Autorski tekst Beograd Ekologija

Pohvale "hrabrom" činovniku

Poštovani,
Na ovaj način želim  vam da kao građanin Beograda iskažem sve pohvale za rad Komunalne inspekcije na opštini Voždovac, gde živim sa namerom da posebno pohvalite gospodina Aleksandra Ogarevića, komunalnog inspektora, u opštini Voždovac.

Ovaj mladi i vispreni službenik, je danas oko 11,45 sati, na jedan beskompromisan i veoma efikasan način rešio problem nekih „stanara iz ulaza 25“ ulice Vladimira Tomanovića na taj način što je kratko i jasno objasnio dvema starijim ženama, od kojih jedna ima 88 godina, kako se kućica, koju su dobrovoljnim prilozima podigli stanari okolnih ulaza, ljubitelji životinja, za tri gradska-napuštena psa, koji se za razliku od mnogih ljudi ponašaju mnogo civilizovanije. U nekim zemljama, ovako, kratko, jasno i efikasno ponašanje državnog činovnika Ogarevića, pre bilo bi možda okarakterisano kao demonstracija nasilja i bahaćenja, nego li civilizacijskog ponašanja, kako se očekuje. No, to je ipak stvar nečije lične kulture ili nekulture, u današnjim okolnostima ništa čudno.

Pas na kišiFoto: Wamiz.co.uk

Zašto sve pohvale, ovom mladom i sposobnom državnom činovniku
Postupajući, kako reče, po prijavi „nekih stanara iz ulaza 25“ (ma da takav ulaz ne postoji u okruženju), ovaj mladi čovek je krenuo u svoje radne pobede, izlažući se raznim opasnostima, od kojih su neke mogle biti opasne i po život, a sve u cilju da nam Grad bude komunalno uredniji. Svu svoju profesionalnost u ponašanju, nedvosmisleno je stavio do znanja dvema staricama, kojima su ovi psi možda jedina životna radost, da ako mu se bude htelo, spornu kućicu može i da uništi?

Taj mladi i hrabri čovek, nije obraćao pažnju na istrulele podzemne kontejnere, u koje je mogao upasti i životno stradati, oko kojih se nalazila gomila đubreta, koje ponekad danima niko nije smatrao za potrebnoim da pokupi, jer njegov pogled je bio usmeren, na objekat koji se nalazio u žbinju, gotovo teško primetljiv, ofarban zelenom bojom, kako bi se uklapao u ambijent, da nikoga ne ugrožava, u kome su se „gradski-naši“ psi sklanjali od nepogoda i to nekoliko godina unazad.

Do dolaska na „sporni objekt“ ovaj mladi i sposobni državni činovnik, mogao je udariti i u metalnu garažu (koja tu godinama stoji na trotoaru) i nikome ne smeta, jer se u njoj verovatno ništa ne nalazi. E da su tu možda boravili psi, možda bi i tu bio efikasan. Ali na sreću svih nas i tu je prepreku ovaj mladi državni činovnik  uspešno savladao, na putu ostvarenju svojih radnih zadataka.

Nije tu kraj priče i pohvala za ovog hrabrog čoveka. U cilju ispunjavanja svog radnog zadatka, bio je izložen i mogućnosti da mu i zdravlje bude ugroženo, jer parking prostor sa bližom i daljom okolinom je veoma često prekriven prezervativima, koji nakon upotrebe bivaju bačeni po parkingu i trotoarima. Moglo se dogoditi da u žustrom i efikasnom nadiranju, ka rešavanju cilja svog radnog zadatka, ugazi na neki puniji ili prazniji prezervativ, te da ga sadržaj poprska i dovede u stanje da bude možda zaražen. Ovaj parking koji se nalazi u blizini „plavog mosta“, često je mesto gde se obavlja razmena dobara između davaoca i pružaoca seksualnih usluga, ali ni to nije važno i ne predstavlja nikakav komunalni nered, nikome ne smeta, zbog čega bi trebalo da reagule komunalna inspekcija???

Prilikom uklanjanja „sporne kućice“, po rečima inspektora, pojavili su se pacovi??? Koliko se razumemo, psi i pacovi nisu u nekom suživotu te se pacovi obično sklanjaju od kučića. Takva mogućnost, obično se događa, tačnije rečeno priviđa nekom ko „popije neku više“

Svakako, pogađate, da je najveći problem nad problemima, ova lepo napravljena kućica za životinje, te njeno današnje „uspešno uklanjanje“, predstavlja pravi podvig ovog mladog i sposobnog inspenjktora, te s toga zaslužuje sve čestitke, a mislim i priznanja. Ne treba smetnuti s uma i „edukativni uticaj“ državnog činovnika Ogarevića, koji je nedvosmisleno objasnio dvema staricama, kakav će ubuduće biti komunalni red?

Lično ćemo se obratiti obrazloženim predlogom  i Predsedniku Republike, da ovog mladog i sposobnog državnog činovnika odlikuje, nekim ordenom za zasluge recimo u borbi protiv životinja, sa posebnim osvrtom na pse lutalice. Na osnovu ovako pokazanih rezultata u radu gospodin Aleksandar Ogarević to svakako zaslužuje, a možda bi neko unapređenje u službi bilo satisfakcija za dalje uspehe u budućem radu.

Onako uzgred, ova kućica NIKOME NIJE SMETALA NEKOLIKO GODINA, do danas. Ali šta ćemo red je red i važno je da se sa uvođenjem reda počne, pa je to još jedan od razloga za odlikovanje i priznanje za državnog činovnika u ovom pionirskom poduhvatu.

Danas pljušti kiša. Tri kučeta su mokra do gole kože i u čudu gledaju šta se to danas dogodilo. Kako su miljenici okolnih stanara, kako ko od nas naiđe, oni mu prilaze, tužno nas gledaju i pružaju šape u nameri da se sa nama pozdrave.

Iskreno verujem da ćete razumeti nameru ovog pisma, te očekujemo da svojim autoritetom doprineti da se stanje popravi vraćanjem u pređašnje stanje.

Srdačan pozdrav

Oni drugi stanari ulaza 25
Koji za razliku vole životinje,
a i ljude

Mile Lukić,

član pokreta Dosta je bilo, Beograd, Voždovac

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar