Autorski tekst Kampanja

Kad glasate za sebe, glasate za „Dosta je bilo“

Jedna od dilema birača kojima se dopada naš program jeste strah da će našim ostankom ispod cenzusa njihov glas biti „bačen“. Osim što Aleksandar Vučić navija da vi mislite da će glas biti bačen, što znate i sami, želim da vas podsetim da će svakako biti bačen ako ne izađete na izbore.

Jedan od načina da procenimo kakve su nam šanse da pređemo cenzus na ovim izborima jeste i da pogledamo rezultate prethodnih izbora iz marta 2014. godine na nekim ključnim biralištima.

Bitno je reći da smo u te izbore ušli kao organizacija osnovana neposredno pred same izbore, bez budžeta za kampanju, bez ikakvog prisustva u medijima i sa skromnim sredstvima za vođenje kampanje prikupljenim od samih članova. Imali smo samo ideju, program i entuzijazam. Nismo imali organizaciju.

Evo pregleda nekih ohrabrujućih rezultata po regionima – biračkim okruzima.

Dijaspora nam je dala ukupno 6,07% glasova. Odziv birača nije bio velik, između ostalog i zbog nespremnosti države da otvori biračka mesta. Hvala onima koji su uprkos tome izašli na birališta. U Velikoj Britaniji imali smo 21,09%, u SAD 14,41%, a u Austriji 12,88%. Cenzus je pređen i u Ruskoj Federaciji sa 5,08%. Blizu cenzusa bili smo i u Sloveniji i Hrvatskoj.
Evo delova Beograda u kojima je cenzus pređen na prošlim izborima: Stari Grad 7,53%; Vračar 7,18%; Savski Venac 6,50%; Novi Beograd 5,58%. Posebno raduje prelazak cenzusa na Novom Beogradu, jer je to druga po veličini izborna jedinica u Srbiji. Blizu cenzusa bili smo i na Zvezdari i na Voždovcu. Danas, prema nenameštenim istraživanjima, cenzus u Beogradu je siguran.

djb-kisobran

Novi Sad je najveća izborna jedinica u Srbiji sa 320.187 birača (prema biračkom spisku za izbore 2014.). Novi Sad nam je dao ukupno 5,33% glasova i prvi je grad u Srbiji u kojem je cenzus osvojen još 2014. godine. Zato, Vojvođani, molimo Vas imajte to na umu kada budete odlučivali kome ćete dati glas na predstojećim lokalnim i pokrajinskim izborima.

Da su tada održani lokalni izbori u Novom Sadu, osnovano je pretpostaviti da bismo uveliko imali svoju odborničku grupu u Skupštini Grada Novog Sada. Glas protiv urbanističkog uništavanja Novog Sada, kojem prisustvujemo ovih dana, bio bi jači. Posebno smo ponosni na rezultate iz užeg gradskog jezgra, gde je na pojedinim biračkim mestima ostvareno i preko 12% (Liman 1). Cenzus je pređen i u područjima gusto naseljenim našim sugrađanima žrtvama tranzicije, pljačkaške privatizacije i uništavanja novosadske privrede (Detelinara, Novo naselje, Betanija – Narodnih heroja).

Grad Niš – Medijana bio je na pragu cenzusa (4,79%). Danas oko cenzusa u Nišu nemamo dilema. Ni na lokalnom, ni na republičkom nivou.

Dve godine rada je iza nas. Uprkos medijskoj blokadi, ograničenim sredstvima, opstrukciji vlasti i većeg dela opozicije, mi ne odustajemo.
Ne verujte lažiranim rezultatima ispitivanja javnog mnjenja. Verujte sebi i svojoj porodici. Pričajte sa prijateljima.

Sugrađani, imate alternativu. Imate za koga da glasate. Za sebe. Mi smo ti koje smo čekali. Jer, apstiniranje će opet za posledicu imati da vas vode gori od vas. Zaustavimo dalju partokratsku pljačku ovog društva. Jer, ovo je zemlja za nas i svu našu decu. A ne njihova država. Dosta je bilo.

Vladimir Đurić,

Član Pokreta „Dosta je bilo“, Novi Sad

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Danas na konferenciji za novinare u vladi nekako usput Vučić je po prvi put pomenuo nešto što je do sad bio veliki jeres ako se izgovori. Rekao je prema rezultatima nekih istraživanja koje je dobio sinoć, ako sam dobro razumeo, SNS je na pragu poraza, parafraziram, a zatim pojasnio da ce pojedinačno sigurno pobediti, ali da bi ostali ako se udruže mogli da formiraju vladu. Ovo znači samo jedno da SNS na izborima nece preci natpolovičnu većinu što se do sad nije smelo ni spomenuti. Kada Vučić ovako nesto kaže onda to treba shvatiti ozbiljno, a situacija po njih je verovatno mnogo gora nego što ju je predstavio. Zatim ostalo je nejasno da li SPS racuna kao buduceg partnera u vladi ili ih svrstava u one koji bi mogli da se udruže i formiraju novu vladu. Ako Vucic SPS svrstava u one druge onda je među njima pukla tikva, a ako ih računa i dalje kao buduće partnere u vladi onda to znači da ni sa SPS-om prema tim istraživanjima ne može formirati vladu, što opet znači da SNS nema ni 40% podrške. Ispada da je Radulović u pravu. Ako tome dodamo da je na SNS-ovoj listi desetak manjih stranaka kao i penzioneri onda je po SNS stvar katastrofalna. Moj komentar na tekst, ljudi ne nasedajte provokacijama i raznim smicalicama. Dajte glas Pokretu ukoliko smatrate da imaju dobar program i da ce isti provesti u delo. Ja mislim da hoće. Možda po prvi put od kad je parlamentarne demokratije u Srbiji nemojte glasati za nekoga samo da bi glasali protiv nekoga. Po prvi put glasajte za sebe, svoju porodicu i za Srbiju, zemlju u kojoj i na kojoj se lepo i dobro ŽIVI. Veliki pozdrav. Dosta je bilo.

 • velika podrska i glas za vas,ali imam jedno pitanje prosto koje mi neda mira.kada cete da predate liste za pokrajinske i republicke izbore?hvala na odg unapred.

 • Ne razumem zašto se bilo koje zrelo ljudsko biće povodi večito za cenzusom ili ide da glasa protiv nekoga, a ne za nekoga. Glasanje je stvar čovekove slobodne volje da da svoj glas za onoga čiji program mu je prihvatljiv ili blizak. Ja sam glasala za DJB i na prošlim izborima, i nisam razmišljala o prelasku cenzusa. A danas tek, kad je jasno kao dan da se cenzus prelazi, ne razumem zašto ne bi glasao neko za pokret koji mu se po mnogo čemu dopada. Glasanje je tajno, dakle nije opravdanje ni strah. Ali jeste najbitnije od svega otići i glasati. Imam poverenja u ove ljude koji ovde komentarišu pozitivno, da će to izraziti svojim izlaskom na glasanje.

  • Upravo tako. Glasati za onu opciju koja ti je najbliža i ne razmišljati o cenzusu. Sve drugo je elementarno nelogično. Počevši od belih i čiča gliša listića koji su samo u Srbiji izraz “protesta”, kojima će se palmasti veljoselje dozvati pameti. Baš takve briga, njima demokratija i počinje i završava u stepenu ugrađivanja i onom prizemnom prežderavanju u skupštinskoj kantini za sto dinara.
   Na takve apelovati demokratijom je gubljenje vremena, i dokaz da je takav polusvet pametniji od tebe. Biće jednog dana i u Srbiji preko 80 posto onih koji će izaći na izbore i isključivo glasati po svojoj savesti.
   Ako dopustite, ilustrovao bih naslovom iz danskih medija (tv2) nakon izbora 2015:

   Valgdeltagelsen dykkede – 85,8 procent stemte
   19. jun. 2015, 02:10
   af Ritzau

   Pad izlaznosti – glasalo 85,8 posto.

   Širite priču, šaljite linkove, upućujte na nastupe rukovodstva DJB. Glasajte po savesti i opredeljenju, bez straha – jer šta je alternativa?
   Pozdrav normalnoj Srbiji.

  • Necu tajno glasati vec javno za pokret DJB i SASU RADULOVICA.Ostalim necu ni da se izvimi sto ih necu glasati,vec bi bilo pristojno da se oni mene izvinu za sev lazi i prevare koje napravise od 1988 god. do danas.

 • Sto se tice izjave AV povodom navodnog poraza itd.to je njegov klasican trik kako bi izazvao strah kod svojih glasaca i akticirao ih na terenu jer je ocigledno krenulo osipanje i sve vece razocarenje ali njegovi glasaci su disciplinovani i glasace za njega. Sto se tice cenzisa to ce se 24og pokazTi, mislim da pokret prelazi cenzus i u svakom slucaju ppstaje bitan na politickoj sceni a uostalom ako i ne predje ja to gledam kao mogucnost da se za naredne izbore bolje pripremi i pobeda je sigurna. Uspece pokret ja u to verijem.

  • Glasači SNS-a jesu disciplinovani i oni ce izaći na birališta u velikom broju to je tačno. Ako je to tačno, a tačno je , onda Vučić nema šta da ih plaši jer njihov glas i tako dobija. E, ali to nije dovoljno. Treba mu još glasova da bi ostvario planirano, a to je natpolovična većina i tu je problem jer gubi glasove birača koji nisu vezani pupčanom vrpcom za SNS, a takvih je mnogo. Sa druge strane nikakvo skrivanje lokalnih mocnika iz SNS-a iza Vučićevih skuta vise ne pomaže. Sve njihove grehe, svu bahatost i bezkrupuloznost će platiti Vučić na ovim izborima. Mislim da je njihova računica da će istovremenim održavanjem lokalnih i parlamentarnih izbora SNS na lokalu dobiti vise pogresna i da će ustvari SNS na republičkom nivou dobiti manje. Toliko su lokalni moćnici iz redova SNS-a dobro radili. Inace izveštaj sa konferencije u vladi sam gledao na RTS-u i na izveštaju nije bilo ni reči o tom delu njegovog izlaganja. Ako je i hteo da uplaši nekog gde će bolja prilika od RTS-a.
   Isto tako njegov izgled, poketi, mimika, izgled lica su odavali čoveka koji je poprilično zabrinut. Prosto neke stvari se ne daju sakriti.

 • imate moj glas kao i jos 40 komsija kojima prokisnjava krov a nadlezni nam nude zamenu postanskih sanducica, samo napred i rasterajte segamegadens direktorcice skupa sa bitangicama po komunalnim sluzbama u beogradu, to od vas ocekujemo i postavite strucne ljude da popravljaju krovove i fasade i liftove.

  • “Jarane”, ponavljas se kao papagaj…. promeni ponekad plocu, iako podrzavas pokret nije ukusno da se postavljas u ulogu bota. Termini: bitangice, segamegadens direktorcici i slicni se kontinuirano ponavljaju, deluju vec degutantno i ne zvuce vise kao kritika vec kao licna ogorcenost i frustracija.

  • Iskreno jesam licno i ogorcen i frustiran ovime što se dešava. Svakoga dana gledam takve o kojima pricaš oko sbe kako neradeći ništa na funkcijama u javnim preduzećima dobijaju platu vecu od moje i pri tom mi se smeju u brk. Usput toliko kradu da oni koji do juče nisu bili sposobni da išta urade u životu odjednom voze mercedese, kupuju stanove i lokale, a sve tako što se sastaju u kafićima i dogovaraju ko će koliko i na kojoj javnoj nabavci uzeti za sebe. A ja dirinčim u firmi , strani vlasnik, koja koristi sve propuste naše vlasti plaćajući nas tako da živimo na ivici egzistencije opterećeni kreditima, dozvoljenim minusima, karticama, čkovima i sl. Svaki dan razmišljam šta će biti za mesec dva. Ko nije danas ogorčen ne znam kad će biti. Dosta je bilo.

  • Milane, sve to može pristojnije, asertivnije… Dosta je bilo je pokret pristojnih ljudi, a nagomilane frustracije u ljudima, nakon više od 25 godina stresa su realnost i ne rešavaju se grubim odgovorima. Potreba je nekad oštrina u nastupu, ali i ta oštrina mora da ima jasan cilj i da bude praćena asertivnošću. Pozdrav i sve najbolje.

  • Iskreno, i mene “Jaran” iritira. Njegove teme i vokabular mi pre idu uz SPS, neko uz DJB. On ne razume program i suštinu pokreta i okrenuće stranu vrlo brzo, jer se ovde ne uklapa. Pozdrav…

  • “Lična frustracija”? Pa kakva može biti nego lična? Ne, nego bi trebao da stavi lančić prolećnog cveća u kosu i uhvati se sa komšijama za rukice, pa da veselo skakuću, srećni što je život tako milostiv i lep.
   Dobro je da nije žešće. A šaban univerzitete možda treba zvati Yale, Stanford, MIT? A vojsku lažnih doktora i probisveta, reketaša… kako nazvati, pa da se uklopi u tvoj smisao za “kulturno”?
   Drugo, ovde nema botova. Botovi rade za sendviče!
   Treće, kako možeš čoveku koga ne poznaješ tako pisati? Da okrene ploču, da ponavlja kao papagaj? Prihvati da nisu svi kao ti i to je to.

 • Treba biti praktičan.
  Pretpostavimo da Radulović u ponedeljak ode u sud i overi izjavu da po ulasku u vladu prorezi lete dole za trećinu. Da se ubuduće neće oporezovati minimalac. Prvi put u istoriji to ne bi bilo predizborno obećanje (ludom radovanje) već ugovorna obaveza za Radulovića i polisa osiguranja za glasača da neće biti prevaren. Verujem da takvim potezom dobijamo nekoliko stotina hiljada glasova vlasnika malih firmi i njihovih porodica. Time jednom za svagda stavljamo tačku na priču svi su isti.

  • U pravu ste, to bi potencijalnim glasacima ulilo poverenje, ali kako to obznaniti svima? Preko tv, ali kojeg kad to sve kontrolise AV? Pokret DJB mora naci nacina tj. sredstava da se malo pojavi na glavnim tv. Verujem da ce tako i biti, ali tek kada se predaju liste, pitamo se kada jer vreme brzo istice. Ne treba cekati zadnji trenutak jer ce vlast sigurno traziti dlaku u jajetu pa se plasim da ne bude problema.

  • Naravno da bi bilo jako dobro da živimo u društvu koje svim političkim opcijama daje šansu. Čini se da je naše društvo već dugi niz godina drugačije koncipirano i da vlastodršci blokiraju pristup medijima.
   Ipak ovo što sam predložio je postupak bez presedana, javno potpisivanje i overa dokumenta koji garantuje da ono što se obeća bude i izvršeno.
   Kako objaviti? Okačiti na netu i time ga učiniti dostupnim svakome.
   Svaki građanin koji zaokruži DJB ima dostupnu izjavu da će biti sprovedeno ono što je programom zacrtano. To je vest koja se teško može ignorisati. Koliko znam i u svetu to još niko nije uradio. Možda bi dali dobar primer i uspostavili poverenje izmedju glasača i političara.
   Radulović neprekidno to ponavlja na tribinama. Na ovaj način stvar bi bila formalizovana i glasač dobija papir u ruke kao garanciju da će rečeno biti i ostvareno.

 • Pratim medije. Pokret polako dobije sve više prostora u njima. To samo potvrđuje moje uverenje da imamo treću političku snagu. U koaliciji sa građankama i građanima a čvrsto se držeći načela imaćemo daleko veći uticaj od brojeva.