Autorski tekst Vojvodina Državna uprava

Penzioneri, stvari stoje ovako

Poštovani penzioneri,

približava se vreme kada treba dobro razmisliti i odabrati pravu stvar. Nažalost, prava na grešku više nema. Najpre prema sebi, a potom prema našoj deci i deci naše dece. Skupo smo platili dajući poverenje onima koji su nas brutalno izigrali!

Vitomir Ćurčin

U svojoj poslednjoj izbornoj predstavi vladari su nam obećali da penzije neće dirati, već će ih i povećavati! Čak je tragikomični čelnik vašeg esnafskog PUPS-a (koji uopšte nije penzioner već visoko pozicioniran državni službenik!?) drsko izvaljivao nebulozu „da bez PUPS-a nema 13. penzije!“ To mu uopšte nije smetalo da potom zdušno podrži smanjenje penzija pomoću nakaradnog Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, panično čuvajući svoju direktorsku fotelju do koje je došao raspodelom izbornog plena.
I u samom nazivu tog famoznog Zakona iz novembra 2014. kriju se dve velike podvale: najpre nije privremen već trajan, jer se u šturom tekstu nigde ne spominje rok i ne radi se o nikakvom uređivanju načina isplate penzija, već o drastičnom smanjivanju za preko 650.000 korisnika fonda, gde procenti smanjenja idu i do 25%!

Pod ruku sa tim, došlo je i do promene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim je ukinuto usklađivanje penzija sa troškovima života dva puta godišnje, sve dok važi ovaj famozni Zakon koji uopšte nije privremen!? To znači da će zbog neizbežne inflacije sunovrat naših primanja iz godine u godinu biti sve veći. Za utehu će nam Vlada reći: „Nije važno kolika vam je penzija, važno je da dugo ne traje!?“

Sve je to obrazloženo „očuvanjem finansijske održivosti penzijskog sistema“. Činjenica je da su penzijski fondovi ispražnjeni u vreme devedesetih, kada nam je ekonomija bila „poslednja rupa na svirali“ i kada smo bezglavo srljali u ratove i pravljenje granica, vođeni od manje – više istih koji nas i sad vode. Svako ko je tada dobronamerno ukazivao na katastrofalne posledice takve politike po život građana bio je odmah proglašavan za izdajnika i stranog plaćenika.

Uz ogromnu nezaposlenost, koja je takođe jedna od posledica tih ratničkih igara bez granica, neminovno je bilo da se sada za isplatu penzija, kao stečenog prava, poseže u budžet. A da li baš mi treba da platimo najveći ceh njegove prepumpane rashodne strane? Zašto niko ne sme da dirne u 100.000 partijskih kancelarijskih jurišnika i neradnika koji su hladovinu našli na državnim jaslama, a za njihove plate se iz budžeta na godišnjem nivou izdvaja pet puta više nego što je efekat smanjivanja penzija? Toliko je izdvojeno i za spasavanje državnih banaka, a i za subvencije večitim gubitašima izdvaja se skoro četiri puta više od „ušteda“ na penzijama! Očigledno je i ekonomski najlakše udariti po grbači najslabijih! Pri tome je izuzeto 60% najsiromašnijih, kojima i nema baš šta da se uzme, ali su značajna glasačka baza i protivteža onim „tajkunskim“ penzionerima.
U našu zaštitu, izuzimajući sindikat, neke respektabilne stručnjake i deo marginalizovane opozicije, nažalost nije stao niko osim pokreta Dosta je bilo, a najmanje se založio dinastički PUPS, čiji je proklamovani, osnovni cilj baš zaštita interesa penzionera kroz strukture političke vlasti!

Naravno, ne smeju se zaboraviti licemerne i demagoške posete visokih funkcionera domovima i slikanje sa presrećnim pitomcima koji su eto dobili izuzetnu priliku da dodirnu božanstva i mazohistički izkažu svoje bezgranično divljenje. Posle svečanog puštanja lifta očekuju se vesti o raspodeli štapova, slušnih aparata, špilova karata i kompleta domina (valjda da bi se bolje videlo ko je tropa, a ko duplo golo). Naravno, u skromnim količinama, primereno težini situacije i bez znanja svevidećeg MMF-a!
Farsa je nastavljena izjašnjavanjem Ustavnog suda po žalbama na pomenuti Zakon. Posle mudrovanja od godinu dana njegovi državni službenici (znači zavisni od države, ali veoma dobro plaćeni iz budžeta da bi bili nezavisni), oglasili su se sa nekim nemuštim, političkim pamfletom, lišenom bilo kakve pravne podloge. To je malo koga iznenadilo, čak bi se moglo reći da je to normalna reakcija u jednoj nenormalnoj državi. Očigledno za penzionere nema neizvesnosti – izvesno je da će biti samo gore…

Sada vam se, pored svih lekova, nudi kao pravni lek sud u Strazburu. Ali do Strazbura 100 somuna… Zato ne treba čekati, vreme curi i greške su neoprostive. Treba preseći odmah i reći: Dosta je bilo prevare i laži!

Pokažite hrabrost i odgovornost da odaberete nešto novo, jer je jedan od postulata, uz druge kojima se uvodi red u državi, sa kojima pred vas izlazi pokret „Dosta je bilo!“ – ukinuti protivustavno smanjenje penzija i vratiti oteto!

Vitomir Ćurčin
Član pokreta “Dosta je bilo”, Zrenjanin

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Svaka čast na tekstu. Koliko samo koštaju i Vučićevi botovi na mesečnom nivou gradjane da bi peglali lazi i pretapali u šarenu stvarnost. Te ljude treba sluzbeno obeleziti kao ljudski otpad u njihovim biografijama.

  • Ako i na ovim izborima penzioneri budu glasali za “Umisljenog” to ce biti pocetak kraja ove drzave. Kraj koji ce nam doci, verovatno, ne moze da pretpostavi dobar deo njih jer se slepo drze svoje penzijice i navikli su da zive skromno. Savetujem njihovoj deci da uticu na svoje penzionere i sugerisu im za koga treba da glasaju. Uopste me ne bi iznenadilo da u ova smutna vremena ljudi ne znaju za koga treba da glasaju. Penzioneri, glasajte za svoju decu i onoga koga vam vasa deca predloze. Po mom misljenju nijedna stranka osim “Dosta je bilo” i gospodina Radulovica, nije dala ovakve garancije kao sto je “probni rad” od godinu dana pa onda novi izbori. Postoji li jaca garancija od toga. Niko vise ubuduce u ovoj zemlji ne bi trebao da ima mandat od 4 godine. Stvari idu veoma lose i to velikom brzinom da bi neko mogao da ima cetvorogodisnji mandat pa da ga treba smenjivati na ulici gradjanskom pobunom. Pogledajte samo cega se Vucic setio da bi sto duze ostao na vlasti-prevremenim jzborima. Penzioneri a i svi ostali razmislite.

  • Ponosam sam što sam još na prethodnim izborima odabrao pravog čoveka i bio čudno posmatran, ali ja uvek cenim čoveka po rečima i delima. I OVOG GLASANJA,RAČUNAJTE NA MOJ SKROMAN DOPRINOS.

  • Ovo je sve dobro napisano i navedeno cinjenicno stanje. Najveci sljam i lopovi su u PUPS-u, u JULU-Vulin, i SNS-u. Ali da je ovaj tekst napisala ne stranacka licnost odmah bi galsao za njega. Imajuci u vidu da je stranacka Dosta je |Bilo, Sasa Radulovic, za njega mogu da kazem da je jos gori od PUPS-a i SNS/a jer je bio Prinudni Upravnik gde je krao i sakom i kapom.

  • Treba mi presuda ustavnog suda na koju ću da uložom žalbu Sudu za ljudska prava u Strazburgu. Tu presudu treba javno oglasiti jer bez nje niko ne može da ide dalje .Vreme prolazi .Kopiju presude možete poslati na ovu E-mail adresu: t.svaicer@gmail.com

  • Službeni jezik u Srbiji je srpski ,a ne nemušti jezik .To što nisu naglasili do kada su bespravno posudili novac ne znači da nisu obavezni da ga vrate jer nisu naveli ni da ga silom uzimaju od naroda kao polon.I jednim i drugim stavom krši se međunarodni zakon ,a o ustavu da i ne govorim ,ne znam nemušti jezik.
    Presuda ustavnog suda treba da se što pre prevede sa nemuštog ,njima svojstvenog jezika na službeni i objavi.