Politika Prenosimo

Saša Radulović: ambicija mi je da budem premijer

„Frankenštajn“ koaliciju na Starom gradu je formirao Marko Bastać, koji sada ne zna kako da izađe iz onoga što je napravio pa pokušava da skrene temu – ističe u razgovoru za „Danas“ Saša Radulović, lider pokreta „Dosta je bilo“, u odgovoru na pitanje da li je siguran da nijedan odbornik DJB nije glasao za izbor predsednika opštine Stari grad iz redova DS, obzirom na činjenicu da je tamošnja vlast formirana uz pomoć pet glasova koji ne pripadaju nijednoj od stranaka koje su javno podržale kandidata DS.

U pisanim odgovorima našem listu, na pitanja poslata u ponedeljak, Radulović ističe da je glavna tema „Marko Bastać, koji je tajnim glasanjem na Starom gradu uveo Šešeljeve radikale u vlast i dao im jedno mesto opštinskog većnika“. Uveo je SPS vlast iako nije morao samo da bi izbegao zahtev DJB za potpunu transparentnost i jasnu podelu političkih profesionalnih funkcija. DJB je ovo oštro osudio. Jako je dobro što se DS javno ogradio od njegovog postupka. Političke spinove oko toga ko je kako glasao omogućio je pravilnik starogradske skupštine koji dozvoljava tajno glasanje. Tajno glasanje je potpuno neprihvatljivo kad su u pitanju stvari od javnog značaja i odbornici pokreta „Dosta je bilo“ tražiće na prvoj narednoj sednici da se ukine ta mogućnost. Javni poslovi moraju biti potpuno transparentni, onda ni ovakve podvale i pokušaj skretanja sa teme neće biti mogući.

Mogu se čuti navodi o tome da se vaši odbornici međusobno ne poznaju, jer prvi put učestvuju u formiranju vlasti, pa se zbog toga dovodi u sumnju da je možda neko od njih dao svoj glas kandidatu DS.
– Mogu se čuti? Mislite naši politički protivnici bi voleli da to bude tema? To je potpuna besmislica i primer spinovanja kojim se skreće pažnja sa suštine da je vlast Starom gradu formirana sa Šešeljevim radikalima, tajnim interesnim pregovorima o podeli „plena“, uz pomoć tajnog glasanja i, najvažnije, protiv interesa građana koji su im ukazali svoje poverenje.

Spočitavate DS to što su ih radikali podržali u formiranju vlasti na opštini Stari grad, a vi u svojim redovima imate Ivana Ninića, bivšeg visokog funkcionera SRS.
– Marko Bastać je ispred DS-a sada na Starom gradu napravio koaliciju sa strankom koju vodi Vojislav Šešelj, koji vrlo otvoreno hvali Vučića i za koga je jasno da je tajno podržao SNS na ponovljenim izborima. Marko Bastać je zarad opštinskih funkcija, izbegavanja potpune transparentnosti i podele „plena“ ušao u savez sa strankom koja je u tajnom savezu sa Vučićem. Sam DS spočitava Marku Bastaću što je napravio „Frankenštajn“ koaliciju s radikalima i SPS-om. Ivan Ninić je postao član SRS-a sa 16 godina i napustio ih 2012. kada je imao 22 godine i nije bio „visoki funkcioner“. Mislim da je iz aviona jasno koliko je takvo poređenje zlonamerno.

Da li je odluka o tome da se ne podrži kandidat DS na opštini Stari grad doneta na nivou stranke?
– Dosta je bilo se rukovodi jasnim principima i pravilima koja donosi ceo pokret. Lokalni odbor pregovara na osnovu tih principa i pravila i za to im ne treba podrška vrha pokreta. Principi su: potpuna transparentnost, koja podrazumeva da za svaki dinar mesečno mora da se zna kako je potrošen, ko ga je dobio, objavu na internet stranici svih ugovora, popisa procene vrednosti imovine, sistematizacije radnih mesta. Kraj partijskom zapošljavanju. Jasna podela na političke i profesionalne funkcije. Npr. načelnik, sekretar opštine, direktori, zamenici, članovi nadzornog odbora su profesionalne funkcije.
Jedine političke funkcije u opštini su predsednici i zamenici opštine i skupštine opštine, njihov kabinet i opštinski većnici. Moraju da nas vode najbolji, a ne partijski kadrovi. Da nema saradnje sa SNS i SRS na bilo kom nivou. Vučić i Šešelj su simbol onoga protiv čega se borimo. Oni ne mogu da imaju bilo kakav, direktan ili indirektan, uticaj na skupštinsku većinu koju podržavamo. Odbornici koji žele s nama da podrže lokalnu vlast morali bi da napuste stranke koje su na bilo kom nivou u koaliciji sa SNS i SRS, a ukoliko odbornici nekih stranaka u nekim opštinama odluče da podrže SNS i SRS vlast, centrale tih stranaka bi morale da ih isključe. U protivnom, dalja saradnja s našim pokretom u drugim opštinama više neće biti moguća, pa i po cenu novih izbora.

Da li od vas zavisi da li će na Vračaru biti novih izbora, obzirom na to da ne želite vlast ni sa DS ni sa SNS? Šta ako DS ne prihvati vaše uslove?
– Ne radi se o uslovima, već principima. Novi izbori isključivo zavise od spremnosti DS da sa nama izgradi novu političku kulturu i uspostavi nova pravila i principe rada. DJB želi da bude deo vlasti kako bi imao priliku da sprovede politiku za koju je dobio mandat glasača koji su glasali za nas. Nismo izašli na izbore da bismo stajali sa strane i samo kritikovali vlast. Ipak, ne želimo da bilo koju vlast ulazimo gazeći principe.

Da li je tačno da je vaš uslov za DS u formiranju vlasti na Vračaru to da dobijete mesto predsednika opštine?
– Ne. To je još jedan spin. Za predsednike opštine i zamenike tražimo nove ljude. Naravno da je prihvatljivo da to bude neko sa liste DS. Negativni izveštaji budžetske inspekcije DRI sa značajnim nepravilnostima su eliminacioni kriterijumi. Srbiji je potrebna prekretnica na svim nivoima.

Ko će biti vaš kandidat na predsedničkim izborima? Vi se nećete kandidovati?
– Još je rano da se govori o predsedničkim kandidatima. Pokret smatra da je potrebno da kandidat bude nestranačka ličnost, s velikim autoritetom i integritetom. Više puta sam rekao da je moja politička ambicija da uvedem red, novi sistem vrednosti u Srbiju i to je moguće uraditi samo s pozicije premijera.

S obzirom na kritike koje jedni drugima upućujete, čini se da DJB među takozvanom proevropskom opozicijom nema sagovornike. Da li to znači da su vam najbliže Dveri i DSS, imajući u vidu da sa njima do sada niste došli u situaciju značajnijeg nesporazuma?
– Niste u pravu. Sa svim strankama opozicije imamo saradnju. Mi smo pokret centra i razgovaramo sa strankama levice i desnice, jer smatramo da je to normalno.

Kako ocenjujete njihovu politiku u pogledu evropskih integracija, odnosa prema Rusiji i državama regiona, odnosno pitanja koja se tiču ratne prošlosti?
– Ne slažemo se sa njima. Između „Dosta je bilo“ i DSS-Dveri po tim pitanjima postoje ogromne vrednosne i ideološke razlike i to smo nebrojeno puta istakli. Niste pomenuli ni odnos prema LGBT pravima i mnoga druga pitanja.

Izvor: Danas, S. Čongradin

 

Oznake
Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Raduletu i Pokretu svaka čast na doslednosti, ali neki lektor mora hitno da prođe kroz ovaj tekst, pun je interpunkcijskih grešaka.

 • Sasina ambicija moze biti da postane premijer, no rekao bih da ste promasili temu. Ono o cemu je Sasa pricao ovde je da zeli da uvede red i da je u tome kljuc, a ne u tome da li ce postati premijer ili ne. Sta mislite zbog cega ljudi u Nemackoj ili Holandiji ni ne znaju ko im je premijer, a ko nije ? Pa jer imaju reda u svakoj pori drustva i njih jednostavno to ne zanima. Isto kao sto ni nas ne bi trebalo da zanima, nego bi trebalo da nas zanima kada ce nama biti bolje.

 • Dobornamerna primedba – zaposlite nekog lektora, nemojte tekst sa ovoliko grešaka da objavljujete pre nego što ga neko kompetentan obradi. To je deset minuta posla.

 • Naslov nije dobar. Radulović je jasno istakao svoju ambiciju:
  “ Više puta sam rekao da je moja politička ambicija da uvedem red novi sistem vrednosti u Srbiju, to je moguće uraditi samo sa pozicije premijera.“
  Pozicija Premijera je formalno mesto sa koga se može obaviti neki posao ali ambicija nije sesti na fotelju Premijera već završiti neki posao. Time se Radulović razlikuje od svih ostalih.
  Uvesti normalan sistem vrednosti, moral i doslednost je ambicija i DJB i Radulovića a ne zauzimanje premijerske uloge ili predsedničkog trona.

 • Moja porodica i ja smo poverovali u tvrdnje Saše Radulovića i na izborima dali poverenje pokretu DJB, a posle dugotrajnih priča sa komšijama i prijateljima, pa su neki od njih, bar tako kažu, to isto učinili.
  S obzirom da sam nepopravljivi optimista i zagriženi simpatizer Pokreta, imao bih par molbi, a to su.
  Ne baviti se i ne komentarišite preko medija, rad drugih stranaka
  Angažujte nekog od članova kao lektora i sva saopštenja dajte u skladu sa pravopisom.
  Oduševljen sam tvrdoglavom principijelnošću kod formiranju vlasti na Vračaru i Starom gradu i istrajavanju na poštovanju obećanog, što će sasvim sigurno na sledećim izborima doneti i znatno veći broj birača.
  Bravo, samo tako nastavite.

 • Ovo je kao kod Pitije u Delfima. Ići ćeš, daćeš vlast, formirati nećeš. Ko je ovo pisao, pod hitno kod učiteljice da mu vrati pare.

 • Mali i veoma uspešni privrednik iz Bačke Topole, izvesni – g.Stanimirovic, gostujući u juče emitovanoj emisiji na RT Vojvodine je na kraju emisije je izrekao jedan svoj (piše iz hobija) aforizam: „Srbija je pred vratima EU. Služi kao otirač“. U svom intervjuu listu Danas, Saša nastavlja sa konfrontacijom sa opozicionom, ali i partnerskom Ds. Sam Saša navodi da je čovek iz Ds-a na opštinskom nivou delova samovoljno, ali to Sašu ne sprečava da – spinuje Ds. U svojim redovima ima sličnu priču. I sam je nesiguran u svoje odbornike. Tera ih da se kunu pred svima, ne bi li ih tako sprečio na (zakonitu) samostalnost. Dakle, što bi se reklo , Saša, nije momenat za medjusobno napadanje. Imate preča posla i važnije ciljeve. Smisleno ponašanje i delovanje, pre svega. Očigledna aspiracija prema glasačkom telu Ds-a, nije utemeljena na realnom sagledavanju kako okolnosti , tako i momenta u kojem se svi zajedno nalazimo. Misliti o tome.

  • Zaista ne delim Vaše mišljenje u vezi sa polaganjem zakletve od strane budućih poslanika i odbornika. I da, oni polažu zakletvu (zaklinju se), a ne kunu se, cenim da postoji, makar mala, razlika.
   Ako predsednik države, sudije, svi zaposleni Ministarstva unutrašnjih poslova itd. polažu zakletve, ne vidim zašto je ovaj slučaj Vama toliko sporan i zanimljiv.
   Ne poznajem Vas lično, pa ne mogu da tvrdim da je Vaš komentar bio zlonameran i zlurad, ali se stvara takav utisak.
   I zašto toliko katastrofiranje u vezi sa potencijalnom nesaradnjom sa DS na lokalu?

  • Ako sam dobro razumeo Igora on je podvukao da je situacija u kojoj se Srbija nalazi veoma ozbiljna te da iako treba biti dosledan svojim principima ipak povesti računa o tome da sam čovek, pa ni pokret malo toga može promeniti. DS postoji, takva je kakva je sasvim svojim vrlinama i manama i posao DJB je ne da pritiska DS već da joj pomogne u evoluciji i povratku sa stranputice u koju su je oterali Tadić a i oni pre njega. Dakle Igor je apelovao na DJB da pokaže strpljenje i više takta u saradnji sa DS. DJB usamljen postići ono što je u programu neće ni za 100 godina. Tada postavlja se pitanje zakoga smo se trudili i da li će na kraju ostati iko ko bi nastavio taj trud. Ne zaboravite – deca odlaze. Ko ostaje?
   Što se tiče zakletve. Vidite ja sam polagao zakletvu jednom. I da nisam jednako bih radio po svojoj savesti zbog svoje prirode a ne zbog date zakletve. Mnogi su dali zakletvu – neki su se držali a neki ne.

  • Mislim da su imali dovoljno strpljenja. Ponudjeno im je da lokalno formiraju vlast sa transparentnoscu. To ih nista ne kosta. Ali naravno to njima ne odgovara, a pokret ne sme da odustaje od tih ideja. I odmah tu su se razisli. Koliko god treba vremena, nek treba. Samo da se ne odustaje od principa, jer politika (pogotovo u Srbiji) lako korumpira.

  • Imali smo svi mi i previše strpljenja sa DS-om. Po meni je strašan bezobrazluk što se oni uopšte premišljaju da li da prihvate pricnip transparentnosti ili da nastave da muljaju kao pre!!! Ne znam šta vi dušebrižnici predlažete, da kleknemo pred njima, da ih pustimo da ipak, jadni, malo kraduckaju ili šta? Volela bih da čujem neki predlog. Samo nemojte da neko kaže da treba i DJB malo da odustane od svojih principa, samo malkice da jadnom DS-u dopusti da još malo ponešto pokrade i smulja. Strašno!

  • Ne postoji kraduckanje. Kradeš ili ne kradeš. Postupak toga Bastaća je za svaku osudu. Ipak verujem da DS mora da pokaže snagu da se menja i naravno da ukloni Bastaće iz svojih redova. U tom smislu oni su dali nekoliko izjava. Sad treba da pređu na dela i uklone razne Bastaće i ostale Kneževiće, Vesiće a bogami i Šutanovce… Dakle DJB treba da radi ono zbog čega je stvoren tj da demontira ono čega je dosta bilo ne čekajući nikoga. DS neka hvata ritam i neka se pročišćava. Ne treba se osvrtati za DS. Kada nas sustignu radovaćemo se. Do tada – nadaćemo se.

  • Komentar pravo u srce problema. I sam sam više puta isticao poente koje ističete.
   Ni ja se ni malo ne slažem sa stavovima koje propagiraju DSS-Dveri…
   DS JESTE ogrezla u korupciji…

   …ali Srbija nema vremena za čekanje. Ekonomska, medijska i moralna slika društva je katastrofalna i ubrzano NAPREDUJE ka još gorem stanju. Čak i sa ovim neadekvatnim partnerima, skeptičan sam da se može u skorijoj budućnosti doći na vlast, jer vidim kakvim sam ljudima okružen, kakvi su njihovi stavovi, koliko veruju informeru, Pinku i svakome ko propagira populističke stavove.
   Zato se moraju vući i nepopularni potezi (među članstvom i simpatizerima), radi opšteg dobra.

   Ako uspemo da se dogovorimo sa dobronamernim političkim opcijama da se zanemari ideologija, bar na nekoliko godina, dok se ekonomska i medijska slika ne popravi i usmeri u pravom smeru, onda možda ima nade za oporavak.

   Džaba nam težnja i ka Evrovi i ka Rusiji, ako se zadužimo kao Grčka ili ako nam budu isprani mozgovi kao Severno-Koreancima ili oboje…

   …A blizu smo toga. U odnosu na prosek u ovoj jadnoj Srbiji sam relativno dobro stojeći, ali sam i pored toga malo radio (na crno) po Evropi i opipavao teren za stalno preseljenje. Da sam imao pravu šansu, ostao bih tamo, jer sam pesimista što se tiče budućnosti Srbije. Malu nadu mi daje Pokret DJB, kome prilično verujem, ali njima dajem male šanse za uspeh u svojim ciljevima, zbog zaglupljenosti društva. Zato podržavam i delimična odstupanja od striktnog držanja za principe.
   Oprostite mi na defetizmu…

  • Izraz „kunu se“ je potpuno nameran. U jednom ranijem tekstu sam citirao zakletvu koju smo svi mi (stariji) davali u jednom periodu naše istorije, a pominje je i immobil , samo u tekstu ispod. Naravno, odnosi se na namernu , ne i suštinsku – “ paralelu “ , svima poznatu zakletvu, onu datu Titu… A u njoj se „kunu“ Dušane, a ne zaklinju. No, to je manje bitno. Saša „puca“ na premijersko mesto. Legitimno. Sa čim Saša danas ili sutra – raspolaže? Potencijalom. Da li je to dovoljno? Da na tome ne bi i ostao, mora se pozabaviti i svojim političkim potezima, baš kao i političkim razmišljanjem i njegovim unapredjenjem. Ako je samozadovoljan svojom političkom suštinom i umešnošću u ovom momentu, ako mu prijaju i uspavljuju ga aplauzi – već dobijenih sledbenika – gde da potpišem da neće (iole bitno) maći sa trenutne pozicije? Sašina atraktivnost se brzo troši. Kandidovane ideje, sve i da su (tačnije, put do njih) apsolutno bezgrešne – vremenom postaju „već vidjeno“. Usporava se „atraktivnost“ tih ideja. Neobičan izraz, ali… Sašina jedina šansa – leži u opozicionom okupljanju i podršci koju treba. Sa stavovima koje ovih dana iznosi o svojim partnerima iz opozicionog bloka – da li zaista verujete da su svrsishodni… I da li zaista neko misli da idu na ruku „pročišćenju“ nacije? Njegovo trenutno delovanje , naravno, odnosi se na skore izjave u vezi sa opozicionim partnerima – idu na ruku samo jednoj grupaciji. Sns-u.

  • Igore,
   znam da smo ranije imali teme o kojima se nismo slagali, ali drago mi je da ste još tu i da još verujete u ciljeve oko kojih se DJB okupio.
   Po ovom pitanju se APSOLUTNO SLAŽEMO. Nemamo vremena za ideologiju, za Kosovo, Rusiju i Evropu. To će doći kasnije na red. Do tada, ekonomija, propagiranje osnovne moralnosti i prekid ispiranja mozgova preko medija…
   Nadam se da se po ovom pitanju slažemo…

  • Django, slažemo se u nedvosmisleno najvećem delu. No, od toga u kojim se sve delovima slažemo, važnije je da se – u ovom trenutku – slažemo oko redosleda poteza. Dok poslažemo kockice oko onih „neslagajućih“ delova, do tada se možda poslože medjunarodne okolnosti na takav način, da će neke stvari biti rešene – i bez nas. Najvažnije je – biti budan. To sam u donjem, današnjem tekstu na ovim stranama, i zamlio. I sledbenike i Sašu. Nevezano za ovo sad, moram priznati da mi se dopao (malo me i nasmejao) i komentar Djure Sopoč (ili tako nekako) ispod deksta namrgodjenog Pavlovića o tome kako se finansira Djb…

  • nema sta da se misli o tome…djb ne napada nikoga, samo odgovara na napade drugih… stvarno je vise dosadna prica o tome kako djb napada ostatak opozicije. Inace ta „opozicija“ je ista kao sns, ista. Jedino dosadnije od te iste price kako djb nekog napada su ovi sto stalno pozivaju lektora za tekstove…to je nepodnosljivo vise…aman, znamo svi ste lektori, brinete o pravopisu, osetljivi ste vrlo na to, bode vam oci, vrlo vam je to bitno…itd, dosadni ste ljudi, izvinite, ali jezivo ste dosadni.

  • Znate li priču o Dedalu i Ikaru? Sunce može da otopi krila ako mu isuviše priđeš. Ima jedna latinska poslovica koja kaže: Est modus in rebus. Treba biti odmeren i uzdržan, postaviti svoje linije i uraditi ono što je moguće u zadatim okolnostima. Ako govorimo o odgovaranju na napade drugih mislim da DJB odgovara hipersenzitivno na podmetanja i zamene teza naprednjaka. U Srbiji postoji samo jedan stečajni upravnik – zove se Aleksandar Vučić. On vrlo vodi računa o interesima poverilaca i o sopstvenom interesu i interesima svoje porodice, svog malog sa širom i užom rodbinom, i svoje partijske bratije. Ostali zainetesovani mogu da idu van (iz usta njegovog ministra (malim slovom namerno))ako im se ne sviđa. Tako ta podmetanja tipa stečajni upravnik, trojanski konj, Vučićev ministar, najuren i slične gluposti ne pale baš. Ne ovde! Radulović bi se bolje branio kada bi kao neko ko ima iskustva sa stečajem pokazao koliko stečajni upravnik Vučić nestručno vodi stečaj nad firmom Srbija.

  • Ja nisam glasao (i nagovarao ljude da glasaju) za DJN da bi se oni sada nešto dogovarali sa DS-o, ili ma kojojm starom strankom! Niti da bi ikome pomogli da evoluira. Glasao sam da bi ti isti DS, DSS, SNS, SPS, SRS i ostali SS-ovi i DP-ovi i slićn bagra otišli s naše grbaće jednom za svagda. Ako im budu ma šta pomagli, ja svoj glas povlačom i učiniću da ih povuče još ljudi. Te lopurde dosadašnje nećemo da trpimo niti može snjima da bude dogovora. Ako se to obešanje ne ispuni, neće ni DJB-a biti više.

  • Izvinjavam se na slovnim greškama, ali ne vidim mogućnost da editujem svoj tekst kada ga jednom predam, a teže mi je da ugledam grešku u ovom formatu teksta (u editorskom prozoru),. nego kada je u objavljenom.

  • Sta god da SR radi, radi transparentno. Na kritiku ima svaki pravo. On ne kritikuje zbog kritike -jer je DS druga stranka- kritikuje u interesu gradjana.
   Vidi se da ste glasac DS. To je u redu. I mislim da se ovde obracate u dobroj nameri. Ali nije u redu, da tako jednostavno prelazite preko toga, sta je DS uradila na Starom gradu.
   Sta to trazi SR i DJB na Vracaru? Pozicije, zbog podele plena? Pa ocito je da radi upravo suprotno. Pa ako je to novo i dobro, zasto da DS ne prihvata tako dugo predloge DJB koji jesu samo u interesu gradjana. Ako nije vreme za medjusobno napadanje, onda se nebi smeli stvarati uslovi za kritiku. A ako oni postoji, preko njih DJB i SR nece prelaziti.

  • Mislite da je Radulović nepogrešiv? Nije! Niko nije nepogrešiv. Iako on to još ne zna verujem da je način izbora kandidata za poslanike bez provere vrlo verovatno rizičan. Evo zašto:
   Pre više godina mladi student 3 godine jednog fakulteta koji u tom trenutku ima u džepu nagradu za najbolji studentski rad BU i jednu relativno veliku međunarodnu nagradu za doprinos nauci (da dobro ste pročitali), nekoliko manjih međunarodnih nagrada i diplome sa svih domaćih i međunarodnih olimpijada, naravno prosek 10 i specijalizacijom u Parizu o trošku Francuske, brdom međunarodnih konferencija sa oralnim lekcijama ( a ne posterom) iako je student, ne poznajući profesora lično (jer tek počinje da sluša taj predmet) ulazi u prostoriju tražeći profesora XY. Profesor povređene sujete ne znajući sa kim prča sa čuđenjem prima odgovor na pitanje kakav je prosek studenta (ostale stvari mu ne padaju na pamet). Vrlo se neakademski ophodeći prema dečku koji je diplomirao kasnije prvog dana roka, masteriorao prvog dana roka, dobio nagradu strukovnog društva za uspehe na studijama i nagradnu stipendiju američkog univerziteta na kome radi doktorat sa ekipom u kojoj je jedan Nobelovac, jedan emeritus i dva šefa odeljenja. Na takvog dečka se izvikao uvaženi profesor X jer mu tadašnji student nije poznavao lik. E taj profesor je vidite na listi DJB. Ružno zar ne?
   Ja sam glasao za DJB ne zbog tog profesora već zbog programa. Program je ono u šta treba verovati i pisanje svake stavke tog programa je ono na čemu čestitam Raduloviću. To je ono što čini DJB drugačijom. Ne kandidati za poslanike.

   PS. Namerno nisam rekao o kom se fakultetu radi ili nagradama jer to bi moglo da ukaže na ličnost i da možda nepravedno optuži. Ljudi greše, tako i prof X je mogao pogrešiti i neću cepidlačiti kao što verujem i da DJB ne treba da cepidlači u saradnji sa drugim strankama pa i DSom.

  • Ne odustajte, molim Vas. Znam o kome se radi, i od drugih Vasih kolega sam cula isto. Polako, tek je pocetak!

  • Uopšte niste u pravu za Vračar! Upravo ono što pregovarači DJB traže su POZICIJE i nije problem u transparentnosti, jer ona postoji, nije sporna. Personalna rešenja, ok, ali zapamtite, dve kumovske porodice traže POZICUJE i pomažu sns da se domognu Vračara traženjem „dlake u jajetu“!!!

 • Tekst treba lektorisati, naravno, i to što pre.
  Što se tiče suštine sve je jasno i precizno rečeno.
  Veliko je pitanje da li će DS prihvatiti principe DJB na Vračaru.
  Ja nisam preterani optimista jer duboko su zagazili u upravne, nadzorne odbore i sl.
  Pobuniće im se članstvo koje je kod njih samo iz ličnog finansijskog interesa.
  Nadam se da će DS pokazati hrabrost i krenuti u zaokret u vođenju opštine Vračar.

 • Odgovor na poslednje pitanje blago rečeno razočaravajući. Ko još veruje u evrointegracije taj veze sa realnošću nema. Baš suprotno, sada je prvi put jasan stav DJB po pitanju EU, državama iz regiona, LGBT, čim postoje drastične verdnosne razlike sa Dveri-DSS. Do sada je Radulović izbegavao da govori o ovim pitanjima. DJB znači želi da bude kao DS ali „transparentan“ i osnovne vrednosti su im iste, jel tako??? Ja sam mislio da se DJB zalaže za veću nezavisnost Srbije, za ideologiju „Ni majka Rusija, ni maćeha Evropska unija.“ Zar Radulović nije govorio kako je podela na EU i Rusiju lažna i prevaziđena a sada ispada da evrointegracije nisu prevaziđene…

  • Evrointegracije u smislu da budemo kao Bugarska i da očekujemo da EU ili majka Rusija rešavaju naše probleme su svakako prevaziđene.
   Mi treba da uvedemo red zbog sebe, da nama bude dobro, a ne zato što to od nas traži EU ili MMF. Ova procedura sa poglavljima služi za banana države, a nama to ne treba.

  • Možemo mi da mislimo šta hoćemo ali za EU smo mi 5 liga. Nikad nećemo biti ravnopravni član. Za njih smo mi samo đubretarska radna snaga i ništa više. Njima je bitna naša teritorija baš kao i teritorija Rumunije i Bugarske koje su primljene još 2007 isključivo iz geostrateških razloga. Bugarska nije imala sankcije, rat u okruženju, bombardovanje, izbeglice ni interno raseljene, hiperinflaciju, otimanje teritorije. U EU je već skoro 10 godina a nema privrednog razvoja. Samo su ekonomski porobljeni i preko milion ljudi se iselilo iz zemlje. Da li i mi hoćemo da to bude naša budućnost???

   Jeste, treba da uvedemo red zbog sebe, ali evrointegracije, MMF, WB, WTO nisu način da se to uradi. Te globalističke institucije prate svoj interes i mi treba da ih se oslobodimo što je pre moguće. Ne kažem da je to lako ali mislim da je to najbolja strategija za nas…

  • Ne vidim nigde da je rekao da je za EU. Ono sto sam procitao ovde je identicno sa onim sto je rekao ranije. Prvo se okrenuti ojacanju ekonomije, pa onda razmisljati o detaljima spoljne politike.

  • Naravno da je za EU, ali ne u smislu da ulaskom u Uniju nama bude lošije. Ne znam šta imate protiv toga.

  • Pa i nije jasno rekao, da li je ili nije za evrointegracije, do sada ni jednom. DJB je pre izbora nekako bio neutralan i bez stava po tom pitanju. A sav Fokus je bio na borbi protiv Vučića i partokratije. Jasan stav o EU, Kosovu, Briselskom sporazumu, NATO, Haškom sudu, odnosu sa državama u okruženju, GMO hrani, pravima LGBT i slično ja nisam čuo do sad. Mislim kao neko ko nije mogao da pređe cenzus to je moglo da prođe. Ali kao parlamentarna stranka DJB bi morao da bude kristalno jasan po ovim pitanjima. Ja ne vidim apsolutno nikakvu razliku između SNS i DS po pitanju osnovnih vrednosti. SNS je samo preuzeo štafetu od DS. Za mene oni su lice i naličje proevropskog parazitskog sistema u kome smo ekonomski porobljeni i medijski blokirani od strane Zapada gde samo političari i tajkuni dobro žive jer su njihove marionete. Samo što sa SNS imamo tendenciju da politički kadar postaje još nesposobniji i manje obrazovan da bi njihov vođa mogao dođe do izražaja.

  • Ovde u Srbiji ljudi nikako da shvate da u medjunarodnim odnosima vladaju iskljucivo interesi. Najrazvijenije zemlje u svetu se preko EU, MMF, Svetske Banke, WTO bore za svoje interese. To je sasvim normalna i legitimna stvar. Ono sto mi treba da uradimo jeste da vidimo koji je nas interes u svemu tome. Ekonomska izolacija nikom nije donela dobro. To je lako proveriva cinjenica. Zato na EU, MMF, Svetsku Banku, WTO ne treba da gledamo ni pozitivno ni negativno, vec iskljucivo kao na instrumente preko kojih trebamo i mozemo da se borimo za svoje interese.Naravno, dzaba sve to ako nasa privreda posustaje. Samo one zemlje sa jakim domacim privredama imaju podlogu na osnovu koje mogu da izadju pred svet, pregovaraju i bore se za sebe. Zato pamet u glavu.

  • Eto Miloše, sve si rekao, a opet ništa nisi rekao. Problem je u tome što je njihov interes da nas ekonomski porobe. Što je njihov interes bio da se međusobno pobijemo u YU. Što je njihov interes bio da naša preduzeća propadnu kako bi oni bez borbe i carina ušli na naše tržište i pokupovali sve maltene za dž. Što je njihov interes da uđemo u NATO i da oni popune ovu rupu u Evropi i da mi kupujemo njihova skupa oružija i da umesto njih ratujemo u prvim redovima. Što je njihov interes da nemamo slobodne medije nego da su naši mediji samo copy/paste onoga što kaže CNN, BBC & co. Što je njihov interes da nam uvale kredite koje ne možemo da vratimo a da potplate naše političare da te pare potroče na kupovinu socijalnog mira a ne za investicije. Što je njihov interes da nam uvale GMO hranu koja je neplodna pa od njih moramo da nabavljamo seme ponovo. To je NjIHOV interes a ne naš interes. Isto važi i za Ruse i savez sa Rusijom, koji je u ovom trenutku vremena još gora varijanta. Ja nisam za izolaciju nego za borbu za što većom nezavisnošću i samodovoljnošću i za razbijanje partokratije i uvozničkog lobija. I molim vas, pročitajte knjigu „Ispovest ekonomskog ubice“ od Džona perkinsa da bi ste bolje razumeli ovo što sam napisao.

  • @Taj fazon

   Nebitno je zasto oni zele ovo, a zasto zele ono. Srbija treba da se bavi svojim interesima a ne tudjim. Jedno od validnih pitanja je npr. „Da li Srbija treba da udje u EU?“. Odgovor nije jednostavan. Ako se ulazak EU ponavlja kao mantra, a da sustinski iza toga ne postoji namera da se uvede red u drzavu, onda niko, pa ni EU, nece uraditi taj posao umesto nas. Ako postoji namera da se uvede red, onda ulazak u EU moze biti koristan i za nas, a ne samo za njih. U svakom slucaju, od nas sve zavisi.

  • DJB nije neutralan po pitanju ulaska u EU ili ne. To je velika tema na koje ne postoji jednostavno rešenje. Saša je pričao o tome više puta. O svim bitnim i velikim pitanjima treba pokrenuti rasprave na visokom nivou gde će stručnjaci izlagati svoje gledišta a posle može da se raspiše referendum da narod odluči. Ne treba očekivati od Saše da odlučuje o svemu, takvu politiku smo imali do sada sa svim političkim partijama koje su bile na vlasti. Ne može jedan čovek ili vrh partije odlučivati o tako bitnim stvarima. Pokret pokušava da uvede neku vrstu direktne demokratije prvo u pokret a posle i u državu. Bolje je nemati stav i pokušati naći najboli, nego imati pogrešan stav i držati se njega. Da je DJB izašao sa stavom da EU nema alternativu, moguće je da bi izgubio deo glasača. Isto tako i da je zauzeo stav da ne želimo u EU. Dali smo mi sami sigurni šta želimo? Zar nije najbolje rešenje da se oslobode mediji i onda pokrenu rasprave o tome šta je bolje? Pokret sa zalaže da nas vode najbolji, pa zar po tom principu ne bi trebalo da bitne odluke donose stručnjaci posle javnih rasprava a na jako bitna pitanja bi trebalo raspisati referendum.

  • Ovo zvuči kao da je pisano iz vremena samoupravljanja. „Pregovaraćemo i dogovaraćemo se i naći ćemo najbolje rešenje.“ Ne slažem se da je dobro nemati stav. Kao što sam naoisao, to je moglo da prođe dok DJB nije bio u parlamentu. Meni to zvuči kao manipulacija nad glasačima samo da se oni ne bi izgubili. Ali slažem se da su sve ovo jako teške teme i da treba biti oprezan. Ja se samo plašim da ćemo mi pregovarati i dogovarati se a onda će da dođu strani ambasadori, agenti od uticaja i druge interesne grupe koje će da nametnu svoje mišljenje.

 • 1. Saša Raduloviće je politički lider Pokreta. Međutim članovi, aktivisti, simpatizeri i zainteresovani treba da se uključe u rad Pokreta kako bi se sledeći prioriteti uspešno odradili. Neprimereno je sedeti sa strane i komentarisati šta Saša radi ili kaže. Od aktivista Pokret se zahteva da obezbede osnovnu logistiku za rad, a od ostalih da se aktivno uključe. U ovom trenutku je važnije šta mi možemo da učinimo za Pokret a ne šta Saša može za nas.
  2. Pokret ima prioritete u ovom trenutku koji su široko prihvaćeni ali ih treba operativno razraditi
  Vizija – Srbija u kojoj se rado i dobro živi
  Misija – Pokret DJB ima misiju da se vizija dostigne stvaranjem povoljnog okruženja za političko, socio-ekonomsko i ekološko delovanje
  Načela delovanja; Doslednost, javnost (transparentnost), upornost, posvećenost
  Aktivnosti:
  a. Ispunjavanje obećanja izrečenih pred izbore na osnovu programa od 20 tačaka
  b. reagovanje na svakodnevne događaje
  c. uočavanje izazova i predlaganje novih rešenja (nije sve u 20 tačaka)
  Prioritet 2. Orgazovanje tematskih rasprava o svim pitanjima društvenog života na mesnom, oblasnom i nacionalnom nivou. Početi od posebnih internet stranica a odmah zatim uživo – da se vidimo, čujemo raspravimo i upoznamo. Verovatno će biti i stranica za jezičke probleme
  Prioritet 3 Postoji očigledna tendencija uvećavanja Pokreta. Pripremiti se za to na odgovarajući način. Novi članovi, aktivisti, simpatizeri Pokreta dolaziće 95% iz članstva drugih političkih grupacija ili iz njihovog biračkog tela a samo 5% onih koji nisu glasali.

 • Ma ljudi kakve veze ima koalicija na lokalu.Svi se oni izuzetno dobro poznaju,neki su i kumovi i veliki prijatelji.Bitno je da ta lokalna samouprava dobro funkcionise.Vi potpirujete mrznju medju ljudima.Kakve veze ima sto sam ja dao glas ds a oni sad u koaliciji sa srs.Pa mozda bi nekome vise smetala koalicija sa vama.

 • DJB treba da se konstituiše kao stranka i da tada izađe sa stavovima po pitanju EU, Kosova, odnosa na Balkanu itd. Kao pokret do sada i nije imao definisane stavove. Lični stavovi Radulovića nisu automatski i stavovi DJB.
  Ono što sada treba u skladu sa principom transparentnosti saopštiti biračima je to sa kojim političkim snagama iz inostranstva postoje razgovori.

 • BORISLAVE – mislim da se ljudi na ovom krajnje otvorenom mestu, a tu pokret zalužuje – čistu 10-ku, možda i ne izraze najbolje, ali „gadjaju“ objektivnu temu – zašto se konfrontirati sa opozicijom – sada. Zašto biti opozicija – opoziciji. Pa taj zadatak je već dobio jedan (opskuran) lik. U 14,32 h sam malo prokomentarisao intervju. G.din potpisan kao Dušan Malešević – nije razumeo suštinu. U 01,12 h sam detaljnije pojasnio. immobil razume o čemu govorim, a valjda i većina drugih. Što se mene tiče, kada pomenjem Sašu – upravo na njega i mislim, ne na pokret. Pokret je materijalna supstanca njegovog izraza. On je taj molekul. A molekuli imaju osobinu da „lebde“, ali i intreaguju sa drugim. Od izvora dva putića. Onaj da interaguješ i uvećavaš kinetičku energiju – i onaj da – ostaješ da „lebdiš“…

  • Igore panta rei, ne možeš da lebdiš osim na apsolutnoj nuli (zero point energy state) sve ostalo dato je Bolcmanovom raspodelom. Dakle hoćeš-nećeš moraš da interaguješ.

  • immobil, teći će, ako interaguješ, tačno. Ako Saša ne koriguje trenutno , eto ga na vašoj nuli. Počeće da lebdi u jednom trenutku… Zvuči primmljivo kada se kaže (neko to ovde reče, možda baš i vi) da Sašu ili Djb treba slediti, a da Ds treba da se pročisti, a mi, tj.Djb da drži nepokolebljivo svoj kurs, pa kada se Ds pročisti, a toj partiji se sa ovog sajta daju čak i smernice – koga da otpusti iz svojih redova , eto nam i Ds na čistom i časnom putu Djb, pružićemo im ruku… Uh… Lomim se izmedju Isusa i Tita… Neki delovi liče na Gospoda, neki na Tiletov period… Hajdemo malo, ipak, na zemlju, da se ne mešamo u tudje poslove, ne kadrujemo u drugim strankama, i konačno, ali konačno, probamo da shvatimo da politika nije vera, ali jeste pragmatična. Ukoliko Saša, ali i svi ostali sa ove strane tarabe – ne iskoriste trenutak uzdrmanosti ove moćne i veoma opasne vlasti, kao što vidimo (a mnogi su toga potpuno nesvesni) spremne na sve – posledice će biti nesagledive. Saši, umesto kadrovanju po drugim strankama i „čišćenju“ istih – savetujem brz hod po zemlji i brzinsku interakciju sa istinski opozicionim partijama. Saša, kao i svi koji su u toj opoziciji – probudimo se – dobili su smešnih 6 ili 5 % . Nedeovoljno ozbiljno, da bi bilo ko onom drugom popovao, tuširao ga i pročišćavao, te pozivao na sledbeništvo. Budjenje , prijatelji. 6.800.000 birača, Saša dobio (oko) 200.000… Ljudi, prijatelji, hajdemo budjenje… Hladna glava, pragma, sabiranje sa ostalima – i u zajedničku akciju! Mnogo posla ima…

  • Poštovani,
   1. Nova politička kultura zahteva da se svaki učesnik u političkim dešavanjima jasno i odmah opredeli. Ovaj put sa da ili ne bez mogućnosti možda ili to sad nije važno. Pacijentu su ugrožene vitalne funkcije i nemamo vremena da mu sada lečimo perut.
   2. Opzicija ako u to ubrajamo ČBČ, DS i DSS se za vreme dok su bili na vlasti ponašala otvoreno partokratski, zapošljavala je partijeske aktiviste na stručna radna mesta bez konkursa. Nikada se za to javno nisu pokajali. I sada to rade pod pritiskom a pritiska ih samo DJB. Ovo i transparentnost je sadašnji sukob Pokreta i DJB. Ukoliko prihvate novu političku kulturi sukob ove vrste nestaje.
   3. Pokret kao udruženje građana je bio dobro organizaciono rešenje za prethodni period. Ulaskom u Skupštine potrebno je da se preobrazi u političku partiju. Ovo nije sporno jer su osnivači to najavili još pre dve godine. Sada je to ozbiljan i odgovoran posao. Partija drugojačije funkcioniše od udruženja građana. Pomozimo svojim aktivnim učešćem ovaj preobražaj. Želim da DJB postane sposobna politička snaga za ostvarenje misije „da se vizija (Srbija u kojoj se rado i dobro živi) dostigne stvaranjem povoljnog okruženja za političko, socio-ekonomsko i ekološko delovanje.
   4. Vreme je da se vidimo, upoznamo i uživo razmenimo mišljenja. Sada se poznajemo samo na internetu pod „partizanskim imenima“. Verovatno ćemo tada uspeti da prevaziđemo molekularni nivo viđenja stvarnosti koja nas okružuje.

  • Ispravka:
   Pod 2, Umesto „sadašnji sukob između Pokreta i DJB“ treba da stoji „sadašnji sukob između Pokreta i Opozicije“.

  • Borislave – znači ipak Isus, a ne Tito? Šalu na stranu, o kakvom i o čijem pokajanju pričate… I kome? Svako ima svoj integritet i brine o svom dignitetu. A on su podložni različitom poimanju, tj.tumačenju tih vrednosti ili kategorija, kako god. Terati partnere na pokajanje, javno (ili tajno,svejedno), vodi sve u istom pravcu? Objedinjuje? Ne, Borislave, ne… A to zajedništvo je zaprepašćujuće važno, baš sad, Borislave, baš sad… Trvenje sa (svi vi pojedinačno – apsolutno slabašnim) partnerima, nastojanje da se partneri bave sobom, svojim unutrašnjim podelama, unutrašnjim borbama – da li je to svrsishodno, smisleno? Umesto da se svi vi (pogotovu Djb) bavite političkim protivnicima, vlašću, te glavu okrenete tamo gde je najvažnije, Borislave, umesto toga, raspucavaju se podele u opoziciji, traže se (baš sad) „pročišćenja“, „pokajanja“… Da li to koristi i Djb-u? APSOLUTNO NE! NAPROTIV… I još nešto, oko tih pokajanja… SVE partije su gotovo u potpunosti promenile svoja doskorašnja rukovodstva. Katarzu je prošla i prolazi i Ds, i Dss, pa i Dveri. Partije su živi organizam, i u slučaju kada nisu apsolutno autoritativne, iskakanje pojedinaca „iz koloseka“, uvek je moguće… Imajući ove neoborive činjenice u vidu, uslovljavati opozicione partnere, kinjith ih i provocirati – u ovoj situaciji, u ovom začetku, popovati im i udarati „crvene linije“ – sve je pre nego smisleno i svrsishodno. Zapravo, jeste svrsishodno. Za vlast.

  • Poštovani,
   Drugojačijeg sam mišljenja. Žuriti treba osmišljeno a ne emocionalno. Brzina je znak jednakosti za neosmišljno. Tu je onda količina spontanosti vrlo visoka a to vodi u spontani pobačaj.
   Ako su neke druge političke snage prošle pročišćenje trebaju da pruže dokaze za to. Nova politička kultura to zahteva od njih.
   Nisam ni sledbenik ni Tita ni Isusa samo sam izuzetno zainteresovan da se ispuni misija Pokreta i stvori povoljno političko, socio-ekonomsko i ekološko okruženje u Srbiji kako bih mogao da bolje i uspešnije delujem u civilnom i privatnom sektoru, za javni nisam direktno zainteresovan ali indirektno jesam.

 • Ne mogu da verujem da je bilo kakav bivši ČLAN RADIKALA sada član Dosta je bilo i da je to Saši Raduloviću normalno !?!? Šokiran sam. Da sam znao da će se tako nešto desiti ne bih otišao u Čumićevo sokače pre dve godine da dam svoj potpis i nagovorim porodicu i prijatelje da učine isto.

 • Cenim vas kao najbolju stranku trenutno, glasao sam za vas i upoznajem ljude sa vasim radom. Molim vas budite pazljiviji oko „sitnica“ (npr. pravopisne greske u ovom tekstu) zbog kojih bi mogli da izgubite odredjeni broj glasova ljudi koji bi pomislili da ste neozbiljni. Hvala vam za promovisanje dobrih principa.

 • Mislima da je pravopis važan, ali je važnije da se DJB drži svog programa, zbog pravopisa će izgubiti par njih, a zbog odstupanja od programa će DJB napustiti daleko više njih.

 • E moj Raduloviću ti si jedan običan prevarant!!! Ti bi voleo biti stečajni upravnik kao u GP „Autoput“-u Da opljačkaš sirotinju kao što si i radio!!!! Neka te je sram bilo, platu nisi podelio mnogim ljudima iz GP „Autoput“-a a sada hoćeš da opljačkaš SRBIJU!!!

 • Ambicije oglavnom ostanu na tom podrumskom nivo, mrtve. kao što na sledećim izborima neće proči Saša tvoje „Dosta je bilo“. Na ovim izbiorima, „Dosta je bilo“ jer ja sam poverovao u tvoje reči i zahvaljujući meni, mojim Slovencima i mojim Hrvatima kao i mojim Beograđanima jedini si prošao cenzus preko sveg onog što si očekivamo, računao i nadao se. U sledećim izborima bez mene i mojih ne verujem jer dobro zna koliko će ti nedostajati mene i mojih ali sve ima svoju cenu, kao što sma ja plati cenu prema tebi Saša, u novom krugu ti ćeš plati cenu bez mene. Živi bili pa videlui. Ču će se. pozz. DRAGANešković

 • Ne bih se složio sa Sašinom tvrdnjom da glasanje mora biti javno, bez obzira koliko je značajno. Najveći stepen demokratije je kad se glasa tajno, odnosno kad niko ne može da zna kako je ko glasao i kad su poslanici oslobođeni pritiska da moraju glasati po partijskoj direktivi. To što neko naknadno spekuliše kako je ko glasao, ne treba uopšte da tangira bilo koga.