Autorski tekst Industrija

Alhemija Srbijagasa ili kako je Bajatović „našao“ milijardu evra

Čitaoce dnevne štampe je 6.03.2016. godine sigurno iznenadio naslov da je nadaleko poznati gubitaš Srbijagas u 2015. godini ostvario neto dobit u iznosu od 3 milijarde dinara. Znači, Srbijagas koji je 2014. godinu završio sa gubitkom od 45 milijardi dinara, za samo jednu godinu uspeo je da reši sve probleme poslovanja i ostvari neto dobit od 3 milijarde.

Rezultat „uspešnog“ poslovanja nije moguće proveriti preko APR jer još uvek nije obelodanjen finansijski izveštaj.

Šta se stvarno krije iz kulisa?

JP Srbijagas na čelu sa najplaćenijim direktorom Dušanom Bajatovićem, podpredsednikom SPS, je u 2014. godini imao sledeće finansijske parametre i rezultat poslovanja:

  • Neto gubitak: 45.037.362.000 dinara
  • Potraživanja od kupaca: 16.129.413.000 dinara
  • Dugoročne obaveze: 72.861.703.000 dinara
  • Kratkoročne obaveze: 116.350.347.000 dinara

Gas prirodni gas

Neto gubitak ukazuje da ostvareni prihodi ne pokrivaju rashode u toku jedne poslovne godine, odnosno da rashodi premašuju prihode za 45 milijardi dinara. Na to se pridodaju i kratkoročne obaveze, obaveze koje dospevaju u roku do jedne godine, a koje iznose 116 milijardi dinara.

Da bi Srbijagas došao na nulu u 2015. godini, bilo bi potrebno uštedeti i/ili prihodovati 161 milijardu dinara. Ovo je neostvarivo, čak i da su naplatili sva nenaplaćena potraživanja nedostajalo bi im 145 milijarde dinara ili oko 1,2 milijarde evra.

U decembru 2015. godine objavio sam rad pod nazivom ”Poslovna alhemija Srbijagasa” u kome sam istakao da je Vlada Srbije na sebe preuzela obavezu Srbijagasa u iznosu od 200 miliona evra. Ako se od iznosa koji nedostaje Srbijagasu oduzme 200 miliona evra koje je Vlada preuzela ne sebe, nedostaje im još milijarda evra.

Čak i u nemogućim uslovima, da je snabdevač odlučio da bez naknade isporučuje prirodni gas, Srbijagas ne bi prihovodavao nedostajuću jednu milijardu evra kako bi poslovalo sa nulom.

Dakle, kako su onda uspeli da ostvare neto dobit!?

Postoje samo dve mogućnosti. Prva mogućnost, Vlada je pored 196 miliona evra na sebe preuzela i druge obaveze Srbijagasa, odnosno pretvorila ih u javni dug koji će otplaćivati svi poreski obveznici. Druga mogućnost, izneto pozitivno poslovanje Srbijagasa je netačno. U oba slučaja cenu ove igre će platiti poreski obveznici, kao što skupo plaćaju i druge igre nesposobne Vlade.

Očigledno, da je pozitivno poslovanje Srbijagasa jeftina predstava, nesposobne Vlada i nesposobnog tehničkog premijera Vučića, kojom žele da obmanu građane – glasače kako su oni za samo jednu godinu uspeli da urade sve ono što prethodnih godina nisu uspeli, a ni drugi prethodne decenije.

Pokret Dosta je bilo snažno se zalaže za profesionalizaciju javnih preduzeća i za transparentnost njihovog poslovanja. Srbijagas treba osloboditi partijskih kadrova koji su nagurani po kancelarijama tako da bukvalno nemaju gde da sede, a svoje „radne zadatke“ o našem trošku obavljaju u predizbornoj kampanji. I Srbijagas i sva javna preduzeća treba reorganizovati tako da budu profitabilna, a ne da budu partijski plen stranaka na vlasti.

mr Aleksandar Glumac,

član pokreta Dosta je bilo – Saša Radulović, Vračar

Oznake

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Da li je neko danas slusaao i gledao ove “Lopove” koji su opljackali ovaj narod i sad se sepure po Kopaonikui pricaju bajke zajedno sa uzvisenim….dok zene rade, kao i muskarci kod njih za 25000.din..i prica o povecanju zarada,njihovih verovatno….

  • Dakle oborili su conservation law = napravili su perpetuum mobile 1 vrste. Kreirali su milijardu $ ni iz čega. Genijalno! Blago nam kad nas vode takvi genijalci. Što rekao Balašević: U šupak kosmosa smo upali…”

  • Uz svo dužno poštovanje, gore izneto nije tačno. Da bi preduzeće poslovalo sa neto dobitkom u tekućoj godini ne mora da namiri kompletne kratkoročne obaveze iz prethodne godine. Kratkoročne obaveze se uglavnom sastoje iz kratkoročnih finansijskih obaveza (čitaj krediti od banaka i eventualno povezanih lica) kao i iz obaveza prema dobavljačima. I jedne i druge obaveze se zanavljaju. Da bi preduzeće poslovalo pozitivno treba da prihodi (klasa 6) budu veći od rashoda (klasa 5). To se može postići rastom prihoda ili racionalizacijom poslovanja i, posledično, smanjenjem troškova

    • Ovo sto je napisao Sumadinac je tacno.Kratkorocne obaveze i potrazivanja uticu samo na likvidnost firme.Prihod-6 grupa i Rashod grupa 5,izvlace se samo iz date godine 2015.Sad moguce je da je Bahatovic fakturisao i zivo i nezivo,kako bi iskazao veci prihod od rashoda.Sa sajta APR-a,i kad vidite te podatke,to vam realno ne govori tacno stanje firme.Da bi realno bilo sta znali o poslovanju neke firme,morate da udjete u njihova dokumenta.U pojedinosti iz racunovodstvene prakse ne bih da ulazim,al bih molio Magistra koji je ovo napisao da se konsultuje sa nekim iz prakse pre nego ovako nesto napise.