Политика Саопштењe

ЛДП нуди Врачар Вучићу

Одборници Доста је било са Врачара јуче су на састанку са одборницима листе Врачар слободно договорили и усвојили Стратегију управљања Врачаром уз примену принципа пуне транспарентности. За сада договори иду одлично и у правцу формирања власти.

Изјава одборника из странке Чедомира Јовановића да покрет Доста је било уцењује некога у тренутку када се добро одвијају преговори које предводи Бранимир Кузмановић (ДС), у име листе Врачар слободно, очигледно је инспирисана политиком Чедомира Јовановића који се отворено нуди Вучићу на свим нивоима.

skupstina-vracar

Врачар је непрежаљени изборни губитак за Александра Вучића јер није успео да га освоји ни куповином гласова, ни уцењивањем бирача ни незаконитим мењањем бирачког списка уочи избора. Вучићеви послушници који су му обећали Врачар сада покушавају да преко ЛДП-а прекроје изборну вољу бирача и отуд смо синоћ могли да чујемо изјаву одборника ЛДП-а Михајла Групковића о наводним уценама али и занимљиву констатацију да „ЛДП не обавезују преговори које самостално води ДС“.

ЛДП је на листи Врачар слободно освојио једно место, од 17 одборничких места које је освојила листа предвођена ДС, а у којој су још и СДС, СДУ, Нова и ЛС. Доста је било је самостално освојила 7 мандата. За стабилну већину потребна су 23, односно 24 одборника и Чедомир Јовановић управо покушава да онемогући ову већину и да Врачар преда Вучићу у руке или да изазове понављање избора. ДЈБ сматра да су овакве изјаве одборника ЛДП питање на које треба да одговори Бранимир Кузмановић који преговара испред целе листе Врачар слободно.

Покрет Доста је било не уцењује никога већ о власти преговара на основу принципа које ЛДП намерно не жели да разуме, а најважнији су да са СНС нема сарадње ни на једном нивоу јер је Вучић центар корупције у Србији, да се са Шешељевом СРС не може правити коалиција у Старом граду какву су они направили, да не сме бити партијског запошљавања, да мора ПОТПУНА транспарентност, да не смеју да се склапају тајни уговори и да то нису уцене него политичка култура и одговорност према бирачима који су нам дали поверење. ДЈБ не тражи да води општину Врачар, већ да се поштују принципи.

Ознаке

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

    • LDP ne bi prešao cenzus ni sada da se nije prišlepao uz ostale. Pitanje je zašto su ga uopšte primili u društvo, ali to valjda oni znaju.

    • LDP ni na ovim izborima nije presao cenzus. Nadam se da su ovo poslednji izbori gde ce bilo koja stranka ulaziti u koaliciju sa LDPom, izandjalom udavacom koju bi jedino prihvatio AV.

  • Одлично казано са ваше стране! И даље сам поносан на држање ДЈБ иако знам да постоје огромни пристисци али то се и очекивало. Храбро!

  • Nesto mi ovde eksteremno nije jasno ili nisam svatio molim pojasnjenje,

    DJB je rekao ovako :http://dostajebilo.rs/wp-content/uploads/Zahtev-za-pokretanje-prekr%C5%A1ajnog-postupka.pdf

    A Milenko Petronijevic (DJB) je rekao 15.05 na N! citiram: Ne mogu da dodju lica koja su pod prijavom “Drzavne revizorske insitiucuje” , sto se narano odnosi na precednika opstine Vracar ja mislim?

    I sada citam ovaj tekst da se sve ok odvija pregovori idu super?

    Jel sam ja lud ili nisam dobro povezao stvari… ?

    • Pa, i meni je zasmetalo što pokret u ovom saopštenju faktički daje legitimitet Kuzmanovicu a pre par dana ga etiketira kao personu non grata… Razumem i potpuno podržavam insistiranje na transparentnosti i ne odustajanje ni za pedalj od proklamovanih vedrosti, ali malo više taktičnosti ne bi bilo na odmet. Ubuduće malo opreznije sa koracima. Ovde nam se taknuto-maknuto malo obilo o glavu. Prvo je bio nepoželjan a sada se sa njim pregovara. Ništa strašno, ali bez zaletanja ubuduće!

    • Ako već citirate, hajte citirajte kako treba. Šta znači “Ne mogu da dođu lica…”, gde da dođu? Koliko se ja sećam, a mogu samo na osnovu sećanja da pričam, pošto sam čitala taj članak, DJB je rekao da ne može predsednik opštine da bude neko ko je pod prijavom. Što se pregovora tiče, oni moraju da pregovaraju sa onim ko je legitimno izabran da bude odbornik, a Kuzmanović je, koliko znam, bio prvi na listi DS-a. Očekujem da DBJ neće dozvoliti da Kuzmanović bude predsednik opštine, a što se pregovora tiče – pa moraju da pregovaraju sa legitimnim pregovaračem DS-a.

    • Ana, potpuno ste u pravu u svakom smislu. I kad je reč o tumačenju saopštenja i kada govorite o činjenici da je Kuzmanović legitimni pregovarač DS-a. Obe konstatacije su nesporne. Ali mislim da – možda i svesno – niste obratili pažnju na suštinu mog komentara. Jednom rečju – TAKT. Ne možeš da overavaš nekog sa kime ćeš da pregovaraš. Znaju oni (DS) jako dobro da ga ne prihvatamo kao budućeg predsednika opštine. Nema potrebe dodatno dolivati ulje na vatru. Time se sužava prostor za manevar. I njima i nama.

    • Johnny,
      Mslim da ne svatate tezinu ovoga:
      Ovde se ni slucajno ne radi o koracima, zaletanju, nego o PRINCIPU, kako moze da se desi da DJB za precednika Vracara kaze da je pod prijavom (ako sam dobro svatio)?, a onda da izbaci prijavu za njega, a onda da posle svega toga nastavi pregovore sa njim i da se pravi blesav i da to opravdava da oni prihvataju transparetnost?
      Da li toznaci onda da ako naprave vlast da ce DJB da cuti ako precednik opstine ima prijavu?
      Ovo je vec ozbiljnije mnogo nego sto se misli.
      Ana,
      Ako vam je opravdanje da oni moraju da pricaju sa nekim koga ne odobravaju da bi napravili vlast onda je ovaj pokret odmah stavio pecat na sebe, po mom misljenju bolje je da se drze zahteva da se svi prvo koji imaju prijave i prljav dosije ukone pa onda pregovori,
      Ispade da se onda ovde desava ono sto je Sasa pricao: prljav ves i cist uvek daje prljav. Bolje da su otisli u opoziciju ili nove izbore nego ovako pa zar ne? I to ako izuzmemo cinjenicu da je DS na Starom gradu vec napravio koaliciju sa SRS-om a oni reko se da nikoga nece ko koketira sa njima, za SPS se nisu izjasnili i onoga ko koketira sa CBC..

    • Luka,
      mislim da Vi ne shvatate suštinu PREGOVORA. Kuzmanović ne može da bude predsednik opštine, je li tako? Tako je. I TO JE POKRET NAGLASIO. NE MOŽE BITI PREDSEDNIK OPŠTINE. Koliko kapiram – od tog zahteve niko iz pokreta nije odustao. E sad, Ana je sasvim smisleno obrazložila – ako je on nosilac liste DS-a na Vračaru, kako možete da sa njim ne pregovarate? Pa ne možemo mi da određujemo koga će oni da šalju na pregovore. Da li će biti predsednik opštine – e to jeste pitanje, i tu nema odstupanja. Ali sa njim moramo da pregovaramo, jer im je on LEGITIMNI predstavnik.
      Moja opaska je bila vezana pre svega za ne baš vešt manevar – ne možeš da onog sa kime ćeš da pregovaraš dodatno da pritiskaš. I oni i on znaju da nećemo pristati da bude predsednik, je li tako? Tako je. Ako znaju sve što bi trebalo da znaju, onda slobodno neka šalju koga god na pregovore. Pa i Kuzmanovića. Ali to ne znači da će Kuzmanović biti predsednik opštine! Ako se ustraje u tome, NE GAZE SE PRINCIPI.

    • Johnny,
      Priznajm sada su mi jasnije neke stvari, nisam tako gledao situaciju, ja sam bio ubedjen da bez obzira kako pregovori napreduju i kako god se resili da ce biti Kuzmanovic precednik i ne samo on nego i oni koji su jos nabrojani u onoj prijavi.
      Ali sve ce se videti posle pregovora kao su resene stvari praticu budno to.

      Ali slozicete se da bi DJB trebalo da napravi posebnu stranicu na kojoj ce da stavljaju saopstenja sta se u kojoj opstini gde su dobili mandate desava i kako se pregovara da to bude na dnevnom nivou ili posle zavrsetka sastanaka.

      A i isto tako voleo bi da neko iz pokreta DJB mene demantuje i da objasni sasvim precizno sta se desava mislim da toga nedostaje ovde ne samo u ovoj temi nego i u svim temama.

      Pozz za Sasu Radulovica ne odustajte nikada.

    • Ja ne razumem o cemu vi uopste pricate,pa 80 odsto predsednika opstina u Srbiji je zaradilo prijave drzavne revizorske institucije.Vecinom su to prekrsajne prijave,zbog nenamenskog trosenja novca.Ako bi po tome gledali ovaj pokret ne moze uci ni sa kim u koaliciju.Lako je postaviti visoke kriterijume,ali kad udjete u pregovore nesto morate i da progutate.Zato nemojte ocekivati od ovog pokreta da se drzi svake reci koju je izjavio.Pravice se tu jos mnogo kompromisa.

    • Ne moras nista da gutas Stevane. Ti kazes kako si koaliciju zamisljas. To je DJB veoma jasno najavio. Na drugima je da to prihvate ili ne. Na kraju oni svoje odluke moraju pravdati svojim biracima.
      Bas zato sto lopovluka ima u svim institucijama Srbije isto koliko i u politickim partijama, DJB je krenuo u politiku da to promeni. Nece ici odmah i nece u svakoj opstini, ali ako ostanes dosledan sebi, gradjani ce to prepoznati. Na ovom primeru mozes videti, da ako Kuzmanovic ne popusti pred principima DJB, on ce zauvek izgubiti podrsku onih koji su ga birali. A on je mlad covek, mora misliti na to.
      Za mene je ovo super kako DJB bezkompromisno zeli uvesti drugacija razmisljanja u politiku Srbije. Na kraju ce i uspeti, to vam je sigurno kao amin u crkvi!

    • Kažete da se uklone oni koji imaju prijave. A kako to zamišljate? Kuzmanović je legitimno izabran od strane birača DS-a i niko ga ne može ukloniti. E sad, možda je DJB mogao da insistira da pregovara sa nekim drugim, a ne njim. Ali, budući da je Kuzmanović DS-ov kandidat za predsednika opštine i bivši predsednik opštine, pretpostavljam da je on određen da pregovara. Ne vidim u tome neku naročitu tragediju i mislim da to nije nešto što će ugroziti principe pokreta. Možda baš zbog toga i nije loše što je unapred rečeno šta se misli o Kuzmanoviću, da ne bude zabune, a takođe bi to mogao biti deo nove političke kulture – da se govori ono što se misli, bez obzira što to možda nije sasvim diplomatski. Meni se to dopada. Naravno, očekujem da DJB ne prihvati Kuzmanovića za predsednika opštine jer, kao što su rekli, čovek koji je bio oličenje bahatosti DS-a na lokalu ne može da bude nosilac i promoter novih vrednosti u politici.

    • Dragi Luka,
      toliko sam ponosna i na vas i na Džonija i Anu kako ste uspeli civilizovano da razjasnite stavove. Posebno bih naglasila kako ste lepo na kraju rekli “sad mi je jasnije, malo sam drugačije gledao”. To je fenomenalno kad je neko otvorenih vidika i prihvata argumente. 🙂
      I, molim Vas, držite na oku situaciju kao što ste rekli, da nam DJB ostane dosledan.

  • Božović:”S obzirom na to da delimo iste vrednosti, potpuno je prirodno da budemo i zajedno na vlasti u ove dve opštine. Poziv ostaje i Pokretu Dosta je bilo su širom otvorena vrata”…”Božović je naveo i da je DS ispunio apsolutno sve na čemu je insistirao pokret Dosta je bilo,”
    Ako delimo iste principe onda delimo i crvene linije tih principa. Bastać ipak ne deli principe! Da li je on član DS?

  • Само принципијелно до краја, па макар на нове изборе на Врачару. Срамота није наша него њихова, а то ће бирачи итекако знати да цене!

  • Ne znam Saša da li si ti dobro čuo Vučića onomad kad je traži kredit za Čedu. Ti si rekao da je Vučić rekao “treba će ti” mislio je na Čedu. P re će biti da je on tada rekao “trebaće mi”.

  • Upozorenje koje sam više puta uputio, od prvog napada DJB na Ds (zbog vračarske većine) , samo zato što su i radikali (pa i sps) digli ruku za predsednika opštine koji je sa liste Ds – a čime je Sns upravo onemogućena da i tu vlada (jer, takav je i nužan raspored mandata, voljom birača) – da je takav 8nepromišljen i brzoplet) napad na opozicione partnere – kontraproduktivan, da nije dobro cepati opoziciju i medjusobno se napadati, da do “crvenih linija” treba dolaziti i postupno i delovanjem, upornim delovanjem upravo unutar partnerskih odnosa – a sve to u situaciji kada malobrojna i krhka opozicija ispred sebe ima neverovatno jaku i beskrupuloznu vlast – koju treba slabiti svuda i na svakom mestu – pa i na Vračaru – sada dobija svoj epilog. Neiskustvo i politička neukost, i greške koje iz toga proizilaze , upozorio sam na to u svakom tekstu – imaju svoju cenu. Ali, ona je UTOLIKO manja – ukoliko se pre spozna. Loptu dole, tesna veza sa istinskom opozicijom, i napred, korak po korak. Neka Vračar bude prvi.

    • Gospodine Igore,
      ne relativizujte stvari. Na Starom gradu je izvesni gospodin Kukulj, član SRS i kandidat na listi za odbornike i poslanike ispre SRS postao član Opštinskog Veća na predlog predsednika Opštine Marka Bastaća (DS). Jel mislite da je gospodin Bastać na samoj sednici odlučio da predloži člana SRS za člana Veća, ili je možda postignut prethodni dogovor, da ne kažem “paket aranžman” – koji je uključivao i podršku SRS njegovom izboru.

    • Nema relativizacije Mihajlo. Matematika je egzaktna. I teško, baš teško je razumeti – šta nije jasno. Da je DJB odmah podržao kandidata sa liste Ds (ma ko da je on, za njegovu ispravnost “ogovara” Ds, kao što za “valjanost” obornika DJB – odgovara DJB, a ne Ds ili bilo ko treći), danas bi bili bez ujdurme na svim (opozicionim) stanama. Osnovni cilj je oslabiti one koji su, valjda, najgori, a vladaju vašim životima, ili? Cilj je da vlast – ne bude vlast i na ovoj, kao i na drugim opštinama gde je uzdrmana (po prvi put). PRIMARNI cilj ne sme biti postavljane “crvenih linija” svojim partnerima iz krhke i slabašne opozicije, jer, u tom slučaju – dugo dugo dugo će se čekati na bilo kakvu promenu vlasti, jer, vlast će se konsolidovati. Programske ciljeve DJB – treba ostvarivati uz tri JASNE spoznaje: 1) DJB je bajkama daleko od 51% ; 2) i druge opozicione partije imaju svoje programske ciljeve – a to treba imati u vidu kod potenciranja sopstvenih “crvenih linija” drugima, i 3) DJB do promene ove i ovakve vlasti moze doći – samo i jedino uz saradnju i bitno jačanje veza sa svom ( istinskom ) opozicijom u Srbiji ! To nipošto ne znači da, polako, DJB ne može promovisati svoje ciljeve medju partnerskim strankama i nastojati , korak po korak, doći do svog cilja. Svaka druga logika, nije logika, već deficit realnosti.

    • Gospodine Igore,
      pominjani gospodin Bastać je u međuvremenu dao i intervju. Bolje po njega da nije

      http://rs.n1info.com/a161492/Vesti/Bastac-DS-nije-u-koaliciji-sa-radikalima-u-Starom-gradu.html

      Jel takve treba da dovedemo umesto SNS-ovaca? Što je najgore, ja sam ubeđen da on stvarno misli da ne predstavlja nikakav problem to što je celu familiju kandidovao za odbornike. Sva sreća po njega, pa to građani nisu nigde videli, jer retko ko zagleda liste kandidata na biračom mestu.

  • Moze li neko da mi odgovori ko pregovara u ime DJB na Vracaru, da li su to odbornici koji su bili na listi tamo ili je u pitanju neka visa instanca?
    Unapred hvala.

  • Čeda je moralna gromada, tih, miran, skroman, dečko za primer, radi u struci, jedva sastavlja kraj s krajem, brižan otac, suprug, komšija, kupuje na rasprodajama, uglavnom polovnu robu, dobar je i veran drug! I narod ga voli isto onoliko koliko i on voli narod!

  • Ovoga sam se plasio, ali sam se nadao da ce doci kasnije. Oba puta sam glasao za DJB i zeleo sam da verujem da postaju svetlo na kraju ovog naseg politickog mraka. Izgleda da sam se prevario…
    Kao sto su i drugi iznad konstatovali, B. Kuzmanovic je pre neki dan bio meta “kritika”. Ovakav stav i stav na Savskom Vencu su mi ulili nadu da sam uradio pravu stvar na izborima ( i pritom agitovao za jos 10-20 glasova). Odjednom, pregovori idu super i to bas sa Kuzmanovicem!!!???
    Hoce li on sada da otupusti onih 24-oro koje je zaposlio ili ce da ponisti stetne ugovore po opstinu? Hoce li odjednom da dozivi katarzu i nadoknadi i one manjke u budzetu koje je svojim (ne)delovanjem naneo?

    Ovo me toliko neodoljivo podseca na Tadica i SPS 2008-e i samim tim mi izaziva mucninu u stomaku…

    • Da pojasnim , pregovarati je jedno, a preuzeti funkciju drugo. Kuzmanovic je pregovarac ispred DS-a i to je njihova stvar. Isto tako se tom pregovarscu moze saopstiti da on ne moze biti deo dogovora sto Kuzmanovic verujem zna. Zna isto tako da ne moze sa SNS-om, mada nista nije iskljuceno, a ako budu novi izbori tek tad ce DS puci. Pozicija mu je nezavidna ali sta da se radi. A sta kaze Ceda da ih ucenjujemo. Pa sta oni nama radre sve ove godine.

    • Koliko ja kapiram, pregovaraju sa njim jer je on odabran ispred odborničke gurpe DS-a da vodi pregovore. Dakle on je tu u funkciji pregovarača ispred potencijalnog koalicionog partnera. Tu DJB ne može ništa da utiče koga će DS da stavi ispred da pregovara za njih (tačno stavili dete od 12 god.) Mislim da se treba strpeti da se postigne koalicioni dogovor, pa onda suditi. Ako DJB ne izda načela sve ćemo znati o dogovoru i moći tek tad da sudimo. Kuzmanović u tom slučaju neće biti predsednik opštine – ne zato što DJB ima ucenjivački potencijal tj. zato što nam se može da ga ne izaberemo, nego zbgo pomenutih kirtika što je kršenje principa pokreta. Usvsl. mislim da treba sačekati da se torta ispeče pa suditi da li je DJB prekršio načela, principe i ostalo. Ako bude tako, onda smo i ja i ti u sitoj poziciji 🙁 I ja sam glasao za njih iz istog razloga kao i ti i takođe izlobirao 10-20 glasova u svom okruženju. Nadajmo se da nismo pogrešili 🙂

  • Pokret DJB ima pred sobom dragoceno vreme koje mora mudro iskoristiti. Prva tema je javna rasprava sa clanstvom i simpatizerima( glasacima), u kom pravcu pokret treba da deluje u odnosu na postizbornu situaciju. Moj licno misljenje je da pokret u samoj nameri osnivanja, predstavlja onaj deo gradjana koji je ogorcen na postojeci sistem upravljanja javnim dobrom, i zeli da iz korena promeni odnose u drustvu. Pokret ima ogromne sanse za napredovanje, i cini mi se da svakim danom okuplja sve veci broj gradjana koji razumeju i veuju da ovaj pokret ima plan i resenja za promenu postojeceg stanja. Po meni svaki ishitren korak, i bilo kakva kalkulacija, koja bi zaobisla principe, pa makar taj korak oslabio trenutnu vlast, ne sme se izgubiti iz vida, da su principi i vreme najveci saveznici za realizaciju ideja pokreta. Ovaj pokret se sustinski razlikuje od mnogih partija, i to je potrebno isticati na svakom koraku. Ulazak u razgovor sa pokretom DJB mora za sve da bude jasna poruka, da zele da ucestvuju u kreiranju jasnih pravila igre. Namera vecine ostalih stranaka je da sto pre pokret uvedu u njihovu standardnu semu komunikacije, i time oduzmu pokretu osnov postojanja. Ovu drzavu mogu da promene novi ljudi, ali u novom i transparentnijem sistemu. To je misija pokreta. Sto se mene tice nema potrebe da razgovaraju sa bilo kim ko ne zeli da postuje navedene principe pokreta, koji nisu ideoloski, vec iskljucivo ponuda za uvodjenje reda u sistem. Naravno da bi pilot opstina dobro dosla, kao primer i model za buducnost, ali nije neophodna, istrajnost na pravilima igre, je miran san za simpatizere pokreta.

  • Ljudi sa Vračari godinama glasaju za DS a sada su glasali i za DJB.Očekuju da se što pre dogovorite i da prestanete na nas smarate hoće biti – neće biti.Dosta je bilo! Pustite LDP i Čedu, jasno je šta hoće i ko su i kakvi su.Fuj…..

  • Poštovana gospodo, jeste li svesni koliko ostatku Srbije “puca prsluk” (…da ne lajem) za jednu opštinu u Beogradu,
    premijerovu frustraciju nad njom i Vašeg višednevnog političkog lomatanja nad njom?
    Osećamo se vrlo zanemareno od strane pokreta.. Mi ostali.. Nevračarci.. glasači..

  • Наш Покрет не може да бира представнике ДС-а са којима ће да преговара. Кузмановић је већ одустао од функције председника општине и то под притиском наших принципа да општину не могу да воде људи који вуку репове. ДЈБ може да води преговоре са свима из ДС-а, јер се преговори воде на темељу принципа.

  • Postovani, ne treba odstupati od principa ali treba sagledati sta je u toj prijavi,da li je to montiran slucaj od starne sns ili je stvarno nesto ozbiljno!Znamo u kakvoj drzavi zivimo sutra ocekujem i da ce sns svim silama krenuti na “pljuvanje” Radulovica pa cak i pokretanje neke prijave protiv njega iako do sada nisu pokrenuli nista ali posto Pokret raste i jaca ocekujem takve napade!Mogu i za nas tj Radulovica da kazu evo vidite ima prijava protiv njega nece niko sa njim da saradjuje a i mi onda ne mozemo da odustajemo od principa,jel tako?Zato polako hladne glave sve sagledati i videti sta je pametno uraditi.Nije to slucajno sto je bas na toj opstini podignuta prijava znamo koliko je ta opstina vazna za sns.Mozemo uvek prepustiti vlast sns i njihovim prilepcima ali mislim da bi to bilo katastrofalno!

  • Samo lagano i bez dizanja velikih tenzija, Kuzmanović vam je OK partner za sve dogovore, tako mi deluje.
    Mislim komšija mi je, nekako mi deluje kao OK lik 🙂
    DS i DJB imaju veoma slično ako ne i mešovito glasačko i telo i potpuno je prirodno da sada i u budućnosti saradjuju na svim nivoima i na razvoju Srbije kao demokratski uredjenje države. Srećno u pravljenju dogovora.

    • Smešno je da možete da kažete da Kuzmanović “deluje kao OK. lik”. Nije važno kako neko deluje, nego šta radi i da li je to što radi u skladu sa zakonom. I ja sam za to da DJB sa DS-om postigne dogovor, isključivo zato da bi mogao da sprovodi svoju politiku i svoje principe makar u jednoj opštini. Ali Kuzmanović… pa on iz aviona ne deluje kao OK. lik.

    • OK Ana, poštujem vaše mišljenje ali verujem da nemate ništa protiv da i ja imam svoje.

  • Možda je neukusno što ću reći, ali, princip, “poštujem Vaše mišljenje, ali, dozvolite da i ja imam svoje mišljenje” više mi je u stIlu mojih Sremaca da “SVAKO IMA PRAVO DA BUDE ZAGULJEN NA SVOJ NAČIN”! Mišljenje je JEDNO, a činjenice su nešto sasvim drugo – fini komšija, možda, ne briše rukavom nos, ali, kakav je nalaz Državne revizorske institucije o radu finog “dečka iz komšiluka”?