Интервју Политика

Покрет "Доста је било" прераста у политичку странку

Председник Покрета “Доста је било” Саша Радуловић изјавио је да је задовољан изборним резултатом и уласком у Скупштину Србије и да ће Покрет с обзиром на подршку грађана коју је добио прерасти у политичку партију.

Добили смо значајну подршку грађана и наставићемо да водимо политику у том правцу. Ми смо на ове изборе изашли као покрет, хтели смо да проверимо да ли грађани подржавају ово о чему говоримо. Добили смо подршку и формираћемо странку“, рекао је Радуловић у интервјуу агенцији Бета.

Он је казао да је Покрет “Доста је било” појединачно четврта политичка снага у Србији, а што се тиче опозиције, најјача опозициона политичка снага која је освојила 16 посланичких мандата на ванредним изборима на које је изашла самостално.


Foto: Фонет

Радуловић је поновио да ни на ком нивоу неће сарађивати са Српском напредном странком јер је та странка на челу са Александром Вучићем настављач урушавања друштва у Србији. “Александар Вучић и та интересна група коју је изградио око себе је оно против чега се боримо на свим нивоима. Вучић је довршио посао урушавања друштва и са неким таквима не може бити сарадње”, истакао је Радуловић.

Говорећи о сарадњи са опозицијом, он је навео да су се ујединили око питања одбране изборне воље грађана, без које нема демократије, а да ће што се осталих тема тиче, видети у парламенту ко се за шта залаже и какву политику води и у односу на то одлучивати о сарадњи.

Сви предлози који су конкретни и заокружени ми ћемо их подржати. У самој Скупштини ће се показати какву политику ко води и ко само обмањује своје бираче, а ко заиста заступа њихове интересе“, рекао је Радуловић.

На председничким изборима подржаћемо неполитичку, независну личност
Што се тиче евентуалног заједничког опозиционог кандидата за председничке изборе, он је навео да би требало да то буде неполитичка личност, независна, која треба да представља све грађане и да само неког таквог Покрет може подржати, ко год да га предложи.

Према његовим речима, “Доста је било” само жели да дође најбољи на свако место у држави и то је нешто на чему ће инсистирати и за место председника Србије.

Радуловић је рекао да ће тај покрет кроз парламентарне активности радити на “довођењу демократије до грађана”, који ће кроз њихово деловање грађани имати директан увид у све што се дешава у скупштини и који ће моћи да утичу и дају своје предлоге на законске измене.

Он је додао да ће посланици “Доста је било” имати отворена врата, односно редовне састанке са грађанима о свему што их интересује.

Прича о промени Устава само замајавање народа
Радуловић је казао и да су наводи о промени Устава до краја следеће године само нереалне приче и замајавање народа.

“То једноставно не може да се деси у овом склопу мандата који има у скупштини. Његова (Александра Вучића) цела коалиција има 131 мандат, а СНС 98 посланика тако да је промена Устава једноставно празна прича”, закључио је Радуловић.

Могућа сарадња са ДС-ом на Врачару
На питање о сарадњи са Демократском странком у београдској општини Врачар, где би могли ако се удруже да формирају власт, он је одговорио да је сарадња могућа само под условом да се прихвати принцип борбе против партократије.

“Први предуслов је потпуна транспарентност, а то значи да се сваког месеца објави тачно колико је новца потрошено из буџета у претходном месецу, по свим буџетским ставкама. Затим да се објаве сви уговори и списак правних и физичких лица који су добили новац”, рекао је Радуловић.

Према његовим речима, предуслов за сарадњу је и систематизација радних места, односно да се на сва места поставе људи на основу конкурса.

Председник Покрета “Доста је било” Саша Радуловић изјавио је да је задовољан изборним резултатом и уласком у Скупштину Србије и да ће Покрет с обзиром на подршку грађана коју је добио прерасти у политичку партију.

Извор: ТВ Н1

Ознаке
Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Нећу да читам ове глупости. Ако је Саша овца то је његова ствар, онда нема грам интелигенције.Само знам да ће га ови билмези изјебатиИ то је поново промешана шанса.
  Е мој Сале јебу те сељаци у глеву.

  • Zasto neko ne moderuje ove stranice, ipak ovo nije kurir ili informer, da se izivljava ko stigne. Ovo su stranice pokreta, gde je pozeljno imati otorenu raspravu, i iznosenje razlicitih misljenja i ideja. Ovakvi komentari doticnog gospodina, stvarno odvracaju normalne pratioce da posecuju ove stranice. Ako su komentari u funkciji razvijanja dijaloga razumem i razlog sto postoji opcija komentarisanja, u protivnom ovo se pretvara u bulvar, i bolje je potpuno ukinuti taku mogucnost. Opet naravno, samo moje misljenje.

  • Ovo je veoma kompleksno pitanje. Jednom kada krenes da cenzurises,postajes isto sto i AV i njegovi. A to je nona mora za svako drustvo koje zeli da bude slobodno. Naranvo,prvi komentar je ogledalo primitivizma,ali zar vecina Srbije nije primitivna,krezava,nevaspitana i zatucana?Zatvaranje ociju nije resenje. Mozda eventualno neki captcha u vidu logickog pitanje ,koje ljudi Ivanovog profila ne mogu da rese.

  • Kod poslednjeg grešiš. Ivan nikako nije ograničen. Učestvovao je u mnogim raspravama na ovom forumu i pokazao određeni nivo obrazovanja i elokvencije.
   Sa druge strane, uspeo je da iziritira desetine aktivnih učesnika foruma i imam utisak da nije dobronameran (mada se takvim predstavlja)…

  • Diskutabilno. Barem sto se mene tice, cim se neko deklarise kao vernik u 21om veku,meni je mnogo toga jasno.

  • Imam jedan predlog po pitanju “slučaja Ivana N” – treba ga posmatrati kao SPARING PARTNERA!

   Pošto će u narednom periodu biti potrebno da se ideje pokreta/stranke šire i među neistomišljenicima, svi možemo svoje komunikaciono-ubeđivačke sposobnosti brusiti upravo na Ivanu. Za to nema boljeg od njega, pa ga ne treba ni cenzurisati.

   Ivan je veoma tvrd orah, ali nije nerazuman i spreman je da sasluša argumente druge strane (zar ne Ivane?)
   Ako ubedimo Ivana u svoje ideje, ubedićemo i bilo koga. Ivan je stoga vrlo koristan, samo ga treba razumeti i posmatrati iz drugačije perspektive.

   Ne mislim da ni da je dobronameran ni zlonameran. Jednostavno ima svoje mišljenje, koje se često razlikuje od većine posetilaca ovog sajta i voli raspravu (bez zle namere). Za Ivana rasprava nije provokacija.
   Ali ako budemo na njegove komentare reagovali neprijateljski, onda će i on postati zlonameran.
   A ako ne možemo da tolerišemo Ivana, kako ćemo onda na terenu ubeđivati ljude kojima će mediji usaditi negativne ideje prema DJB?

   Dakle svaki Ivanov komentar koji nekog nervira, treba shvatiti kao izazov i bez uzvratne agresivnosti izložiti Ivanu zašto mislite da nije u pravu.
   Naravno, ako nekad pretera (kao što je to bilo sa komentarisanjem ove vesti) treba mu to PRISTOJNO reći.

  • Mislim da je vazno da se cuje misljenje svih. Na ovaj nacin se izvanredno promovise potpuna transparentnost koju pokret promovise. Ako se moderira i negativni komentari uklanjaju, to baca iskrivljenu sliku na tok diskusije. Negativni komentari su izuzetno vazni.

  • Niko ovde ne prica o uklanjanju negativnih komentara. U pitanju je elementarna pristojnost ne pisati psovke i ne vredjati. To treba istaci kao upozorenje negde. Naravno da ne treba vrsiti cenzuru. Kriticka misao je uvek dobrodosla, ali svakako ne na ovaj nacin.

  • Slažem se sa tobom u potpunosti. Na žalost, Ivan nije jedini koji prosipa prostakluke ovde, ima ih još 2-3…
   Doduše, jednu simpa baku Ivan N. toliko iritira, da proizvodi buru uvreda na većinu njegovih komentara (mislim da je baka iz Vojvodine,neću je imenovati, sama će se prepoznati, što bi rekao Nebojša iz Beograda :))))

   Podržavam ideju da psovke treba eliminisati sa foruma. Nekoliko je načina da se to uradi:

   1. Cenzura je jedan način, ali traži stalno zaposlenog supervizora na forumu i ima negativnu konotaciju zbog aktuelnog stanja u medijima. Takođe, taj način dovodi do velikog čekanja na objavu komentara i ko god je ikad komentarisao na Blic-u, zna kako to jadno izgleda u praksi. Moderatori su im totalno neažurni i pola komentara nikad ne ugleda svetlo dana.

   2. Drugi način je da se formira sistem sa ocenama ( + , – i prijaviti neželjeni sadržaj, pa posle 2-3 prijave komentar se automatski briše. Sa druge strane i to se može zloupotrebiti i sa par zlonamernih posetilaca bi svi škakljivi komentari mogli biti sklonjeni.

   3. Po mom mišljenju najbolji način je formuranje polu-zavorene grupe, gde bi svi mogli čitati objave i komentare, ali bi za pisanje komentara bilo obavezno da imate otvoren nalog na sajtu (uz korišćenje maila ili FB-naloga). Neprimereni komentari bi bili podložni opomeni i posle ponavljanja i izbacivanju sa foruma (ne može se više pisati sa tog naloga).

  • Dobri predlozi. Možda bi mogao sistem i da automatski cenzurise pogrdne reči,ako je to moguće.

  • Mislim da Radulović nije ni malo naivan, a naročito nije glup! On otvoreno kaže pod kojim uslovima će sarađivati sa opozicionim strankama, čime im daje priliku da se odreknu partokratije. Ipak je on uspešan u biznisu i ako je umeo da se bori na tržištu, ne sumnjam da će i u politici imati uspeha. Gledajmo… 😀

 • E moj prijatelju Иванe Н, tvoju” glevu” nisu je… tvoji bilmezi nego oprali tako temeljito da i ne znaš zašto ti služi. Ali ti je dovoljan sendvič za ovo javljanje da ostaneš evidentiran u državnoj službici? Blago si ga tebi!

  • Мени је жао да тај диван човек подлезе ужасу ових битанги који му дижу реп а он веселник не зна да ово сто му они кажу није Србија.
   Ја сам му накбољи пријатељ.Он ће бити највећа трагедија овог времена.
   И мој драги Саша упути ми писмо о намери да разгогверамо јер ја тебе видим као Дон Кихота овог времена.
   Сале дете моје тебе ће битанге искористити и одбацити.
   За кога да дајеш твоју харизму ако је уопште имаш?!
   Добронамеран видовњак, а по битангама лудак.

  • Ivane duso, nije Sale naivan. Ako ga znas onda i znas da nemozes da manipulises sa njim. Ni Vucic nije mogao kad je Sale bio u vladi. Ko je Vucicu radio njegov profil, zeznuo se.

  • Pišete kao neko ko je u bunilu. Rečenice su vam konfuzne i prelaze iz onog tako karakterističnog botovskog – “dobar je, ali” pa onda gomila negodovanja i negacija ideja koje Radulović zastupa pa preko “…Za koga da daješ svoju harizmu ako je uopšte i imaš?” je klasično “botovanje” gde opet na početku taj isti nepristojni Ivan H priča o harizmi da bi je Raduloviću na kraju pitanjem oduzeo – “ako je uopšte i imaš?”.

   I tako rade stalno ovi nepristojni ljudi po internetu gde ulaze da bi skrenuli pažnju sa teme i tema kojih je ovaj pokret DOSTA JE BILO prepun i svih pozitivnih dešavanja koja su mali tračak nade za sve nas obične i poštene ljude. Ivane H stidite se svojih komentara, nepismenosti i loše energije koja vas “izjeda”. Na kraju krajeva ako ste nezadovoljni idite na SNS internet stranice i tamo prosipajte mudrosti i nezadovoljstvo jer su ipak to ljudi koji su osvojili većinu i od kojih zavisi vaša mračna realnost. A ako ste kojim slučajem i njihov član,onda su komentari i neraspoloženje jasna odlika sve ove blede demagogije koju prosipate zajedno sa Vučićem i njegovom bezidejnom svitom.

   Iskreno se nadam da se nećete više petljati u nešto što ne razumete. A za sve ostale kojima je pokret DJB prirastao za srce svojom časnom borbom i vizijom želim SVE NAJBOLJE! Idemo do pobede!

  • Ivane,

   Ovi komentari vam prelaze granicu pristojnosti.
   Veoma su uvredljivi i ružni.

   Svako od nas je odgovoran za svoju komunikaciju i to kako ga drugi razumeju.
   Šta god da mislite, znam da to možete da izrazite na pristojan način, koji drugi posetioci sajta neće shvatiti kao verbalnu agresiju i provokaciju.

   Ovo je samo prijateljski savet.
   Naravno, na vama je da odlučite da li hoćete ili nećete da ga prihvatite.

  • Oce Makarije,
   Predlazem da iskljucivo vi preuzmete komunikaciju sa Ivanom N. Mislim da ste vi najkompetentniji za takav slucaj posto kaze da je vernik (?). Mozda cak i da ga ispovedite . Ostali da se ne mesaju.

  • Е мој Дуле. ја плачем за бедом твог исказа. Ја служим само Богу. Знам да је ово за безбожнике наивно али у томе ја цела суштина, Врема се примакло. Нема више одлагања десиће се чуду. Ја Сашу знам лично видим трагедију. Е сад да ли Србије или његове идеје промашене нека виде његови билмези.Ако они не дају да се саопшта пропусти његовог програма, које су састављалу професори униврезитета који нису ни секуну били на тржишту рада онда је то ћорак.
   Ево ако имају снаге а посебно знања нека ми одговоре. Не они заливено ћуте.
   Око њега је шљам који своју будућност граде на сну о његовом успеху на западу.
   Све је само сумња.

  • Ivane H, za ime tog istog Boga do kog vam je toliko stalo – prestanite da provocirate! Ako imate vizije svete Petke idite i to saopštite svom vodji Vučiću jer je on Bog na zemlji za sve vas. Prekinite da urušavate zdrav razgovor i diskusiju na sajtu svojim bulom i nerazgovetnošću. Mi nismo nikakvi “Zavetnici” da bi nas vi “preobraćali”. Molim vas da prekinete ove insinuacije i očigledne smišljene provokacije.

   A da se ne bi izgubila srž ovog posta o prerastanja pokreta u stranku, moram samo da kažem – BRAVO! Idemo dalje, DJB će da raste još dugo i još mnogo. Sada je jasno kao dan da ljudi ili sistemi dezinformisanja koji su oličeni u delu IVANA H moraju što pre da budu prošlost koja će zauvek uništiti ideologiju vodje i svih drugih “Božanstava” kojima nas ovde ovi nesrećnici prozivaju.

   Napred DJB, napred sav normalan svet!

  • Mislio sam da se ne ukljucujem ali!!! I ja nesto vidim Ivane, ato je da sa tobom nesto nije uredu. Komentar na tekst kasnije.

  • Dragi Иване Н. (da li samo meni ovo počinje da zvuči kao Nebojša iz Beograda),

   Da li ste se ikada zapitali zašto “oni” zaliveno ćute? Pokušaću ovako da Vam objasnim. Ja svoju sedmogodišnju ćerku učim da ignoriše decu koja je u školi smaraju, koja su navalentna, koja je provociraju i koja joj po sto puta postave jedno te isto pitanje. Dakle, ulaženjem u priču sa nekim ko komunicira na krajnje neprihvatljiv način daje legitimitet takvoj komunikaciji, čak i ako druga strana adekvatno komunicira. Napraviću paralelu sa nasiljem. Kada do dođe do čina nasilja, prvo što mora da se desi jeste da NASILJE stane. Nema mesta bilo kakvoj priči o razlozima koji su doveli do nasilja, dok samo nasilje traje.
   Drugim rečima dragi Иване Н., probajte da promenite nešto kod sebe, recimo način na koji komunicirate sa drugim ljudima, pa će možda, ali samo možda, neko poželeti da nastavi da priča sa Vama.

   Sada bih se obratio ostalim posetiocima ovog sajta. Slažem se da nikako ne treba cenzurisati negativne komentare. U isto vreme, mislim da je sasvim u redu da se ne objavljuju otvoreno uvredljivi komentari, psovke, sadržaji koji raspiruju versku i/ili nacionalnu mržnju i sl.

   Dok se to ne desi, predlažem da jednostavno ignorišemo ovakve komentare. Ali bukvalno. Kao da nisu objavljeni.

   Mala digresija, danas sam na sajtu Kurira pročitao vest da je rušenje u Savamali organizovao neimenovani građevinski preduzetnik iz Mirijeva. Mislim da je to očajnički potez vladajuće garniture da spinuje ovu priču i da izmisli nekog žrtvenog jarca. Biće veoma zanimljivo videti izveštaj Saše Jankovića.

 • ODLUKA o prerastanju pokreta – u političku stranku, SASVIM očekivan, logičan i državnički potez. Na to upućuje, ali i obavezuje, izborni rezultat. Neukima nema mesta u kritikovanju ovakvog OBAVEZNOG poteza, baš kao ni kritici često nožnog, ali i društveno KORISNOG koalicionog udruživanja partija koje su programski slične, ali udruživanja i sa programski različitim partijama – u onim delovima gde je artikulisanje BIRAČKE VOLJE nedvosmisleno POKLAPAJUĆE. Zviči neobično, ali predstavnici naroda u novom sazivu skupštine, u značajnom delu imaju identične ili vrlo bliske stavove po mnogo pitanja, i Dosta je bilo, i Ds, i Dss-Dveri (korupcija, nezaposlenost, demokratija, anti-partokratija)! Tamo gde se razlikuju, barem će sa uvažavanjem i razomom razmeniti mišljenji i pokušati da ga usklade. A uvek imaju izbor – da deo koji ne mogu da usklade, svako svojim argumentima, i to (DOSAD NEZAMISLIVOM) ZJEDNIČKOM prezentacijom svako svoj argument, bez blokade i medjusobnog pljuvanja – puste narodu na volju da na nekom referendumu civilizovano odluči za ovu ili onu ideju. Deluje kao bajka? E pa sa ovim pobrojanim – TO JESTE MOGUĆE!

 • Ivane..ako si od onih koji ne citaju sta ces ovde? Ovde s e okuplja pristojan svet..koji cita, razume, deluje… idi bre hejtuj i lupetaj negde drugde 😉

 • Jedan savet za Sašu, pokret i buduću stranku. Povodom uvreda i kleveta, i ministra Nebojšpe iz Beograda i telepromtera i sličnih farmi i pinkova gde vas nazivaju ludakom i lopovom, toplo vam savetujem da podnesite parnične tužbe za naknadu nematerijalne štete, pa neka sredstva idu u fond stranke ili humanitarne svrhe.

 • Zadrzati transparentnost i javni konkurs za poslanike/odbornike/drzavne funkcionere, pa uvesti godisnja glasanja o poverenju okruznim koordinatorima/stranackim funkcionerima.

 • Ja sam hteo da pitam da li ce DJB nastaviti da insistira na transparentnosti, i da tamo gde bude vlast to sprovede u delo. Drago mi je da sam ovde procitao da je to i dalje cvrst stav a ne samo predizborno obecanje.
  Takodje, Nastavite da izvestavate narod o stvarima koje ste promenili na bolje. Pa tako i ako/ kada uspete da u nekoj opstini utemeljite princip transparentnosti, ja bih voleo to da znam.

  • Imam ja predlog:
   “Anti-teza stranaka u Srbiji”, skraćeno ASUS :)))
   Ne zamerite na šali. 🙂

 • Izabrati novo ime stranke na osnivackom kongresu.
  Pod imenom DJB osnovati institut,koji bi pomagao u pisanju programa,pratijo politicku situaciju signalizirao probeme i nudijo resenje,pomagao mladim talentovanim politicarima,bijo spona izmedju clanova poslanickog kluba i clanova stranke.organizovao tribine.(delovao bi nezavisno)
  Razdvojiti funkciju presednika stranke i presednika poslanickog kluba.Obzirom da su usli u Skupstinu na kongresu izabrati presednika stranke a Radulovic ce biti presednik poslanickog kluba(ako drugcije ne odluci).
  Upravu stranke bi sacinjavali novoizabrani presednik stranke,sekretar,blagajnjik,presednik poslanickog kluba(Radulovic) i jos par clanova.
  Eventualno formirati stranacki savet,satavljen od clana uprave stranke i prstavnika okruga.
  Presednik poslanicnog kluba je prvi medju jednakima u stranci.

  • Pitanje imena je zaista važno, to ste dobro primetili.

   Ozbiljna partija treba da gleda u budućnost, da ima viziju sebe u vremenu kada će biti na vlasti.
   A u tom slučaju je nekako nezgodno da se stranka koja formira vladu zove Dosta je bilo.

   E sad, ovo ime je “ušlo u narod”, pa će biti i delikatno da se menja…

   Bilo kako bilo, nadam se da rukovodioci stranke imaju već neko rešenje za novo ime.
   Ili da i za to raspišu konkurs?
   Da svi simpatizeri daju predloge za novo ime, uključujući i Ivana N 🙂

  • Verujem da nema potrebe menjati ime. “Dosta je bilo” polako postaje vec prepoznatljiv brend. Ono sto je jos bitnije, ime nije toliko ni vazno. Bitno je ostati dosledan i principijelan u stavovima, programu i vrednostima za koje se pokret zalaze.

  • Stog razloga je i predlog da DJB preraste u institut,da ostane trag,inace sve holandske stranke imaju svoje institute(mislioce).Cesto sam se druzijo sa studentom koji je radijo u institutu(denk tenk) PvdA,oni su nezavisni a financiraju se od donacija,clanarine i subvencija,zavisno koliko su zastupljeni u Parlamentu.U sustini institut je snaga stranke ,okupljaju umne ljude,naravno uz dobro organizovanu(strukturu)stranke.
   Jos puno posla dok se kola ne izvuku iz blata.

   P.S.
   Pojavijo se jos jedan NN,ako nesto napise da Vam se ne dopada,nisam ja u pitanju.

  • Препознаћемо те по специфичном “ј”, не брини нн.

   Иначе, мислим да Покрет – када већ постане странка – не би требало да мења име, јер је, као што је већ речено, ‘Доста је било’ – “ушло у уши”, и потпуно објашњава зашто смо овде. Сведоци смо језичке акробатике у мору странака – све саме социјал/либерал/демократске странке, а ми данас 2016. у Србији немамо ни најосновније право – да нам се глас уважи и да се избори не краду, “нисмо” у стању организовати тако просту ствар као што су избори. Управо због тога, када кажете ДОСТА ЈЕ БИЛО, мета се зна. Ко се није навикао, навићи ће се.

   Предложио бих и да коментатори, ако то желе, добију могућност регистрације, као и да се уведу најосновнија правила лепог понашања: без псовки и увреда (што би се нагласило у заглављу сајта). Јасно ми је да модератор сајта нема времена, али мораће се и на томе порадити и много штошта професионализовати – јер желимо озбиљну организацију.
   Демократија и сучељавање мишљења се не могу изражавати дрипачким и уличарским речником.

   Потпуно сам сигуран да Саша (мислим на руководеће људе – не само на Сашу) неће ни по коју цену сарађивати са оним странкама које не прихвате основна начела садржана у двадесет тачака. Ко год жели цивилизовану Србију, какву год идеологију да имао, не би требало да има проблема с тим.

   П.С. Још да укинете проред код званичних текстова, па да поново могу зумирати страницу преко целог екрана.

  • Haha, baš si car i u pravu si za to J.
   Ja sam sa ti drugim nn imao žučnu polemiku pre izbora, mada je i on imao nekih pravopisnih grešaka (vezano za pisanje negacija odvojeno-spojeno). Mada možda grešim, možda je isti, pošto ima neke finesice iz hrvatskog jezika. Molim da me neko ne razume pogrešno, nemam ništa protiv Hrvata i njihovog jezika, samo primećujem.

   Vezano za registraciju na forumu, to sam i ja par puta pominjao, ali niko ne reaguje…

  • Talicni Tom i Pristojni Ljudi 🙂 Cuvajte se, mrski neprijatelji pravde i zakona 😀

  • Amelijo, da znate da vam nije loša ideja 🙂

   Možda čak samo Pristojni ljudi?

  • Naravno, Oce Makarije, znate da se salim za Talicnog Toma.” Pristojni ljudi” je svakako sve vreme neka vrsta slogana koja prati ovaj pokret, tako da ostaje kao nesto prepoznatljivo. A cini mi se i sjajan poziv za sve one one koji se tako osecaju.

  • Mislim da bi to bilo praktično kopiranje PODEMOS-a iz Španije, što opet ne bi bilo dobro.

  • Ja bih malo bliže definisao.
   Voleo bih da ostane pokret u nazivu (bar po vokaciji da ne bude stranka ili partija).
   Pristojnost kao pokretačka ideja je ključna i to apsolutno podržavam.
   Rekao bih i da se pokret profilisao kao građanski i da većina članova ovog foruma podržava građanske vrednosti (neka mi ne zamere oni nacionalno orjentisani).

   To sve skupa daje:

   Pokret Pristojnih Građana
   ili
   PPG

 • Sasa, podrska. Molim vas uklonite ovog “Ivana N.” sa sajta, zagadjuje prostor.
  Moramo valjda i to da branimo.Ovaj sajt je, na neki nacin, oaza u pustinji medijskog mraka u Srbiji.
  Ovo noćas je bilo predivno.Čeka vas jos dug put do pobede, i nece ici lako, jer kada autokrata ovako reaguje
  samo zato sto je opozicija usla u parlament, kako ce tek reagovati kad izgubi izbore.Šatro opozicija je razotkrivena i to je
  isto velika stvar.Sve najbolje želim i Vama i pokretu, samo napred, probudili ste nadu ljudima u Srbiji

  • Tanja, nemoj da prepisuješ moje ranije postove, i to doslovce! :)))

   Ne zameri na šali, lepo je naići na istomišljenike…

 • Apsolutno se slažem sa svime što gospodin Radulović propagira, i jako mi je drago da se zalaže za odabir činovnika putem konkursa. Ja već dugo pričam kako je neophodno da sve državne funkcije, pa čak i one vladajuće, konačno krenu da se posmatraju kao obična radna mesta, koja obavljaju stručnjaci u toj oblasti. Ne može da grobar obavlja funkciju predsednik države, isto kao što npr automehaničar ne može obavljati funkciju kardiohirurga u kliničkom centru…

 • Da li je potrebno da pokret postane partija ? Zasto jednostavno ne ostane udruzenje gradjana ? Cini mi se da je u pocetku bilo “nikad partija”… Nema kritike samo pitanje.

 • Moram priznati nisam ovo ocekivao. Zar je neophodno? Mozda do sledecih izbora da, ali sada jos niste ni seli u skupstinske klupe… i bas je cool da grupa gradjana rasturi ovako sve druge stranke na izborima! Ali dobro sada, nas Talicni Tom valjda zna kuda plovi ovaj brod 🙂

 • Dobili ste moj glas samo zato što sam verovao da ćete uvek nastupati samostalno i protiv svih, protiv parazitskog sistema!!! To pojavljivanje na bini sa Tadićem, Čedom, Pajtićem, DSS-om i Dverima vam neću oprostiti. Kakva crna odbrana demokratije, gde je tu integritet kada se pojavljujete sa najvećim ološem posle SNS-a. A sada još prerastate u stranku. Sramota!

  • Uuuffff…ovako, da se narod po 5. oktobru pitao, verujem da bi dobrana većina bila da akteri decenijskog sunovrata Srbije, budu sudski procesirani za svu propast koju su nam doneli i toplo bi pozdravili odlazak na višedecenijsku robiju vrhuški SPS-a, JUL-a i Radikala, te i svih tajkuna pod njima nastalih i u simbiozi s njima extremno ojačalih, uz, naravno, konfiskaciju sve njihove imovine, očigledno stečene na de facto kriminalan način. Da se to tada desilo 100% sam siguran da danas ne bi imali ovu sramotu i farsu od izbora, a političkih aveti iz 90-tih bi se retko ko više i sećao…Nažalost, to se nije desilo, jer je DOS zbog tajnih dilova svojih glavnih igrača sa ekipom koju je trebao da sudi, njih prećutno pomilovao i “oprostio” im neoprostivo…

   Obzirom da u tu DOS-ovu ekipu svakako spada i ekipa sa protestne bine ispred RIK-a, štaviše, oni (Tadić, Čeda) su bili među glavnim igračima u izdaji narodne volje u post 5. oktobarskim danima (dok je Pajtić obilato baštinio partokratkse tekovine DOS-a u kasnijem periodu na štetu svih nas), opravdano je pitanje da li je Radulović sa njima u opšte i trebao biti na toj bini? Posebno kad se ima na umu, da je prosto neophodno sudski procesuirati sve političare od 90-te na vamo, jer je njihovo štetočinsko vladanje imalo i ima posledice GENOCIDA nad stanovništvom Srbije i VELEIZDAJE zemlje!!!

   Da skratim i pored iznetog mišljenja, mislim da je trebao biti, jer je to bio protest protiv zestoke krađe glasova naroda na izborima od stane SNS i njegovog mu RIK-a. Samo to i ništa više. DJB-u apsolutno ne treba ikakva koalicija sa ovim strankama, jer su sve one evidentno kompromitovane likovima koji ih vode i koji su u njima. Nikakva transparentnost, sistematizacija i sl. sa njima “ne pije vodu” na ma kom nivou!!!

  • Nisu isti! Sta biste rekli da se nisu pojavili tamo, tek to bi bila katastrofa, sumnjali bi u njih kao u Radikale. Jednostavno, branili su principe demokratije i svaka im cast zbog toga. Niko ne sme da manipulise glasovima gradjana, ko god da je u pitanju. Ja sam im dao glas jer su pristojni i časni, rade ono što govore i ne prodaju magli kao ovaj tip http://dvogled.rs/2016/04/4586/.

 • Ја рекох и спасих дишу своју.
  Хиљаде истина моги да сведочим јер ја највише видим ни један од гмазова не изађе са питањем.
  Саша ако читаш ово можеш да разума јер си имао тзрагедију сличну мојој.
  Ово што написах тешко јесте али гмазови воле крв, зло ,освету. Ево мирно, смирено, Саша имаш моју адрсу ако ми верујеш као крајње поштаном човеки моги да ти се као млађем поклоним. Ово лудило у Србији је трошење времана за наивне. Сувише је времена истекло за спас, Спаси себе и децу.
  Твој искрени пријатењ
  То ме ви безобразни наводите да то кажем Бог ми је сведок.
  А ви насавите по своме и нећета избећи истину.
  Ако је грешим грех на мене.

  • Ko? Sta?…. Uvek kurva o postenju. Ne, sada treba se povuce jer treba tebe socijalnog experta i tvoje savete da poslusa. Mada mi vise licis na onog nesretnika Vucicevica koji roni duboko Vucicu i izmislja kojekakve drzavne udare. Da nisi mozda navukao i ti ronilacko odelo pa pokusavas da zaronisa ali pogresnom coveku. AV je rekorder po tome koliki mu se broj zavukao ali sa ove daljine vidim da mu to bas prija zato se blazeno i osmehuje.

  • Dragi pristojni ljudi :), molim vas jos jednom da ne pokusavate da odgovarate ljudima cije su reci potpuna besmislica cak i kada citajuci ne uzmete u obzir kako je napisano. To su na ovakvom mestu (srecom) samo usamljeni primeri i treba ih jednostavno preleteti pogledom. A kao sto vec jednom rekoh, uvek se mozete sjajno zabaviti upravo citajuci kako je napisano, na primer ovo iznad ;). Meni je srce toliko puno sto vidim da ste svi vi tu, da nikakvi uljezi to ne mogu da poremete. Ziveli pristojni ljudi!

  • Какав ти интерес имаш па би да “Саша спаси себе и децу”? Ти не троши своје време “за наивне”, иди негде на неку реку, пецај, уживај и ради оно што највише волиш, а друге пусти да раде оно што они мисле да треба. Рекао бих да ниси нормалан, па ти се нећу више обраћати.

  • Наравно, обратио сам се Ивану Н, да не буде забуне 🙂

 • Mislim da bi bilo pravo čudo da DJB uspe da DS “satera u transparentnost” u tih nekoliko opština u kojima bude na vlasti. Na Starom gradu su funkcioneri DS u prethodnom mandatu pozapošljavali svoje supruge i bliske rođake u opštini i javnim preduzećima. Teško je to vratiti u prvobitno stanje, ali bi napredak bio da se prekine sa takvom praksom i da se direktori javnih preduzeća biraju na konkursu a ne da ih postavljaju stranke. Mislim da će se DS načelno složiti sa predlozima DJB, a onda u praksi nastaviti po starom. Možda bi bilo najbolje da DJB za sada nigde ne ulazi u vlast.

  • Možda si u pravu, čak, verovatno ali…
   Sa takvim stavom pročišćenje Srbije će mnogo duže trajati.
   Ja sam za to da probamo.
   Šta možemo izgubiti?

  • Slažem se. U DS su prinuđeni da prihvate uslove jer nemaju drugog načina. Jedini način za poboljšanje kvaliteta proizvoda na tržištu je stvaranje zdrave konkurencije. Ovo bi mogao da bude početak stvaranja “sistema” koji Saša propagira. Najpre na lokalu, a potom šire.

  • Ja mislim da DJB treba da insistira na transparentnosti i da na Vračaru, recimo, pod tim uslovom formira vlast sa DS. Naravno, isto mislim da će u prvom trenutku DS pristati, ali da će onda nastaviti po starom. Ako nastavi po starom, ništa lakše nego razgvrgnuti koaliciju i pustiti da SNS formira vlast na Vračaru. Onda će biti zanimljivo videti da li će DS da pristane na sve zahteve DJB, a mislim da će morati, jer za njih je noćna mora da SNS dođe na vlast na Vračaru. Kako god da okreneš, to će biti pobeda DJB i principa za koje se zalažemo.

   Mislim da DJB ne treba da menja ime kad preraste u stranku, jer će još dugo to ime imati smisla, sve dok se nešto korenito ne promeni i ne postanemo normalna zemlja, ako se to ikada desi. Tada treba razmišljati o promeni imena.

 • Možda je ovo što pitam negde već napisano ali, u čemu je suštinska razlika između grupe građana i stranke. Mislim na razliku u političkom delovanju.

  • Pitanje je na mestu i mislim da o tome nije diskutovano ovde.
   Odgovor na to pitanje je situacija na Vračaru, Starom gradu i Vojvodini, gde su pokušali da nas, kao GG miniraju pri predaji liste.
   Jedan ili dva “kukolja” u GG i eto opet problema.
   Politički sistem Srbije je pravljen za stranke i prilagođen njima.
   Mislim da će formiranjem stranke biti lakše sprečiti slična miniranja u budućnosti.

 • Sasa, samo istrajte. Sve sto ste rekli u vezi Vracara primeniti na svaku opstinu i svaku kancelariju pa makar i nocnog cuvara u nekoj ustanovi. Uzdamo se u vas, glasali smo za vas, podrzacemo i dalje, uvedite nas u 21 vek sa novom idejom, ljudima, energijom, moguce je, DJB!

  • Makarije nije stvarno sveštenik, to je samo simpa “nik” (nadimak) čije poreklo, tj. izvor imena ni ja ne znam.
   Takođe, radi se o jednom jako inteligentnom, iskusnom i inicijativnom čoveku, koga su i bitniji faktori u pokretu primetili i komentarisali.
   Nadam se samo da su i prihvatili neke njegove smislene predloge…

  • Bata Živojinović je igrao Oca Makarija u filmu “Čudo neviđeno” Živka Nikolića. Opšta kultura. 🙂

  • E pa Đango – pogledajte film. Odličan je i duhovit.
   A naročito lik Oca Makarija 🙂

   Inače po profesiji sam inženjer elektrotehnike.

   Ocem Makarijem sam se samoproglasio.
   Kao Kosovo 🙂

 • Iskreno, meni nije jasna suštinska razlika između Pokreta i stranke. Prosto, nisam se bavio tom tematikom i ne znam kakve su prednosti i nedostaci. Da li je to formalno ili suštinsko pitanje, šta se time dobija. Možda ne bi bilo loše neko kratko pojašnjenje.

 • Ajmo sada da sredjujemo drzavu…
  Prvo: Oformiti anketni odbor i preispitati finasiranje izborne kampanje SNS. Da li su bili krediti ako su bili ko ih je dao i pod kojim uslovima? Da li je bilo nezakonitog zahvatanja iz budzeta jer ovoliko bacanja novca za kampanju sigurno nije od clanarine. Ako je bilo nezakonito tu je tuzilastvo.
  Uzgred proveriti nacin finansiranja partijskih botova ( ljudski sljam) da li dobijaju svoje plate iz budzeta tj novca gradjana Srbije ili ih placa stranka i na koji nacin. Saciniti spisak tih ljudi jer su primali novac koji njije njihov a ni SNSov radi obestecenja budzeta ako je bilo nezakonitog zahvatanja za te stranacke vojnike.
  Drugo: Oformiti drugi anketni odbor za proveru legalnosti preuzimanja STB i teleprompter.

  • Odličan predlog, samo je pitanje “koje devojci sreću kvari” – kako ga sprovesti u delo?

   Predlog za anketni odbor u Skupštini, očekujem da će biti momentalno odbijen od većine.
   I još će zauzvrat predložiti da se formira anketni odbor za ispitivanje šta je Saša Radulović krao tokom stečajnih postupaka.
   (ovaj kontra-predlog će biti samo retorički, neće stvarno ići na to, ali će koristiti priliku da njihovih 50-ak poslanika celo pre podne tupi o tome za govornicom)

   Predlog za drugi anketni odbor neće ni stići da se postavi zbog žučne rasprave oko prvog predloga.

   Nažalost tako će prolaziti većina predloga opozicije, a naročito oni kojima se SNS-u direktno gura prst u oko (kao što je tema finasiranja)

   Možda bi bilo bolje da se poslanici DJB fokusiraju na stvari oko kojih zaista i mogu nešto konkretno da urade.

  • Ima istine u tome sto si napisao ali tu je Obradovic. Ako je opozicija podmetnula ledja za njega moze i on sada za nju. Provera svih finansija SNSa mu se nece vratiti kao bumerang. Jer ako pocnu da opstruisu onda oni nesto kriju a to nije dobro za njih jer sada je tu skupstinska govornica. Jedino sto moze AV sledece da uradi je da ukunu TV prenos, mada sumnjam.

  • Koliko je glasova u Skupštini potrebno da se izgura ta ideja sa anketnim odborom?
   Ja ne znam, a bojim se da se glasa po prostoj većini.
   Ako je tako, tu ni Obradović ne pomaže.

  • Mislio sam da Obradovic trazi formiranje anketnog odbora a ne Radulovic zbog podnetnute hajke na njega jer bi se samo vreme gubilo braneci i dokazujuci suprotno.

 • A zašto ne bismo ostali kao “politički pokret”? Ako prereastemo u stranku moraćemo da odaberemo neko manje zvučno ime tipa “Socijalno-liberalna stranka” ili nešto slično. Ili, ako je to pravno pitanje, da prerastemo u stranku sa svim obeležjima a da zadržimo naziv sa rečju “pokret”.

  • Šta mislite o Pokret Pristojnih Građana (PPG), što sam već ranije obrazložio?

  • Постоје пристојни људи а да нису симпатизери ДЈБ. Они који не би гласали за “ППГ” не би безусловно били непристојни. ППГ би било исто или слично као и Покрет Лепих Грађана или Покрет Паметних Грађана. Странка која жели да мења Србију је неће променити елитизмом или самоприписаним особинама, без обзира на могућу тачност тврдње.

   “Доста је било” је оно око чега смо се окупили: ДОСТА нам је овакве Србије, земље бесперспективних, уморних, деморалисаних, несрећних, понижених, гладних људи! Оваквог начина владавине, најдивљачкије репрезентоване 2012-2016, а ни историјски Србија није никада ни имала значајнији степен демократије и политичке културе.
   Доста Је Било је из тих разлога покушај заокрета, изградње земље на новим и здравим темељима. Колико год да изгледа неважно, симболика имена је оно што прво уочавате, а никоме у Србији није нејасно на шта се односи.

   Верујте да ми на реч да “Доста је било” постаје полако бренд. Kао i симбол покрета (“reload, refresh, restart”) и наранџаста боја 🙂

  • Pobedio si, objavili su na FB, da će ostati naziv DJB. Doduše, i meni je drago, samo sam podsticao raspravu… ;)))

  • Победили СМО Ђанго :). Нека полако ствари долазе на своја места. Сад оно о регистрацији (ко жели), па професионализацији вођења сајта. где би се идеје прикупљале и користиле по потреби.

   И да не заборавим, потребна је ДВОСМЕРНА комуникација, дакле одговор модератора на одређена питања. ДЈБ има енергију коју немају остале странке. Треба то искористити, јер су многи овде из чистог ентузијазма :). И као савет, иначе потврђено од Саше Радуловића пре избора, обавезно наставити са живим недељним трибинама.
   Поздрав 🙂

  • I meni je to bila prva ideja, ali bojim se da bi sama rec “gradjani” odbila neke ljude koji ne zive u gradu, pa bi im mozda takvo formulisanje smetalo ili bilo cudno da se bas za to opredele. Sa druge strane, sadasnji naziv se odnosi na poziv da se nesto sto pre treba prekinuti i promeniti. I to je jos uvek tako…Zapravo, ovo je tek pocetak velike i teske, iscrpljujuce borbe sa svim ovim sa cim imamo posla, Ali jednog lepog dana (sto bi premijer rekao: “zelim da verujem, u novijoj istoriji Srbije”) kada bude nestalo sve cega je ljudima bilo dosta, zaista moze da se zove i nekako drugacije. Ali kojim god ih imenom zvali – prave vrednosti nece izmaci pravim ljudima, samo da dostignemo to da do svih pravih ljudi stignu prave vrednosti. 🙂

  • А зашто би смо морали да мењамо у неко мање звучно име, које узгред ништа не значи? Не видим како би с правног становишта име “Доста је било” – било неприхватљиво, ако би постали странка? Није ни сада када смо “само” покрет. У имену не мора да фигурира реч странка! Организационо као странка (ако се у томе види нека предност – коју ја лично не видим), без детаљисања. Управо име које Покрет носи сад, јасно разграничава ДЈБ од мноштва квази демократских опција а у ствари политичких бизнис странака.
   Имена без смисла, где и ауторима није јасно шта значе, па тако “левица” пише антирадничке законе, “либерали” мажњавају милионе баш либерално, а у називу “демократске” странке су заправо аутократске. Квази политика у квази држави.
   ДЈБ је утростручио своју снагу синергијом низа фактора: ИМЕ, кристално јасна порука, чисти рачуни, Радуловићеви наступи којима се верује. Тим (име) који побеђује не треба мењати, или макар не треба бити брзоплет. Стрпљен – спашен или јутро је паметније од вечери.

  • Verovatno si u pravu, ali je DJB možda nekima suviše oštar naziv za ozbiljnu političku opciju (ne i meni, ali pretpostavljam da može biti)…

  • Не бих имао ништа против да се све остале странке сложе с нама да је заиста доста било оваквог “система”. Камо среће да нам је СИСТЕМ оно што нам је заједничко, и да се око тога не нагађамо, а да су нам размимоилажења у стилу да ли је раст од 3 или 7 посто реалан и како га остварити, или да су једни за ЕУ други за Кину а трећи за Русију, док су четврти за Србију :-). Другим речима да задржимо идеолошке разлике, а делимо цивилизацијске вредности. Успут, све странке на папиру додуше, “деле” те вредности, па никоме не би требало да смета наше појачано залагање :-). (мислим на име 🙂 )
   “Доста је било” је јасна порука да погађања око основних цивилизацијских вредности (уочите, не пише “европских”) неће бити. Ако их буде, неће бити Србије.
   Европа је иначе, још једном пластично показала своју дволичност: оно што важи код њих не мора да важи у Србији, ако је то жртва за европске “успутне” а краткорочне циљеве (са дуготрајним последицама), и показала нам је да морамо прво себе да волимо, а за остале ако остане. И још једном нам пришапнула да туђа рука свраб не чеше.

 • Ne razumem odakle sad toliko čuđenje povodom prerastanja pokreta u stranku. Pa, to su oni najavljivali sve vreme. Svako ko je pratio on line tribine nedeljom zna da su više puta Saši postavljali to pitanje i da je odgovorio da će pokret posle izbora prerasti u političku stranku. A što se tiče komentara poput ovih Ivana N, mislim da bi moderatori morali da cenzurišu svaki komentar koji sadrži vulgarnosti bez obzira da li se zastupaju stavovi za ili protiv pokreta. Ostalo može da ide, a ljudi će sami proceniti na koji komentar ima smisla odgovarati, a koji jednostavno to ne zavređuje… Jer ovo je ipak pristojan portal na kome treba da diskutuju pristojni ljudi bez obzira na politčko opredeljenje, ali na kome svakako nema mesta za vulgarnosti. Bar je tako mislim.

 • I ja sam za to da ostane POKRET I udruženje gradjana. Daleko ste (smo) još od vlasti. Iskustvo me uči da u Srbiji nikad neće biti dovoljno normalnih ljudi da bi podržali pametne ljude do nekih bar 30 %. . No treba raditi na tome da ideje i program pokreta DJB prihvati bar neka relativna većina pa onda nek se registruje stranka.

  • Slažem se, gospodine Julijan, s tim da ostanemo pokret barem do sledećih izbora, a kada ostvarimo značajniji rezultat da postranemo stranka.

  • Pokret Pristojnih Građana, mislim da bolje oslikava suštinu ideje, ali na dobrom ste putu. :)))

  • Može li nešto još anemičnije i besadržajnije? 🙂

   A šta mislite o Savez Reformskih Snaga? 🙂

   Mada je to onda SRS, a to nećemo. Hm. Reformske Snage Srbije. RSS. I onda sva saopštenja da se izdaju preko Atom feed-ova, čisto zbog fore.

  • Možda si u pravu na opasci, ali to je već za stručnu analizu marketinških profesionalaca (da me neko pogrešno ne razume, nemam nikakve veze sa marketingom, osim što vodim malu firmu).
   Treba odrediti ciljnu grupu i prema njoj odrediti naziv. DJB je savršeno ime za mladu i buntovnu populaciju (i meni se super). Iz te starosne kategorije je DJB i dobio većinu glasova.
   Za starije i penzose, prigodnije je neko “mekše” ime. Treba biti realan, prosečna starost stanovnika Srbije je 44 godine (neka me neko ispravi, ko ima ažurniji podatak, ako sam pogrešio za godinu ili dve), i ide naviše. Postajemo stara nacija (ili populacija, kako god)…
   Ima li neko bolji predlog za ime?

  • Suština programa i politike pokreta je ravnoteža između socijalno odgovorne države i liberalne ekonomije, uz intervencije države u smislu pomaganja sitnom i srednjem kapitalu, što je drugačije od zagovornika “neoliberalnog koncepta” koji su za potpuno slobodno tržište makar ga pojeli monopoli. Tu negde i treba tražiti naziv naše buduće stranke. Ako želimo da izrazimu suštinu ideologije u nazivu bi trebalo da stoji “socijalno” i “liberalno”. Moji predlozi su Socijalno-liberalna stranka (SOLIS), Socijalno-liberalni pokret (SOLIP ili SLIP), Pokret liberalnih socijalista (POLIS) – odlična skraćenica, ali mnogo podseća na neke stranke o kojima ja nemam baš sjajno mišljenje. Ovo je samo otvoreno razmišljane. Kako god da bude naziv naše stranke, mislim da bi “Dosta je bilo” trebalo zadržati kao neki dodatak ili deo naziva, makar u nekom prelaznom periodu.

  • Još nešto: Ne diraj mi Antu Markovića (naveo si ime njegove stranke), on je bio strava lik za to vreme!!! :)))

   Pozdrav, lafe…

 • Kao neko ko Vam je dao poverenje i na ovim i na prethodnim izborima (doduse samo na lokalu) imam potrebu da postavim jedno pitanje, a tice se ove vesti: kako to da se borimo protiv strancarenja i partijskog zaposljavanja, a i sami postajete stranka? Zasto je potrebno da Pokret postane politicka partija da bi ostvario svoje ciljeve? Zar nam ovaj scenario nije poznat kao pogresan? Molim Vas da me ispravite ako su mi slutnje pogresne. Vas glasac sa Savskog Venca.

 • Moj komentar je u vezi izjave politickog komentatora Dejana Vuk Stankovica u emisiji RTS-a OKO-Izbori posle izbora emitovane 5. Maja na prvom programu RTS-a, gde ironicno kriticki u negativnom kontekstu kaze da se DJB zalaze za departizaciju a da namerava da se registruje kao politicka partija. Neverovatno je da Dejan Vuk Stanković, kao iskusni politički analitičar (cije se lice u sveri politickih analiticara takodje predugo pojavljuje kao i vecina politicara na politickoj sceni) na tako naivan , nestrucan i neuki nacin kritikuje DJB da su protiv partokratije a da nameravaju da prerastu u stranku odnosno partiju. Tesko je reci da to radi iz neznanja a ne da namerno izvrce cinjenice kako bi umanjio vaznost i iskrenost DJB i zbunio potencialno nove simpatizere i clanove DJB. NAIME, DJB NIJE PROTIV PARTIJA I PARTIJSKIH KADROVA TAMO GDE IM JE MESTO, A TO JE U POLITICI I NA POLITICKIM POZICIJAMA, NAPROTIV. DJB JE PROTIV ZAPOSLJAVANJA NETRUCNIH PARTIJSKIH POLITICARA PO PARTIJSKIM A NE STRUCNIM KRITERIJUMIMA NA RADNIM MESTIMA KOJA NEMAJU VEZE SA POLITIKOM I ZA KOJE JE POTREBNA STRUCNOST POTVRDJENA NA REGULARNIM TRANSPARENTNIM FER KONKUSIMA. TO PODRAZUMEVA POJAM PARTIJSKO ZAPOSLJAVANJE. OPET NAMERNA ZAMENA TEZA RADI ZBUNJIVANJA JAVNOSTI. Ne mogu da poverujem da je Dejan Vuk Stanković toliko naivan i neobavesten ili je mozda vreme da prepusti svoje mesto nekim novim licima u svojoj bransi. Pozdrav iz Kanade!

 • POKRET, shodno rezultatima izbora, višestruko je prerastao “družinu”, tj.formu pokreta. Za neupućene, politički neobrazovane (ovo nije uvreda, već struka, i sa emocijom nema i ne sme imati veze) partija i pokret se bitno razlikuju u pravnom, političkom , ekonomskom kao i u zakonskom smislu. Mene lično, ta promena raduje. ZAŠTO? ZATO što pokazuje da g.Radulović i ljudi oko njega – imaju svest i političko obrazovanje – kako stvari idu. DAKLE, možda jesu ovo ili ono, ali svakako NISU diletanti. A to obećava dalji rast ove političke opcije. Što se tiče lika pod pseudonimom Ivan N, vidim bespredmetno raspucavanje pojedinaca sa nekim ko nije bot. Pažljivim čitanjem , bez strasti koje uvek pogrešno odvuku, uočavate osobu sasvim jasne (psihološke) patologije i ne treba je potceniti. Obraća se predmetu (Saša) svog interesovanja potpuno LIČNO, sa snažnim doživljajem interakcije sa sobom koju ne poznaje. “Saša, čuvaj decu i sebe”. Uz – ponavljanje mantre. Mentalna devijacija je potpuna. Lik može biti drugi problem, ne politički.

  • Mislim da ste, na žalost, potpuno u pravu. Tim pre ne treba ulaziti ni u kakve rasprave, jer se takva devijacija sigurno ne može popraviti ovde, već na nekom drugom mestu.

  • Dobro, decko je mozda malo emotivno reagovao, a vi vec ovde napravili lekarski Internet-konzilijum. Sve doktor do doktora.

   Sto se tice ulaska u koalicije, slazem se sa nasim emotivnim drugarom, sve ostalo su lopovi, i potpisace sto “crvenih linija” , krvlju ce da se zakunu na vernost u crkvi, samo da bi dobili priliku da pregaze svaku crvenu liniju i da se nakradu sto vise.

   DJB moze da postane najjaca stranka/pokret/fudbalski klub/bilo sta, samo da budu malko beskomromisniji oko osnovnih ciljeva, i iskreno da se ne bave “levim” i “desnim” temama, poput gay-brakova, Crkve ili da li nam treba EU ili Rusija (ne treba mi da se “priblizavamo” nikome, ako mi ojacamo, Putin ce sam da dolazi ovde cesce nego Toma kod njega, a za EU ce da magicno nestanu uslovi, a onda cemo mi da se pravimo ludi), pa ako DJB “zagrize” ka EU, gubi moj glas, i glas svih ljudi koje sam “preobratio” da glasaju za njih.

 • @Đango Ropa
  Moramo voditi računa o tome da je pokret DJB tek izašao iz anonimnosti kada su elektronski mediji u pitanju (i to dozirano).
  Nisu problem ljudi koji koriste internet i interesuje ih politika – oni su relativno brzo prepoznali DJB ,imaju kakvu takvu predstavu o suštini i jasno razlikuju DJB od ostalih.Ti ljudi brzo uočavaju promene i brzo će prihvatiti eventualno preimenovanje pokreta (to što pokret postaje stranka u medijskom smislu ništa ne znači).
  Problem su ljudi koji su pasivniji,ne traže aktivno informacije (TV,novine) i oni bi od prilike bili ciljna grupa o kojoj govorite.
  Ako je neko od njih uočio DJB promena imena bi ga zbunila.
  Zato mislim da bi bilo najbolje zadržati DJB u nazivu.
  Ako se ipak ide na promenu imena ja bih preporučio -RESTART .Već je korišćeno u promociji pokreta ,kratko za izgovor,prepoznatljivo i jasno ukazuje na ideju.
  Samo zameniti mesta.
  Ime stranke RESTART
  parola DOSTA JE BILO.
  Želim vam uspeh u radu.

  • Ma kakav restart, mnogi ne ne znaju ni sta to znaci, a nece umeti ni da izgovore. Treba neki srpski naziv koji podseca (asocira) na nesto novo, budi nadu i uliva poverenje. Nikako otrcane kombinacije raznih vec izlizanih stranih izraza, pa valjda mozemo da nadjemo neku ili neke srpske reci koje bi bile prikladne. Ovaj pocetni uspeh Pokret ima da zahvali i ovoj efektnoj paroli “Dosta je bilo” koju treba zadrzati kao slogan stranke, naravno dok ne dodje na vlast. A tada, videcemo. Predlazem da svi svoje predloge o imenu nase stranke postave ovde i tako bi “prvi put u istoriji” clanstvo neke stranke kumuje samoj sebi na najdemokratskiji nacin. Sve to pod uslovom da se rukovodstvo slozi, mada sam skeptican po tom pitanju jer nisam dosad primetio da se rukovodstvo Pokreta mnogo obaziralo na neke nase dobronamerne sugestije, nije bilo nikakvog reagovanja, Cak sumnjam da to niko sem nas to i ne cita, nadam se da je to bilo zbog izbora jer su imali preca posla. Ajd sad da vidimo koliko su demokrate i da li je sve transparentno. Ovo bi bio jedan test za DJB. Bilo bi lepo da se rukovodstvo Pokret izjasni o tome i da zvanicno raspise konkurs za naziv nase stranke.
   Pozdrav svima, a onima koji slave Djurdjevdan SRECNA SLAVA.
   P.S. Treba predloziti i koju slavu ce slaviti nasa stranka.

  • Zašto stranka treba da slavi slavu, pobogu? Nemojte to radimo, molim vas, treba i po tome da se razlikujemo od opšteg populizma koji ovde vlada.

  • Da li se Vi to zalazete da Stranka bude ateisticka? Pa, evo, Sasa je prekjuce bio na slavi kod DSS. sta je tu lose? Ja nisam bas neki vernik(ali ni ateista), ali moja porodica SLAVI SVOJU SLAVU. A to etiketiranje o populizmu je smesno. Stranka MORA biti popularna i kod sirokih narodnih masa (a ne samo kod elite) ako zeli da dodje na vlast. Mislim da je ono u programu DJB o univerzalnom socijalnom osiguranju i platama za sve nezaposlene isto populisticki kao i Dinkicevih 1000 eura. Bojim se da je to jedna teska utopija. Daj Boze da nisam u pravu, ali zivi bili pa videli, (ja sam se toga vec dosta naslusao u ovom mom ne bas kratkom veku). Vi mladji cete to mozda i docekati, a ja kao penzioner se tome i ne nadam niti zbog toga glasam (vec od 2014) za DJB. Sasu pratim na blogu B92 od 2013 (proguglajte malo) i onda sam pomislio “covece, gde si dosad bio, osnuj stranku da glasamo za tvoje ideje”. I evo, docekao sam bar to, a ostalo cemo videti….

  • Za penzionera,
   Uvaženi gospodine (žao mi je što ne mogu da Vas oslovim, obzirom da niste napisali svoje ime), uz duboko poštovanje Vaših religioznih stavova, kao građansko lice, kosmopolita i ateista, lično sam protiv bilo kakvih religioznih obreda unutar jedne političke organizacije!
   Naime, krajem 80-tih i početkom 90-tih godina, sve stranke su odjednom, iz pomodarstva ali i namere da se dodvore pastvi, proglasile svoje stranačke slave, demosnstrirajući paganske obrede koji nemaju nikakve veze sa hrišćanskom filosofijom! Da li Vi lično, kao verujući Hrišćanin, živite u uverenju da politika i vera idu ruku pod ruku?
   Kao simpatizer i glasač DJB, ako se ne varam, u programu stoji da je neophodno uvesti porez crkvi… Lično sam apsolutno ZA, obzirom da crkva kao Institucija, u poslednjih 30 godina ostvaruje enormne prihode, koje treba oporezovati kao i svaku drugu firmu! Složićete se, verujem, da u Srbiji niču religiozni objekti, kao pečurke posle kiše! A u državnoj kasi gde se nalazi Vaš, moj i novac svih građana, navodno nema dovoljno materijalnih sredstava za obdaništa, škole, domove zdravlja, bolnice, puteve…
   Vaša poltička opcija je očito vrlo bliska mom poimanju ekonomije društva i tu, duboko sam uveren, imamo vrlo bliske stavove!?
   U prvoj rečenici Vašeg pisanja, prilično ste isključivi, što, rekao bih, ne priliči Vašim godinama i životnom iskustvu. Nasuprot tome, jako mi se dopada Vaša ideja da …”bilo bi lepo da se rukovodstvo Pokreta izjasni o tome i da zvanično raspiše konkurs za naziv naše stranke”!
   Dakle, neka članovi, glasači i simpatizeri većinom glasova odluče o tome, što bi, uveren sam, bilo krajnje demokratski…
   U nadi da će te moje sugestije prihvatiti krajnje dobronamerno, dragi Prijatelju, želim Vam, pre svega, DOBRO ZDRAVLJE !!!
   Iskreno,
   paor Sopček Đura iz malog sela nadomak Vršca

  • Da, još nam samo ale fale. I stranačka slava. Da, jedan sam od onih koji se na izborima opredelio za DJB. I onaj koji ozbiljno razmišlja da se pridruži sutrašnjoj stranci DJB. Ali stranci koja se ne igra političkog kičeraja, pa ni stranačke slave. Šta treba da radimo? “Treba da stanemo na svoje noge i pogledamo svetu u lice – u njegove dobre i loše strane, njegovu lepotu, njegovu ružnoću; da vidimo svet kakvim on jeste i da ga se ne bojimo. Svet treba osvojiti inteligencijom, a ne samo sedeti u njemu u ropskoj pokornosti pred svojim strahom. Čitava zamisao o bogu je proizašla iz drevnih istočnjačkih despotija. To je zamisao koja nije vredna slobodnog čoveka.

   Kada čujete kako se ljudi u crkvi ponižavaju i govore za sebe da su bedni grešnici i ostalo, to je vredno prezira i nedostojno ljudskih bića koja imaju samopoštovanje. Treba da se dignemo i svetu otvoreno pogledamo u lice. Treba da uradimo sve što možemo, i to će uvek biti bolje od onoga što su ovi drugi napravili kroz sve ove vekove.

   Za dobar svet su potrebni znanje, dobrota i hrabrost; nije potrebno da sa žaljenjem čeznemo za prošlošću i sputavamo svoju inteligenciju rečima koje su davno izrekli neupućeni ljudi. Potreban je neustrašiv pogled na svet i slobodna inteligencija. Potrebna je nada u budućnost, a ne osvrtanje na prošlost koja je mrtva i koja će biti daleko prevaziđena budućnošću koju će stvoriti naš um.” Družimo se sa umnim ljudima kao što je Bertrand Rasel i nevraćajmo u palanačko blato. Zanimljivo je da u slučaju onih koji nam stalno govore kakav svet mora biti- ili politička stranka u ovom slučaju- retko kad stičemo utisak da su oni o tome ozbiljno promislili. Naprotiv, čini se kao da su oni to oduvek znali i da njihovi imperativi dolaze iz jednog sistema koji ne zahteva mnogo razmišljanja. DJB

  • Ajd i vama dvojici gore da odgovorim sto se slave tice. Daleko od toga da se zalazem za neke paganske obrede ili za Ivkovu slavu. Ne bih mogao za sebe da tvrdim da sam bas neki ubedjeni vernik jer tako nisam bio vaspitavan u porodici, a kasnije u skoli, na poslu i u drustvu, ali sam slavu slavio. Samo sam mislio da ne bi bilo lose imati neki datum koji ce se obelezavati i u medijuma podsecati na ovu Stranku. A imam i ideju koji bi to datum bio: 19. avgust – PREOBRAZENJE!
   Samo molim vas, bez ikakvih daljnih komentara o toj temi. Odosmo daleko.

 • Oprezno sa omasovljavanjem STRANKE! Stranka mora biti prepoznatljiva po LJUDIMA koji je čine i propagiraju, šireći njene ideje. Ne koptirati u STRANKU preletače iz već postojećih stranaka jer to može biti veoma loša poruka za buduće potencijalne simpatizere i birače STRANKE na narednim izborima.
  Bolje je da STRANKA ima manji beroj članova ali da u njihov MORALNI INTELEKRUALNI I SVAKI DRUGI kredibilitet niko ne može sumljati.
  Animirati ugledne ljude za ulazak u stranku sa jasnim stavom, da ne očekuju od svoje političke aktivnosti LIČNU KORIST.
  Lična koris mora doći kroz OPŠTE DOBRO i poboljšanje života u Srbiji CELOKUPNOG
  stanovništva.
  Da li treba menjati naziv DOSTA JE BILO?
  Naziv nije primeren stranci kao organizovanoj političkoj grupi, više je primeren pokretu.
  Ali, ovo je SRBIJA. Poruka, kroz naziv je SNAŽNA, JASNA i RAZUMLJIVA. Može da pokrene i animira mase na korenite promene.
  Treba naziv zadržati do konačne pobede političkih ideja STRANKE. Naravno posle toga takav naziv će postati anahron i treba ga promeniti.

 • Meni ovo jezivo izgleda kao razvojni put gej 17 plusa. Nadam se da necete biti novi dinkic, najveci lopov u istoriji politicke scene. Pazljivo vas pratim, vec pricate o koalicijama sa DS. Ne mogu da verujem da ne kapirate da je to isto kao i SNS, samo sad nisu na vlasti pa su podvili rep. Djindjiceva DS i DS sada – nije isto. Nadam se da necete izneveriti podrsku ljudi, morate da shvatite da su za vas glasali uglavnom pametniji i uceniji ljudi. Stoka je za sns. Ti uceniji ljudi lako primete kad ih izneverite. Nadam se da necete.

  • Predlazem da se principi zadrze po svaku cenu. Upravo ovako se gubi kredibilitet. Kada krenes u kompromise i popustanja. Kada krenes da razmisljas u fazonu “Ma dobro, nisu oni tako losi…” Losi su, uzasni, odvratni, isti kao i sns. I to su dokazali godinama su vladali i nisu uradili nista. I ti isti ljudi sada sede u DS! Potpuno isti! Da su drugi ljudi u pitanju, pa i da kazes.

   Sasa mora da se ogradi od svih njih. Na taj nacin, vlast nece dobiti nigde sada, ali ce jacati i biti jos jaci sledeceg puta, pa onda jos jaci. Ako se sada stopi sa lopovima koji su dokazani nesposobnjakovic, bili oni DS, DSS, LDP ili kako god da se zovu, ponistice sve dobro sto je uradjeno. Ne izdaj veru za veceru Sasa, doci ce i nase vreme, pasce goveda, ali nemoj u koalicije sa njima. SNS=DS, nema razlike, razlika je u imenu lidera.

  • Radulović, i ne samo on, priča od samog početka kako će dati podršku onima koji prihvate politiku crvene linije, a to je transparentnost. Ako podrže DS na Vračaru, a DS ne prihvati transparentnost, objavljivanje na šta je potrošen svaki dinar itd, onda možemo da pričamo o odustajanju od principa. Kako mislite da sam DJB uspe u bilo čemu? On još dugo, ako i ikada, neće preći 10%. I sa 10% ne može da uradi Bog zna šta. Ostale stranke, osim SNS-a, teško da će rasti. Sa kim onda DJB da se dogovara o bilo čemu? Ne možemo da čekamo da ljudi spontano i samoinicijativno prepoznaju vrednosti, i da se sakupi jedno 50% i da napravimo revoluciju. Nećemo doživeti. Moramo menjati i druge stranke, njihove lidere, njihove glasače. Moraju da shvate da treba da budu odgovorni prema gradjanima i njhovom novcu. Ako budu naterani da saradjuju sa DJB na njihov način (DJB-ov), to je već uspeh.
   Neće doći u ovu našu državu drugi gradjani. Mi moramo da saradjujemo sa onima koje je takodje ovaj narod izabrao. Moramo edukovati gradjane koji glasaju i za druge stranke. To nije posao od jedne godine.

  • *** samo da dodam za pomenutih 10% – mislila sam na republičke izbore
   Saradnja na lokalu je lakmus papir za našu procenu principa DJB-a

  • DS je dokazao da je netransparentan. To su isti ljudi, koji se o korumpirani truli sistem okoriscuju vec godinama! Mislite da ce sad stati?

  • E Sanja, mislim da potpuno pogrešno razmišljaš. Vuk dlaku menja ali ćud nikada!!! Formirani ljudi se ne menjaju nikada, oni samo mogu da postanu bolja verzija samih sebe. Ja, baš suprotno, mislim da DJB treba da se bori za onih 50% ljudi koji NE IZLAZE NA GLASANJE! To je ogroman broj ljudi koji nemaju za koga da glasaju. Ne znam zašto svi ovde pričaju o velikoj pobedi, ej ljudi pa dobili smo svega 3% podrške od ukupnog broja ljudi koji mogu da glasaju, ej 3 od 100?!?!? Razumem ja da je totalna medijska blokada ali treba se boriti samostalno. Pa šta i ako prođe 10 godina ako paraziti tada politički budu nestali sa lica zemlje. Bude li DJB ulazio u koaliciju sa bilo kojim parazitima bilo iz vlasti bilo iz opozicije prevariće ljude koji su glasali za vas. Ovo nastupanje na bini sa krvnicima koji su opljačkali ovu zemlju je jako loš početak što se mene tiče…

  • @I vi ste isti U potpunosti sam saglasan da treba dobro da se borimo za onih 50% koji ne izlaze na izbore. U potpunosti nisam saglasan za čekanje od 10 godina. Nemamo više od godinu do eventualno dve za čekanje. Mora se naći način da se već od iduće godine uvodi red a za dve da taj red počne da daje prve rezultate.

  • @goran Hah, mislite vi da će paraziti lako prepustiti svoje fotelje i privilegije?! Pa oni i njihove porodice će se boriti svom snagom protiv DJB i uvođenja reda ako DJB ostane sam protiv svih. SVE političke stranke u sadašnjem parlamentu su bile na vlasti osim Dveri, ali za njih znam da su se prodali Amerima tako da od njih nikakve koristi neće biti. Ništa što vredi se ne dobija lako i na brzinu. Ovo je dobar početak ali to da za godinu dana može nešto da se promeni je stvarno nerealno. Pa SNS je dobio vlast za još “4 godine”, kako mislite da uvedemo red sa 6% podrške?!?! Možemo da budemo samo veoma oštri kritičari, da upoznajemo neporedeljene birače sa DJBi i ništa više. Ko mnogo očekuje taj se mnogo i razočara. Posle 15 godina haosa potrebno je da dođu potpuno novi ljudi i da sadašnja “politička elita” završi u kanalizaciji i po zatvorima a za to će trebati vreme. Samo me plaši stvaranje novog DOS-a sa istim facama koje su nas upropastile, to bi bila najveća katastrofa. Čak i da prihvate potpunu transparentnost već sutra će to zaboraviti čim se dokopaju vlasti zato što su to već uradili.

  • Mislim da ste pregrubi prema ljudima koji glasaju za SNS. Dakle, potrebno je razlikovati obožavaoce lika i dela AV i obične ljude koji su iz raznoraznih razloga glasali za SNS. Na kraju krajeva, ako DJB planira da u budućnosti ima većinu u parlamentu, po logici stvari mora značajan deo birača da “otme” od SNS. Kada biste Vi bili u pravu, to bi značilo da Saša mora da ubedi tamo neku stoku da glasa za njega. Mnogo ljudi glasa za SNS iz straha, neobaveštenosti i sl. Dosta je to komplikovano što, siguran sam, i sami znate.
   Eto, još jednom apelujem samo da malo stišamo emocije kada govorimo o svim ljudima koji su glasali za SNS.

  • Nisam pregrub. Ako je nekome dobro, ili bolje sad sa Vucicem, ili ima licni interes da Vucic bude na vlasti, takvih se gadim, ali takve motive mogu i da shvatim. Ali, kada neko zivi sve teze i teze i vidi da zivi sve teze a onda veruje u splacine i gluposti sa nacionalne televizije i glasa za Vucica, taj ne zasluzuje ni da zivi. I treba da mu je sve gore, zasluzio je najgore. Nemam ni malo simpatije prema debilima.

  • Vidim da se sprdate sa mojim komentarom. Vidim i da nemate ni dovoljno kulture da iz svog misljenja stanete svojim imenom i prezimenom, zato sa Vama nema vise rasprave. Svako dobro.

  • Gospodine Ivane,
   Ime i prezime nisu relevantni,tuzno je sa kojim epotetima castite svoj narod.

  • Gospodine nn, tim epitetima se narod sam casti. Ako neko ne moze da izadje na ulicu i vidi kakav je jad i beda, kako ja da sazaljevam i saosecam sa takvima? Ako neko misli da je posten i tako se predstavi, a onda i sam iskoristi prvu sansu da se preko tog istog korumpiranog sistema zaposli, to jet “zaposli” i parazitira samo zato sto ne zeli da malo guli ledja i posteno zaradi, kako takve da cenim i postujem? Mnogo je ovde lenjih. Situacija je teska ali mi tome doprinosimo. Kada ljudi shvate sta je nacionalna svest i ostave stav “samo sebe da udomim a za druge me zabole…” mozda cu ih castiti i nekim ugodnijim epitetom. Svi pricaju o postenju, a kad treba da se bude posten onda “puj pike ne vazi se” Biti posten znaci i ponekad da se kola slome na tvojim ledjima, a ne stalno se sklanjati od odgovornosti.

  • @Ivan Tako je, treba biti iskren i reći istinu. Problem je samo što smo moralno skroz posrnuli zbog siromaštva. Evo ja već godinama ne mogu ni jedan posao da završim a da me neko ne iskoisti najstrašnije, ne slaže, ne prevari i kad su obrazovani i kad su neobrazovani ljudi u pitanju. . Mislite da će se ti ljudi promeniti? Neće! Mislite da oni žele uvođenje reda? Ne žele. Eto zato i ne zaslužujemo da nam bude bolje, sami smo sebi najveći neprijatelji.

  • U Srbiji je danas problem broj jedan NEZAPOSLENOST. I to je razlog zasto se ljudi uclane u SNS, ne bi li dobili neki posao, pa makar to bilo zivkanje ljudi telefonom i setanje sa spiskovima od zgrade do zgrade. Ja licno poznajem ljude koji rade u drzavnoj sluzbi i veoma ruzno govore o g Radulovicu iz neznanja, misleci da ce svi komplet dobiti otkaz ako on dodje na vlast. Treba pricu prilagoditi i glasacima koji ne razumeju, a nazalost je takvih jako puno. Kada ljudi budu mogli da nadju posao na vise mesta, a ne da preklinju za bilo kakav preko SNSa, svanuce nam.
   Mnogo ljudi nema mogucnost da gleda N1 i ne zna da koristi internet.
   G Radulovic je veliko iznenadjenje za neinformisan deo stanovnistva, nakon izbora, na mnogo strana sam naisla na veliko i pozitivno interesovanje za njega.
   Samo nastavite!

  • Podržavam ovo što je Dušan napisao.

   Koliko sam mogao da primetim po komentarima na ovom sajtu, veliki broj nas “pristojnih ljudi” je prilično netolerantan prema onima koji iznesu drugačije mišljenje ili kad se radi o ljudima iz suprotnog tabora. Tu veoma često mogu da vidim i prave izlive mržnje.
   Ova netolerancija i isključivost je velika opasnost za DJB iz više razloga.

   Kao prvo, na taj način mi sami postajemo nespremni da vidimo i nešto drugo, neku drugu istinu. Nismo baš mi uvek u pravu, pa ne treba da budemo ni zadrti.

   Drugo, isključivošću se pokazuje nespremnost da se pokrenemo ka tim drugim ljudima i da ih pridobijemo. Ako samo budemo nadmeno čekali da njima “dođe iz dupeta u glavu”, bojim se da ćemo se načekati. Moramo mi njima da priđemo.

   Treće, jakim rečima (ponekad i otrovnim) mi postižemo suprotan efekat od željenog, jer podstičemo zbijanje redova na suprotnoj strani. Ako se ti ljudi osete ugroženim, ako pomisle da će i oni kao deo te mnogo spominjane partokratije da ostanu bez posla, oni će se onda žestoko boriti protiv DJB na svakom koraku.

   Već sam par puta pisao o tome, pa se možda ponavljam: ljude na suprotnoj strani treba razumeti da bi im se prišlo. A treba im prići da bismo ih preveli na našu stranu.
   Mnogi od njih su iz velike nevolje pristali da se učalanjuju u SNS i rade stvari koje inače ne bi. To ovde u Beogradu nije toliko izraženo, ali u manjim mestima ljudi bukvalno ne mogu da dobiju NIKAKAV posao ako nisu članovi stranke na vlasti.

   Ako neko ima porodicu i niko nije zaposlen, već žive od babine penzije, pritom školuje decu koja treba da jedu, da se obuku i sl. i ako nikakvog drugog izbora nema do da pristane na angažman u SNS-u (iako ga politika i ne zanima) nemojmo ga olako osuđivati.
   Ako se on oseti ugroženim i pomisli da će ostati i bez te crkavice, da li će da glasa za DJB?
   Da li će članovi njegove porodice da glasaju za DJB?
   Njegovi prijatelji?

   Vučić veoma vešto sprovodi strategiju da korumpira što veći broj ljudi, ne bi li oni posle imali jak interes da ga podržavaju.
   Ako mi budemo od tih ljudi stvarali neprijatelje – radimo tačno ono što je Vučiću potrebno.

  • Ali sa time se mora jednom prestati. Taj sistem jednom moramo da presecemo, pa i po cenu velike zrtve. Ako se i dalje budemo ponasali po principu manjeg otpora, nikad necemo nista postici.

  • Naravno, cilj je da se prestane. Potpuno se slažem.
   Cilj je da se umesto ovakvog sistema uspostavi novi, pošten i normalan sistem.
   (verujem da je Radulović na to mislio)

   Zato se i treba usmeriti na sistem a ne na ljude.
   Ti ljudi su nam potrebni da menjamo sistem.
   Ako tako ne uradimo, oni će ga grčevito braniti.

  • Pa ja i nisam mislio da treba okrenuti ledja ljudima, nego da ne treba praviti paktove sa kvarnim politicarima. Ljudi ce uvideti snagu i postenje ako im se direktno obratis, ali ako se zdruzis sa lopovima, koliko god da si posten, ljudi ce reci “Ovaj je isti takav…”, razocarace se i onda smo dzabe krecili. Vlast se sada ne moze dobiti. Mogu se dobiti mrvice. Ako se zadovoljimo mrvicama, onda smo pilicari, politikanti. Treba gledati siru sliku i traziti vece pobede. Sklapanjem koalicije sa DS na lokalu, nista se ne menja. Vlast je i dalje u SNS-u, jedino sto moze da se desi je da se pokret DJB diskredituje kao nista bolji od ostalih.

  • Vi treba da se kandidujete za Majku Terezu. Uopšte nemam nameru da imam razumevanja prema onima koji su zaslužni što smo mi već toliko godina u ovoj očajnoj situaciji i koji podržavaju nakaradni, totalitarni režim jednog čoveka koji nas gura u propast. To nisu ljudi kojima mi treba da prilazimo, to su ljudi koji će glasati za vođu, ko god on bio, i ljudi koji su toliko primitivni ili nemoralni da njih ni u šta ne možeš ubediti, koliko god da su nam argumenti osnovani. Takvi ljudi uopšte ne razmišljaju logično kada glasaju već se povode nekim sopstvenim računicama i koristima. Ne treba uopšte da razmišljamo o njima već treba da preuzmemo onaj deo biračkog tela koji sada glasa za ostale opozicione stranke (ne računam SRS i DSS/Dveri). To su ljudi koji su glasali za DS i ostale samo zato što njih znaju dok im je DJB još uvek nepoznanica. Neki su govorili da će samo da “zapuše nos i glasaju za DS”. Na moje pitanje zašto ne glasaju za DJB, tu ne treba da zapuše nos, oni bi obično odgovorili da je Radulović bio u Vučićevom kabinetu. Neke sam uspela da ubedim, neke nisam, ali to su ljudi koji su naši budući glasači i koji će kada budu imali prilike da vide šta DJB radi u Parlamentu, sigurno glasati za DJB.

   A kao drugo, ne mislim uopšte da je u pitanju mržnja, već netrpeljivost prema onom ko potpomaže ovaj amaterski i nakaradni režim koji je pored ostalog i veoma opasan.

  • Pre određenog vremena sam u nekim online novinama čitao jedan komentar. Ne mogu sad da se setim svih detalja, ali ću pokušati da ga prenesem u najopštijim crtama.

   Čovek se vraća kući s posla i zatiče svoju kćerku, studentkinju medicine (?) kako popunjava pristupnicu za SNS. On je zapanjen pita zašto to radi kad je politika ne zanima, a daleko od toga da joj je AV miljenik.
   Ona mu objasni da to ne radi zbog sebe, već je koleginica s fakulteta zamolila. Njen brat negde radi, ali valjda na određeno, i da ne bi bio otpušten dobio je zadatak da obezbedi bar 5 novih članova za SNS.

   Niko od tih mladih ljudi nije za Vučića i verovatno im se gadi to što rade, ali su zaključili da treba da pomognu tom momku jer mu je važno da ima posao.

   Pazite Ana, ja uopšte ne znam ni da li je priča istinita, ali verujem da bi mogla da bude i da je mnogo takvih slučajeva. Ako ih mi budemo prezirali i odbacivali Vučić neće.

   Posledica toga će biti da se DJB i na sledećim izborima bori za cenzus, umesto za realnu šansu da nešto u ovoj zemlji popravi. A popraviti može samo ako je na vlasti, a ne u opopziciji. A da bi se bilo na vlasti, narod treba da glasa za tebe.

   Vučić sve što radi, radi sa ciljem da privuče narod na svoju stranu. Taj narod nije samo njegov – naš je, zajednički, kakav je da je.
   Uloga elite u Srbiji mora da bude prosvetiteljska. Ako preziremo te koje treba da prosvetimo – ništa od posla.

   Naravno Ana, vi najbolje znate da li ćete prihvatiti moju sugestiju da smanjite negativne emocije.
   Možda ipak možete o tome da razmislite?

  • Makarije,
   Vrlo korektno! Slažem se sa najvećim delom Vaših stavova… Jedino bih dodao: kao glasač i pristalica programa DJB, sa velikim nestrpljenjem, kao i ostali istomišljenici nadam se, očekujem prve nastupe g. Radulovića u republičkoj Skupštini! Da sam na njegovom mestu, trudio bih se, da u prvih nekoliko nastupa, ne atakujem na lik i delo AV, jer bi takav nastup izazvao kontra-efekat i averziju SNS glasača! Ja bih uporno, argumentima, UVERAVAO a ne ubeđivao građane Srbije, da je sistem pogrešan! Kada to dopre većem delu javnosti do svesti i kada počnu kritički da razmišljaju o svom vođi, onda nastupa pravo vreme za neumoljive kritike na račun AV lično i ljude iz njegovog okruženja…

  • Inace, ne radi se o emocijama uopste. Ja samo necu da moj glas ode u koaliciju sa ljudima koji kradu kao ludi vec decenijama. Neka DS promeni svoju upravljacku strukturu pa moze da se prica. Od Pajtica, Sutanovca i ostalih…nema vajde.

 • Imajte u vidu da su, u ogromnoj većini evropskih država, na vlasti ljudi koji imaju isti sistem vrednosti kao Vučić. Pohlepa za vlašću, na štetu sopstvenog naroda. Od Putina do Obame, svi su isti. Nama treba sistem kome neće trebati ni istok ni zapad, koji će biti samoodrživ, dajte da jednom i svet nauči nešto od nas. Saša Radulović je naš Nikola Tesla 21. veka.

 • Plašim se da Radulovića polako okružuju ovi isti paraziti protiv kojih se bori, polako ga okružuju ljudi koji su željni fotelje i vlasti, a za narod se baš i ne brinu mnogo … Tako da, umesto da DJB sredi sistem, sistem će srediti DJB … Živi bili pa videli, uz sve nade da grešim … Ali već se vidi na listama DJB da ima ljudi kojima je politika uvek bila cilj …

  • Evo ja na primer!

   Trudim se da napišem što više komentara da bi me Radulović primetio.
   Pa kad formira vladu, ja merkam ministarstvo vera!

  • U Politici sam procitao komentar,profesor mora da stedi na rucku da ostane nesto za veceru detetu.
   Hipoteza,glasao je za DJB,prihvati javni poziv upucen glasacima da dodju u restoran Wurst Plaz, da se sacekaju izborni rezultati
   Cekajuci rezultate naruci nesto za popit, eventualno i da proba schvabsku kobasicu.
   Slogirao bi se kad bi video racun,ostade dete i bez rucka i vecere nedelju dana.

   P.S.
   Takve sam prirode da sve istrazujem,odem na sajt Wurst Plaz,kad sam video cene,ni Amsterdamu nisu takve,gde profesori zaradjuju 2500 eura mesecno.
   Nemam ja nista protivu raskosa,molo skromnosti ne bih bilo na odmet.

 • Sto se tice primanja novih clanova, predlozio bih da uvedete pravilo da onaj koji zeli u stranku prethodno mora da ne pripada ni jednoj stranci bar godinu dana. Time biste pokazali preletacima i skorojevicevcima da im tu nije mesto. Takodje, time cete i dokazati da se zalazete za nesto. Onog momenta kada je DS poceo da prima svakakve sumnjive koji su odjednom promenili stav, DS je kao takav propao. Kada je Djindjic vodio DS, morao si cak 3 godine da nisi bio ni u jednoj drugoj stranci pa tek onda da se uclanis u DS. To su principi, iza principa stoje pravi ljudi. Inace, ja nisam vas clan, niti bilo koje druge stranke, ali bicu vas clan ako se pokazete kao principijelni ljudi.

  • stvarno bi bilo grozno da se ekipa koju gledamo godinama ispise iz SNS i za 4 godine upise kod pobednika 🙂

  • To se ne desava, jer paraziti ne mogu da opstanu 4 godine bez parazitiranja. ☺

 • Dosta je bilo je najjača opoziciona snaga, a ovom jednostavnom računicom ćemo to i pokazati:
  Uzmimo na primer da jedan Radulović može da prebije Šešelja jer je ovaj bolestan i da mu ostane dovoljno snage da može da izlema još i Petra Jojića, jer je ovaj drugi poprilično star. Dakle, sasvim opravdano možemo da kažemo da jedan djbovac vredi koliko i dva radikala. Dakle prostom računicom dolazimo do zključka da je realan odnos snaga 32:22, ili da je pokret Dosta je bilo za skoro trećinu jači od Srpske radiklne stranke.

 • Подржавам прерастање покрета у политичку странку. Мада мислим да покрет треба да наатави свој живот јер је аутентичан израз политичог мишљења људи који се нису активно бавили политиком. По мом мишљењу покрет сада треба да служи као платформа преко које ће људи постављати питања и тражити одговоре од посланика у парламенту. Сада бих ком. нека мишљења на која сам овде наишао читајући. Морам да кажем да ми нису јасна мишљења пуританаца који заговарају тезу да ДЈБ треба да буде свуда у опозицији. Дакле да не прави власт ни са Д.С тамо где може. Ако ћемо већ бити политичка странка онда су такви захтњви крајње ифантилни. Дакле неозбиљни. Они који заговарају такву тезу требали би да одговоре на једно логично питање : А како ми да знамо друкчије колико су заиста искрени људи који воде пикрет ако их не видимо на делу партиципирајући у некој власти?

 • Dao sam vam glas ali zašto se prestalo sa protestima? Vučić je pokrao izbore, ruše se privatni objekti… Mislite da će to rešiti anketni odbori? Diktatura se ne ruši tako. Vrlo žalosno od vas.

  • DSS-Zveri su prestali sa protestima jer su se uhlebili, to im je i bio cilj, samo da predju cenzus i onda lagano 4 godine. Za ove druge ne znam. Meni je sve ovo razocaravajuce, ali vidim da bi mnogi da se slizu sa politikantima. Ok, meni se moze, nisam na teretu gradjana, ja ne razmisljam da cedim narod. Ali mozda drugi nisu te srece…ili pak uopste i nije do srece vec do principa?

  • Dveri su se prodali Amerima, Obradović je promenio i frizuru i odelo i retoriku da bi ušao u skupštinu. Sanda u Blicu izjavljuje da nije za savez sa Rusijom. Videćeš, pravi se novi stari DOS sa istim likovima koji su na bini protestvovali zajedno. Samo se nadam da Radulović neće sa njima u koaliciju ali nisam optimista. Pre mesec dana sam gledao emisiju u kojoj sa Bivši članovi Dveri do detalja pogodili (tačno znali) šta će se ovih dana dešavati. Sam Radulović nema baš biografiju za primer (Стручни сарадник Савета Европе, ОЕБС-а, Америчког Министарства правде, Америчке Амбасаде, ГИЗ-а, НАЛЕДа. Финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу.) ali ja još verujem da je on pošten čovek. Vreme će pokazati…

  • Za stanje u Srbiji bi bio dovoljan i pastir ,i bilo bi bolje nego sto je sada,a kamoli Radulovic. Za dveri ne govoris istinu,iz koga razloga ne znam,ali moje je da kazem.

  • Iz nekog razloga ne mogu da odgovorim na post ispod pa odgovaram sam sebi. Nisam shvatio da se osvrces na period kada je Glisic bio sa njima ,mislio sma na neku svezije promene oko izbora. Ta politika od pre nije realna, pogotovo ne u NATO okruzenju bez direktne kopnene veze ili barem morske. Zato je CG i odcepljena i tolerise se kriminalni sistem.

 • Srecno! Potrebna je nova stranka takog profila . I da privucete jos kvalitetnih ljudi i grupa gradjana. Potrebne su nam nove stranke na svim poljima liberalne, desno liberalne, konzervativne, seljacke, penzionerske, piratske, konzervativne, demohriscanske, levo demohriscanske. Vecina vodecih partyija su katastrofalne na kvadrat.

  Ali se bojim druge stvari da polako ne postanete G17-2. Cudi me ta DSS-ds prijateljstvo. Malo uslova za DS na Vracaru koji je centar partokratije. Tamo se familijarno nasledjuju i dodaju funkcije. Ne treba ni SNS fobija. Treba reci nasih 20-30 principa za feacar su ti koja stranka zeli da ih ispuni moze sa nama bilo DS, SNS ako ne opozicija smo pa vi sami pravite vladu. I ona podrska DSS-u i sa Pajticem nije na mestu. DSS i DS su takodje partokrate Dveri su se finansirale novcem Kolubare. Mnogi prigovori nisu na mesto. I opno udaranje novinara i clanova RIKA je vrlo neprihvatljivo. Stoga pazite sta radite!

 • @Django Nebojsa i Makarije
  Ma ljudi nisam mislio na njega, znam za oca Makarija cudotvorca..
  Mislio sam na onog Ivan N ali pisem sa mobilnog pa ne mogu da odradim reply na konkretan komentar.. I naravno moj komentar da “popovi citaju sajt” je bio sarkastican.. Covek “laje” u prvom komentaru pa posle prica o Bogu i trudi se da menja stil pisanja da bi delovao, sto bi rekli, prosvecenije i duhovnije.. Neko je dobro rekao da je covek patoloski slucaj..

 • Neprincipijalna je saradnja sa DSS i dverima vasa . to mi se vrlo ne svidja . Jer 2012 DS je imao aferu sa kradjom glasova na presednickim izborima, a dss-dveri su oborile listu Narodni Savez 2016 godine na parlamentarnim izborima. Vrlo los je vas potez.

 • За пријем нових чланова треба жестоко решето. Ових дана чујем неке чланове неких партија да се треба одмах укрцати на воз ДЈБ јер је то воз будућности. Може, али уз претходну детаљну проверу да ли су као чланови бивших партија чинили нечасне радње које су у супротности са принципима Покрета ДЈБ.