Autorski tekst Vojvodina Državna uprava

Kikinda: Kad će nas voditi najbolji

Opština Kikinda hronično pati od stranačkog kadriranja. Ovo nije nova praksa i nije vezana samo za SNS, nekoliko prethodnih garnitura vlasti temeljno je činila isto. Nekada je za dobijanje radnog mesta bilo dovoljno da ste vlasnik partijske knjižice. Sada većina vlasnika partijskih knjižica više ne može da dođe na red za posao u javnoj službi, a i kriterijumi su se dodatno iskvarili. Pored partijske pripadnosti, postala je važna i poslušnost stranačkim liderima, drugim rečima važna je sposobnost da se zatvore oči pred neodgovornim upravljanjem javnim sredstvima i da se „ne talasa“. Najstručniji ljudi su svesni posledica neodgovornog vršenja dužnosti i retko pristaju da u tome učestvuju. Najbolji stručnjaci nam masovno beže iz zemlje. Partokratija osvaja teritoriju.

Kikinda fontana

Sećate se otpuštanja i novog zapošljavanja u javnom sektoru u Kikindi sprovedenog nedavno, u procesu gašenja ranijih komunalnih preduzeća i staranja ovog novog jedinstvenog. Hajde da zavirimo i u istoriju Autoprevoza gde je dok je SRS bila na vlasti od 2004-2008. direktor bio Radislav Ivetić, posle njega je došao Mićo Stojanović i to do 2013. kada na njegovo mesto naprednjaci postavljaju Miroslava Kresoju, posle kojeg nastupa Dušan Markovljev, a ova firma je postala poznata po katastrofalnim poslovnim rezultatima i čak i ako odposluje neki period nešto bolje, to ne može ni blizu da nadoknadi prethodne dubioze. Ne treba nam slikovitiji primer efekta partijskog upravljanja.

Sve ređe se srećemo sa situacijom da se neko negde zaposlio na regularan način. Političke funkcije koje u Kikindi treba da pripadnu strankama su samo predsednik opštine, članovi opštinskog veća i odbronici skupštine opštine. Sve ostalo bi bilo normalno da se popunjava javnim konkursima, usklađenim sa logičnim sistamatizacijama radnih mesta, i da se biraju apsolutno najkvalifikovaniji i najagilniji ljudi, bilo da su politički opredeljeni ili ne. U javnom sektoru u Kikindi već odavno ne možete da budete ni portir ako niste u vezi sa nekim iz političkog establišmenta. Sve što im je palo šaka, političari su podelili kao plen. A nema većeg plena od posedovanja lojalnih stranačkih vojnika koji će, da bi dobili i zadržali bilo kakvo radno mesto, revnosno vršiti usluge stranačkom lideru.

Pokret Dosta je bilo se zalaže za uvođenje sistematizacija radnih mesta, javnih konkursa za izbor kadrova i menadžmenta u javnom sektoru i opštinskoj upravi. Želimo da nas vode najbolji, a ne stranačkim liderima najlojalniji ljudi. Drugim rečima, mi smo za potpuno ukidanje partijskog zapošljavanja. Stranačko zapošljavanje nas je i dovelo u stanje u kojem se trenutno nalazimo. Najbolji kadrovi nam beže iz zemlje, a neki sasvim drugačiji neće da „talasaju“. Partijski kadrovi sve manje rade u opštem društvenom interesu, a sve više za ličnu dobit sebe i najbližih saradnika. Pogledajte u kakvom je trenutnom stanju javni sektor u Kikindi. Imamo istrage u toku, probleme nam rešava policija. Dosta je bilo! Ukidanje partijskog zapošljavanja koje pokret predlaže ne košta ni dinar, ono samo zahteva odricanje političara od komfora koji su do sada neosnovano uživali. Za sada pokret Dosta je bilo sam propagira ovaj princip, sluha u drugim političkim organizacijama za ovu temu nema. Na izborima ćemo od građana tražiti mandat da stranačko zapošljavanje konačno ukinemo i stvorimo uslove da nas vode najbolji i da živimo bolje. Efekti ove reforme bi bili vidljivi u vrlo kratkom roku. Dovoljno je godinu dana.

Odbor pokreta „Dosta je bilo – Saša Radulović“ u Kikindi

DJB Vojvodina

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Svidja mi se kako g-din Saša Radulović razmišlja i radi i spreman sam da se, u skladu sa svojim mogućnostima, uključim u propagira- nje DOSTA JE BILO!