Ауторски текст Правосуђе

Предизборна употреба Тужилаштва у случају Мишковић

Првостепена пресуда Марку Мишковићу, којом је због утаје пореза неправноснажно осуђен на 3,5 године затвора и казну од 8 милиона динара, али ослобођен оптужби за злоупотребе у путарским предузећима, производ је предизборне употребе Тужилаштва за организовани криминал. Утисак о злоупотреби Тужилаштва намеће се пре свега због тајминга, околности али и саме пресуде.

miskovic-corax

Мирославу Мишковићу је “због здравствених тегоба” суђење одложено за 8. април, 16 дана пред изборе. Логично се намеће закључак да ослобађање од оптужби за путарска предузећа сину Марку “због недостатка доказа” значи и ослобађајућу пресуду за Мирослава Мишковића. Очекујем да све ослобађајуће пресуде буду донете у другом степену, на апелационом суду, после избора.

Да ли политички изабран Тужилац за организовани криминал ради по диктату премијера, просудите сами. Да ли је пресуда за путарска предузећа пала због недостатка доказа или зато што премијер ни не жели професионални истрагу и правичну пресуду у случају Мишковић? Одговоре на ова питања ћемо можда сазнати тек након објављивања пресуде.

На крилима хапшења Мишковића СНС је однео победу, а прву пресуду за утају смо добили пред изборе. Оно што следи је жалба апелационом суду и све нам се чини, а поучени претходним искуством да ће бити из 2 у 1 у корист Мишковића, али тек након избора. Већ виђено, са Суботићем и Кертесом.

Министар правде Селаковић, не жели да коментарише судску пресуду, јер лицемерно и научено одговара да “борба против корупције траје сваки дан”. Александру Вучићу није сметало да глуми тужиоца и судију и да лично донесе пресуду на конференцији за новинаре (а где друго) за пад хелихоптера и пре него што је истрага почела. „Тужилац“ Вучић канда воли и да пропитује па је жандарме ономад лично пропитао у свом кабинету и дојавио тужиоцу да је и ту све у реду. И било је тако.

Недавни случај судије Вучинића је непобитан доказ како извршна власт, по налогу премијера, смењује судије. Па буди после непристрасан судија.

На време смо упозоравали какве су последице начина избора и тужиоца и судија, када је направљен преседан те Скупштина директно гласала за тужиоце, изабране у Министарству правде. Судије су биране мимо правила и без икаквих критеријума.

Намештање избора јавних тужилаца

Утисака пуна глава од избора судија

Саша Радуловић је више пута говорио о томе да је суђење Мишковићу фарса и представа за народ, као и да га је Вучић позвао да буде министар привреде како би га склонио из поступка против Мишковића, управо из истраге о злоупотреби путарских предузећа. Радуловић је као финансијски експерт-вештак радио на прикупљању доказа за путарска предузећа, али није био у прилици да заједно са тужиоцем, испитује Мишковића и остале оптужене и сведоке у том предмету.

Плодови политичког избора тужиоца и судија, почели су да се ређају, а сазреће у потпуности после избора.

Покрет Доста је било-Саша Радуловић се залаже за независне институције система, пре свега независно судство и тужилаштво, без утицаја политике на њихов рад.

И за крај цитат судије апелационог суда, Мише Мајића:

“Бринем зa прaвосуђе у којем ће, aдвокaтурa у односу нa судство, кaдa је о квaлитету кaдровa реч, водити још једним голом, сaдa већ недостижне рaзлике…
И стрепим зa друштво које ће стондирaно фaрмaмa, флоскулaмa о бољој будућности и aфлaтоксином, прекaсно схвaтити дa ће ускоро чaк и кaмиони пуни „лекaрa“, „професорa“ и „судијa“ почети дa зaобилaзе Беогрaд, трaжећи место у којем постоје људи који ће зaистa умети дa лече, дa их подучaвaју и дa им суде”

 

Дејан Бачић,

дипл.правник, члан покрета “Доста је било – Саша Радуловић”

ДЈБ Младеновац

ДЈБ Младеновац

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • budimo realni, gazda je zavrsio posao useljava se u dvadeset stanova i u tome mu pomazi kumovi segamegadens direktorcici bitangice i bugarski biznismen shinishov, mi ostajemo zaduzeni sa jos 11 milijarde dolara i evidentnim haosom.