Autorski tekst Zapadna Srbija

Vlast u Užicu sebi pravi državni hotel

Na sednici Skupštine grada Užica, održanoj 11.2.2016.god. odbornici su usvojili predlog da se drugi sprat Gradskog kulturnog centra (nekadašnji Dom vojske, u daljem tekstu GKC), površine 318 metara kvadratnih, ustupi Turističkoj organiziciji Užica kako bi se napravilo konačište sa šest modernih soba i ukupno dvadeset ležaja. Ovu odluku su glasom ZA podržali svi odbornici, osim odbornika LDP-a, koji je bio uzdržan.

uzice-vlast

Umesto da rešava probleme od životnog značaja za građane Užica, kao što su zagađen vazduh i voda, gradska vlast se bavi izgradnjom luksuznog državnog hotela za sopstvene potrebe

Turistička organizacija “Užice” je 25. januara dopisom zatražila od gradskih čelnika da joj ustupe prostor na drugom spratu GKC-a kako bi mogla da ispuni uslov i konkuriše za dodelu dotacija i subvencija namenjenih za projekte turizma u ovoj godini, koje dodeljuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Subvencija bi iznosila 14 miliona dinara. Kako su naveli u svom zahtevu “taj prostor može da se adaptira za potrebe smeštaja turista i na taj način reši nedostatak smeštajnih kapaciteta u samom gradu”.
Prihvatanjem ovog zahteva Turističke organizacije “Užice” i usvajanjem predloga u Skupštini grada, gradski oci su praktično postavili kamen temeljac za pravljanje hotela u državnom vlasništvu.

Iza ovog plana krije se namera da se, o trošku poreskih obveznika, daleko od očiju javnosti a u samom centru grada, naprave luksuzni apartmani za potrebe malog broja ljudi bliskih gradskoj vlasti. Prostom računicom dolazimo do toga da bi jedna takva “soba” koštala vrtoglavih 2,3 miliona dinara ili 19.000 evra!

Pitanje koje se ovde postavlja je kako se adaptacijom ovih soba rešava problem smeštajnih kapaciteta u gradu? Da li će dvadeset novih ležajeva rešiti bilo šta? Naravno da neće, jer Užice taj problem ni nema. U gradu se nalazi Hotel “Zlatibor” koji ima adaptiranih par spratova koje već godinama niko ne posećuje. Takođe, postoji i hostel, gde najčešće noće turisti plićeg džepa. Oni sa srednjim i dubljim idu pravo na Zlatibor.

Sa druge strane, GKC je jedno od retkih mesta okupljanja mladih u gradu, mesto na kome se održavaju razne priredbe, manifestacije, koncerti. Mesto u kome gradski bendovi imaju svoj prostor za probe. Da li će pravljenjem ovog smeštaja sve to utihnuti, jer, kako će neko da spava iznad sale u kojoj se održava koncert kada ni građani okolnih zgrada tada nemaju baš miran san?
Pokret “Dosta je bilo” traži od gradskih vlasti da povuku ovu odluku i da konačno počnu da brinu o interesima građana i građanki Užica. Da podsetimo, u proteklih 15 godina nijedna greenfield investicija nije dovedena u grad. Akumulaciono jezero Vrutci, odakle se grad snabdevao pijaćom vodom, jednom od najispravnijih u Srbiji, nemarom je potpuno upropašćeno a na sanaciji jezera se ne preduzima gotovo ništa.

U užičkoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje (NZS) polovinom prethodne godine bilo je prijavljeno oko 12.000 ljudi. Naposletku, grad na Đetinji je jedan od najzagađenijih gradova u Evropi, a gradske toplane su glavni zagađivači vazduha jer i dalje koriste mazut, iako je grad odavno priključen na gasovod. Umesto da rešavaju ove probleme koji su od životnog značaja za građane Užica (bukvalno, jer je reč o vodi i vazduhu), gradska vlast se bavi izgradnjom luksuznog državnog hotela za sopstvene potrebe. Užičani, zar ne mislite da je dosta bilo?

Ivan Peković,

koordinator pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović”, Užice

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Tako je G-ne Pekoviću,samo je još sto puta gore,Ovde ništa ne funkcinoše,Na zvaničnom sajtu grada ima mesto za predloge i primedbe građana,Na desetak mojih komantara dobronamernih,apsolutno mi niko nije odgovorio,bahati,bagatelišu mišljenja građana!