Ауторски текст Кампања

Кад гласате за себе, гласате за „Доста је било“

Једна од дилема бирача којима се допада наш програм јесте страх да ће нашим останком испод цензуса њихов глас бити „бачен“. Осим што Александар Вучић навија да ви мислите да ће глас бити бачен, што знате и сами, желим да вас подсетим да ће свакако бити бачен ако не изађете на изборе.

Један од начина да проценимо какве су нам шансе да пређемо цензус на овим изборима јесте и да погледамо резултате претходних избора из марта 2014. године на неким кључним биралиштима.

Битно је рећи да смо у те изборе ушли као организација основана непосредно пред саме изборе, без буџета за кампању, без икаквог присуства у медијима и са скромним средствима за вођење кампање прикупљеним од самих чланова. Имали смо само идеју, програм и ентузијазам. Нисмо имали организацију.

Ево прегледа неких охрабрујућих резултата по регионима – бирачким окрузима.

Дијаспора нам је дала укупно 6,07% гласова. Одзив бирача није био велик, између осталог и због неспремности државе да отвори бирачка места. Хвала онима који су упркос томе изашли на биралишта. У Великој Британији имали смо 21,09%, у САД 14,41%, а у Аустрији 12,88%. Цензус је пређен и у Руској Федерацији са 5,08%. Близу цензуса били смо и у Словенији и Хрватској.
Ево делова Београда у којима је цензус пређен на прошлим изборима: Стари Град 7,53%; Врачар 7,18%; Савски Венац 6,50%; Нови Београд 5,58%. Посебно радује прелазак цензуса на Новом Београду, јер је то друга по величини изборна јединица у Србији. Близу цензуса били смо и на Звездари и на Вождовцу. Данас, према ненамештеним истраживањима, цензус у Београду је сигуран.

djb-kisobran

Нови Сад је највећа изборна јединица у Србији са 320.187 бирача (према бирачком списку за изборе 2014.). Нови Сад нам је дао укупно 5,33% гласова и први је град у Србији у којем је цензус освојен још 2014. године. Зато, Војвођани, молимо Вас имајте то на уму када будете одлучивали коме ћете дати глас на предстојећим локалним и покрајинским изборима.

Да су тада одржани локални избори у Новом Саду, основано је претпоставити да бисмо увелико имали своју одборничку групу у Скупштини Града Новог Сада. Глас против урбанистичког уништавања Новог Сада, којем присуствујемо ових дана, био би јачи. Посебно смо поносни на резултате из ужег градског језгра, где је на појединим бирачким местима остварено и преко 12% (Лиман 1). Цензус је пређен и у подручјима густо насељеним нашим суграђанима жртвама транзиције, пљачкашке приватизације и уништавања новосадске привреде (Детелинара, Ново насеље, Бетанија – Народних хероја).

Град Ниш – Медијана био је на прагу цензуса (4,79%). Данас око цензуса у Нишу немамо дилема. Ни на локалном, ни на републичком нивоу.

Две године рада је иза нас. Упркос медијској блокади, ограниченим средствима, опструкцији власти и већег дела опозиције, ми не одустајемо.
Не верујте лажираним резултатима испитивања јавног мњења. Верујте себи и својој породици. Причајте са пријатељима.

Суграђани, имате алтернативу. Имате за кога да гласате. За себе. Ми смо ти које смо чекали. Јер, апстинирање ће опет за последицу имати да вас воде гори од вас. Зауставимо даљу партократску пљачку овог друштва. Јер, ово је земља за нас и сву нашу децу. А не њихова држава. Доста је било.

Владимир Ђурић,

Члан Покрета „Доста је било“, Нови Сад

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Danas na konferenciji za novinare u vladi nekako usput Vučić je po prvi put pomenuo nešto što je do sad bio veliki jeres ako se izgovori. Rekao je prema rezultatima nekih istraživanja koje je dobio sinoć, ako sam dobro razumeo, SNS je na pragu poraza, parafraziram, a zatim pojasnio da ce pojedinačno sigurno pobediti, ali da bi ostali ako se udruže mogli da formiraju vladu. Ovo znači samo jedno da SNS na izborima nece preci natpolovičnu većinu što se do sad nije smelo ni spomenuti. Kada Vučić ovako nesto kaže onda to treba shvatiti ozbiljno, a situacija po njih je verovatno mnogo gora nego što ju je predstavio. Zatim ostalo je nejasno da li SPS racuna kao buduceg partnera u vladi ili ih svrstava u one koji bi mogli da se udruže i formiraju novu vladu. Ako Vucic SPS svrstava u one druge onda je među njima pukla tikva, a ako ih računa i dalje kao buduće partnere u vladi onda to znači da ni sa SPS-om prema tim istraživanjima ne može formirati vladu, što opet znači da SNS nema ni 40% podrške. Ispada da je Radulović u pravu. Ako tome dodamo da je na SNS-ovoj listi desetak manjih stranaka kao i penzioneri onda je po SNS stvar katastrofalna. Moj komentar na tekst, ljudi ne nasedajte provokacijama i raznim smicalicama. Dajte glas Pokretu ukoliko smatrate da imaju dobar program i da ce isti provesti u delo. Ja mislim da hoće. Možda po prvi put od kad je parlamentarne demokratije u Srbiji nemojte glasati za nekoga samo da bi glasali protiv nekoga. Po prvi put glasajte za sebe, svoju porodicu i za Srbiju, zemlju u kojoj i na kojoj se lepo i dobro ŽIVI. Veliki pozdrav. Dosta je bilo.

  • Ne razumem zašto se bilo koje zrelo ljudsko biće povodi večito za cenzusom ili ide da glasa protiv nekoga, a ne za nekoga. Glasanje je stvar čovekove slobodne volje da da svoj glas za onoga čiji program mu je prihvatljiv ili blizak. Ja sam glasala za DJB i na prošlim izborima, i nisam razmišljala o prelasku cenzusa. A danas tek, kad je jasno kao dan da se cenzus prelazi, ne razumem zašto ne bi glasao neko za pokret koji mu se po mnogo čemu dopada. Glasanje je tajno, dakle nije opravdanje ni strah. Ali jeste najbitnije od svega otići i glasati. Imam poverenja u ove ljude koji ovde komentarišu pozitivno, da će to izraziti svojim izlaskom na glasanje.

    • Управо тако. Гласати за ону опцију која ти је најближа и не размишљати о цензусу. Све друго је елементарно нелогично. Почевши од белих и чича глиша листића који су само у Србији израз “протеста”, којима ће се палмасти вељосеље дозвати памети. Баш такве брига, њима демократија и почиње и завршава у степену уграђивања и оном приземном преждеравању у скупштинској кантини за сто динара.
      На такве апеловати демократијом је губљење времена, и доказ да је такав полусвет паметнији од тебе. Биће једног дана и у Србији преко 80 посто оних који ће изаћи на изборе и искључиво гласати по својој савести.
      Ако допустите, илустровао бих насловом из данских медија (tv2) након избора 2015:

      Valgdeltagelsen dykkede – 85,8 procent stemte
      19. jun. 2015, 02:10
      af Ritzau

      Пад излазности – гласало 85,8 посто.

      Ширите причу, шаљите линкове, упућујте на наступе руководства ДЈБ. Гласајте по савести и опредељењу, без страха – јер шта је алтернатива?
      Поздрав нормалној Србији.

    • Necu tajno glasati vec javno za pokret DJB i SASU RADULOVICA.Ostalim necu ni da se izvimi sto ih necu glasati,vec bi bilo pristojno da se oni mene izvinu za sev lazi i prevare koje napravise od 1988 god. do danas.

  • Sto se tice izjave AV povodom navodnog poraza itd.to je njegov klasican trik kako bi izazvao strah kod svojih glasaca i akticirao ih na terenu jer je ocigledno krenulo osipanje i sve vece razocarenje ali njegovi glasaci su disciplinovani i glasace za njega. Sto se tice cenzisa to ce se 24og pokazTi, mislim da pokret prelazi cenzus i u svakom slucaju ppstaje bitan na politickoj sceni a uostalom ako i ne predje ja to gledam kao mogucnost da se za naredne izbore bolje pripremi i pobeda je sigurna. Uspece pokret ja u to verijem.

    • Glasači SNS-a jesu disciplinovani i oni ce izaći na birališta u velikom broju to je tačno. Ako je to tačno, a tačno je , onda Vučić nema šta da ih plaši jer njihov glas i tako dobija. E, ali to nije dovoljno. Treba mu još glasova da bi ostvario planirano, a to je natpolovična većina i tu je problem jer gubi glasove birača koji nisu vezani pupčanom vrpcom za SNS, a takvih je mnogo. Sa druge strane nikakvo skrivanje lokalnih mocnika iz SNS-a iza Vučićevih skuta vise ne pomaže. Sve njihove grehe, svu bahatost i bezkrupuloznost će platiti Vučić na ovim izborima. Mislim da je njihova računica da će istovremenim održavanjem lokalnih i parlamentarnih izbora SNS na lokalu dobiti vise pogresna i da će ustvari SNS na republičkom nivou dobiti manje. Toliko su lokalni moćnici iz redova SNS-a dobro radili. Inace izveštaj sa konferencije u vladi sam gledao na RTS-u i na izveštaju nije bilo ni reči o tom delu njegovog izlaganja. Ako je i hteo da uplaši nekog gde će bolja prilika od RTS-a.
      Isto tako njegov izgled, poketi, mimika, izgled lica su odavali čoveka koji je poprilično zabrinut. Prosto neke stvari se ne daju sakriti.

  • imate moj glas kao i jos 40 komsija kojima prokisnjava krov a nadlezni nam nude zamenu postanskih sanducica, samo napred i rasterajte segamegadens direktorcice skupa sa bitangicama po komunalnim sluzbama u beogradu, to od vas ocekujemo i postavite strucne ljude da popravljaju krovove i fasade i liftove.

    • “Jarane”, ponavljas se kao papagaj…. promeni ponekad plocu, iako podrzavas pokret nije ukusno da se postavljas u ulogu bota. Termini: bitangice, segamegadens direktorcici i slicni se kontinuirano ponavljaju, deluju vec degutantno i ne zvuce vise kao kritika vec kao licna ogorcenost i frustracija.

    • Iskreno jesam licno i ogorcen i frustiran ovime što se dešava. Svakoga dana gledam takve o kojima pricaš oko sbe kako neradeći ništa na funkcijama u javnim preduzećima dobijaju platu vecu od moje i pri tom mi se smeju u brk. Usput toliko kradu da oni koji do juče nisu bili sposobni da išta urade u životu odjednom voze mercedese, kupuju stanove i lokale, a sve tako što se sastaju u kafićima i dogovaraju ko će koliko i na kojoj javnoj nabavci uzeti za sebe. A ja dirinčim u firmi , strani vlasnik, koja koristi sve propuste naše vlasti plaćajući nas tako da živimo na ivici egzistencije opterećeni kreditima, dozvoljenim minusima, karticama, čkovima i sl. Svaki dan razmišljam šta će biti za mesec dva. Ko nije danas ogorčen ne znam kad će biti. Dosta je bilo.

    • Milane, sve to može pristojnije, asertivnije… Dosta je bilo je pokret pristojnih ljudi, a nagomilane frustracije u ljudima, nakon više od 25 godina stresa su realnost i ne rešavaju se grubim odgovorima. Potreba je nekad oštrina u nastupu, ali i ta oštrina mora da ima jasan cilj i da bude praćena asertivnošću. Pozdrav i sve najbolje.

    • Iskreno, i mene “Jaran” iritira. Njegove teme i vokabular mi pre idu uz SPS, neko uz DJB. On ne razume program i suštinu pokreta i okrenuće stranu vrlo brzo, jer se ovde ne uklapa. Pozdrav…

    • “Лична фрустрација”? Па каква може бити него лична? Не, него би требао да стави ланчић пролећног цвећа у косу и ухвати се са комшијама за рукице, па да весело скакућу, срећни што је живот тако милостив и леп.
      Добро је да није жешће. А шабан универзитете можда треба звати Yale, Stanford, MIT? А војску лажних доктора и пробисвета, рекеташа… како назвати, па да се уклопи у твој смисао за “културно”?
      Друго, овде нема ботова. Ботови раде за сендвиче!
      Треће, како можеш човеку кога не познајеш тако писати? Да окрене плочу, да понавља као папагај? Прихвати да нису сви као ти и то је то.

  • Treba biti praktičan.
    Pretpostavimo da Radulović u ponedeljak ode u sud i overi izjavu da po ulasku u vladu prorezi lete dole za trećinu. Da se ubuduće neće oporezovati minimalac. Prvi put u istoriji to ne bi bilo predizborno obećanje (ludom radovanje) već ugovorna obaveza za Radulovića i polisa osiguranja za glasača da neće biti prevaren. Verujem da takvim potezom dobijamo nekoliko stotina hiljada glasova vlasnika malih firmi i njihovih porodica. Time jednom za svagda stavljamo tačku na priču svi su isti.

    • U pravu ste, to bi potencijalnim glasacima ulilo poverenje, ali kako to obznaniti svima? Preko tv, ali kojeg kad to sve kontrolise AV? Pokret DJB mora naci nacina tj. sredstava da se malo pojavi na glavnim tv. Verujem da ce tako i biti, ali tek kada se predaju liste, pitamo se kada jer vreme brzo istice. Ne treba cekati zadnji trenutak jer ce vlast sigurno traziti dlaku u jajetu pa se plasim da ne bude problema.

    • Naravno da bi bilo jako dobro da živimo u društvu koje svim političkim opcijama daje šansu. Čini se da je naše društvo već dugi niz godina drugačije koncipirano i da vlastodršci blokiraju pristup medijima.
      Ipak ovo što sam predložio je postupak bez presedana, javno potpisivanje i overa dokumenta koji garantuje da ono što se obeća bude i izvršeno.
      Kako objaviti? Okačiti na netu i time ga učiniti dostupnim svakome.
      Svaki građanin koji zaokruži DJB ima dostupnu izjavu da će biti sprovedeno ono što je programom zacrtano. To je vest koja se teško može ignorisati. Koliko znam i u svetu to još niko nije uradio. Možda bi dali dobar primer i uspostavili poverenje izmedju glasača i političara.
      Radulović neprekidno to ponavlja na tribinama. Na ovaj način stvar bi bila formalizovana i glasač dobija papir u ruke kao garanciju da će rečeno biti i ostvareno.

  • Pratim medije. Pokret polako dobije sve više prostora u njima. To samo potvrđuje moje uverenje da imamo treću političku snagu. U koaliciji sa građankama i građanima a čvrsto se držeći načela imaćemo daleko veći uticaj od brojeva.