Ауторски текст Саобраћај

Побегла зебра из Титела

Све је почело на часу ликовног када су деца првог разреда основне школе “Светозар Милетић” Тител од своје учитељице добила задатак да нацртају своју улицу, учеснике у саобраћају, саобраћајне знакове и сигнализацију. Радови наше паметне деце су били више него лепи и креативни – семафори, знакови, путеви, улице, аутомобили и разна друга возила били су непресушна инспирација за радове малишана.

road-sign-63983_1280

Када су дошле на ред оцене, учитељица није имала проблем да свим својим ђацима да највишу оцену и речи хвале за креативност и добро урађен задатак. Срећа и радост могли су се осетити у целом разреду, деца су коментарисала и тумачила цртеже свих ђака заједно. Био је то последњи час тог дана, и права је срећа за просветног радника када пошаље децу кући у одличном расположењу.

Ствар постаје занимљива тек пред излазак сунца наредног дана, око 4 часа ујутру. Учитељица се у тим раним јутарњим часовима пробудила у бунилу. Брзо се спремила за посао који је почињао у 8 сати тог јутра, и већ у 5 сати била исред школе чекајући чистачицу да откључа школу. Улетела је у школу чим је чистачица откључала, и, брзином за коју није ни знала да поседује, отрчала до своје учионице.

Као у филму, почела је у неверици да листа радове својих ђака од претходног дана. Само ју је столица спасила да се на сруши на под. Ни на једном раду, укупно 23, није била нацртана “зебра”. Поставила је питање себи: како је могуће да ниједно дете није нацртало пешачки прелаз? За одговор јој је остало 3 сата. Од 5 ујутру, до почетка првог часа, учитељица је скоро трчећи обилазила улице по Тителу.

Када је час почео деци је саопштена фантастична вест. Пошто у Тителу не постоји ниједан пешачки прелаз, школа ће организовати једнодневни излет за ђаке прваке у Зрењанин, како би деца видела пешачки прелаз и научила чему служи. У плану је да се након ђачког организује и излет за политичаре на власти, могуће је да ни они нису имали прилике да виде ово саобраћајно чудо.

Сада наша деца цртају пешачке прелазе у својим радовима и надамо се да ће власт почети да црта пешачке прелазе по тителским улицама како би заштитили децу на путу од куће до школе.

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић”
Општински одбор Тител

Ознаке
ДЈБ Војводина

ДЈБ Војводина

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Nadam se da planirate konkretnu akciju lobiranja za crtanje zebri po Titelu, ali i za druge mere koje bi (ne samo) malim Titelcima omogućile udobno i bezbedno kretanje kroz varoš.