Ауторски текст Војводина Државна управа Економија

Војводина празних кућа

Од 2011. када је почела предаја докумената за стицање мађарског држављанства, па до недавно, преко 130.000 људи је предало захтеве и потребну папирологију, а преко 110.000 је већ положило заклетву. Има ту и пуно Срба који су добили тај чувени мађарски пасош, али малтене је читава мађарска популација са простора Војводине већ увелико поносни власник легитимације која отвара врата животу и раду у западној Европи.

passengers-1080093_1280

Приметно је у школама много мање деце мађарске националности. У разговору са неком од њих може се сазнати да махом живе код бабе и деде јер су им родитељи у Швајцарској, Немачкој, Шведској и тамо раде. На питање да ли ће и они отићи након завршетка школовања у Србији добија се одговор да они не би желели, али да ће њихови родитељи на томе инсистирати.

Одмах поред града у коме живим, Зрењанина, постоји једно село насељено претежно мађарским живљем које је припојено граду 1981. а које се зове Мужља. Нема најновијих засебних статистичких података о становништву баш због чињенице што је то село сада и званично део града. Незванично се може сазнати да је безмало око 400 читавих породица емигрирало у просперитетније крајеве драге нам Европе, коју очигледно нећемо никада ни ухватити ни стићи. Од преостале мађарске популације из Мужље нема куће која није дала једног или два члана на рад далеко од дома. Од те незамисливе бројке људи ретко ко има намеру да се врати. Војводина се празни, куће остају празне, школе једва накупе децу да формирају одељења.

Војводина много брже стари. Биће нам потребни медицински радници који сада одлазе у енормном броју. Ко ће нас лечити старе и онемоћале? Чудна је ствар и вест да се сада лекари са бироа углавном запошљавају у Суботици. Паметном је довољно да закључи да су лекари из Суботице добили те чувене пасоше и отишли у бољи живот, те тиме упразнили своја радна места.

Али не одлазе само најбољи, већ сви који имају неку шансу да се снађу. Одлазе и обични радници, домаћице, физикалци… По западној Европи раде по фабрикама, чисте, чувају туђу децу… Тужно је бити сведок таквог једног феномена који нас је задесио. Зар смо дозволили политичарима и лоповима да нас униште на најгори могући начин? Да нам ускрате право на живот достојан човека!? Хоћемо ли сви емигрирати трбухом за крухом?

Сносимо и ми део одоворности што смо дозволили овакво безнађе, што нисмо имали 6. октобар, што смо се борили само да преживимо. Затварали смо очи за корупцију, сиромаштво, незапосленост, неправду… Допустили смо политичарима да нас продају за бедне паре. Допустили смо да владају најгори, да нас омаловажавају, да нас убеде да смо глупи… Људи сада под толиком навалом превараната и морално застрањених немају другог начина да се изборе већ пакују кофере. Мора се зауставити овај негативни тренд под хитно.

Желим да се врате и моје комшије Мађари, као и сви моји драги пријатељи који већ увелико живе у Аустралији, Канади, Америци… Зато апелујем на све преостале људе здравог разума да изађу на изборе. Морамо барем покушати да јасно и гласно кажемо НЕ копупцији, партократији, буразерској економији. То је најмање што можемо учинити. Не будимо лењи, малодушни, разочарани да тај дан покажемо шта мислимо о стању до ког су нас довели!

Ми у Покрету “Доста је било” желимо и залажемо се да Србија постане држава у којој се лепо и радо живи. Ми смо пристојни људи који желе да кредибилни и стручни људи воде ову државу. Ово је последњи покушај да се спаси што се спасити може. Пристојан живот се постиже једним потезом који називамо увођење транспарентности. Јавно објављивање свих уговора, плаћања, конкурса и осталих поступака власти на свим нивоима лек је против корупције. Тајни уговори су, са друге стране, њено најгоре легло. Доста је било тајних уговора! Желимо да нас воде најбољи И да сви добију једнаке шансе. Садашње страначко запошљавање којим се на врх пробијају најгори међу нама је мора да буде укинуто! И то је део нашег програма, такође. Државно пољопривредно земљиште треба да обрађују наше породице, а не стране и велике компаније, зато што је та земља извор великог броја радних места. У потрази за радним местом наши људи и беже на запад. Снижавањем пореза се привредници поспешују на запошљавање већег броја људи, а то је једна од основних ствари које желимо да учинимо. Имамо решење, треба нам прилика. Ко, ако не ми? Кад, ако не сад? Са ким, ако не са тобом у нашим редовима? Подржите нас, придружите се!

Светлана Вукобратовић

Покрет “Доста је било-Саша Радуловић”, одбор у Зрењанину

ДЈБ Војводина

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Jako loša logika! Svaki put kad neko ode, gubiš potrošača, komšiju, prijatelja, dobrog lekara, advokata, inženjera… Kako god okreneš na gubitku si!

  • Al će se naraditi za 20.000 dinara 🙂 a šta ćemo sa 100.000 sirijaca koje ćemo zarad evro integracija morati da udomimo i koji će smanjiti cenu rada na upola od trenutnih ~120 dinara? Pooćiće braća Rusi, zavetnici, obraz i dver? ahahahahaha….

  • Ljudi se vracaju u svoju drzavu odakle poticu.”Vi” ostanite u svojoj drzavi jer bolju niste ni zasluzili.1918-2018 sto godina okupacije.

  • Prvo prijatelju, ovo stanje u Srbiji je rezultet kumunizma, koji je nemačka izmišljotina, nama nametnuta ruskim oružjem i britanskim manipulacijama. Ako ti Srbija smeta, a ti se seli na Karpate, odakle ti je pradeda i došao! Aj ćao!

 • Prostor Vojvodine je nagrabusio 1918, kada se raspala Austro-Ugarska, pregazena je kada su izbaceni Nemci, a dokrajčena 90-ih kada je naseljena Krajišnicima i Bosancima. Eto vam sada srBska Vojvodina u kojoj niko normalan neće vise da živi. Samo jedna zamerka clanku je da nisu svi Madjari iz Vojvodine uzeli madjarsko drzavljanstvo. Jako mnogo je i ostalih koji imaju pravo ima drzavljanstvo i koji su ga uzeli, ili žele. Mislim da će brojka ići i do pola miliona, ako ne i vise. Ostace samo dodjoši i oni koji “napredno” misle. Ja sam iskreno zbog tih “naprednih” i napustio Srbiju i nikada se neću vise vratiti. Pozdrav iz Londona.

  • Nije nam potreban šovinizam, šta fali onima koji su na silu došli ovde iz Bosne i Krajine? Ljubomorni ste, sram da vas bude, mrzite ljude jer potiču iz drugog kraja nekada jedne države!

 • Sad mi je kasno da odem. Pasos nemam uslova da dobijem,a uzela bih ga zbog svoje dece. Samo da odu iz ove Stradije. Sto dalje. Ostace pusta nasa Vojvodina jednako srpska,madjarska,rusinska,slovacka…Nasa! Sramota! Ko radi nasu zemlju,ko je daje i prodaje kao da mu je dedovina?! Oni isti zbog kojih smo gde jesmo,oni sa kojima nije smelo da bude kompromisa!!! Sram nas bilo! Sve. I Srbe i Hrvate i Madjare i sve druge sto smo zaboravili da je Vojvodina jednako svih nas,da je NASA! Zato im se i moze jer zarad svig sitnog trenutnog interesa zaboravljamo na buducnost nase dece i dozvoljavamo sljamu da unisti dusu Vojvodine i da nas podeli. Ja im /mu to necu dozvoliti!!! To je moja moralna i ljudska obaveza!!!

 • Pa i pola Madjarske, Poljske, Ceske danas zivi u Nemackoj, Britaniji, Svedskoj. Za pocetak nisu samo politicari krivi, mi narod treba da prestanemo sa korupcijom a i da pocnemo da kupujemo sto vise proizvoda domace proizvodnje. To je 50% posla.