Преносимо

Јанковић: Полиција добила налог да не спречава рушење у Савамали

Заштитник грађана Саша Јанковић утврдио је да је полиција прекршила закон када је у ноћи 25. априла, приликом рушења објеката у Савамали, одбила да изађе на терен и ускратила грађанима заштиту. Он је навео да полиција није поступила јер је такав налог стигао са „врха“.

Маскирана група угрозила је безбедност грађана тако што је преузела власт у Савамали, пише у извештају Јанковића.

Они су се довезли у Херцеговачку улицу црним аутомобилима затамњених стакала и прекривених таблица. Машинама су препречили прилаз и обезбеђивали терен док су багери рушили приватну имовину фирми „Искра“ и „Транспорт перони“ као и ресторан „Савски експрес“. Починиоци под фантомкама однели су са собом снимке сигурносних камера и спречили да буду откривени. Уз примену силе, дрско и насилнички, онемогућили су пролазницима да виде рушење зграда.

Извлачили су грађане из објеката и аутомобила, одузимали им телефоне и ограничавали кретање. Забрањивали су им чак и да гледају у црна возила која су патролирала, а потом их пустили уз претње да ником не говоре шта се догодило.

Чим су добили телефоне назад, грађани су ипак позвали полицију. Добили су одговор да је са „врха“ стигло наређење да се овим случајем бави Комунална полиција, иако то није у њеној надлежности.

Изјаве сведока су се подударале, а Заштитник је њихове тврдње потврдио захваљујући снимцима телефонских позива који су те ноћи упућени полицији.

Први позив био је у 4:04 ујутру. Грађанин је службеници полиције испричао шта се десило, а она га је упутила на Комуналну полицију.

Јанковић је потом тражио да му се доставе и разговори између дежурних полицијских службеника и њихових надређених, али му је речено да се они не снимају. На диску који је МУП доставио Заштитнику, међутим, нашли су се и снимци на којима оператери обавештавају шефове о свим позивима у вези са овим случајем.

То је оно Београд на води, шефе. Исто да поступим као што је било и са оним?“, пита службеница. „Тако је“, одговорио јој је надређени. „Шефе, само једна помоћ, овај што је везан доле, зове Комуналну, одбили су га. Је л ништа да му не дајемо, ништа?“, чује се у следећем разговору. „Па ништа“.

rusenje-savamala

Председник Скупштине града Никола Никодијевић изјавио је неколико дана касније да „засигурно нико ништа није пријавио полицији и нико то није видео већ се своди на причу неколико људи“.

Јанковић је закључио да наведени пропусти у раду органа и службеника полиције нису резултат пропуста појединаца, већ су очигледно организовани и спроведени у оквиру раније припремљеног плана и издатих налога.

Градске власти негирале су умешаност у догађаје. Градоначелник Синиша Мали рекао је да се није распитивао о томе шта се догодило у Савамали, али потврдио да је на овом месту предвиђена изградња пројекта „Београд на води“.

Прошле недеље градске службе наредиле су чишћење терена, иако полиција није извршила увиђај. То ствара сумњу да је на делу уклањање доказа, рекао је Родољуб Шабић, Повереник за информације од јавног значаја.

Снимке рушења у Савамали до којих је дошао КРИК погледајте на овом линку.

Извор: Крик.рс

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар