Autorski tekst Saobraćaj

Pobegla zebra iz Titela

Sve je počelo na času likovnog kada su deca prvog razreda osnovne škole “Svetozar Miletić” Titel od svoje učiteljice dobila zadatak da nacrtaju svoju ulicu, učesnike u saobraćaju, saobraćajne znakove i signalizaciju. Radovi naše pametne dece su bili više nego lepi i kreativni – semafori, znakovi, putevi, ulice, automobili i razna druga vozila bili su nepresušna inspiracija za radove mališana.

road-sign-63983_1280

Kada su došle na red ocene, učiteljica nije imala problem da svim svojim đacima da najvišu ocenu i reči hvale za kreativnost i dobro urađen zadatak. Sreća i radost mogli su se osetiti u celom razredu, deca su komentarisala i tumačila crteže svih đaka zajedno. Bio je to poslednji čas tog dana, i prava je sreća za prosvetnog radnika kada pošalje decu kući u odličnom raspoloženju.

Stvar postaje zanimljiva tek pred izlazak sunca narednog dana, oko 4 časa ujutru. Učiteljica se u tim ranim jutarnjim časovima probudila u bunilu. Brzo se spremila za posao koji je počinjao u 8 sati tog jutra, i već u 5 sati bila isred škole čekajući čistačicu da otključa školu. Uletela je u školu čim je čistačica otključala, i, brzinom za koju nije ni znala da poseduje, otrčala do svoje učionice.

Kao u filmu, počela je u neverici da lista radove svojih đaka od prethodnog dana. Samo ju je stolica spasila da se na sruši na pod. Ni na jednom radu, ukupno 23, nije bila nacrtana “zebra”. Postavila je pitanje sebi: kako je moguće da nijedno dete nije nacrtalo pešački prelaz? Za odgovor joj je ostalo 3 sata. Od 5 ujutru, do početka prvog časa, učiteljica je skoro trčeći obilazila ulice po Titelu.

Kada je čas počeo deci je saopštena fantastična vest. Pošto u Titelu ne postoji nijedan pešački prelaz, škola će organizovati jednodnevni izlet za đake prvake u Zrenjanin, kako bi deca videla pešački prelaz i naučila čemu služi. U planu je da se nakon đačkog organizuje i izlet za političare na vlasti, moguće je da ni oni nisu imali prilike da vide ovo saobraćajno čudo.

Sada naša deca crtaju pešačke prelaze u svojim radovima i nadamo se da će vlast početi da crta pešačke prelaze po titelskim ulicama kako bi zaštitili decu na putu od kuće do škole.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović”
Opštinski odbor Titel

Oznake

DJB Vojvodina

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Nadam se da planirate konkretnu akciju lobiranja za crtanje zebri po Titelu, ali i za druge mere koje bi (ne samo) malim Titelcima omogućile udobno i bezbedno kretanje kroz varoš.