Ауторски текст Образовање

Прогрaмирaње зa основце

По којим извозним производимa смо дaнaс познaти, a дa то није Новaк Ђоковић? Мaлине и прогрaмери. Или бaрем јa волим тaко дa мислим, пошто ми је рaчунaр посaо. А штa то имaју Фрaнцускa, Бритaнијa, Америкa, Кaнaдa, Аустрaлијa… што ми немaмо? Прогрaмирaње кaо предмет у основној школи. Премотaјте сaд 10-20 годинa у будућност кaдa њихови дaнaшњи основци стaсaју зa тржиште рaдa. Неће им више требaти нaши прогрaмери. А нaмa ће остaти сaмо мaлине.

Foto: www.srbijadanas.com

Иaко нaведено стоји, не желим дa прогрaмирaње предстaвим сaмо кaо “вештину нa цени”. Прогрaмирaње је и нaчин рaзмишљaњa – упознaвaње “кукa и квaкa” светa 21. векa. Пa чaк и више од тогa, прогрaмирaње ће постaти сaстaвни део многих aктивности, било дa је у питaњу рaзвој софтверa, нaучно истрaживaње, aнaлизa подaтaкa, решaвaње проблемa, пa чaк и игрaње и уметност. Без логике прогрaмирaњa, познaвaње светa будућности биће сaмо површно и спречиће нaс дa будемо део тог светa – свешћемо се сaмо нa његовог пролaзног гостa.

Добро, признaјем. Мождa је ово било мaло предрaмaтично, aли ипaк верујем дa оцртaвa истину.

Али, рецимо дa се сложимо дa је прогрaмирaње кул и дa је сaмо оно недостaјaло нaшем, инaче сaвршеном обрaзовном систему… Мммм дa… Него, дa не дигресирaм… Ако се сложимо око тогa, које би биле препреке дa то и оствaримо? Нa жaлост, многе. И дa ли то требa дa буде изговор или изaзов? Мој одговор нa ово питaње је јaсaн, пa дa прођемо кроз неке од изaзовa.

“Где дa сaд углaвим још једaн нов предмет кaд ни зa стaре немa местa?!” – Пa, мождa нaм не требaју сви стaри? Или, мождa нaм ипaк толико и не требaју неки други нови предмети? Верујем дa знaте нa које мислим. Опет, мождa неко ускочи сa сребрним метком: “А дa укључимо рaчунaре у све предмете, пa не морaмо дa убaцујемо нов?” Супер идејa! Сaмо што онa немa никaкве везе сa прогрaмирaњем. Нaстaву требa осaвременити новим технологијaмa, нaрaвно, aли не требa бити у зaблуди дa то може дa буде зaменa.

“А зa које рaчунaре дa стaвимо сву ту децу? Не рaсту нa дрвету!” – Истинa. Можемо ући у жaлопојку нaшег стaњa, aли нисмо овде дa би се бaвили изговоримa. Ако нa стрaну стaвимо то дa озбиљнa земљa уме дa нaђе средствa зa стрaтешке циљеве, можемо се позaбaвити скрaћеницом BYOD. Идеја иза “Bring your own Device”, илити “донеси свој сопствени уређaј”, укaзује нa чињеницу дa ћемо ускоро сви имaти довољно моћaн рaчунaр у џепу. Јесте лепше гледaти у повећи тaблет, дa не кaжем монитор, aли децa нaм већ успешно преживљaвaју гледaјући по полa дaнa, свaког дaнa, и у мaње екрaне.

“Све је то лепо, aли ко дa води ту нaстaву? Немaмо ми те кaдрове…” Пa, добродошли у 21. век, век у коме ћемо се сви срести сa обесмишљaвaњем вештинa које смо годинaмa стицaли. Преквaлификaцијa јесте кључнa реч, aли требa имaти нa уму и дa је ОК имaти нaстaвникa који не знa одговоре нa свa питaњa. Штa фaли одоговору: “Не знaм. Хaјде дa то зaједно изгуглaмо!” Или “Не знaм. Сaзнaј ти, пa нaм предстaви свимa сутрa!” А кaо бонус, увек можемо предaвaњa припремити у облику бесплaтних онлaјн видео мaтеријaлa доступних свимa. Штa? Јел неко рекaо Кхaн Акaдемијa? Не? ОК, aли ту сaм aко требa…

“И дођу они тaко нa чaс, пусте сви одједном тaј снимaк, a интернет… умро!” – Јесте тешко причaти о интернету у школaмa кaдa неке немaју ни тоaлете… Признaјем, овде ми је бaш тешко дa убaцим реч “aли”. Аaaaaли, дa ипaк пробaм дa нaстaвим. Кaжу дa је нa 1.000 ученикa потребнa 100Мбитнa конекцијa. Кaжу и дa је широкопојaсни интернет основно људско прaво. Јa могу једино дa кaжем дa, aко ово не оствaримо, можемо слободно дa се зaвaлимо у фотељу и дa уз кокице гледaмо будућност кaко пролaзи поред нaс.

Дaкле, aко се сложимо дa је прогрaмирaњу место у основној школи, чекaју нaс велики изaзови. Но, први изaзов остaје дa се око тогa уопште и сложимо. Зaто је битно дa и овa стрaтешкa темa нaђе свој простор међ’ оним болним, свaкодневним, обрaзовним мукaмa, нaжaлост толико кaрaкетеристичним зa нaш простор и време.

Игор Попов,

консултант за информационе технологије и заговорник Khan Академије за српски језик, члан покрета “Доста је било – Саша Радуловић”

Ознаке

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Закључак са краја првог пасуса није тачан, мада разумем тежњу да се поентира закуцавањем. За 10-20 година ће им итекако бити потребни наши програмери из истог, баналног разлога као и данас – знају посао и обављају га неколико пута јефтиније од колега у богатијим земљама.

  • Delom ste u pravu, ali diskutabilno je. Ako bi dublje zašli u projekciju na narednih 10-20 godina, i ako imamo ograničenu ponudu programera i veliku tražnju, vremenom će rasti cene programera. Neće stići do nivoa sa zapada, ali hoće stići do nivoa da će u konačnoj računici in-house developmenta vs. near-shore rada, prevagu početi da nosi prva opcija. S druge strane, izlaz iz toga jeste razvoj domaće startup scene i preduzetničkog duha, što će od nas napraviti tržište koje privlači tuđe programere, a ne samo da izvozimo svoje.

  • Šta će biti u slučaju kolapsa Moore-ovog zakona početkom 2020-ih? Sada se proizvode 14nm čipovi, a 5nm je teoretski limit… e to mene brine! A ako se ipak nađe neka alternativa silikonskim čipovima i ipak ne bude kolapsa Moore-ovog zakona, tražnja za programerima će nastaviti vrtoglavi rast svuda u svetu – za 20 godina imaćemo sveprisutno računarstvo (ubiquitous computing), Internet objekata (Internet of Things), pametne automobile (self-driving cars), pametnu poljoprivrednu mehanizaciju, pametne sobe, pametne kuće, pametne gradove… tada će tražnja za programerima biti još pet puta veća nego danas.

  • Нисам нажалост стигао да Вам одговорим јуче – да не било да Вас игноришем 🙂 Заиста бих волео да се Ваша прогноза оствари, али нисам оптимиста у том погледу. Тачно, Србија ће имати ограничену понуду програмера али то не значи да ће и друге државе оскудевати у њима. Довољно је да наведем пример Пољске, која има 6 пута више становника од Србије (да не увлачим Индију и Кину сада у расправу). Како се такмичити са Пољацима који и даље, иако су најмање 10 година испред Србије у сваком погледу, као свој главни адут имају однос цена/квалитет? Наравно, нема потребе расправљати о томе да ће врхунски стручњаци свакако бити добро плаћени (можемо да тежимо и таквом решењу, мали број врхунских програмера), али не може баш свако да буде врхунски програмер.

  • Vratio bih se na već pomenuto. Mislim da ne bi trebali da se takmičimo sa Poljskom, niti sa bilo kojom drugom državom, u cenama/kvalitetu izvoza programera. Trebali bi da se preorjentišemo na razvoj preduzetništva, kako bi programeri počeli da rade za sebe, da prave svoje kompanije i proizvode i da razvijaju našu privredu.

   Upravo to je Saša Radulović pokušavao da uradi dok je bio u ministarstvu o čemu je, između ostalog, pričao baš juče na predavanju o “Venture capital fondovima” u Impact Hub-u (nakon što je dekan ETF-a u poslednjem trenutku otkazao gostoprimstvo). A više o tome ovde: http://dostajebilo.rs/sasa-radulovic-ideju-vam-niko-ne-moze-oduzeti

 • Svaka cast Igore. Posto sam takodje u IT svetu, navodim licna iskustva. Svi iole kvalitetni programeri u Srbiji su zauzeti, jer imaju posla na raznim projektima, kako po “domacim” outsource firmama ili direktno za Narucioce iz inostranstva. No tema je i Khan Academy. Kako sam dosta dobar matematicar, deca me cesto pitaju, kako da rese neke zadatke. Hmmm, pa ne moze se matematika nauciti preko noci, treba vremena, a vremena je sve manje. Od prijatelja, Nikole, programera iz Praga sam, pre par godina, dobio informaciju o sajtu Khan Academy. Sajt i nacin, kako se objasnjavaju teme me je impresionirao. Tako da sam ovaj sajt izpopularisao, kod mladje generacije. Iz dva razloga. Fantasticna objasnjenja, deca uce engleski jezik, sami pronalaze teme, koje ih interesuju/ne znaju, ja ne gubim vreme u resavanju njihovih zadataka. Rezultati, fantasticni. Pre skoro mesec dana je jedna mlada teniserka polozila SAT ispit (kvalifikacioni ispit za upis na studije u USA), koristeci Khan Academy i uz potpuno samostalan rad. Sto se tice novih tehnologija i ICT predmeta u osnovnom obrazovanju, potpuno sam saglasan. Pod obavezno. Uz mala pocetna ulaganja, dobijaju se dugorocno, vrlo veliki efenti. Sen ukoliko ne zelimo da ostanemo/postanemo jeftina radna snaga.

  • Hvala na komentaru, Aleksandre. U pravu ste za potražnju programera. Usko grlo je postalo obrazovanje koje ne može da isprati tražnju. Uprkos serijama kao što su The Big Bang Theory i Silicon Valey, i dalje postoji averzija prema ovoj oblasti, što je posledica i kasnog uvođenja te teme u obrazovanje. Naravno, kao reakcija na to, i srednje škole i fakulteti koji na tome treba da rade imaju manje kapacitete.

   Što se tiče Khan Akademije, da iskoristim priliku da spomenem i “naš” sajt: https://sr.khanacademy.org. Za sada je tu, besplatno, matematika osnovne škole i nekoliko jednočasovnih kurseva iz programiranja, isto za osnovce. Neki pandam SAT-u, odnosno priprema za veliku maturu, jeste “sveti gral” ovoga što radimo.

  • Sjajno, samo napred, Znam za srpsku verziju sajta. Bice od velike koristi. Da se razbije fama da je matematika bauk.

   Da se vratim na programiranje i programere. Radi kompletne informacije “za neupucene”, pored Senior i Junior programera (sto je da se ne lazemo vecina na ovom prostoru), ovdasnjem trzistu nedostaju Project manager-i, software arhitekte, kao i QA (testiranje softvera). Ovo su najskuplje placene pozicije (sem QA). Zatim je i kompletno obrazovanje na drzavnom univerzitetu (ETF, FON, PNF) poprilicno zastarelo, jer se uce koncepti, koji su prevazidjeni. Takodje, po meni, neko ko preradi kupljnei templejt u Joomli ili wordpress-u ne spada u programere. Zato nam je neophodna ozbiljna reforma skolstva (od osnovnog do visokog), sto se moze uraditi, trenutno jedino sa idejama, koje zastupa pokret DJB. Ima dobrih poslovnih ideja, kada su u pitanjue Startup kompanije, nazalost to je sve u zacetku, jer na ove prostore, jos ne dolaze ozbiljni Venture Capital fondovi. Tek kada se popravi kompletna ekonomska situacija, moci cemo da pricamo o reformama, kako u obrazovanju (jer nije lako razmisljati o reformama, kada mnogo skole imaju dugovanja za energente, pa im se preti iskljucenjem struje ili gasa, za sta oni nemaju nikakvu krivicu, vec lokalne samouprave, koje takodje nisu krive, jer im se ne vraca/ transferise dovoljno novca iz budzeta). Ako se sprovedu reforme, onda se vracaju i nasi ugledni strucnjaci iz inostranstva, koji mogu popuniti ove nedostatke u PM i SA. Bez takvih ljudi realno nema ni ozbiljnih timova.

  • Coursera.org je isto odličan izvor free znanja, sa mogućnošću da se uz doplatu dobije i zvaničan sertifikat institucije o položenim modulima/kursevima.

 • @ Igor Popov,
  Neće im više trebati naši programeri.
  A nama će ostati samo maline.
  Prvi iskaz tačan, drugi takođe tačan, ali na ovaj način. Za koju godinu ostajaće nam toliko maline da će svako domaćinstvo u Srbiji imati po tonu za zamrzavanje i sopstvenu upotrebu.
  Sada je malina matafora uspešnosti jer trenutno nemamo šta drugo da izvezemo. Malina je toliko posađeno da će za par godina tržište biti zasićeno a svetska recesija će smanjiti njenu potrošnju da nećemo imati kome da je plasiramo i taj devizni priliv se polako ali sigurmo gasi.
  Niko od ekonomskih stratega u ministarstvu poljoprivrede ne nudi inovaiju više faze prerade maline.
  Privredni konsultant.

 • Iako nije (glavna) tema, postoje nasi tehnolozi koji su razvili potpuno nove pristupe visim stepenima prerade (srpskog) voca( ocuvanjem svih hranljivih sastojaka) … licno sam pomagao u pokusaju da se to predoci u Minsistrstvu, odgovora nikad nikakvog.

 • Hvala Igore na dobrom testu, smatram da je bitno otvarati teme kao što je ova i pronalaziti adekvatna rešenja. Slažem se sa Vam što se tiče tržišta rada za 10 – 20 godina . Ono što bih ja dodao jeste da neće svi osnovci postati programeri , ali u budćnsti čime god da se budu bavili njihova profesija će biti povezana sa raznim softverima ili će raditi u timova u kojima će imati i programere. Tako da je svakako veoma koristno da naša deca savladaju fudametalne stvari iz programiranja. Takođe kao i matematika , programiranje može biti dobar alat za podsticanje analitičkog razmišljaja kod dece.

  • Tako je, neće svi biti programeri, niti to ima smisla, ali će im te veštine, i uopšte poznavanje terminologije, principa i logike iza programiranja pomoći u sopstvenim poljima rada. Baš malopre naiđoh na odličan klip koji baš o tome priča i oslikava rečenicu iz originalnog teksta: “programiranje će postati sastavni deo mnogih aktivnosti” – https://www.youtube.com/watch?v=xJqSu1IbcHg

 • Imam jednog od unuka koji sad zavrsava osmi razred. Nije bas odlican nego jako vrlo dobar, matematika oko cetvorke, ostalo tu i tamo, ali engleski za desetku i natprosecno je intelegentan (dedino zlato). U prizemlju kuce imamo poslovni prostor sa sedamosam desktop racunara tako da se on od rodjenja druzi sa kompjuterima. Sam je naucio prilicno stvari da nam pomogne oko odrzavanja nekih ne bas komplikovanih stvari. Naravno i igrice od kojih se uzasavam, ali nadam se da ce se vremenom uozbiljiti. Zasto vam ovo pricam (ne da se hvalim pametnim unukom), pa sad smo svi u kuci na mukama. Hteo bi u neke skole za IT tehnplogije, ali posto zivimo u malom gradicu u unutrasnjosti jedine opcije su gimnazija ili tehnicka sa nekim budibogsnama odsecima sa raznim prevazidjenim zanatima. Ima nesto bolji izbor u susednom vecem gradu, ali sipak, treba to finansirati, a znate kako nam je svima sada (dace Bog da to sto pre promenimo, zato i glasamo za Sasu). Ja mislim da je nama u drzavi prosveta gora od ekonomije (a o kojoj se najvise prica), ali kudikamo vaznija, ali ne i nasoj vladi cim je za ministra prosvete postavila onog debila. Predlazem Sasi i ekipi da se malo vise bave ovom tematikom (samo bez Mubadale). Drzavu ne cini velikom teritorija vec ljudi i to sto obrazovaniji to ce i drzava biti bogatija. Ne vredi nam nista bez skolovane omladine, dzaba sve te fabrike ako nam pamet ode u beli svet.

  • Postovani, ako Vas unuk ima interesovanje za racunare, to je dobra osnova. Sto se tice obrazovanja, postoji jedna skola u BG, koja radi sa taletovanom decom, http://www.systempro.rs/, casovi su vikendom. Generalno casove drze studenti ETF-a. Vrlo sam im zahvalan, jer to sto rade, apsolutno nije komercijalno, vise je “pionirski”. Moj sin je isao u tu skolu, nazalost nije imao strpljenja, pa nije isao do kraja. Skola traje 6 godina. Posto vas unuk odlicno govori engelski, neka pocne sa nekim od besplatnih kurseva, pomenusmo Khan Academy, https://www.khanacademy.org/computing/computer-programming, moze da krene i od algoritama. Postoje i drugi kursevi, koji su takodje besplatni https://www.codecademy.com/, a zatim i https://www.udemy.com/courses/development/programming-languages/.
   Ovde imate listu omline kurseva http://mashable.com/2013/03/13/learn-to-code-free/#JKuFVRWoQ5q6
   A ako Vas unuk postane/zeli da bude profesionalac onda lepo za jedno 5-6 godina moze da koristi https://www.pluralsight.com/.
   Da pozelim Vama, Vasoj porodici i Vasem unuku mnogo srece u zivotu. Ako Vas unuk izabere programiranje izabrao je, po meni jednu od najlepsih stvari danasnjice, gde se susrecu ogroman rad, znanje i kreativnost, pa mogu slobodno da kazem i umetnost.

  • Na ovaj Aleksandrov spisak bih možda samo dodao još jedan put za ulazak u svet programiranja. Možda delom subjektivan, jer se koristi Java programski jezik koji inače koristim, ali u suštini, nije bitan jezik, koliko principi koji su njime predstavljeni.

   Dakle, pomenuta Coursera ima dve “specijalizacije” za Java programiranje od po 4 kursa u trajanju po oko 5 nedelja. Svaki kurs je besplatan, a opciono se plaća rad na testovima i sertifikati, a tu je i poseban sertifikat za celu specijalizaciju koji se izdaje nakon završenog rada na projektu, što je i neka vrsta mini diplome.

   Specijalizacija “Build Software Applications” (https://www.coursera.org/specializations/java-programming) ne zahteva predznanje, a specijalizacija “Develop Powerful Interactive Software” (https://www.coursera.org/specializations/java-object-oriented) je srednjeg nivoa, ali se tačno nastavlja na prethodnu. Bitno je reći da postoji i program finansijske podrške, ako postoji želja za sertifikatima (https://www.coursera.org/payments/finaid?cartId=2838890, dostupno nakon registracije).

   Puno sreće želim Vašem unuku u putu kroz obrazovanje 🙂

  • Hvala ljudi, nisam bas ocekivao da ce se neko javiti sa konkretnim informacijama i predlozima oko skolovanja mog unuka ( i ne samo mog unuka). Vise sam to napisao da skrenem paznju na neke veoma vazne probleme koji nas muce, a koje mora DJB imati u vidu kada dodje na vlast, a u to ne sumnjam.
   Vec danas je nesto malo “guglao” cisto radi informacija, ali sada se nema bas mnogo vremena, mora se uciti da se dobiju sto bolje ocene, a i prolece je….
   Mora se stici pored skole i na sportske aktivnosti (vrstan je teniser , fudbalski i rukometni golman) pa devojcice itd. Mislim da ce ipak imati dovoljan broj bodova da upise nesto sa prolaznoscu za neke studije u toj oblasti, a dodatno edukovanje se podrazumeva, bar sada je to lako samo ako to zeli.
   Vazno je da zna sta hoce i da to voli i to je najvaznije, tako da cemo to nekako izgurati. Svojoj deci, a sada govorim i unucima da se u zivotu mogu da se licno opredele o samo dve stvari: o svojoj profesiji i o bracnom drugu i to oboje mora biti iz ljubavi. Samo tako mogu uspeti u poslu ako to rade iz zadovoljstva, a pare su rezultat. Valjda ce se stanje u ovoj drzavi normalizovati i da nece morati kao mnogi trbuhom za kruhom u beli svet vec da ce ostati ovde. Voleo bih da to dozivim.

  • Postovani Igore, cenim Vas doprinos ovoj temi. Da ne bude, da imam lose namere, upozorio bih mlade ljude, koji zele da uđu u “svet” programiranja da Java ima dosta ozbiljnih nedostataka. Pogotovu mlade ljude, koji zele da pokrenu svoje start-up kompanije. Mobilni uređaji, odnosno pretrazivaci uglavnom ne podrzavaju Javu, pa onda morate da se “snalazite”. Što onda, ako zelite da imate jedinstvenu aplikaciju (za sve uređaje) uvećava troškove održavanja softverskog koda. Vise o tome, budući korisnici mogu da procitaju na https://en.wikipedia.org/wiki/Java_applet, odnosno na http://www.java.com/en/download/faq/java_mobile.xml. Svakako treba poznavati mnogo toga i za konkretan slucaj napraviti izbor. I kao sto rekoh to je vec ono sto nama nedostaje, kao “nasušni hleb” – software arhitekte, osoba sa ekspertskim znanjima, koja bi za konkretan slucaj napravila pravi izbor alata, koji će se koristiti. Danas je vreme web tehnologija, pa mislim da bi trebalo biti oprezan, kada je Java programski jezik u pitanju. E sad ako vam neki klijent plaća odrzavanje softvera, to onda i nije los izbor, cak naprotiv. Klasican primer je aplikacija, koja je napravljena za potrebe Poreske uprave i elektronsku predaju Finansijskih izvestaja. Iskilavite se, dok to uradite. Vreme, koje potrosite za instalaciju i azuriranja je znacajno. Opet, mozda sam subjektivan, samo iznosim “drugu stranu medalje”.

  • Upotreba Java Apleta u webu, zajedno sa Flash-om i Silverlight-om je oduvek bila problematična i dobro je što to polako ostaje iza nas.

   S druge strane, serverski razvoj je dosta na Javi, Android je praktično Java, itd… No, to je u suštini za obrazovanje nebitno. Bitno je, kada neko tek ulazi u programiranje, da bez obzira koji jezik odabrao, učenje fokusira na ono što se tim programskim jezikom postiže – algoritmi, strukure podataka, paterni, dizajn sistema, ui/ux itd. Javu sam ovde konkretno predložio jer je u pitanju 10 povezanih kurseva koji dosta toga pokrivaju.

   Što se osnovne škole tiče, na primer, moj lični stav je da je najbolje raditi sa Python programskim jezikom. Mada dosta onlilne platformi za učenje koristi JavaScript. Dobro bi bilo da postoji sloboda izbora samih nastavnika po ovom pitanju, pa nek praksa pokaže šta je bolje.

 • slazem se sa uvodjenjem programiranja u osnovne skole i usmeravanju dece ka it-u
  takodje mislim da fizicku kulturu u skolama treba podici na znatno veci nivo i znatno vise vremena tome posvetiti
  sve vise je poslova koji zahtevaju sedenje pred racunarom, fizicka kultura je kljuc u ocuvanju zdravlja

 • po meni bi to trebalo da se uvede kao neka reforma poput one krajem osamdesetih poznate kao suvarova promena, mada samo zvucna, sve ostalo isto, za razliku od ostalih posle koje niti su bile zvucne niti bitne, poput 179 preduzeca sa preko 50000 radnika koja treba da se restruktuiraju, poput mnogih neophodnih transformacija koje se naziru od ems a kojim upravlja gazdin kum koji nema blage veze sta je to melingerov dijagram ali ne obaziruci se sto je mali sa znanjem ipak rukovodi, kao sto informer postavlja direktora zavoda za intelektualnu svojinu a predjasnju direktorku najuri kao psa pod optuzbom da je unistila privredu, kao sto nam se gazda useljava u dvadeset stanova i u tome mu pomazu segamegadens direktorcici i bitangice skupa sa bugarskim biznismenom shinishovim koji je cak prokopao park u centru beograda na opstini stari grad pola godine kod kafane hercegovina jer je pronasao naftu, uz mesecno zaduzenje od pola milijarde dolara se moze matematicki sagledati duznicko ropstvo a potom i bankrot.

 • Na FTN-u u Novom Sadu na studijama gradjevinarstva je izbaceno programiranje (pristojno bi bilo da gradjevinski inzenjer zna da napravi program u formi strukturalnog alata za sebi prakticniju upotrebu u nekim specificnim situacijama) sklopovi zgrada se crtaju rucno auto cad nije dozvoljen, tako da imamo za sutra gradjevinske inzenjere koji su na studijama spretno savladali crtanje biber crepa, gusto pokrivenog krova, pomocu olovke i lenjira (za jednu vikendicu treba 2000 crepova). Mozda je to pametno ako sutra u ovoj drzavi ne bude ni struje, misleci na koricenje cad programa ,Ali postoji predmet gde se uce vord i eksel, ponosno imam 10 i za vord i eksel je predvidjeno otprilike isto vremena kao i za dinamiku konstrukcija jer je studenski kadar genijalan i to ocas posla savlada. Dok u osnovnoj skoli sam bio upoznat sa osnovama programiranja, na tehnickom fakultetu ne. (Mehanika, statika i beton se rade odlicno, nije sve crno) pitanje u vezi obrazovanja, posto koristite termin da je topla voda izmisljena, gde je i koliko je topla, kako izgleda sistem.

  • Iako nisam za to da se u potpunosti izbaci crtanje rukom, apsolutno nema smisla da u 21. veku upotreba CAD alata ne bude podrazumevana i dominantna. Voleo bih, na primer, da vidim studentske proteste koji neće tražiti samo dodatne rokove, manji broj bodova za upis sledeće godine i slično, već i ovakve neke promene u nastavi…

   P.S. Nisam shvatio komentar za toplu vodu, ne znam na šta se odnosi?

  • Gde je topla voda, u smislu koji su najuspesniji obrazovani sistemi u svetu, i zasto, kako oni izgledaju…
   (((Rucno crtanje gradjevinski tehnicari da, arhitekte da, u slucaju gradjevinskih inzenjera, na studijama imati vezbe lepog pisanja, crtati travke na ravnim krovovima, vodokotlice, i komplet projekte? a onda nacrtate detalje kuka za sunke na tavanima i kretivnost se ne ceni (nacrtna geometrija, tehnicko crtanje da).
   Protesti tog tipa? ako nemate poverenje u program i profesore studije nisu uspesne, stisnete zube i stvari koje vam se mozda ne svidjaju uradite, niste kao student kompetentni da menjate nastavni program, tek kada ga zavrsite imate uvid u uzaludno potroseno vreme i trud, to boli. Tako da svako treba da radi svoj posao i svi cemo biti srecni, pa gradjavinski inzenjeri treba da grade ne da protestuju, a drugi ljudi sa nadahnucem da menjaju svet na bolje se zapitaju da li nas sistem stvara kvalitetan kadar, testirajte nas, pitajte nas…
   Studenti su se bunili sto se tice nastavnog programa a i profesora, ali ne oko stvari koje ispiraju mozak nego oko predmeta koji su im teski da poloze (protestuju lenji) i fakultet sa zeljom vece prolaznosti im predaje tu bitku, sistem se narusava a mera uspesnosti fakulteta je danas u ciframa prolaznosti i prosecnih ocena, dakle neki vid instagram filtera gde svi postajemo lepi.
   Dodje vreme izbora pa se ljudi zapitaju ko im radi o glavi, i sta bi voleli da se ispravi, voleo bih da je sistem kvalitetan i da sve prsti od rada i truda, ali ne zelim da se bavim menjanjem sveta, prioritet obrazovanja je znanje i danasnja globalizacija u smislu interenta vam omogucava pristup najprestiznijim svetskim univerzitetima i njihovim onlajn predavanjima, i sirok spektar kvalitetne literature, i u tome uzivam ali na nase obrazovanje gledam kao formalnost u cilju sticanja diplome, znanje je negde drugde.
   Ja bi trazio da profesori imaju obavezu da prisustvuju na par predavanja drugih profesora, i vezbi, pa oni uticu na promene nastavnog programa u cilju postovanja rada i truda studenata i ispravnog usmeravanja. Ukinuo bi ocene, “ocena polozio” danasnji ekvivalent osmici, ocena “student pokazuje interesovanje (u smislu vise znanja od trazenog)” neka zamena za desetku… Imate sve desetke, sve vas interesuje, da li ste dobro. Usmeriti visoke ambicije ispravno, ja mislim da sam budala zbog ostvarenog visokog proseka, zato sto nisam vise vremena posvetio polju interesovanja i necega prema cemu imam pasiju, ali tu je ceo zivot da se uci… danas 6=55% ako ste imali srece malo i posle pola zaboravite znate 22%, sto je u slucaju izbora dovoljno da pobedite… ideje su afektne, ala udavih, svako dobro)))

 • Super tekst. Naročito mislim da treba raditi na popularizaciji poznavanja osnova programiranja, paralelno uz rad sa talentima, jer je programiranje način kreativnog razmišljanja i ne sme biti privilegija samo za bogate ili talentovane. Poslednjih godina su sve popularnija vizuelna okruženja kao što su Scratch, Code.org, AppInventor gde se programira kroz uklapanje blokova poput igre Lego kockicama. Prva dva su dobrim delom prevedena i na srpski, ćirilicu. Dok čekamo političare, malo samo dobre volje treba i inicijative (bravo Igore!) da se kroz ove i druge intuitivne platforme osnovci zainteresuju i nauče bar osnove ‘programerskog razmišljanja’ i naprave svojim rukama prve igrice, interaktivne programe, aplikacije za mobilni… Neprocenjivi “Eureka!” momenti 🙂 “Kliker centar” od skoro organizuje u Beogradu i Indjiji komercijalne ali i besplatne kurseve i radionice za osnovce, rade i sa Svratištem za napuštenu decu itd. Koga interesuje više nek svrati na programiranjezadecu.com

 • Pošto radim u osnovnoj i srednjoj školi, imam uvid u to ko predaje informatiku Postoji predmet informatika u okviru kojeg bi se moglo učiti programiranje, ali, velika većina nastavnika informatike poseduje samo bazična informatička znanja (ili još manje od toga). Teško ćete naći nekoga ko se razume u programiranje i želi da uči decu za 40000 dinara mesečno. Prema podacima Unije sindikata prosvetnih radnika čak 60% nastavnika matematika nisu stručni za taj posao, nisu završili taj fakultet ili nisu završili fakultet uopšte. Nemojte misliti da se ovde radi o nekoj korupciji, čim mrdnete iz BG i NS nema više ko da predaje matematiku, informatiku, a ni mnoge druge predmete. Uveren sam da se nedostatak nastavnika matematike direktno odražava na BDP zemlje. Nama nedostaju programeri, a Srbija bi mogla da proizvodi mnogo više softvera kada bi bilo više kvalitetnih programera (trenutno je veća ponuda poslova u IT sektoru od ponude radne snage). Bez dobrog znanja matematike, ne može se upisati neki tehnički fakultet. Ako su nekoga učili priučeni matematičari, zatvorili su mu vrata za fakultete koji obezbeđuju znanje za najperspektivnija zanimanja. Prema dosupnim podacima, samo trećina studenata u Srbiji studira tehničke nauke. Daleko najviše studenata je na društveno-humanističkim naukama, odakle mnogi idu direktno na biro za zapošljavanje. Srećom, postoji i neformalno obrazovanje na koje su ukazali neki komentatori, ali ono ne može rešiti sistemski problem.

  • Što se tiče obuke nastavnika, uvek sam se pitao zašto se, na primer, organizuje stotine radionica po celoj teritoriji Srbije tokom godinu dana ili više… Neka se organizuje jedna radionica, pa da se sve lepo to snimi, podigne na online platformu po izboru, prikače se dodatni materijali, organizuju forumi za pitanja, odgovore i savete, po potrebi naknadne video konferencije za dublje diskusije (što se opet snimi i podigne na platformu)… I eto obuke za sve nastavnike (a i šire) u zemlji (a i šire), gotove za nedelju dana.

 • Mislim da bi neophodno bilo objasniti pojam programiranje i malcice ga usmeriti. Naime, najcesce deci tog uzrasta najzanimljivije je da (a kome ne) “programiraju” nesto sto mogu da vide. Pod tim ne mislim da je programiranje Microsoft robota u visual basicu beskorisno, ali mislim da bi im se moralo reci i pokazati da programiranjem mozemo i uspesno resavamo probleme koje svakodnevno susrecemo oko sebe. Da ono moze biti mnogo korisnije od pravljenje web stranica i igranja sa robotima “zatvorenog tipa”.
  Imamo Arduino i imamo programske jezike kod kojih platforma na kojoj se radi ne zavisi od toga kakav racunar imate. Hocu da istaknem da se deca vise fokusiraju da cackaju podesavanja na primer Visal Studia umesto da konkretno nesto napisu.
  Ovo pricam iz licnog iskustva (nisam bas tako daleko od osnovne skole) i znam na sta sam ja trosio (citaj bacao) vreme umesto da sam nesto konkretno uradio. (Ovo je opipljiva tema i mnogi bi procitali, imas 12 godina i sad ti kao mogao si nesto da uradis vise. Nadam se da takvih ljudi sa predrasidima ovde nema.) Takodje sta je jako vazno jeste da postoji program koji ne rasteze pojedine teme vec prolazi kroz sko vise njih. I ono najbitnije, kvalitetna literatura i nacin dolaska do iste. Mislim da knjizare poput mikro knjige i kombiba koje su pre nekoliko godine bile populatne nemaju vrednosti i znacaja za pocetnika.
  I za kraj najbitnije je imati dobar, kvalitetan program, literaturu i deci pokazati prakticnu primenu, da kada porastu shvate i sloze im se kockice, a zato tako.

 • mozda da dodam potrebe informacionih sistema u privredi, erp su u periodu od 2008 do 2012 kupovani sakom i kapom, milioni dolara su odlazili za licence a mi se zaduzili 8.5 milijarde dolara, pazi dalje od 2012 do 2016 gazda sa kumovima takodje kupuje sap opet milioni odlaze u licence a zaduzili smo se 11 milijarde dolara, znam ja da je provizija preko 30 posto i da su se dzepovi tehnoloski unapredjivali ali sada nam preostaju free erp sistemi koje treba i programirati i setovati, pa je uvodjenje programiranja samim tim veoka vazno i potrebno.

 • Nisam za to, odnosno ne vidim zasto je to toliko bitno.
  Ne volim programiranje, to neka bude subjektivan razlog, ali zaista ne shvatam sta ce buducem soferu, glumcu, fudbaleru, prosvetnom radniku, poslaniku na kraju krajeva znanje programskih jezika?
  Licno, kad bi mi neko predlozio da naucim programiranje za duplo vecu platu od sadasnje, odbio bih.

  • U jednom drugom komentaru sam prosledio klip koji prikazuje ulogu programiranja u drugim poljima znanja: https://www.youtube.com/watch?v=xJqSu1IbcHg

   A da probam i da odgovorim na oblasti koje ste spominjali.

   Šofer – Trenutno se razvijaju tehnologije za autonomna vozila, bez vozača, i prvi na “udaru” biće taksisti, vozači kamiona, pa onda i redovni vozači. Dakle, šoferima neće trebati programiranje, ali će programiranje zameniti šofere.

   Fudbaleri – Njima ne treba, ali opet, to zanimanje nije celoživotno, barem ne za sve, pa je dobro imati i plan B. S druge strane, menadžeri u sportu koriste informacione tehnologije u velikom obimu. NBA utakmica bez statističke analize svih detalja pomoću IT-a više i nema.

   Prosvetni radnik – Njemu treba da bi mogao da predaje programiranje :D. Šalim se, ali, nema prave matematike bez programiranja u alatima kao što su Matlab ili Octave. Eksperimenti u fizici su i online i u softveru, simulacije su najbolji način da se kompleksniji koncepti nauče. Ako na informatici otvorite alat za rad sa tabelama, kao što su Excel ili Calc, čim zagrebete ispod površine koja je već svima poznata (a čini oko 5% mogućnosti ovih alata), dolazite do osnovnog programiranja sa funkcijama, logičkim operatorima, uslovima, nizovima…

   Poslanik – Ako poslanik ne poznaje barem neke osnove informacionih tehnologija, uključujući barem trunčicu programiranja, ja mu lično ne bih verovao da može da nas vodi kroz 21. vek 😉

 • Kao neko ko se bavi programiranjem(ERP sistemi) i zavrsetkom doktorata na FONu smatram da je ova ideja treba da se delimicno izmeni da bi bila savrsena.

  U dosadasnjoj karijeri sam se uverio da svako moze da “isprogramira” nesto, makar to bila i mikrotalasna, ali ono sto je najbitnije – ne treba i ne moze svako biti programer (u sirem smislu te reci). Kao sto ja ne mogu da sviram klavir, tako neko ne moze ni “Hello World” da napravi.

  Ono sto treba nadograditi na ovu ideju je mogucnost izbora u najranijem skolovanju. Ako je dete talentovano za matematiku i programiranje, treba da se usmerava u tom pravcu sto ranije, tako sto ce izabrati relevantne izborne predmete u okviru njegovog interesovanja. Ako je talentovano za jezike, onda neka uci drugi i treci jezik. Ako je umetnicka dusa, neka uci muzicko, likovno itd. Ovako roditelji (iz najbolje namere) teraju decu da imaju dobre ocene u svemu plus vanskolske aktivnosti, a to ne moze svako dete da podnese, pa postaje nesigurno u sebe i svoje sposobnosti. Tako deca vremenom postaju sve gori djaci i tesko se vrate na pravi put.

  Umesto da se roditelji i skolstvo bave razvojem talenta, oni ga sputavaju. Kao roditelj, smatram da je moj primarni cilj da naucim svoje dete kako da uci i da se snadje, i da veruje u sebe da bi uspelo u zivotu – nas skolski sistem, ovakav kakav je, ga tome nikako nece nauciti (bar ne u pozitivnom smislu).

  Ne moze dete nauciti i 2 strana jezika i da crta i da svira i da se bavi sportom i da resava polinome i da uci o mitohondrijama i da programira i da procita Anu Karenjinu itd… Kao neko ko je prosao kroz jako tesku gimnaziju, smatram da su me predmeti kao sto je latinski, muzicko ili sociologija vise namucili i smetali u razvoju, nego da sam imao mogucnost da biram nesto drugo. Bolje da nisam ni to imao, vise bih se bavio stvarima koje me interesuju u slobodno vreme. Ovako mi je to propala investicija mog vremena u periodu kada sam mogao najvise da naucim.

  Postepeno slobodno usmeravanje i razvoj talenta dece od najranijeg doba je kljuc.

 • Свиђа ми се што аутор износи тако важну тему као што је информатичко образовање. Заиста, сада има смисла размишљати о томе какве ћемо специјалисте добити за 10-20 година. Штавише, важно је не само научити, на пример, Јаву, већ и разумети шта компаније раде са овим програмским језиком. Овде сам пронашао детаљан материјал о овој теми https://tagsoft.co/java-development-company/