Војводина Државна управа Саопштењe

Суботица: Топлана нека нам одговори чије грешке плаћамо рачунима за грејање

Сведоци смо, да грађани Суботице добијају рачуне за даљинско грејање увећане за 30-60 процената, те су многи суграђани били принуђени да уложе жалбе, а дошло је и до судских спорова и обраћања заштитнику грађана, градоначелнику и разним вештацима. Директор Топлане оправдава овакве рачуне једнозначним обрачуном плаћања, за које је пре две године тврдио да ће појефтинити грејање. Додатно образлаже високе рачуне енергетском неефикасношћу објеката који су и раније били једнако енергетски неефикасни и нерационалним понашањем грађана.

vintage-853106_1280
Пре нешто више од две године то исто руководство је поднело захтев за повећање цена за испоруку топлотне енергије, али им то од стране града није одобрено. Потрошачи се својевољно искључују са даљинског система грејања и Топлана приходује све мање и сигурно је у финансијском проблему. Такође Топлана има велике губитке приликом испоруке топлотне енергије у појединим објектима за које је сама крива и грађани не треба да плаћају њене пропусте у раду. Калориметри, који су промовисани као још једна могућност да се на грејању уштеди, су превара и рачуни остају високи и кад заврнемо грејање у неким деловима стана, па чак и у целом стану. Калориметре у самим становима нико не очитава. Они очигледно не служе да грађани плате колико су потрошили, као што је грађанима обећано кад се вршила промоција њиховог увођења.

Када узмемо у обзир све ове чињенице, нестручно руководство на челу са господином директором је посегло за нерезонским повећањем јануарских рачуна на штету грађана, како би надокнадили губитке.

Тражимо од господина Илије Маравића председника Скупштине града да закаже седницу локалног парламента и на дневни ред стави смену садашњег руководства. На чело Топлане мора доћи професионални кадар, а не партијски. Покрет Доста је било се залаже за укидање партијског запошљавања и јавне конкурсе којима би се бирали директори јавних предузећа. Конкурси треба да се заснивају на критеријумима што прилагођенијим потребама посла и морају бити базирани на јасној систематизацији радних места. Покрет инсистира да се уведе одговорност у рад јавних службеника и да се мере њихови учинци, као и да одговарају за своје пропусте.

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић”
Одбор у Суботици

ДЈБ Војводина

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • To je organizovana kriminalna banda. ubedili su gradjane da ugrade alokatore i termostatske ventile kako bi uštedeli. Alokatori nisu merni instrumenti ne poznaje ih zakon o metrologiji. naplatili su po 40 evra po radijatoru. predstavnik techema je sin jednog od rukovodilaca toplane. Račun je prost 11000x40e . x usvakom stanu po 5 radijatora. to mu dodje oko 2 miliona bez tendera i bilo kakve kontrole.Ima šta da se deli.Nemaju ugovore sa korisnicima .ALI IH TUŽE.Sud presudjuje u korist toplane . JAVNI TUŽIOC TREBA DA REAGUJE. KAOI FINANSIJSKA POLICIJA Sada su ubedili gradsko veće da se vrati stari sistem obračuna u kojem će se plaćati fiksni deo kroz 12 meseci i izmerena potrošnja u kilovatima.SADA ĆE NASTRADATI ONI GRADJANI KOJIMA SE PORODICA SMANJILA I NE KORISTE CEO SVOJ PROSTOR.Kakve veze ima veličina stanbenog prostora ako mere utrošenu energiju.