Autorski tekst Ljudska prava

Borba za ravnopravnost žena umesto čestitke za 8. mart

Čini se da ženska prava i pitanja u vezi s položajem žena u Srbiji postanu vodeće teme u javnosti tek nekoliko puta godišnje –  na današnji dan, kao i prilikom učestalih jezivih porodičnih tragedija koje su, nažalost, sve češće i koje govore o porazu  i posrnuću ovdašnjeg društva.

Iako je rodna ravnopravnost zagarantovana Ustavom Republike Srbije, činjenica jeste da u Srbiji vlada ogromna diskriminacija žena koja se često objašnjava istorijskim nasleđem i patrijarhalnim društvom.

U našoj zemlji, neravnopravnost postane najočiglednija u slučaju samohranih majki, žena u seoskim sredinama, kao i u slučaju žena sa invaliditetom.

Iako je Srbija potpisnica Konvencije Ujedinjenih nacija o ukidanju svakog oblika diskriminacije žena, tužna realnost je da su prosečne zarade žena niže od zarada njihovih muških kolega, da se prilikom zapošljavanja nedopustivo zadire u privatnost žena i njihovu intimu, te im se postavljaju pitanja u vezi s planiranjem porodice i porodične situacije.

8mart Dan žena

Kada se osvrnemo na politička prava žena u Srbiji, nailazimo na podatak da su žene u Vojvodini prvi put na izbore izašle pre skoro jednog veka, odnosno 1918. godine, ali im je to pravo nedugo zatim oduzeto, da bi bilo vraćeno tek nakon završetka Drugog svetskog rata prvenstveno zbog učešća u ratu i ogromnim žrtvama koje su podnele.

Danas je Srbija na petom mestu u Evropi prema broju žena narodnih poslanica u Skupštini, ali je činjenica da je uloga žena u političkom životu u potpunosti marginalizovana.

Nisu bile retke situacije u Skupštini kada su poslanici, među kojima su i neki bivši i sadašnji ministri, ismevali izlaganja poslanica uz primitivnu i prizemnu argumentaciju da im je mesto u kuhinji uz šporet i zimnicu. Ovakva nedopustiva omalovažavanja žena u najvišoj državnoj ustanovi svedoče o realnom odnosu prema njima, njihovom položaju i uticaju u društvu, kao i o nemogućnosti da se njihov politički glas uvaži i poštuje, samo pogoduju održavanju mizoginije u društvu.

Kada politički predstavnici imaju takav stav i nemaju osećaj sramote da ga javno iskažu, to šalje nedvosmislenu poruku svim ostalim stanovnicima Srbije da je ponižavanje, ućutkivanje i nipodištavanje žena poželjan, ”šmekerski” i ispravan oblik ponašanja.

Nezapamćena apatija u društvu uzrokovala je potpunim gubitkom nade i vere da se realnost i budućnost može promeniti. Ovakva atmosfera uzrokuje da se žene u ogromnoj meri povlače u privatnost, neverujući da se njihov glas, mišljenje, znanje i iskustvo mogu uvažiti, čuti i uticati na uspostaljanje reda i sistema.

Pokret ”Dosta je bilo” beskompromisno se zalaže za aktivno učestvovanje žena u političkom životu, kao i neupitno poštovanje svih prava zagarantovanih Ustavom i zakonima. Kako bismo se odmakli od deklarativnog poštovanja koje se u svakodnevnoj realnosti gubi, podržavamo i zalažemo se za intenzivnije učestvovanje žena u političkom životu i poštovanje njihovih incijativa u lokalnim, gradskim i regionalnim sredinama.

Jedino uz njihovo svakodnevno aktivno učešće, pristutnost u medijima koju dobijaju i njihove kolege muškarci, uvažavanje njihovog obrazovanja, postignuća, moralnih i ljudskih osobina, možemo praviti sistem u kome vlada pozitivna selekcija zasnovana ne na osnovu pola, već kvaliteta, i društva u kome je zdravo i prijatno živeti. Bez ženskog glasa, takvo društvo ne može da postoji.

Srećan nam svima 8. mart, Dan žena

Dr Ana Stevanović,

članica pokreta ”Dosta je bilo”, Novi Beograd

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Upravo zbog toga što se žene ponižavaju, ućutkuju i nipodaštavaju i to, najčešće u porodici, (i najčešće u porodici koja je u stanju socijalne potrebe), Vašu socijalnu pomoć koju bi dobijala PORODICA, one ne bi ni videle! Novac bi, kao nosilac porodice, primao suprug, baš onaj koji ponižava i ućutkuje. To je još jedan razlog da pravo na novčanu nadoknadu ima svaki nezaposleni POJEDINAC, jer POJEDINAC ima i pravo na rad (ono nije uslovljeno porodičnim stanjem i odnosima u njoj).