Ауторски текст Војводина Државна управа Економија

Суботица: Агрокомбинат – Управник није радио сам

Хапшењем стечајног управника Шандора Шомођија учињена је прва реакција државе на апеле и борбу малих акционара “Агрокомбината” који су пуних дванаест година, колико траје овај стечајни поступак, указивали на злоупотребе и пљачку невиђених размера њихове и државне имовине у овом случају.
Од свих њихових обраћања државним институцијама једино је Агенција за лиценцирање стечајних управника реаговала и у непосредној контроли рада стечајног управника у овом предмету у периоду 2011. до 2014. године, утврдила бројне неправилности у његовом раду. Логично је питање како то да до тада нико од надлежних није приметио да се у овом поступку дешава нешто незаконито, односно зашто нико није проверио наводе малих акционара?

Subotica gradska kuća
Овде је на првом месту одговоран стечајни судија који по закону води стечајни поступак. Судија поставља и разрешава стечајног управника, контролише и прати његов рад и даје сагласности за његово поступање. Стечајни управник практично не може самостално ништа да уради, а да пре тога није добио сагласност стечајног судије и да о својим радњама није обавестио поступајућег стечајног судију у извештајима које му доставља. Такође, не може да изврши никакво плаћање са рачуна стечајног дужника, а да не постоји претходна сагласност судије. Стечајни судија има потпуну контролу над стечајним поступком и радом стечајног управника. Закон је јасно дао ограничена овлашћења стечајном управнику, јер је суд у ствари тај који води поступак, а не стечајни управник.

Стечајни судија који је отворио стечајни поступак над “Агрокомбинатом” 2004. године била је Илона Стајић, која касније постаје и председница Привредног суда у Суботици. Она је и поставила Шандора Шомођија за стечајног управника 2011. године. Исти стечајни судија поново отвара стечајни поступак и поново именује Шандора Шомођија за стечајног управника. У том периоду мали акционари су у више наврата указивали стечајном судији да постоје злоупотребе од стране стечајног управника, али и других лица у овом поступку, међутим судија није реаговала.

Илона Стајић 2013. године одлази у пензију и на њено место долази Ана Марки Бин. Она преузима овај стечајни поступак и такође бива именована за председника Привредног суда у Суботици. У извештају који су сачинили супервизори Агенције за лиценцирање стечајних управника утврђене су бројне неправилности у раду стечајног управника у периоду од 2011. до 2014. године. Како је могуће да ни један стечајни судија није ништа од тога утврдио на време и тако покушао да спречи даље поступање стечајног управника? Јасно се у извештају наводи да су неправилности утврђене између осталог и на основу анализе периодичног извештаја стечајног управника. Исти тај извештај стечајни управник доставља и судији. Како то да судије нису ништа сумњиво виделе у њима? Утврђени су велики пропусти стечајног управника приликом продаје имовине 2012. године. Где је ту био судија? Како стечајни судија Илона Стајић није утврдила да нема продајне докуметације, пошто је од стечајног управника морала добити сву докуметацију о продаји, пре саме продаје?

Основано се може закључити да Шандор Шомођи није радио сам на своју руку већ да је његово поступање било одобрено од стране надлежног суда и поступајућих судија. Посебно је невероватна чињеница да стечајни судија Ана Марки Бин, након што је од Агенције за лиценцирање стечајних управника добила извештај о контроли рада стечајног управника у предмету “Агрокомбинат” (Агенција по закону ове извештаје доставља поступајућим стечајним судијама) није уопште реаговала! Није сменила Шандора Шомођија на том предмету, иако је добила извештај (објављен на нашој страници), у коме је јасно констатовано да је прекршио закон више пута својим радом у овом предмету. Шандор Шомођи остаје стечајни управник у “Агрокомбинату ” све до краја 2015. године, кад се сам повлачи тражећи разрешење због здравствених разлога. Да ствар буде још невероватнија, након контроле Агенције и након што бива упозната са злоупотребама Шандора Шомођија у предмету “Агрокомбинат”, стечајни судија Ана Марки Бин га и даље именује у новим стечајевима. Она се убрзо након повлачења Шомођија и сама повлачи из предмета “Агрокомбинат” као и других стечајева.

Јавност је фокусирана на стечајног управника, тужилаштво за сада терети само Шандора Шомођија за злоупотребе, а да ли је само он одговоран за све што се десило у овом стечају? Покрет “Доста је било” тражи да се испита и одговорност поступајућих стечајних судија у предмету Агрокомбинат, Илоне Стајић и Ане Марки Бин и утврди да ли је и са њихове стране било злоупотреба у вођењу овог стечаја. Захтевамо потпуну транспарентност у вођењу поступка, али и одговорност свих који су допринели агонији некадашњег пољопривредног гиганта суботичке привреде.
Покрет “Доста је било – Саша Радуловић”

Градски одбор у Суботици

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар