Saopštenje

Stop izbornoj krađi

Stalno telo opozicionih partija i pokreta (STOP) sastalo se danas u prostorijama Srpskog pokreta Dveri, u Beogradu. Predstavnici DSSa, pokreta Dveri, pokreta Zajedno za Srbiju, Pokreta za preokret, Nove stranke, Nove srpske političke misli i pokreta Dosta je bilo nakon sastanka saopštili su sledeće zaključke:

  • Podsećamo predstavnike vladajuće stranke da ne zloupotrebljavaju Zakon o izboru narodnih poslanika koji je trenutno na snazi kao golo pravo koje ne povlači nikakve sankcije za prekršioce istog.

IzboriFoto: Moscowtimes.com

  • Dosadašnje iskustvo nam govori da vladajuća stranka vrlo brzo dođe u posed obrasca koji će služiti za overu potpisa birača. STOP upozorava da može doći do zloupotrebe i da se potpisi overavaju i pre nego što je RIK utvrdila zvaničan izgled obrasca i objavila ga u Službenom glasniku.
  • Kako je više nego izvesno raspuštanje Narodne skupštine, postavljamo pitanje predsednici ovog doma Maji Gojković zašto nije došlo do formiranja Nadzornog odbora kao obaveznog tela za sprovođenje izbornog procesa, iako je sama najavila formiranje istog? Kako je moguće da predsednica Narodne Skupštine nije mogla da okupi šefove poslaničkih grupa i inicira organizovanje Nezavisnog odbora?
  • Apsurdan je i današnji predlog pred Narodnom skupštinom za reizbor Dejana Đurđevića na mesto predsednika RIKa. Podsećamo da je Dejan Đurđević davno podneo ostavku na mesto predsednika RIKa, da do danas nije zvanično razrešen, da će biti razrešen tek danas i da će istovremeno biti ponovo imenovan na istu funkciji. Vladajuća stranka ovim činom ne samo da demonstrira svoju bahatost, već ruši i sopstvene principe koje olako verbalno promoviše, dok ih u praksi ne sprovodi.
  • Tražimo da predstavljanje stranačkih programa bude omogućeno na prvom kanalu RTSa i to u gledanim terminima. Podsećamo da RTS i RTV, kao javni servisi čiji je osnivač država, imaju zakonsku obavezu da, osim predstavljanja programa političkih stranaka, omoguće ravnopravna sučeljavanja predstavnika vlasti i opozicije takođe u terminima koji su gledani.

O terminu narednog sastanka STOP-a javnost će biti naknadno obaveštena.

Tatjana Macura,

članica Glavnog odbora pokreta Dosta je bilo – Saša Radulović

Oznake

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Danas u Beogradu, u prepodnevnim časovima, prisustvovao sam, slučajno, veoma stručnom razgovoru, između trojice mladih, digitalno edukovanih, o mogućnostima obaranja sajtova opozicionih stranaka i citiram ,, posebno Sašin. .. dobro ga čuva ali neće dugo‚‚
    Možda je prazna priča ali podignite nivo sigurnosti na netu

  • Pozdrav pokretu DJB,pratim vas u poslednje vreme i dopada mi se vas program koji je prilicno konkretan i pravo otkrovenje u odnosu na druge partije. Elem u Kanadi vec zivim 15 godina i znam dok sam jos ziveo u Srbiji da su se vrsile manipulacije sa birackim spiskovima. Da li imate u vidu da je u poslednjih 20 godina dosta ljudi otislo iz Srbije, medjutim da li su ikada biracki spiskovi ikada bili up to date?Ko vodi o tome racuna? Pogledajte primer Makedonije gde se biracki spiskovi cesljaju bas zbog manipulacije sa glasovima.
    Pozdrav i sve najbolje.