Autorski tekst Vojvodina Državna uprava

Novi Sad: Odbornici rade i dalje po starom

Odbornici Skupštine Novog Sada, nastavljaju praksu isisavanja novca iz gradskog budžeta. O tome smo već pisali.

http://dostajebilo.rs/odbornici-u-novom-sadu-uzeli-157-miliona-za-navodne-sastanke-tokom-leta/

petrovaradin-1147245_1920

I pored naše kritike oni nastavljaju po istom principu.
U periodu od 01. septembra do 31. oktobra ukupno je isplaćeno 17.862.020,41 dinara svim odborničkim grupama i odbornicima.
Ono što je na početku interesantno napomenuti, jeste da takozvani odbornički dodatak iznosi 79.113,00 dinara, što je neuporediva suma u odnosu na onu koju dobijaju odbornici u drugim vojvođanskim opštinama (od 1000 do 15000 dinara). Naravno, posebnu temu predstavlja to, što se ovi dodaci potpuno proizvoljno određuju na nivou opština, ali je jasno da su novosadski odbornici otišli najdalje u tome. Ukupna suma izdvojena u te svrhe za ovaj period iznosi 6.195.530 dinara.
Ono što, međutim, predtavlja najveći problem jeste način na koji odbornici crpe dodatni novac iz gradske kase na ime nadoknada za učešće u sednicama sopstvenih odborničkih grupa u stranačkim prostorijama, koje bi zapravo trebalo da služe upoznavanju sa dnevnim redom skupštinskog zasedanja. Odbornici su za te sastanke u toku septembra i oktobra primili neverovatnih 10.392.425 dinara, izuzimajući odbornika pokreta „Dosta je bilo-Saša Radulović“, Zorana Nikolića. Nedopustivo je da se ovi sastanci održavaju van zgrade Skupštine i prijavljuju kao održani, bez ikakve mogućnosti da se proveri da li su se stvarno i realizovali. Zbog učestalosti navodnog održavanja, a za koje se traži novčana nadoknada, stvara se sumnja i pokret “Dosta je bilo” je već govorio i skretao pažnju javnosti na ova rasipanja novca.

Kada je o konkretnim grupama reč, u izvlačenju novca prednjači odbornička grupa SNS, koja je „zaradila“ 2.797.883 dinara. Slede LSV sa 1.572.190 dinara, DS Bojana Pajtića sa 1.114.781,00 dinara, „Svi za Novi Sad“ (SPO, Dinara-Drina-Dunav) sa 1.092.923 dinara, Ivica Dačić NDP sa 1.009.923,00, Srpska radikalna stranka sa 896.186,00, Ivica Dačić SPS-PUPS-JS sa 510.030, Treća Srbija sa 495.458, Srpska liga 495.458 i DSS sa 408.024,00 dinara. Za period od dva meseca odborničke grupe sastajale su se u proseku 33 puta. Koliko su potrebe za tolikim sastancima realne govori činjenica da su se u istom periodu održale samo dve sednice Skupštine.

Ukupna primanja po odborniku za ovaj period u najvećem broju slučajeva iznose preko 200.000 dinara, izuzimajući pomenutog odbornika pokreta „Dosta je bilo“. Ona obuhvataju naknade na ime odborničkog dodatka, naknade za učešće na sednicama odborničkih grupa, na sednicama Skupštine i učešće u radu stalnih radnih tela, odnosno komisija i saveta Skupštine. Kada je o rekorderima reč, u vrhu liste nalazi se odbornik SRS Đurađ Jakšić, sa iznosom od 386.751 dinara. Odmah uz njega je i odbornik Aleksandar Milovančev 360.845, javnosti poznat kao bivši direktor Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, tadašnji kadar DS, protiv koga je vođena istraga za zloupotrebe u procedurama javnih nabavki, a danas član glavnog odbora SNS, te direktor Luke Novi Sad u kojoj prima platu od oko 700.000 dinara.

Poslednji primer odlično ilustruje kakva se praksa sprovodi godinama kada su u pitanju stranke na vlasti. Novac koji isisavaju iz gradske kase, za svoja „sastančenja“, gotovo je nezamisliv prosečnom građaninu. Mehanizmi sticanja lične koristi, koje su razradili, razaraju ovo društvo neverovatnom brzinom, zadužujući nas svakodnevno sve više, a sistem im to dopušta. Pokret „Dosta je bilo“ zahtevaće i ubuduće ovakve podatke, jer je ovaj parazitski mehanizam neophodno razmontirati što pre, te uspostaviti sistem u kome ovakvo otimanje novca iz kase koju pune građani, neće biti moguće.

Umesto da kao moderan grad imamo potpunu elektronsku upravu, za koju se i zalaže Pokret „Dosta je bilo“, i da se ovakve informacije objavljuju mesečno na internet prezentaciji grada, moramo da tražimo posredstvom gomile administrativnih prepreka da nam se dostupnim učine podaci kako se troši naš novac. Zato se pokret Dosta je bilo zalaže za potpunu transparentnost svih trošenja, jer je ono što se vidi teško zloupotrebiti.
Iznosi koje smo naveli su bruto iznosi,no to ne umanjuje ni u kom slučaju nameru svih odborničkih grupa da se bogate na račun građana Novog Sada. DOSTA JE BILO!

Danko Nenezić

Koordinator za informacione tehnologije za Vojvodinu

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović”

Novi Sad

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Da li bi pokret mogao da kaze odakle ove informacije poticu, koji je relevantan izvor (link)?

    Sa verodostojnim podacima moglo bi se dosta toga uraditi, recimo kreirati infographaici, interaktivni web-sajt, postoji dosta nas koji smo u IT i mogli bi se organizovati. Kroz interektivnu prezentaciju, mnogo lakse bi se doslo do ostalih ljudi.

    • Sve se dobija preko zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. Ovo ne postoji nigde na sajtu Gradske skupštine ili neke druge gradske institucije (kao što bi bilo normalno i potrebno) te nije moguće dostaviti link. Vrlo često se ovi podaci dostavljaju u vidu kopiranih stranica (hard copy) ili skeniranih dokumenata i onda je vrlo teško prebaciti iznose i podatke on-line.

    • Odlicna ideja. Ukljucite IT u ovu pricu, ima nas dosta, a ne zavisimo od njih.

  • Da li bi DJB bio voljan da ustupi te podatke u vidu skeniranih dokumenata? Negde gde bi svi imali uvid? Na osnovu tih podataka bi se dalo dosta uraditi, transparetnost u vidu lako “svarljivih” podataka (vizuelno i interaktivno) je njihov najveci neprijatelj.

    • Ako imate neku ideju kako to da se uradi ili želite da vidite navedena dokumenta pa da predložite rešenje, najbolje je da dođete do naših prostorija kod Velike pečurke ili da se javite mejlom na novisad@dostajebilo.rs.

  • Pljačka naroa na sve strane,od vha do dna,u ovako neuredjenoj i korumpirnoj državi,sa nepismenim i alavim je teško živeti i postojati,a kamoli se nadati nečem boljem,zato narode gledajte šta i kako radite i dobro razmislite za koga ćete dato svoj glas,za ove sadašnje a i one predhodne sigurno NE.