Autorski tekst Beograd Politika

Borba za opstanak

Čitav svoj radni život sam u privatnom poslu. Vodim malu porodičnu firmu. I tako, evo već 20 godina.

Ako mene pitate kako ide posao, mogao bih da vam dam samo jedan odgovor, a to je i odgovor većine preduzetnika koji rade svoj posao i žive pošteno od svoga rada, taj odgovor je univerzalan za nejveći broj preduzetnika i glasi : BORBA za opstanak.

Ne želim da se borim za opstanak, ja želim da radim i da mi poslovna filozofija bude: koliko radim toliko  ću i imati.

Pogađate da ta logika nema blage veze sa stanjem kod nas, odnosno: uloženi rad nije proporcionalan zaradi koju bi trebalo da ostvarite za taj rad.

Naš ekonomski sistem je potpuno urušen, javna potrošnja je smanjena, platežna moć stanovništva je niska, a to direktno utiče na nas preduzetnike. Svi porezi i takse koji opterećuju preduzetnike su podignuti, a poslovi državnih i javnih preduzeća su rezervisani i namešteni za povlašćene, privatne firme, po mnogo višim cenama u odnosu na to koliko posao realno vredi. Budžet zbog toga trpi, a to je novac svih nas poreskih obveznika.

Sa druge strane firme koje su dobile taj posao, daju ogromne provizije državnim službenicima da bi taj posao dobile i to je uhodan sistem koji tako funkcioniše u svakom državnom i javnom preduzeću, bez izuzetka.

Realni podsticaji za preduzetnike ne postoje, odnosno, procedure su toliko zakomplikovane da vam je lakše da odustanete od njih, jer su u suštini i napravljene za povlašćene. Preduzetnici moraju da rade u svojim radnjama i ne mogu sebi da priušte da izgube nekoliko nedelja na prikupljanje papirologije koju je potrebno pribaviti, a čiji se gabariti mere gabaritima jednog omanjeg kombija.

O tome da li ćete i kako ćete naplatiti posao, suvišno je govoriti, jer mehanizmi skoro da ne postoje.

Zbog svega toga , moja supruga i ja počeli smo da planiramo kako da odemo u inostranstvo, sa namerom da tamo ostanemo i pokušamo život iz početka.

Onda sam preko društvenih mreža, čuo za stavove i ideje pokreta Dosta je bilo. Što sam više slušao sve više sam bio ubeđen da se stvari mogu promeniti, da su te promene moguće, da je za njih potrebno otprilike onoliko vremena, koliko supruzi i meni da se pripremimo da odemo odavde. Sve što je potrebno je politička volja.

Ja volim svoju zemlju i bio bih srećan da ovde ostanem. Sve što mi je potrebno to je uređen sistem, gde ću imati uslove da radim,  pošteno i dostojanstveno živim od svoga rada.

Zato ću još jednom pokušati da uradim sve, da ovde ostanem, zbog sebe, zbog svoje porodice, zbog svih poštenih i pristojnih ljudi. Uradiću to tako što ću se boriti da ideje pokreta dobiju podršku što većeg broja ljudi, kako bi te ideje mogle da budu sprovedene, duboko uveren da je to pravi i jedini mogući put.

Dejan Đorđević,

član pokreta Dosta je bilo – Saša Radulović, Obrenovac

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • “Što sam više slušao sve više sam bio ubeđen da se stvari mogu promeniti, da su te promene moguće…”

    …devedesetih sam isto ovo mislio. Ostao sam i uzdao se u svoje snage i znanje i ljubav prema svom poslu. Sad sam u dugovima koje nemogu da vratim, nema šanse da zbrišem preko zbog godina, sedim i pišem ovakve komentare po forumima i novinama. “IT sektor ima svetlu budućnost…” da, ali ne u srbistanu.

    • ima projekata pogledaj github nesto ce se naci, bar kada komentarises, nema posla za lencuge partokratiju i parazite za it ima, meni oci otpadaju koliko ima posla…

    • Blago li se tebi Jarane… Nego ne mozemo svi od IT-a da zivimo niti da se njime svi bavimo…
      Kukala nam majka ostalima… Kako ja kao mali gradj. preduzimac da radim? Da radim preko neta?! Da poshaljem keramicke i gipsarske radove nekome u Norvesku pa da mi on to lepo plati u eurima oslobodjeno od svih poreza pa da ja te pare lepo podignem u Madjarskoj. Opet kazem blago li se vama…
      Ja sam nazalost morao da odem u Montenegrostan da radim za crkavicu, da bezim od inspekcija i policije kao poslednji jadnik!
      Naravno da ne odustajem od borbe za bolju buducnost i pruzam punu podrshku Sasi!!!
      O namestenim tenderima i naplati da ne pricam! Drzava mi duguje pare od 2009-e i kako ide situacija nema nishta od tih para, a tom poslu sam zarobio moju buducnost!!!

    • Ja radim freelance programiranje za lokalno tržište (čuj tržište) i to sve projekte za privatne kuće a nijedan (naravno) za javne. Ponavljam, domaće tržište. Ovo tržište smrdi jer crkava. Ti verovatno radiš za svetsko tržište. Kako onda razumeš probleme domaćeg tržišta, probleme plasmana, probleme naplate, nereačnih cena i slično? Ako je savet da se manemo domaćeg tržišta i da radimo za strance čemu onda rasprava i gubljenje vremena na ovom portalu?

  • Ne treba gubiti nadu da i ovde na izborima može proći, ali ne i pobediti, program za koji se zalaže Saša Radulović. Programe niko ne izlaže tako decidno kao on ali to većini ne smeta jer ta većina ne glasa za program već za “Ime” onoga ko im u datom trenutku najbolje laska. Meni lično se dopada program u 20 tački i za njega ću sigurno glasati pošto mi prihvatljiviji nije ponuđen. Preporučujem ga svim mislećim građanima. Ostalim nema pomoći.

  • Kakav plan vas pokret ima za male trgovacke radnje?( butike,radnje sa decijom garderobom,obucom,bizuterijom i sl) Zbog niske kupovne moci prosecnog kupca i nelojalne konkurencije ( Kinezi,buvlje pijace,internet prodaja i sl) ovaj segment je gotovo unisten.Nekada su nase radnje imale i po nekoliko zaposlenih radnika.Danas ne mozemo doprinose da uplatimo ni sebi ,a kamoli jos nekog da zaposlimo.Zakon koji bi nam omogucio da regularno poslujemo,posteno platimo carinu na uvezenu robu nikada nije donet.Oduvek smo bili prinudjeni da se snalazimo kako znamo i umemo- uglavnom placajuci raznorazne posrednike koji su visestruko zaradjivali na tom poslu,da ne pominjem podmicivanja i sverc.Zasto mi sa malim radnjama uz resenje ,ne bismo mogli da carinu na ono sto uvozimo platimo posteno po razumnoj stopi svojoj drzavi ,a ne da punimo dzepove raznoraznim spediterima i posrednicima ,samo zato sto nemamo registrovana preduzeca ,a ni para da uvezemo kontigent?Izgleda da nikom do sada nije bilo stalo da uredi ovu oblast…najlakse je onemoguciti svako regularno poslovanje ili ga dovesti do nivoa da je ,,veca dara nego maslo” ,pa onda kaznjavati ,pljuvati , ponizavati.