Војводина Медији Саопштењe

Наставак урушавања РТВ-a и слободног новинарства

По свему судећи преживљавамо нови удар на независност Јавног медијског сервиса Војводине и мешање у уређивачку политику, што ће довести до даље деградације информисаности и медијских слобода грађана Србије и Војводине.

rts rtv_660x330

Наиме, како сазнајемо, после смене програмског уредника РТВ Слободана Арежине и оставке директора Срђана Михајловића, јуче су смењени и сви уредници, водитељи и новинари информативних емисија на РТВ. Ово се све одиграло после 17 часова, а решења о распоређивању на друга радна места су буквално уручивана по ходницима телевизије. Очекујемо да ће јавност о овоме бити обавештена тек у наредним данима.

Ако се испостави да су ове информације тачне, показаће се да је РТВ Војводине прва жртва похода Александра Вучића и СНС-а на северну српску покрајину, а са њом ће страдати и приступ објективним и правовременим информацијама од значаја за грађане, за шта је Јавни медијски сервис Војводине постао синоним. Ово ће показати и да режим не трпи било какву критику и дисонантне тонове на медијској сцени Србије, а који одступају од њихових саопштења и лажи које нам сервирају већ четири године.

РТВ је био један од ретких бастиона новинарског професионализма и медијске писмености, као и пример како један јавни сервис, који се финансира новцем грађана, треба да обавља свој посао. У Вучићевој Србији то се не прашта!

Тачна и благовремена информисаност је једно од основних права грађана, загарантованих Уставом и законима ове државе. С тога захтевамо да се сместа прекине са прогоном и шиканирањем новинара чија је једина кривица да су савесно и професионално радили свој посао и нису подлегли притисцима интересне групе која себе назива СНС! Захтевамо од Министра Тасовца да стане у заштиту новинара и уредника РТВ-а, јер је то његова дужност и обавеза!

Стоп урушавању медијских слобода! Стоп урушавању Јавног медијског сервиса Војводине!

Војвођански тим покрета “Доста је било”

Ознаке

ДЈБ Војводина

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • У вези свега што се дешава са РТВ Војводином, могло би се за СНС рећи “вук длаку мења, али ћуд никако” чији су челни људи некада били у СРС-у. Праксу насилног мењања кадрова, започели су 15.1.1996. год., када су заједно са СПС-ом и ЈУЛ-ом, поништили деоничарство Студија Б и сменили комплетно руководство на челу са Милорадом Рогановићем, који је био генерални директор и главни и одговорни уредник, а Драган Којадиновић председник Управног одбора. Перјаница поступка смењивања био је тадашњи градоначелник Београда (у то време мр. а касније др.) Небојша Човић истакнути кадар СПС (потом исто тако истакнути опозиционар у оквиру ДОС!). Већ у фебруару 1997. године (након 88 дана демонстрација у Београду) напустили су Студио Б, а руковођење је преузело старо руководство на челу с Зораном Остојићем на месту генералног директора и Лилом Радоњић на месту главног и одговорног уредника.
    Следећи упад у Студио Б одиграо се у ноћи 16/17. маја 2000. год. у два часа изјутра када су техничари и инжењери РТС, уз асистенцију неколико десетина полицајаца и обезбеђења РТС, извршили насилни упад где су затекли свега три особе на радију и 6 на телевизији. Трагови обијања просторија и данас се могу видети на појединим местима. Тада су прогласили Студио Б републичком ТВ станицом (!?) (мада је покривање било ограничено на Београд и околину, што није било ни 10% територије Србије), поново разјурили легално руководство и поставили своје људе. Данима су људи Студија Б седели у Масариковој улици, а касније испред Скупштине града протествовали. Дакле, исти страначки “трио” је учествовао у овом поновном окупирању Студија Б. Њихова власт је трајала до 5. октобра 2000. год., када се део легалног руководства Студија Б вратио а други су нашли мање стресан посао у другим РТВ станицама и продукцијским кућама.
    Након избора 2012., односно 2014. год. чланови истих странака “пресвучени” у европске идеје су поново на власти (додуше нема ЈУЛ-а, али ту је њихов бивши високи функционер г. Вулин). Касније се без логичног објашњења смењује Александар Тимофејев генерални директор Студија Б (дугогодишњи радијски а потом телевизијски новинар, водитељ и уредник), а на његово место доводи се новинарка која је радила свега неколико година у овој кући, чији је примарни задатак био да се Студио Б припреми за продају. Године 2015. дефинитивно се приватизује Студио Б, који је уз ТВ Пинк главно електронско гласило СНС. Узгред буди речено, Студио Б је продат, а да се на суду годинама води спор будући да деоничари нису обештећени (ни у једној нормалној земљи се не врши трансакција нечега што је у спору). За друге странке на овим ТВ станицама нема места, осим уколико их треба оцрнити и изрећи све најгоре о њима. Свака критика упућена СРС, тумачи се као израз мржње г. Вучића (!?), што је проблем перцепције његових чланова који папагајски сви понављају исту сентенцу (или бар тако желе да представе просечном неедукованом гледаоцу на ТВ)!
    Дакле, смене у РТВ Војводини имају “уходану” праксу у Београду и не треба се ни мало чудити. Исказ попут тога да неко седи у Београду а прима плату у Новом Саду, представља непознавање неких елементарних начина рада извештавања, али добро пролази код обичних грађана, који ће рећи “ето где моје пореске паре иду”. Наиме, многе ТВ станице изван Београда уколико желе актуелности морају имати извештаче у Београду (где су сва важна дешавања за ову земљу), који ће интервјуисати неког политичара, амбасадора или уопште значајну личност од тренутног интереса, а не да се (у конкретном случају) доводи у Нови Сад. То је пракса свуда у свету, а не само код нас. Неке ТВ станице имају издвојена мини студија за такву намену у Београду, где се гост доводи и интервјуише и директно се укључује у програм, или преноси цела емисија, а не да се доводи у место одакле је матична РТВ станица. Слично је и са, на пример извештачима РТС из бројних места по Србији, који свако јутро јављају о важним догађајима у њиховом граду, и немају потребе да долазе у Београд, тј. РТС. Уколико неко (из СНС) не верује, нека погледа јутарњи ТВ програм већ након вести у 6 сати изјутра сваког радног дана.
    У вези опаске да се плаћају путни трошкови доласка из Београда у Нови Сад, треба подсетити “окупаторске” власти Студија Б, да су током њихове владавине свако јутро слали возача у Инђију по новинарку и по завршетку јутарњег програма, враћали је назад. Не желим да наведем њено име, али пошто су “заборавили”, та колегиница је радила с покојним Ђоком Вјештицом, истинском легендом Студија Б који се није питао у вези овога, него г. Ђорђе Минков који је био директор.
    По општој бежанији из Студија Б, (када су видели упаљену Скупштину и РТС) 5.10.2000. год. кадрови које је поставио “трио” СРС-СПС-ЈУЛ оставио је астрономске дугове у ресторану СТБ високе категорије, развучена је студијска и рачунарска опрема радија Б-92 који се налазио спрат ниже у Београђанци (18.), и однети сви хард дискови са рачунара Студија Б који никада нису враћени. Све ово Студио Б је морао да надокнади за свој нормалан рад и при том обештети радио Б-92, иако с нестанком његове опреме није имао везе.
    Смењени г. Слободан Арежина, после 5.10.2000. год. је био други в.д. директора и главног и одговорног уредника Студија Б (након г-ђе Радмиле Хрустановић, касније градоначелнице Београда). Изузетно је професионално обављао свој посао и током свог кратког мандата успео је да издејствује део техничке помоћи од италијанске ТВ станице TVA и пошаље тројицу техничких лица на усавршавање у Италију. Мада је дошао из Радио Београда, никада се није осетило да својим поступцима “вуче на ту страну”, да форсира или омаловажава и вређа неку од странака. Једноставно, био је човек који је сву своју енергију истински усмеравао и трошио тамо где је тренутно радио.
    Ово тек толико да се зна и подсети СНС да када критикује некога (без обзира да ли је оправдано или не) сагледа све своје поступке у отимању и заузимању неподобних медија (у конкретном случају Студија Б). Додуше, тада је био СРС, али је реч о истим људима, и не могу се правдати да је то урадила друга странка. Према томе, ово што се дешава у РТВ “логичан” је след ранијих догађаја, и како се најављује од стране челника СРС, нека се припреми РТС (а кадровске измене извршиће СНС)!
    И на крају, да се не схвати да писац ових редова има било шта против било кога из СНС, или протумачи да мрзи г. Вучића. Наведено је само оно што су појединци из тадашњег СРС радили, како би јавност знала другу страну медаље.

    мр. Душан МАРКОВИЋ, д.и.е.
    члан научних удружења IEEE-BTS 92077251, AES-36871
    члан ДЈБ, сведок догађаја и бивши технички директор Студија Б