Војводина Медији Саопштењe

Одмазда и над траговима слободе медија

Изражавамо велико незадовољство сменом програмског директора Радио телевизије Војводине Слободана Арежине. РТВ је медиј који је, додуше за нијансу, одолевао медијском мраку који је владао у Србији у периоду који је претходио изборима. Наиме, на свим медијима са националном фреквенцијом, „прича“ коју су грађани могли да чују је месецима била скоро искључиво прича Александра Вучића. Остале политичке опције су биле заступљене у траговима, док је наша била скоро потпуно избрисана из медијског простора Србије. Што сте више против Вучића, то мање приступа медијима добијате – било је утврђено правило.

rts rtv_660x330

За разлику од осталих телевизија чији се програм емитује на подручјима ширим од локалног и регионалног, Радио телевизија Војводине, нас је стидљиво примила у свој програм у пар спорадичних прилика. Затим смо у самој кампањи, захваљујући регулативи које медије обавезује да равноправно заступе све политичке опције, врло неравноправно добили прилику да тек по коју реч кажемо и у осталим медијима, док је РТВ задржала свој однос ка нама на истом нивоу. Истовремено смо посматрали како скоро сав остали медијски простор гута СНС.

По нашем искуству, РТВ је био нешто слободнији медиј. Из свог примера можемо да извучемо закључак да је РТВ под управом сада смењеног програмског директора био канал кроз који је могла да „процури“ и по која информација о стању у Србији која није креирана у премијеровом кабинету. Емисије које је РТВ емитовао, оне политичког, али и оне политичко сатиричног типа биле су сувише слободне за медијски мрак. Зато смо уверени да је смена иницирана одмах након избора покренута у циљу одмазде за непослушност менаџмента у претходном периоду.

Посебно је важно да се ова дешавања зауставе, како би се избегло застрашивање и осталих директора и уредника медија у Србији.

Гледаност РТВ-а која је наводно опала, а то се користи као аргумент против менаџмента, резултат је и техничких разлога и уколико СНС жели већу гледаност РТВ-а и слушаност радио сигнала његових радио фрекванција, неко би требало да се посвети решавању проблема са предајницима који посебно у случају радио фреквенција не покривају територију Војводине у целини. Проблем са сигналом су истицале као значајан и редакције које програм емитују на језицима националних мањина. Када се РТВ-у омогуће сви услови за рад достојни величине и значаја овог медија, а новинарима слобода да непристрасно извештавају, треба приступити мерењу гледаности.

Очигледно је да је мотивација за смену менаџмента сасвим другачија. Морамо одбранити РТВ, јер тиме бранимо слободу медија у целини. Ако се одмазда деси тамо, у управе осталих медија ће се уселити још већи страх. Аутоцензура не сме да постане атмосфера рада у новинарству.

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“
Тим за Војводину

ДЈБ Војводина

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ova cenzura kao i “korektura” je uzela pravise maha. Malo je slobodnih i nezavisnih medija koji objektivno i nepristrasno izvestavaju. Bojim se da ce i oni biti na udaru kako kroz emitovanje (uskracivanje dozvole za rad, dozvole za emitovanje)tako i kroz poslovanje(ceste inspekcije,ometanje rada, shikaniranje zaposlenih kao i poslodavca).
    Ostajte ustrajni u svome profesionalizmu…

  • Urednika RTS1bi uvek trebala da bira vlast, RTS2 opozicija a RTS3 vanparlamentarne organizacije. To bi jedino opravdalo naziv i nacin finansiranja.

  • Sledi SNSizacija Vojvodine svugde i na svakom mestu! Medijski mrak!

    To je valda svima jasno, Ne sumnjam da ćemo u Vojvodini dobiti i pinkRTV – Gebelsovu mašineriju. Sledi vojvođanska ‘farma’ i ostali prosvetiteljski programi. Odjednom će se naći novac za Vojvodinu i ona će početi da se finansira. ‘Procvetaće’. Valda treba da razumemo da dolaze bolji i sposobnjii. Za čega i za šta, ostaje da vidimo. Ako je suditi po do sada viđenom sigurno je samo jedno, udvostručiće se broj kolona za odlazak iz zemlje i to ne samo mladih, već SVIH radno sposobnih ljudi! Od onih što će ostati, ogroman broj njih prestaće i da šapuće! Manji broj njih biće glasniji neko ikad: nesposobni licemeri, prodavaci magle, nekulture… Počeće zapošljavanje. Oni će biti jako zadovoljni. Prosek će praviti po sebi. Biće to partijski poslušnici kojima će se partija pokušati odužiti. Ali neće moći svima. Namnožilo se. Presipaće samo iz šupljeg u prazno, jer nisu sposobni da pokrenu privredu, da otvare nova, prava radna mesta! A ostali…..?, šta će biti s njima? Dosta je bilo!

    Jedina NADA – SVETLA TAČKA u ovom mraku i beznađu je, Pokret DJB!
    Zato, širimo program i njegove ideje od čoveka do čoveka više nego ikad, naročito među našim sugrađanima koji informacije primaju isključivo putem televizije i radija. Pomozimo im da ga prepoznaju kao jedinu alternativnu ovom tumaranju, beznađu.

    – Dosta je bilo!