Blog Policija

Reforma komunalne policije (2)

 

Komunalnu policiju treba ukinuti. Petogodišnje iskustvo (pogotovo u Beogradu) iskompromitivalo je njen koncept. Njene poslove treba da preuzme posebno odeljenje regularne policije i ostale institucije koje su ih obavljale pre njenog uvođenja 2010. godine. U Srbiju treba vratiti direktan izbor gradonačelnika i predsednika opština. Tek nakon toga komunalna policija ponovo može da se vrati u nadležnost lokalnih vlasti.

 

12746527_10205542920920332_714916997_n

 

Nivo ovlašćenja. Najnoviji predlozi po kojima se komunalnoj policiji uvećavaju represivna ovlašćenja su neprihvatljivi. Komunalna policija u Beogradu (a i u drugim gradovima u Srbiji) počela je da se prepoznaje je po reagovanju van ovlašćenja. Izlaženje iz ovlašćenja su uglavnom u pravcu represije (maltretiranje građana, zaštita privatnih projekata, zaštita lokalnih čelnika).

 

Reforma bi trebalo da ide u pravcu smanjenja represije koje je komunalna policija do sada demonstrirala, a ne njenog povećanja. Predlozi po kojima komunalnoj policiji treba dati ovlašćenja za legitimaciju i privođenje građana (do sada su to mogli samo u prisustvo regularne policije), ovlašćenje da ispisuje prekršajne naloge umesto mandatnih kazni, i ispituje građane je neodpustivo.

 

Povećanje broja. Najavljeno povećanje broja policijaca za tri puta je takođe neprihvatljivo bez prethodnog obrazloženja. Koje to poslove komunalna policija do sada nije mogla efikasno da obavlja da bi njen broj morao da bude povećan?

 

Očigledno da je cilj vladajuće koalicije u Srbiji i u Beogradu da od komunalne policije vremenom napravi regularnu policijsku formaciju, s tom razlikom što bi komunalna policija ostala odgovorna lokalnim organima vlasti, umesto republičkim.

 

Nadležnost. U tome je glavna tačka reforme. Komunalna policija ne može da bude stranačka policija. Ključno pitanje za funkcionisanje komunalne policije jeste pitanje sistema bezbednosti u kome se komunalna policija nalazi. Trenutno se komunalna policija nalazi izmeštena iz sistema bezbednosti u kome se nalaze regularna policija i ostale bezbednosne snage (član 31. Zakona o komunalnoj policiji). Umesto da komunalni policajci odgovaraju načelniku policije koji odgovara Vladi Srbije, a ova Skupštini Srbije, načelnik komunalne policije odgovara lokalnim vlastima, tj. gradonačelniku.

 

Svetska rešenja po ovom pitanju su različita. Postoje zemlje gde je komunalna policija u sastavu regularnih policijskih snaga (najpoznatiji je primer Velike Britanije i čuvenih bobija), kao i zemlje gde je odgovorna lokalnim vlastima. Za Srbiju (pogotovo Beograd) je bolje da se komunalna policija trenutno stavi pod nadležnost regularne policije, odn. da bude posebno odeljenje u okviru regularnih policijskih snaga koje će se baviti komunalnim poslovima. Ovakva reforma faktički znači ukidanje komunalne policije kao posebne formacije i stranačke policije.

 

Direktan izbor gradonačelnika. Ukidanje ne mora da bude trajno. U gradove i opštine je potrebno vratiti direktnu izbornost gradonačelnika i predsednika opština. Direktna izbornost bi takođe morala da ima jasno izdefinisane procedure za opoziv gradonačelnika ili predsednika. To bi građanima omogućilo da reaguju na lošu politiku koju vode lokalne vlasti, uključujući tu i komunalnu policiju. Recimo, uz direktan izbor gradonačelnika, građani koji prikupe 10% potpisa ukupnog biračkog tela u lokalnoj jedini (gradu, opštini) mogu da pokrenu referendum za smenu gradonačelnika.

 

Da je takva institucija danas na snazi u Beogradu, revoltirani građani, kojih ima više od 10%, već bi imali priliku da se organizuju i zatraže smenu gradonačelnika na referendumu. Ako gradonačelnici žele da zadrže svoja mesta moraće da vode računa o tome kakvu komunalnu politiku vode i na koji način se komunalna policija ophodi prema građanima.

 

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ovo je potpuno tacno…Pitajte nesrecnike kojima je stalo do brasna, secera i dioptrijskih naocara iz kineskih prodavnica u Vrbasu! :

    Preuzeto, istinita tvrdnja …time se hvale i to ne kriju mnogi clanovi SNS-a iz ovog grada !

    “I SNS i DS i SPS. Zbog tvog glasa partokratija i drži Srbiju u medijskom mraku. Hoće da te kupe za kilo brašna, ulje ili par hiljada dinara. Ili da te obeshrabre, da poveruješ da su svi isti i da ostaneš kod kuće, jer misliš da ne možeš ništa da promeniš.”

    Da li je to put..? Da li vredino vise od nezdrave hrane koju nam donse i da li vredimo vise od jednih jeftinih kineskih dioptrijskih naocara..?

  • Pa bravo,juce sam vam pisao na ovu temu. Idem da sirim dalje. Pozdrav sa Vracara, siguran sam da ste ovim dobili barem nekoliko glasova iz moje okoline.

  • Ovaj deo za promenu načina izbora mi se sviđa ali da komunalnapolicija bude deo obične policije ništa ne rešava . Morala bi prvo policija da ne bude stranačka , mafijaška i korumpirana a mi smo daleko od toga .

  • Od početka sam tvrdio da mi ovo liči na formiranje vojske sa prekomernim ovlašćenjima i pod jurisdikcijom stranke na vlasti, bez kontrole i bez vidljivih koristi za sve građane i grad u celini. Gradovi su nam deponije smeća, divlja gradnja i dalje cveta, uzurpacije javnih površina od strane pojedinaca i dalje su prisutne na svakom koraku, rečni i kanalski vodotokovi su stecište otpada i smeća, krivolovaca i ribokradica na svakom koraku i da ne nabrajam, nebriga se vidi na svakom mestu ….

  • Pod hitno zatvoriti tu instituciju, parapolicijsku formaciju, mesto za zaposljavanje podobnih i bezprizornih.
    Od starta sam shvatio da ce se izroditi u svoju suprotnost.
    Sto pre ukinuti tu Pretorijansku gardu da ne bude kasnije problema sa njima!!

  • Čini mi se da je ove po pitanju komunalne policije potrebna podrobnija analitika. Tj. da se vidi pitanje kriminala pre i posle njenog uvođenja. Kako je taj opseg varirao u domenima u kojim deluje. Koje se bile pogreške u prethodnom sistemu, kad se svim ovim stvarima bavila regularna policija. Nadam se da će Pokret pre ovo postane zvanična politika, odnosno nakon što se organizujemo kao Stranka, staviti ovo na glasanje tj. imati svoj odbor za unutrašnje poslove i da će ovo biti raspravljano, a sigurno izglasavano kao zvanična politika na nivou cele stranke.

    Ne treba lomiti na prečec. Takođe je deo programa (koji izrazito podržavam) Pokreta da se osim gradonačelnika i načelnika, direktno biraju Tužioci i Načelnici policije u datom okrugu/opštini/gradu. To takođe treba ukalkulisati u ovu analizu. Dakle da u tom trouglu/četvorouglu (ako KP ostane kao deo javne admin.) ne dođe do nekakvih anomalija i paradoksa prilikom izvršenja svojih poslova…

  • Bože moj..Imamo Fakultet bezbednosti i institute koji se bavi ovim stvarima. Oni mogu da izrade podrobnu uporednu analizu i naprave statistiku/daju brojke. Čemu država finansira javno obrazovanje/stručnjake ako sama posle neće da ih konzumira.