VIDEO Политика Трибина

Европске интеграције су неефикасан процес

Заклињањем у процес придруживања Европској унији странке годинама манипулишу гласачким телом. Користе га, нарочито пред изборе, за хомогенизацију бирачког тела наспрам странака које су за Русију. У периоду између два изборна циклуса користе га као параван за пљачку, као алиби за додатно урушавање демократских институција, контролу правосуђа и медија.

tribina

Покрет Доста је било нуди потпуно другачије одговоре. Залажемо се за државу уређену по угледу на развијене и успешне европске демократије. Сматрамо да нам не треба тутор и да државу знамо да уредимо сами, али смо сигурни и да је ЕУ спремна да нам помогне да спроведемо праве реформе. Искуство нам говори да процес приступања Европској унији, смишљен за државе које не воде рачуна о својим интересима него о интересима домаћих партократија и тајкуна, није довољно успешан за реформе. О коначној одлуци да ли приступити ЕУ, када држава достигне потребан степен развоја, треба одлучити на референдуму.

Ево како је Саша Радуловић на он лајн трибини „Отворени разговор“ одговорио на питање пратиоца о ставу према приступању ЕУ:
-Ми треба да кажемо шта треба да урадимо да Србија буде уређена земља и како да ископирамо паметна, добра решења која постоје у свету, а то су рецимо: Данска, Холандија, Немачка, Канада, и да применимо те ствари код нас.
Овај процес придруживања Европској Унији показао се као неефикасан. Показало се да не даје резултате. И Румунија и Бугарска, на пример, као и земље у окружењу показују да ту нема никаквог напретка. Праве се заиста само неки накарадни, паразитски системи. Нама треба суштински да уредимо земљу и да она решења која Данци, Холанђани, Немци и Канађани имају у својим државама, применимо у Србији.

Када то урадимо, све ове остале ствари ће бити потпуно депласиране. На пример: Исланд, који је уређена земља, може већ сутра одлучити да приступи ЕУ, зато што је већ на таквом нивоу да никакви процеси приступања, намењени очигледно банана државама, немају никаквог ефекта и нису потребни.
Такође морамо да у процесу приступања водимо више рачуна о економском интересу Србије – рекао је лидер покрета Доста је било.

Погледајте снимак трибине:

 

Ознаке
ДЈБ Младеновац

ДЈБ Младеновац

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Oвај политички систем ограниčava сваку привредну активност и несврховито је, у условима постојања пљачкашке елите, оснивати ма какве privredne subjekte, јер ће постати предмет пљачке. О развојним фондовима вреди размишљати тек кад се промени политички систем.Груба рачуница: ако је фонд плата, за првих десет хиљада јавних службеника (са доприносима) 2.000 евра по глави месечно, то је 20 милиона месечно, или 240 милиона годишње. Ради се, наравно, о slobodnoj процени, односно о плати која је негде око 120 000 динара месечно; у пракси, ради се о већим сумама. Када додате све ове привилегије u javnom sektoru, цифра расте најмање троструко. А ради се само о првих десет хиљада. Осталих 770 000 није ушло у обрачун.

 • To je bilo moje pitanje,hvala vam puno na odgovoru. Posebno je dobro sto ste uradili poseban clanak na ovu temu s odgovorom,jer znam da mnoge zanima podrobnije sta i kako po tom pitanju

 • Radule ti si bogotac, istovremeno sam i odusevljen – zato sto si jedini koji prica o ovom, tako logicnom i jednostavnom, problemu. A isto tako sam i sokiran – zato sto si jedini koji prica o ovom, tako logicnom i jednostavnom, problemu. Zar smo toliko zalutali da ni jedna druga stranke ne sme ovo ovako jednostavno i u par recenica da objasni?

  • Drugima NE ODGOVARA ne da pričaju, nego da rade po ovom principu, svima odgovara da postoji prostor za mahinacije, mašinerija koja bi radila za njih itd…

 • Tribina je odlicna,uostaalom kao i uvak,samo mi je mnogo zao sto ovo ne moze da se emituje na RTS ,posto je nas narod ,takav kakav je,uglavnom vezan nazalost za RTS,pa mislim da bi mnogi shvatili neke stvari ine bi davali podrsku Vucicu.

  Pozdrav

 • Potrebno je jedno malo estetsko poboljsanje: SaŠa sve vreme ima zakucan pogled za neku tacku koja nije kamera nego je pored kamere. Da imate reditelja on bi vam skrenuo pažnju na to. Treba da bude slobodniji i da se pokreće da gleda u sagovornika kada ovaj postavlja pitanja i da gleda u kamericu a ne u mali ekran pored.To ce onda delovati mnogo ubedljivije. Sitnica ali nije nevažn0.

 • Pa evo zašto nije uspelo. Ne možete postaviti neiskusne da vode ovu priču. Ne možete praviti sistem uništavajući postojeći. Dovedete svršene studente bez iskustva ali sa entuzijazmom i mislite da je to dovoljno. I onda oni porastu i nastave da vode priču bez da su naučili osnove sistema (prvo državne uprave pa dalje). Sve je moglo da bude mnogo jednostavnije, brže i bolje.. ali na žalost… sujeta i neznanje su (za sada) pobedili.

 • Tema za razmisljanje svima.Ko zna odgovor dobija super kompliment!!Pitanje.Zasto u Srbiji nema stranaca koji bi drzali prodanice, restorane, trgoinske komplekse ( osim Metroa). Zasto nema nikakvih opste potrebnih kompanija- prehrambenih , usluznih, bezniskih pumpi poput Agip-a, Exxona, i drugih??Zasto su sve primili u Evropu a nas i dalje lazu i domaci i strani politicari.Na direktnio pitanje najodgoorninijm ljudima iz Evrope zasto se Srbija ne prima u Evropu receno je “mora da ispuni potrebne uslove”a od drugih se to nije trazili