Ауторски текст Београд

Због слободе

Слобода никада није била само за Владаоца. И док га је писао, Макијавели је мислио о слободној држави као добро уређеној држави:„Слободе нема ако је држава рђава“.

Ми живимо у рђавој држави. Рђав нам је систем вредности, рђава економија, рђав Владалац. Због слободе! Након изборне крађе протест је био због слободе. Након проглашења избора наша борба и наш рад је због слободе. Због те наше индивидуалне аутономије, како теоретичари кажу, због ње коју нико НЕ СМЕ дирати, кварити, нарушавати, јер онда ако ње нема, власт иде у тиранију. Ако још има људи који ће исказати своју грађанску непослушност због слободе, онда ми нисмо рђав народ. И нисмо никад ни били.

Слобода је веома активна именица. Слобода ОД – репресије, медијског мрака, немешања, непричања, самовоље, тираније. Слобода ЗА – људска права, једнакост пред законом, приватну својину, различитост, систем вредности, мишљење. Не измишљам ја топлу воду, али све ово основно јесу жаришта која данас траже борбу. Борбу за сваки глас, записник, истину, изјаву, одлуку, демократију – борбу у којој је слобода, чини се, недостижна.

sloboda

 

Ако немамо слободу од и за оно најосновније, како да очекујеш нешто веће и тежиш бољем? Јер овде у својој земљи мораш да тражиш слободу:

Да причаш – да то што се десило на изборима јесте била крађа,

Да те чују – да би медији престали да се плаше одмазде уколико објективно извештавају,

Да тражиш – да ти се омогући да видиш да ли си гласао,

Да се жалиш – да важе иста правила за све.

Када будемо слободни ОД једног човека, центра моћи, манипулације, једноумља, добићемо слободу ЗА нормалан живот. Ко нарушава слободу тај нарушава основне вредности на којима почивају модерна политичка друштва. У постизборној Србији и Џ.С. Мил би се забринуо за своју слободу да пише „о слободи“. Док се руши приватна имовина, док гласају мртви, док се гласови утерују као рекет и док се све институције правног система стављају у руке Владаоца, а под атрибутом спасиоца, нема престанка у нашој борби.
Зато! Доста је било – једини који говоре, траже, приговарају и боре се. Та једна мисао која је ујединила многе и све више расте, расте до система, до транспарентности, до поретка.

Важно је рећи, причати, штрчати. Важно је због тебе, мене, наших родитеља, деце. Важно је због наше земље. Важно је због слободе.

Ана Николић, дипл. Политиколог,

чланица покрета Доста је било, Вождовац

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Zelim da pohvalim Anu za ideju i hraborst pisanja ovakvog teksta u vreme sveopsteg straha u Srbiji.Koji je i proizveden kako bi pametan i sposoban propadao, a glup, lenj i nepsmen predstavljalo iskrivljeni uzor. Jer tako odgovara vrhovnom. Upravljanje slepim masama se ostvaruje samo od sebe kroz iskrivljen ideal, upravljanje pametnim i slobodnim je izazov zato mu ne odgovara. Bas istom onom koji je u mnogome doprineo da spakujem svoje kofere i iskoristim priliku koja mi se ukazala 1700km od kuce.

  Zivim sa porodicom u Holandiji od 2013, odusevljen sam zemljom, pravnim sistemom, uredjenoscu, kulturom, veselim i nasmejanim ljudima, raspolozenim i zadovoljnim radnicima u drzavnim i medicinskim ustanovama, novinama koje nisu prepune mracnih i depresivnih tema, decentralizacijom, ekonomskom razvijenoscu u svakom koraku, brzim i efikasnim drzavnim aparatom kao i jos mnogo cime, zapravo, gde god da se okrenes sve funkcionise onako kako treba ili u najmanju ruku onako kako je propisano.
  Ovaj slucaj Holandije sam namerno naveo, kao okruzenje koje mi ova zemlja pruza, i koje mi se jako dopada, a zapravo jer sam mnogo toga sto ovde dozivljavam prepoznao u programu/idejama pokreta “Dosta je bilo”.
  Samo nastavite, potpuno vas podrzavam. Napravite od Srbije zemlju u koju cu se rado vratiti da mi dete odrasta u svojoj zemlji.

  Hvala,
  Dejan Jankovic