Autorski tekst Pravosuđe

Predizborna upotreba Tužilaštva u slučaju Mišković

Prvostepena presuda Marku Miškoviću, kojom je zbog utaje poreza nepravnosnažno osuđen na 3,5 godine zatvora i kaznu od 8 miliona dinara, ali oslobođen optužbi za zloupotrebe u putarskim preduzećima, proizvod je predizborne upotrebe Tužilaštva za organizovani kriminal. Utisak o zloupotrebi Tužilaštva nameće se pre svega zbog tajminga, okolnosti ali i same presude.

miskovic-corax

Miroslavu Miškoviću je “zbog zdravstvenih tegoba” suđenje odloženo za 8. april, 16 dana pred izbore. Logično se nameće zaključak da oslobađanje od optužbi za putarska preduzeća sinu Marku “zbog nedostatka dokaza” znači i oslobađajuću presudu za Miroslava Miškovića. Očekujem da sve oslobađajuće presude budu donete u drugom stepenu, na apelacionom sudu, posle izbora.

Da li politički izabran Tužilac za organizovani kriminal radi po diktatu premijera, prosudite sami. Da li je presuda za putarska preduzeća pala zbog nedostatka dokaza ili zato što premijer ni ne želi profesionalni istragu i pravičnu presudu u slučaju Mišković? Odgovore na ova pitanja ćemo možda saznati tek nakon objavljivanja presude.

Na krilima hapšenja Miškovića SNS je odneo pobedu, a prvu presudu za utaju smo dobili pred izbore. Ono što sledi je žalba apelacionom sudu i sve nam se čini, a poučeni prethodnim iskustvom da će biti iz 2 u 1 u korist Miškovića, ali tek nakon izbora. Već viđeno, sa Subotićem i Kertesom.

Ministar pravde Selaković, ne želi da komentariše sudsku presudu, jer licemerno i naučeno odgovara da “borba protiv korupcije traje svaki dan”. Aleksandru Vučiću nije smetalo da glumi tužioca i sudiju i da lično donese presudu na konferenciji za novinare (a gde drugo) za pad helihoptera i pre nego što je istraga počela. „Tužilac“ Vučić kanda voli i da propituje pa je žandarme onomad lično propitao u svom kabinetu i dojavio tužiocu da je i tu sve u redu. I bilo je tako.

Nedavni slučaj sudije Vučinića je nepobitan dokaz kako izvršna vlast, po nalogu premijera, smenjuje sudije. Pa budi posle nepristrasan sudija.

Na vreme smo upozoravali kakve su posledice načina izbora i tužioca i sudija, kada je napravljen presedan te Skupština direktno glasala za tužioce, izabrane u Ministarstvu pravde. Sudije su birane mimo pravila i bez ikakvih kriterijuma.

Nameštanje izbora javnih tužilaca

Utisaka puna glava od izbora sudija

Saša Radulović je više puta govorio o tome da je suđenje Miškoviću farsa i predstava za narod, kao i da ga je Vučić pozvao da bude ministar privrede kako bi ga sklonio iz postupka protiv Miškovića, upravo iz istrage o zloupotrebi putarskih preduzeća. Radulović je kao finansijski ekspert-veštak radio na prikupljanju dokaza za putarska preduzeća, ali nije bio u prilici da zajedno sa tužiocem, ispituje Miškovića i ostale optužene i svedoke u tom predmetu.

Plodovi političkog izbora tužioca i sudija, počeli su da se ređaju, a sazreće u potpunosti posle izbora.

Pokret Dosta je bilo-Saša Radulović se zalaže za nezavisne institucije sistema, pre svega nezavisno sudstvo i tužilaštvo, bez uticaja politike na njihov rad.

I za kraj citat sudije apelacionog suda, Miše Majića:

“Brinem za pravosuđe u kojem će, advokatura u odnosu na sudstvo, kada je o kvalitetu kadrova reč, voditi još jednim golom, sada već nedostižne razlike…
I strepim za društvo koje će stondirano farmama, floskulama o boljoj budućnosti i aflatoksinom, prekasno shvatiti da će uskoro čak i kamioni puni „lekara“, „profesora“ i „sudija“ početi da zaobilaze Beograd, tražeći mesto u kojem postoje ljudi koji će zaista umeti da leče, da ih podučavaju i da im sude”

 

Dejan Bačić,

dipl.pravnik, član pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović”

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Vucic zapoceo svoj pohod u visine koristeci slucaj Miskovic.Kada bi bilo kosmicke pravde, zajedno bi trebali da nestanu iz javnog zivota.

  • budimo realni, gazda je zavrsio posao useljava se u dvadeset stanova i u tome mu pomazi kumovi segamegadens direktorcici bitangice i bugarski biznismen shinishov, mi ostajemo zaduzeni sa jos 11 milijarde dolara i evidentnim haosom.