Ауторски текст Војводина Државна управа

Нови Сад: Одборници раде и даље по старом

Одборници Скупштине Новог Сада, настављају праксу исисавања новца из градског буџета. О томе смо већ писали.

http://dostajebilo.rs/odbornici-u-novom-sadu-uzeli-157-miliona-za-navodne-sastanke-tokom-leta/

petrovaradin-1147245_1920

И поред наше критике они настављају по истом принципу.
У периоду од 01. септембра до 31. октобра укупно је исплаћено 17.862.020,41 динара свим одборничким групама и одборницима.
Оно што је на почетку интересантно напоменути, јесте да такозвани одборнички додатак износи 79.113,00 динара, што је неупоредива сума у односу на ону коју добијају одборници у другим војвођанским општинама (од 1000 до 15000 динара). Наравно, посебну тему представља то, што се ови додаци потпуно произвољно одређују на нивоу општина, али је јасно да су новосадски одборници отишли најдаље у томе. Укупна сума издвојена у те сврхе за овај период износи 6.195.530 динара.
Оно што, међутим, предтавља највећи проблем јесте начин на који одборници црпе додатни новац из градске касе на име надокнада за учешће у седницама сопствених одборничких група у страначким просторијама, које би заправо требало да служе упознавању са дневним редом скупштинског заседања. Одборници су за те састанке у току септембра и октобра примили невероватних 10.392.425 динара, изузимајући одборника покрета „Доста је било-Саша Радуловић“, Зорана Николића. Недопустиво је да се ови састанци одржавају ван зграде Скупштине и пријављују као одржани, без икакве могућности да се провери да ли су се стварно и реализовали. Због учесталости наводног одржавања, а за које се тражи новчана надокнада, ствара се сумња и покрет “Доста је било” је већ говорио и скретао пажњу јавности на ова расипања новца.

Када је о конкретним групама реч, у извлачењу новца предњачи одборничка група СНС, која је „зарадила“ 2.797.883 динара. Следе ЛСВ са 1.572.190 динара, ДС Бојана Пајтића са 1.114.781,00 динара, „Сви за Нови Сад“ (СПО, Динара-Дрина-Дунав) са 1.092.923 динара, Ивица Дачић НДП са 1.009.923,00, Српска радикална странка са 896.186,00, Ивица Дачић СПС-ПУПС-ЈС са 510.030, Трећа Србија са 495.458, Српска лига 495.458 и ДСС са 408.024,00 динара. За период од два месеца одборничке групе састајале су се у просеку 33 пута. Колико су потребе за толиким састанцима реалне говори чињеница да су се у истом периоду одржале само две седнице Скупштине.

Укупна примања по одборнику за овај период у највећем броју случајева износе преко 200.000 динара, изузимајући поменутог одборника покрета „Доста је било“. Она обухватају накнаде на име одборничког додатка, накнаде за учешће на седницама одборничких група, на седницама Скупштине и учешће у раду сталних радних тела, односно комисија и савета Скупштине. Када је о рекордерима реч, у врху листе налази се одборник СРС Ђурађ Јакшић, са износом од 386.751 динара. Одмах уз њега је и одборник Александар Милованчев 360.845, јавности познат као бивши директор Института за плућне болести у Сремској Каменици, тадашњи кадар ДС, против кога је вођена истрага за злоупотребе у процедурама јавних набавки, а данас члан главног одбора СНС, те директор Луке Нови Сад у којој прима плату од око 700.000 динара.

Последњи пример одлично илуструје каква се пракса спроводи годинама када су у питању странке на власти. Новац који исисавају из градске касе, за своја „састанчења“, готово је незамислив просечном грађанину. Механизми стицања личне користи, које су разрадили, разарају ово друштво невероватном брзином, задужујући нас свакодневно све више, а систем им то допушта. Покрет „Доста је било“ захтеваће и убудуће овакве податке, јер је овај паразитски механизам неопходно размонтирати што пре, те успоставити систем у коме овакво отимање новца из касе коју пуне грађани, неће бити могуће.

Уместо да као модеран град имамо потпуну електронску управу, за коју се и залаже Покрет „Доста је било“, и да се овакве информације објављују месечно на интернет презентацији града, морамо да тражимо посредством гомиле административних препрека да нам се доступним учине подаци како се троши наш новац. Зато се покрет Доста је било залаже за потпуну транспарентност свих трошења, јер је оно што се види тешко злоупотребити.
Износи које смо навели су бруто износи,но то не умањује ни у ком случају намеру свих одборничких група да се богате на рачун грађана Новог Сада. ДОСТА ЈЕ БИЛО!

Данко Ненезић

Координатор за информационе технологије за Војводину

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић”

Нови Сад

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Da li bi pokret mogao da kaze odakle ove informacije poticu, koji je relevantan izvor (link)?

    Sa verodostojnim podacima moglo bi se dosta toga uraditi, recimo kreirati infographaici, interaktivni web-sajt, postoji dosta nas koji smo u IT i mogli bi se organizovati. Kroz interektivnu prezentaciju, mnogo lakse bi se doslo do ostalih ljudi.

    • Sve se dobija preko zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. Ovo ne postoji nigde na sajtu Gradske skupštine ili neke druge gradske institucije (kao što bi bilo normalno i potrebno) te nije moguće dostaviti link. Vrlo često se ovi podaci dostavljaju u vidu kopiranih stranica (hard copy) ili skeniranih dokumenata i onda je vrlo teško prebaciti iznose i podatke on-line.

  • Da li bi DJB bio voljan da ustupi te podatke u vidu skeniranih dokumenata? Negde gde bi svi imali uvid? Na osnovu tih podataka bi se dalo dosta uraditi, transparetnost u vidu lako “svarljivih” podataka (vizuelno i interaktivno) je njihov najveci neprijatelj.

    • Ako imate neku ideju kako to da se uradi ili želite da vidite navedena dokumenta pa da predložite rešenje, najbolje je da dođete do naših prostorija kod Velike pečurke ili da se javite mejlom na novisad@dostajebilo.rs.

  • Pljačka naroa na sve strane,od vha do dna,u ovako neuredjenoj i korumpirnoj državi,sa nepismenim i alavim je teško živeti i postojati,a kamoli se nadati nečem boljem,zato narode gledajte šta i kako radite i dobro razmislite za koga ćete dato svoj glas,za ove sadašnje a i one predhodne sigurno NE.