Војводина Државна управа Економија Саопштењe

Узурпиран закон, па затим и земља

Иако смо, наивно, могли помислити да ће јавно објављивање снимка повереника СНС-а у Сомбору у ком саветује пољопривреднике да противзаконито узурпирају државно пољопривредно земљиште, изазвати реакције надлежних државних правосудних органа, ових дана смо се уверили да су институције система и у овом случају потпуно заказале. Не само да је тај поступак прошао некажњено, већ је послужио као одлично упутство за даље поступање осталих актера.

tractor-595106_1280
Наиме, иако је немогуће са сигурношћу утврдити зашто је дошло до тога, у Сомборској општини до данашњег дана није расписана лицитација за закуп пољопривредног земљишта у власништву државе. Ради се о површини нешто већој од 15 000 хектара обрадиве земље. Поучени упутствима која су несумњиво идентична онима која је повереник СНС-а делио на поменутом снимку, неколицина узурпатора је до сада обрадила више од 2/3 земљишта које је требало да иде на лицитацију. На преко 5000 ха је већ посејана пшеница, а још толико је преорано и спремно за даљу обраду.
Директна штета причињена градском и покрајинском буџету је огромна, и процењена је на преко 4,5 милиона еура. Индиректно, оштећено је неколико стотина малих породичних газдинстава коja су желела да учествују на лицитацији и тако обезбеде егзистенцију за себе и своју породицу. Још је гора ситуација кад знате да је годинама у селима у околини Сомбора, већини домаћинстава то био једини извор прихода.
Оваквим неодговорним понашањем, локална администрација је још једном показала да је не занима поштовање закона нити интереси обичних грађана, а противзакониту одлуку Градског већа да подржи деловање фирме која је узурпирала преко 2300ха државног земљишта сматрамо у најмању руку срамном. Пољопривреднике је власт поново изневерила, оставивши их саме на пољима да се боре за своје парче њиве против илегалних узурпатора, локалних мафијаша и корумпираних политичара.
Покрет Доста је било се залаже за укидање штетног Закона о пољопривредном земљишту, а на локалу за заустављање потписивања штетних уговора о закупу са “великим” инваститорима. Носиоци пољопривредног развоја треба да буду породична газдинства. Доста је било!

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић”
Одбор у Сомбору

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Nemojte pogresno da me shvatite, nije zlonameran komentar: psenica i sve ostale biljke koje rastu iz semena, se ‘seju’, a sadnice tj.drvece se ‘sadi’ (zarad edukacije).
    Steta je ocigledno vec napravljena, jedino preostaje da im se unisti taj prolecni usev. Ovo nije lepo, ali sta reci. Sramota!
    Uz vas sam svakako.