Ауторски текст Војводина Државна управа

Употреба закона у сврху предизборне промоције

Нови Закон о Јавним предузећима доноси се по хитном поступку од децембра 2015. како каже Влада Србије, зато што “постојећа правна регулативa није довољно ефикасна” . Предлагач Закона је посебно поносан на одредбе Закона које регулишу избор генералног директора Јавног предузећа путем јавног конкурса и одредбе да генерални директор ЈП не може истовремено бити на политичкој функцији. У важећем тексту Закона из 2014.године имамо иста ова решења дакле да директори не смеју да буду партијске личности и да морају да се бирају конкурсом.

megaphone-1189872_1280

Како је онда уопште могуће да су Бајатовић, Кркобабић, кум Петровић и остали партијски кадрови генерални директори јавних предузећа? Закључак је да је садашњи Закон о јавним предузећима мртво слово на папиру, а да је сврха будућег Закона само стицање политичких поена и задржавање постојећег стања.

Јавна предузећа су најпожељнији плен сваке власти. За директоре се без изузетка бирају партијски функционери, а запошљавају по правилу партијски кадрови без знања и без искуства. Због тога су таква предузећа легла корупције, лошег пословања и озакоњење пљачке свих пореских обвезника, а зарад интереса странака на власти.

Да би власт отклонила сумњу да су јавна предузећа парадржавне касе власти, нико не треба да пуно прича о пословању неког јавног предузећа. Потребно је само да се објаве цифре које се односе на њихово пословање. Тада ће се видети и огромне директорске плате, новац за репрезентацију, штетни уговори са правним и физичким лицима и штетне набавке великих вредности.
Влада Србије жели још један политички Закон који ће одговарати само њиховим кадровима.

Циљ покрета ДЈБ јесте да држава створи услове за стварну департизацију у свим сегментима друштва, да се промене у управљању и функционисању јавних предузећа решавају системски, да транспарентност њиховог пословања буде обавезна, да грађани не плаћају пословне губитке Јавних предузећа, да главни критеријум за запослење не буде партијска књижица, да се мере резултати рада јавних службеника и да исти за свој рад одговарају.

Ми нисмо, нити смо у прошлих 20 година били, део политичког система који је урушио све сегменте нашег друштва. Ми смо нова политичка снага која првенствено жели увођење реда у свим областима јавног и друштвеног живота у Србији.
Ми мењамо систем и стварамо правни амбијент да се закони примењују једнако на све, без изузетака.

Стеванка Батак
Координаторка правног тима за Нови Сад
Покрет “Доста је било – Саша Радуловић”

ДЈБ Војводина

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар