Ауторски текст Војводина Државна управа

Контраст – деценије корупције на локалу односе младе животе

У новосадској дискотеци „Контраст“ шест младих живота угашено је 01. априла 2012. И то није била прва трагедија у којој су млади људи страдали у пожару у неком од новосадских ноћних локала.

firefighters-115800_1280
Бранко Миладиновић, отац настрадале Тамаре Миладиновић, оснивач је и законски заступник удружења „Истина – Тамарини закони“. Правник је по струци и бори се да се у овом друштву коначно наметне правни поредак који ће подразумевати стриктну примену начела одговорности.
Последње информације до којих је ово Удружење дошло говоре да је изгорела дискотека нелегално саграђена на јавној површини и да је одавно пре кобног пожара морала бити уклоњена. Нажалост, овај објекат егзистирао је као такав пуне 23 године! Више од две деценије незаконитости, нестручних политичких кадрова у локалним властима разних политичких боја и нико, ама баш нико није спровео закон!
И онда се 23 године толерисања незаконитости и паразитирања градских службеника обрушило у ватреној стихији и свој данак наплатило одузимањем шест младих живота.
Породице жртава принуђене су да на себе преузму улогу државних органа. Јер државе нема. Она за обичне грађане не функционише. Не постоји. Она је за обичне грађане ту само када треба да наплати погрешно обрачунат порез без решења. Она је ту када треба да мобилише у унапред изгубљене ратове. Држава је ту да хапси и прогони политичке неистомишљенике. Али, када треба уклонити нелегално саграђени објекат, или када тужилаштво треба да испита ко је све 23 године толерисао нелегални објекат на зеленој површини, све док исти није изгорео и убио шест људи – онда се држава не појављује дуже од две деценије, док се не деси трагедија толиких размера да више нико не може остати равнодушан.
Колико још жртава треба поднети да би се и даље неговали незакоње, неодговорност и незаинтересованост политичких паразита за обављање посла за који их плаћамо сви ми, укључујући ту и родитеље погинулих у свим нелегално изграђеним угоститељским објектима по Србији?
И хоћемо ли коначно рећи – ДОСТА ЈЕ БИЛО?
Ствар је једноставна: истражити сва прекршајна и кривична поступања, или намерна непоступања свих надлежних који су морали реаговати на вишедеценијско егзистирање објекта нелегално саграђеног на зеленој површини. И процесуирати све што није застарело. А кривце за оно што је застарело јавно морално осудити. Нека сви ти чиновници буду проказани за пример сваком будућем чиновнику који ће начело професионалне одговорности у свом раду ставити иза партијске послушности и ситних погодности. Сваки онај који је зажмурио и окренуо главу на незаконитости које су довеле до смрти шест младих људи носи свој део одговорности. И њих је за 23 године много. Спавају ли мирно?
ДОСТА ЈЕ БИЛО моралних компромиса, затварања очију и окретања главе. Правда и истина су увек само једне и немају више верзија.
И за крај: Бранка Миладиновића познајем лично, бивше смо колеге. А и ја сам отац двоје тинејџера. Саосећам са њим. Неизмерно. А Ви, драги суграђани? Да ли и Ви мислите да ДОСТА ЈЕ БИЛО? И хоћете ли помислити на Тамару Миладиновић и њене пријатеље када будете гласали на наредним изборима? Јер, свима који су својим поступцима кроз 23 године дали допринос овој трагедији то мора бити мрља на биографији коју неће моћи сакрити. И због које нико од њих никада више не сме обављати било какву јавну функцију.

Владимир Ђурић
Одбор покрета “Доста је било – Саша Радуловић” у Новом Саду

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Mozda je nemoguce otici 23 godine unazad, ali prvo ime koje je konstanta u slucajevima “Hotel Putnik”, “Laundz” i “Kontrast” je Predrag Maric. Posle prve dve tragedije u Ministarstvu nisu uspeli da donesu nikakva pravila za ugostiteljske objekte ili bar da prepisu na primer hrvatski zakon, nego se javasluku prepusta sve i na kraju dodje treca tragedija.