Vojvodina Mediji Saopštenje

Odmazda i nad tragovima slobode medija

Izražavamo veliko nezadovoljstvo smenom programskog direktora Radio televizije Vojvodine Slobodana Arežine. RTV je medij koji je, doduše za nijansu, odolevao medijskom mraku koji je vladao u Srbiji u periodu koji je prethodio izborima. Naime, na svim medijima sa nacionalnom frekvencijom, „priča“ koju su građani mogli da čuju je mesecima bila skoro isključivo priča Aleksandra Vučića. Ostale političke opcije su bile zastupljene u tragovima, dok je naša bila skoro potpuno izbrisana iz medijskog prostora Srbije. Što ste više protiv Vučića, to manje pristupa medijima dobijate – bilo je utvrđeno pravilo.

rts rtv_660x330

Za razliku od ostalih televizija čiji se program emituje na područjima širim od lokalnog i regionalnog, Radio televizija Vojvodine, nas je stidljivo primila u svoj program u par sporadičnih prilika. Zatim smo u samoj kampanji, zahvaljujući regulativi koje medije obavezuje da ravnopravno zastupe sve političke opcije, vrlo neravnopravno dobili priliku da tek po koju reč kažemo i u ostalim medijima, dok je RTV zadržala svoj odnos ka nama na istom nivou. Istovremeno smo posmatrali kako skoro sav ostali medijski prostor guta SNS.

Po našem iskustvu, RTV je bio nešto slobodniji medij. Iz svog primera možemo da izvučemo zaključak da je RTV pod upravom sada smenjenog programskog direktora bio kanal kroz koji je mogla da „procuri“ i po koja informacija o stanju u Srbiji koja nije kreirana u premijerovom kabinetu. Emisije koje je RTV emitovao, one političkog, ali i one političko satiričnog tipa bile su suviše slobodne za medijski mrak. Zato smo uvereni da je smena inicirana odmah nakon izbora pokrenuta u cilju odmazde za neposlušnost menadžmenta u prethodnom periodu.

Posebno je važno da se ova dešavanja zaustave, kako bi se izbeglo zastrašivanje i ostalih direktora i urednika medija u Srbiji.

Gledanost RTV-a koja je navodno opala, a to se koristi kao argument protiv menadžmenta, rezultat je i tehničkih razloga i ukoliko SNS želi veću gledanost RTV-a i slušanost radio signala njegovih radio frekvancija, neko bi trebalo da se posveti rešavanju problema sa predajnicima koji posebno u slučaju radio frekvencija ne pokrivaju teritoriju Vojvodine u celini. Problem sa signalom su isticale kao značajan i redakcije koje program emituju na jezicima nacionalnih manjina. Kada se RTV-u omoguće svi uslovi za rad dostojni veličine i značaja ovog medija, a novinarima sloboda da nepristrasno izveštavaju, treba pristupiti merenju gledanosti.

Očigledno je da je motivacija za smenu menadžmenta sasvim drugačija. Moramo odbraniti RTV, jer time branimo slobodu medija u celini. Ako se odmazda desi tamo, u uprave ostalih medija će se useliti još veći strah. Autocenzura ne sme da postane atmosfera rada u novinarstvu.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“
Tim za Vojvodinu

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ova cenzura kao i “korektura” je uzela pravise maha. Malo je slobodnih i nezavisnih medija koji objektivno i nepristrasno izvestavaju. Bojim se da ce i oni biti na udaru kako kroz emitovanje (uskracivanje dozvole za rad, dozvole za emitovanje)tako i kroz poslovanje(ceste inspekcije,ometanje rada, shikaniranje zaposlenih kao i poslodavca).
    Ostajte ustrajni u svome profesionalizmu…

  • Urednika RTS1bi uvek trebala da bira vlast, RTS2 opozicija a RTS3 vanparlamentarne organizacije. To bi jedino opravdalo naziv i nacin finansiranja.

  • Sledi SNSizacija Vojvodine svugde i na svakom mestu! Medijski mrak!

    To je valda svima jasno, Ne sumnjam da ćemo u Vojvodini dobiti i pinkRTV – Gebelsovu mašineriju. Sledi vojvođanska ‘farma’ i ostali prosvetiteljski programi. Odjednom će se naći novac za Vojvodinu i ona će početi da se finansira. ‘Procvetaće’. Valda treba da razumemo da dolaze bolji i sposobnjii. Za čega i za šta, ostaje da vidimo. Ako je suditi po do sada viđenom sigurno je samo jedno, udvostručiće se broj kolona za odlazak iz zemlje i to ne samo mladih, već SVIH radno sposobnih ljudi! Od onih što će ostati, ogroman broj njih prestaće i da šapuće! Manji broj njih biće glasniji neko ikad: nesposobni licemeri, prodavaci magle, nekulture… Počeće zapošljavanje. Oni će biti jako zadovoljni. Prosek će praviti po sebi. Biće to partijski poslušnici kojima će se partija pokušati odužiti. Ali neće moći svima. Namnožilo se. Presipaće samo iz šupljeg u prazno, jer nisu sposobni da pokrenu privredu, da otvare nova, prava radna mesta! A ostali…..?, šta će biti s njima? Dosta je bilo!

    Jedina NADA – SVETLA TAČKA u ovom mraku i beznađu je, Pokret DJB!
    Zato, širimo program i njegove ideje od čoveka do čoveka više nego ikad, naročito među našim sugrađanima koji informacije primaju isključivo putem televizije i radija. Pomozimo im da ga prepoznaju kao jedinu alternativnu ovom tumaranju, beznađu.

    – Dosta je bilo!