Људска права Полиција Саопштењe

Саша Радуловић подржава протест Независног синдиката полиције

Подржавамо протест Независног полицијског синдиката Србије који се организује због политичке злоупотреба полиције и целог сектора безбедности. Александар Вучић је све институције и службе подредио својим партијским интересима. Злоупотреба полиције и служби безбедности у политичке сврхе је једна од најопаснијих.

У знак подршке протесту, који је заказан за сутра 27. марта, у подне испред Владе Србије, председник покрета Доста је било Саша Радуловић учествоваће на протесту, а подршку ће показати и други представници покрета.

Policija logo

Покрет се доследно залаже за професионализацију и независну контролу целог полицијског апарата и служби безбедности. Недопустиве су и опасне политичке игре у којима су порфесионални кадрови у полицији уцењени претњама о отпуштању, без јасних критеријума и без систематизације радних места.

Захтевамо да се у полицији, као и у целом јавном сектору, израде јасни услови за свако радно место и јасна мерила радног учинка, без мешања политичара. Оштро осуђујемо власт која манипулише полицијом и омаловажава њене припаднике користећи их као средство за обрачун са неистомишљеницима или као кулисе за застрашивање грађана и политичких противника.

Политизација полиције појачана је од кад министар полиције одлучује о каријерном напредовању у служби. Каријера професионалног полицајца не сме зависисти од воље министра, то је директна политичка манипулација и злоупотреба полиције. Покрет оштро захтева да се укине та одредба Закона о полицији. Каријера полицијаца сме да зависи искључиво од испуњавања јасних професионалних критеријума.

Захтевамо декриминализацију и деполитизацију полиције. Упозоравамо да је садашње понашање власти према полицији једнако угрожавању безбедности грађана.

Татјана Мацура,

чланица ГО Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ova “podrska” vam bas nije trebala! Ovde nikad nije uradjena ozbiljna reforma policijsko-bezbednosnog
    aparata– ni tokom 1990-2000 a ni posle 5-og oktobra. Ni SPS-JUL a ni kasnije DOS nisu imali petlju da
    urade ono sto su uradile sve istocno-evropske zemlje posle raspada VU i odlaska Sovjeta. A taj “aparat”
    se uvek trudio da bude dobar svakoj vlasti-mislim da za ovo detalji nisu potrebni.

  • Radulović i pokret DJB mogu argumentovano da ukažu na prava sindikata i zloupotrebu vlasti u policiji, ali nikako ne bi smeli da uzmu aktivno učešće na tom protestu. To bi bila velika greške, zbog same činjenice odvojenosti pokreta od sindikata. To bi za pokret bila veća šteta nego korist,
    Logički zaključak. Pretpostavimo da sutra pokret počne da vrši vlast po načelima svog rograma da uređuje zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast i red dođe na policiju. E tada bi nastao problem. Sama struktura unutar policije već bi bila podeljena, i javili bi se problemi pre reformi.

  • Posle naroda-gradjana koji to mogu uciniti na izborima, jedino jos policija moze srusiti ovakav rezim ukoliko bi toliko bili svesni vremena i okolnosti u kojima zivimo i besperspektivnosti u kojoj se nalazimo. Ne nalaze se u ovoj situaciji samo gradjani nego i policajci kao gradjani. Zar oni nisu gradjani? Pa zar ne vide kakve uniforme nose, za kolike plate rade, gde stanuju, kakvo im je bracno i porodicno stanje. Kako placaju obdanista, kako podnose opstu nemastinu. Kaznjavaju ih na radnom mestu, sudi im se zbog toga sto su postupajuci po naredjenje upotrebili silu na neciju, tamo bracu, otpustaju ih i tek ce da ih otpustaju. Kazu da vise nema guzve u restoranu drustvene ishrane u zgradi Mupa u Palati Srbije- veliki broj sluzbenika policije nema para da plate sebi rucak.
    Znaju gradjani da su policajci inertna struktura ali i da ih oportunizam tera na takvo ponasanje. Videcemo dokle ce to trajati. Setite se protesta Crvenih beretki. Pa tada je pola politicara bilo u pripravnosti da brisne iz zemlje a kamo li da preda vlast. Svaki odnarodjeni rezim se plasi na ciju ce stranu stati policija, odnosno uniformisane strukture. Pa kako je pala vlast 5. Oktobra?
    Kome su se i na koji nacin zakleli policajci kod stupanja na duznost? Zakleli su se da ce stititi ustavi poredak, javni red i mir, prava i slobode gradjana a koga oni stite -Vucica, Stefanovica, koji ih koristi kao dekoraciju. Pa sadasnji ministar je jedan aparatcik za koga se tvrdi dai je kupio diplomu, koji o policijskom poslu nezna bas nista. Dacic je bar bio politikolog, onaj Jocic je bio pravnik, advokat.Koga se sledeceg da vam dovedu za ministra i koga ce on za sobom da dovede? Stefanovic je vidimo napravio u kabinetu novinsku redakciju. Sledeci ce da vam dovede ekipu koja ce da vas bije. Da li je tacno to sto govori vas sindikat?. I u policiji su uspeli da stvore sto sindikalnih organizacija.
    Policajci i od vas zavisi. Pogledajte u svoje porodice , u svoju decu, u svoje dzepove… pa glasajte. Ako ste posteni ljudi mora sa vam je tesko kao i vecini naroda.

    • Evo sada posle protesta sindikata policije vidimo kako ce glasati “policija”. Tako se bar nada vlast. Medjutim ima i onih u policiji koji ce glasati drugacije. Vlast ne zna da ih je vise. Veliki profesor prava i akademik Radomir Lukic rekao je: Onoga trenutka kada vladajuca klasa pokusa da potlacenu klasu odrzi u tom polozaju samo najgrubljim sredstvima prinude- to je siguran znak da ce uskoro igubiti vlast”.

  • Treba podržati svakog ko je u pravu a ukazuje na korupciju.
    Podrška borbi protiv korupcije ne obavezuje na kasnije usluge već samo na još veću vorbu protiv korupcije.

  • Neradnicima, dzabalebarosima će uvek smetati svaki režim. Država je tonula 25 godina i nije moguće preko noći sve srediti i imati plate kao što narod očekuje, kao na zapadu. Šta je se sve u Srbiji za to vreme nakotilo. Najviše korupcija, mafija, tajkuni, nerad, prostitucija i sl.
    Vučić je jedini pravi premijer do sada koji se bori i radi do kraja. Njih je narod izglasao, a vi pokušavate na podmukle načine da pridobijete većinu. Na vašu žalost, neće vam se snovi ostvariti. DS je bio 8 godina na vlasti, prodali skoro sve, pa i svoje heroje poput Mladica, Karadzica…samo da bi usli u EU. Ipak nismo ušli, a i ne treba nam EU.
    Samo jedno mogu reći u šta ćete se uskoro uveriti:
    “Pravicete vi Vučića od blata!”
    Za Vučića, za Srbiju!

    • @ Boki,
      pobrkao si lončiće.
      Imao bih za tebe stotine pitanja ali jeno je pitanje ključno.
      Ovo pitanje nije samo za Vučića već za sve odgovorne koji su vodili Srbiju od 5 oktobra naovamo.
      Ni jedna partija do danas nema strategijski plan razvoja zemlje.
      Ni jedna stranka nije ovom narodu podnela godišnji završni račun poslovanja.
      E zato dragi moj Boki mi timaramo u mračnom vilajetu.
      Ako razumaš mehanizam funkcionisanje jedne države razumećeš pitanja i odgovore.
      Bez jasnih ideja nema ni oporavka.
      Savet: Ne gradi sebi idola!
      Pozdrav,

    • Boki, ako do sad nisi shvatio da se vlast Vučića i SNS-a uopšte ne razlikuje od prethodnih DOS-ovih u različitim varijantama, onda ne možemo da ti pomognemo. I dalje se nastavlja pljačka narodne imovine kroz nameštene privatizacije, i dalje se potpisuju tajni ugovori, donosi se Zakon o zemljištu da bi se namestila situacija pre nego što počne prodaja zemljišta naredne godine, i dalje se vodi ekonomska politika po meri krupnog kapitala a Srbija lagano pretvara u koloniju sa jeftinom radnom snagom, i dalje se rasipa novac kroz subvencionisanje radnih mesta “stranim investitorima”, i dalje se zadužujemo bez jasnog koncepta za prekid daljeg zaduživanja… Sitna ušteda od smanjenja penzija se naziva uspehom umesto da je napravljena ušteda tamo gde je potrebno u mnogo većem iznosu (agencije, reforma javnog sektorta, ukidanje subvencija za “strane investitore”, ….) Zamisli kakav bismo rezultat imali da je novac spiskan za subvencionisanje stranih investitora bio usmeren domaćoj privredi. Priče o uspehu ove vlade su najobičnija “Potemkinova sela” – vešta medijska manipulacija. Jedina razlika SNS-ove i Vučićeva vlasti od prethodnih je što je političku stranačku borbu spustila i na nivo mesnih zajednica, što dovodi batinaše u crnim džipovima na biračka mesta, što je uspela da potpuno (uz vrlo male izuzetke) zatvori medijski prostor za svako kritičko mišljenje. Ako kažeš da nam “i ne treba EU”, zašto onda podržavaš Vučića koji toj EU mnogo više povlađuje od svojih prethodnika. I, na kraju, samo jedno pitanje: ako je Vučić imao potpunu vlast i apsolutnu većinu, zašto uopšte raspisuje izbore? Zašto nije radio na reformama o kojima govori? Odgovor je vrlo jasan. Za dve godine će se balon praznih priča potpuno izduvati i na redovnim izborima Srpska Napredna Stranka bi doživela totalni fijasko. Ovako se dobija još dve godine, što bi Šojić u domaćoj igranoj seriji rekao “dovoljno Ćirko”. Imam još jedno pitanje za Tebe: odakle Vučiću novac za agresivnu kampanju 2012. godine, u vreme kada je njegova stranka bila mala parlamentarna stranka? Razmisli malo pa će ti biti jasno za čiji interes radi. I ja sam nekad imao mnogo lepo mišljenje o DOS-ovoj vlasti dok nisam shvatio da su najobičniji hohštapleri. Trebalo mi je malo vremena da se naučim kritičkom promišljanju. I Tebi na kraju poručujem: budi ličnost sa kritičkim mišljenjem, saslušaj i drugačije mišljenje pa donesi sud, ne dozvoli da te bilko ko izmanipuliše praznim pričama. Želim Ti svako dobro i od Boga zudravlje.

    • Боки, свако добро вам желимо. И још нешто, ми не објављујемо у коментарима само коментаре који су непримерени (псовке, увреде…). Код нас нема медијског мрака, и не бришемо ништа. Разлика између нас и ваших је огромна. Доста је било!

  • Kao bivsi radnik MUP plasio sam se podrske ovom sindikatu. Jedini normalan sindikat u policiji je Sindikat srpske policije. Ovaj koji je DJB podrzao je nedavno podrzao Zavetnike! I eto sad prilike Vucicu da to dalje spinuje. Pisano saopstenje kojim se podrzavaju reforme policije u celini bi bilo sasvim dovoljno

  • Da li ce najzad resiti stanje radnika koji su potpuno nezasticeni od strane poslodavaca? Da li jacanje sindikata koji bi trebali da stite prava i ekonomske interese radnika pa cak i pred sudom pije vodu? Da li je opcija uvodjenje obaveznog clanstva u sindikata pri zaposlenju pravno i zakonski moguc? Ovo clanstvo vidim kao jedini put da se obuzdaju i primoraju poslodavci da rade po zakonu i da se uvede red. Mislim da bi se tu konacno resilo NE placanje prekovremenog radnog vremena pa do kasnecih plata i prijava radnika jer bi sindikat bio tu koji bi uvek po potrebi disao poslodavcu za vrat a ovaj bi bio primoran da postuje zakon. A pogotovu da stanu u zastitu radnika za te famozne probne radove koje ne placaju. A ujedno bi bio protivteza uvodjenju robovlasnickog drustva koje su zastupale sve stranke na vlasti pogotovo DS i SNS. Sada su sindikati samo kozmeticka tvorevina sem policijskih sindikata koji su jedini pokazali kako se bore za svoja prava ..