasmo nacin i cilj. SVAKA CAST ZA SVAKI PUT, LIFT, FABRIKU.