Медији Саопштењe

Политика ускраћује ДЈБ право на одговор

Данас је прес службу покрета Доста је било позвала новинарка Танјуга са молбом да јој Саша Радуловић објасни како је то покрет „увео партијски порез“ и „рекетирање“ својих посланика и одборника. Позвала се на јучерашње писање Политике, текст и наслов на насловној страни „Доста је било 50 одсто“.

zgrada-politikeФото: Т. Јањић

Питали смо је да ли је видела одговор професора Душана Павловића, потпредседника покрета, који је објављен данас на 22. страни Политике. Одречан одговор. Али видела је још један текст на ту тему данас на 5. страни Политике „Сашини сведоци“, па и изјаву премијера Александра Вучића „Радуловићевих 50 одсто“ на 1. страни Политике. Оба текста, поново, негативно извртање чињеница о финансијској стратегији једине политичке организације која се и сопственим примером, а не само паролама, бори против партијског запошљавања и корупције као начина финансирања странака.

Јер, ДЈБ је увео правило да сваки члан који уђе у парламент, републички, покрајински или локални, донира део накнаде за скупштински рад да би сви локални одбори покрета били самоодрживи и плаћали трошкове попут рада стручних служби или закупа просторија од свог, а не јавног новца исисаног из буџета на коруптиван начин, преко државних послова, кредита или партијског запошљавања. Онај члан који то не жели, а није их било, је могао да оде у неку другу политичку опцију и да се појави на њиховој листи. И не ради се о плати, како Политика пише, већ о делу накнаде одборницима за скупштински рад. Политика нас је вероватно помешала са другим странкама који партијски запошљавају своје неспособне кадрове на измишљена административна радна места у јавном сектору, па онда од њих узимају рекет од њихове плате.

Новинарка Танјуга сигурно није једина превидела објашњење ДЈБ са 22. стране, а подробно је упозната са ставовима листа Политика и премијера Вучића који тврди како је лидер ДЈБ, „зато што много воли паре“ прешао са некадашњих 20 одсто на 50 и то означио прилогом „криминално“. Ови ставови су објављени на 1. страни. То што је премијера заболео интервју Саше Радуловића у НИН-у није и не може бити оправдање за неистине које је изговорио, а Политика пренела. Како би скренуо са теме, Александар Вучић покушава да подметне да неко узима рекет од 20% или 50% иако зна да то није истина и тиме свесно обмањује јавност. Због тога ће морати своје тврдње да докаже на суду. Блатити људе без икаквог основа је недостојно сваког човека, а посебно премијера који би морао да води рачуна о достојанству своје позиције, ако већ не води рачуна о сопственом. Једини проблем са тужбом је то што премијер не поштује суд, а суд га се боји. Премијера је Саша Радуловић пре две године тужио за неистину да је Саша Радуловић уговоре између ЈАТ-а и Етихада дао БИРН-у. Суд и дан данас не може да уручи тужбу премијеру, ни на његову кућну адресу ни у Немањину 11. Ми ћемо  обавестити јавност да ли је суд успео да пронађе премијера овај пут.

И мада би логично било да се новинари Политике ставе на страну јавног интереса и у заштиту јавних пара од коруптивног финансирања које практикују све друге странке, а СНС Александра Вучића у томе предњачи партијским запошљавањем, тајним уговорима и доделом послова по партијској линији, па да истакне ДЈБ као позитиван пример, Политика чак бира да отворено крши Закон о јавном информисању и медијима и Кодекс новинара Србије и ускраћује ДЈБ законско право на одговор.

У члану 96 Закона о јавном информисању и медијима стоји да се одговор, односно исправка објављује „у истом делу медија, у истом издању, у истој рубрици, на истој страници, са истом опремом“. На примеру новинарке Танјуга јасно је и због чега је то тако регулисано, јер логично је да сви виде оно што је на насловној страни и превиде оно што је на 22. страни .

ДЈБ ваљда треба да буде срећан што је и међу писма читалаца угуран текст професора Павловића, јер ако погледамо досадашњу праксу, дешавало нам се да нам скраћују, мењају одговоре, али и да их не објављују. Рецимо, 1. маја су објавили изјаву премијера Вучића који је Сашу Радуловића, као и данас уосталом на насловној страни, без икаквих доказа или разумне основе, оптужио за криминал, а Политика је одбила да објави одговор ДЈБ.

По члану 73 Закона о јавном информисању и медијима Политика није смела ни да објави информацију којом се „неко означи учиниоцем каквог кажњивог дела, односно огласи кривим или одговорним пре правноснажности одлуке суда или другог надлежног органа“, а камоли да одбије да објави одговор.

Да ли овим уредништво Политике само показује непознавање медијског закона? Ми мислимо да не. У питању је по нама јасна политичка и идеолошка позадина оваквог поступања, а то је као што сви знамо и као што пише у Кодексу новинара Србије недопустиво.

Подсећамо и да су за примену или кршење Кодекса одговорни уредници и издавачи. После наступа Мирослава Лазанског на изборној листи Александра Вучића и после оваквог незаконитог понашања према ДЈБ, а када се има у виду нетранспарентно и нејасно власништво Политике, питамо јавно ове „најстарије новине на Блакану“ да ли су оправдане наше сумње у идеолошку позадину кршења закона на примеру ДЈБ или је Закон о јавном информисању и медијима претрпео неке тајне амандманске измене са којима нико није упознат?

 

Прес служба покрета “Доста је било – Саша Радуловић”

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • U nekoliko navrata sam kritikovao način na koji DJB generalno komunicira s javnošću.
  To se i dalje radi “pomoću štapa i kanapa”, prilično amaterski.
  A situacija u kojoj se nalazi zahteva da se “hoda po jajima”.

  Kad se pušta informacija o tome da uzimate od poslanika i odbornika određeni deo nadoknade, onda se vest IZUZETNO PAŽLJIVO SROČI da ne bude nikakve nedoumice u vezi toga o čemu se radi.
  Morate da budete apsolutno SIGURNI DA JE NOVINAR TO SHVATIO ONAKO KAKO VI ŽELITE.

  Inače sama ta informacija u vezi doprinosa je veoma zbunjujuća i svakom ko se ne udubljuje dovoljno STRAHOVITO LIČI na uzmanje reketa, koje sprovode druge stranke. Treba čovek baš da se udubi i da dobro poznaje stvari pa da bude svestan razlike.
  Ne krivite zato samo novinare, već pođite od sebe. Da li ste dobro obavili posao?

  I jedna važna poruka za pres službu:
  IZBEGAVAJTE KOLIKO GOD MOŽETE DA ULAZITE U RASPRAVE I SUKOBE S NOVINARIMA.
  To je jedno od glavnih pravila odnosa s javnošću. Taj rat se ne dobija.
  Novinari imaju male plate, ali ogromnu moć. I spremni su da dignu veliku dreku kad ih neko “nagazi”.
  Samo mala finesa u tekstu može da vam nanese značajnu štetu.

  Osim toga, ne mora da znači da su novinari uvek zlonamerni.
  Nekad ne razumeju dobro određene stvari, pa im treba pažljivo i uporno objašnjavati.
  Nekad su naprsoto lenji, pa im vest treba “sažvakati” a da se oni samo potpišu.
  U oba slučaja, posao pres službe je da se potrudi da informacija koju želi prođe do novina, do što boljih strana u novinama i sl.

  Naravno, postoje novine i novinari s kojima ne treba gubiti vreme.
  Ali i njihovo pisanje treba pratiti i onda odgovarati u drugim medijima u kojima DJB ima prolaz.
  A da bi ste imali prolaz, negujte odnose s novinarima.

  Dakle, daraga moja pres službo DJB, znam da vam se ne sviđa ovo što čitate, ali tako stvari stoje.

  • Jelena,

   Dobro pitanje. Provokativno.
   Novinarsko 🙂

   Pre svega ja nisam član, već samo simpatizer i glasač.

   Drugo, ovako sa strane mogu bolje da vidim neke stvari nego da sam “unutra”.
   Kad ste uključeni u nešto imate sasvim drugačiju percepciju i ne možete da sagledate stvari iz drugačije perspektive.
   To je prirodno, važi za sve nas.

   Svojim komentarima pokušavam da istaknem ono za šta mi se čini da ljudima nije jasno i očigledno, kao i da ukažem na nešto što treba korigovati da se ne bi grešilo.
   A dobar deo toga na šta ukazujem proizilazi iz mog ličnog iskustva i grešaka koje sam načinio.

   Dakle korisniji sam ovako 🙂

  • U pravu ste u potpunosti kad je rec o novinama i novinarima. Medjutim Politika odavno.nije novina vec stranacki pamflet, Informer sa duzom istorijom, a neki novinari nisu novinari vec piskarala koja pisu ono sto gazda kaze i jedino im je vazno kakva ce apanaza biti za ovakve tekstove. Takvim novinama i takvim novinarima mozes da objasnjavas u najsitnije detalje ali ce biti kako kaze vucko da je belo crno, bice crno.

  • Politika.Štareći…? Ljiljana Smajlović.Zato sam bio protiv da se poziva da se glasa za DSS/Dveri.Nekad je bolje prećutati,baš zarad demokratije!

  • Naivno je verovati da novinari režimskih medija ne znaju o čemu se radi. Znaju oni izetno dobro da nije u pitanju nikakvo reketiranje. Rade po principu autocenzure i manipulacije javnim mnjenjem. Kada bi mediji u Srbiji bili slobodni samo mesec dana, Vućićeva politička imperija raspala bi se kao mehur od sapunice.
   Ovakvih naopada na Sašu Radulovića i DJB biće sve više i biće sve bezskupulozniji. Zna Vučić ko mu je najozbiljniji i najopasniji protivnik.
   Samo bez nervoze. Vreme radi protiv Vučića . Vućić se pogubio, sve više radi protiv sebe da nije toga svestan. SNS se raspada posla predsedničkih izbora.

  • A evo, ja se na primer ne slažem sa Vama. Ako novinari imaju moć da podignu dreku kad ih neko nagazi, zašto onda ne podignu dreku na premijera, koji ih gazi skoro kao ’99? Zar treba da se “hoda po jajima” kada se govori sa Vučićevićem, Mitrovićem, Lazanskim i njihovim slugama? Ta jaja su mućci, treba ih baciti u smeće.

  • Dragi/draga Taraba,

   Sve ste pravo rekli, a opet grešite 🙂

   Novinari imaju moć, ali ona nije neograničena. U ovom trenutku zaista nisu u stanju da se suprotstave Vučiču. Bar ne otvoreno.
   Ali imaju više nego dovoljno moći da je upotrebe na DJB.
   Bilo na negativan bilo na pozitivan način.

   Ako ih se bude napadalo, oni mogu razne pakosti da naprave.
   Svu onu frustrirajuću ćutnju kod Vučića mogu da pretvore u zaglušujuću dreku protiv Radulovića. Mogu da čačkaju i tamo gde nikako ne bismo voleli da zavire, da uporno postavljaju nezgodna pitanja i svašta drugo.
   Nemojmo ih potcenjivati.

   Sa druge strane, ako su vam naklonjeni, oni ne samo da mogu afirmativno da pišu o vama, već i u situacijama kad dobiju naređenja od urednika da pišu negativno, oni uvek mogu da daju neki “svoj doprinos”, da ublaže napad, da promene smisao, da izostave nešto nezgodno.

   I zato je najosnovnije pravilo odnosa s javnosšću DA SE NE KAČI S NOVINARIMA. NIPOŠTO!

   A što se tiče gospode koju ste na kraju spomenuli (izuzeo bih ipak Lazanskog) – to su oni za koje sam napisao da ne vredi ni pokušavati.
   Ima sasvim dovoljno drugih novinara sa kojima treba izgraditi odnose.

  • Prijatelju moj, Oče M…
   Nikako ne izuzimaj Lazanskog. Jesi li čitao skorije neke njegove tekstove?
   Jedina je razlika što on radi, to što radi, pretežno iz ubeđenja, a Vučičević, Mitrović i ostali, pretežno zbog novca.
   Lazanski je usijana glava, a takvima nije preporučljivo davati mikrofon, pero, tastaturu, u osetljivim trenutcima.

   Eto, ponekad se i ne slažemo, Oče M. 🙂

  • Priznajem, nisam ga skoro čitao. Naročito od kad se politički aktivirao.
   Ja ga u glavi i dalje držim kao novinara za vojna pitanja (izrazito rusofilskog, doduše)

   Tako da to što se ne slažemo – može biti da je posledica mog neznanja 🙂

  • A ja se, vidite, ne slažem s vama. Mislim da je vest bila izrazito pažljivo sročena i veoma razumljiva. Složila bih se sa vašim konstatacijama da mislim da je u ovom slučaju u pitanju nemar ili neznanje novinara, što je redovan slučaj, znam to iz ličnog iskustva, i mislim da u takvim situacijama ne treba titrati novinarima, ne mislim ni da treba biti bezobrazan ili arogantan, jer DJB sada nije u poziciji da to bude, već da treba uporno ponavljati ono što je već rečeno i jasno reći kako stoje stvari, a to je upravo ono što je ovde urađeno: jasno je rečeno šta se dogodilo. Taj rat se na taj način dobija, verujte mi. Pogotovu što sam uverena da ovde nije slučaj, kao što sam već rekla, o neznanju ili lenjosti novinara, nego o čistoj zlonamernosti. Ako “hodate po jajima”, onda će vas arogantni novinari naterati da to radite u nedogled i na kraju ćete se stalno vi nešto izvinjavati i objašnjavati.

  • Tacno tako. Taktiziranje nece voditi nicemu jer su ti novinari “debelokozci” I tako ce do penzije. Da li treba Pokret da ceka dok svi takvi odu u penziju. Svima je jasno da je otvoren pravi medijski rat I samo treba sacekati pocetak rada skupstine pa sa govornice sistematicno I uporno prozivati po imenu I prezimenu sve koji to zasluze. Takodje I podnositi tuzbe jer ce doci na naplatu kad-tad. Samo uporno

  • Dobro, ne morate da se slažete.
   Jednostavno razmenjujemo ideje, pa čija se “primi” tako će ostati.

   Stoji da je vest pažljivo sročena i razumljiva – ali ako želite da se s nekim prepirete (što nije pametno kad su novinari u pitanju).
   To ja vidim kao problem kod obraćanja javnosti od strane DJB.
   I ne samo ovaj tekst (on mi je samo bio povod) već je to neki kontinuitet, za koji se plašim da može da preraste u veoma štetan manir.
   Ne mora se titrati novinarima, ali se i protest može uputiti biranim rečima, tako da ne bude agresivan.

   U jednom kasnijem komentaru ste napisali da je sve tek počelo i da treba pokretu dati malo vremena.
   Slažem se.
   Samo ja želim da se stvari za koje mislim da imaju tendenciju da skrenu na pogrešnu stazu isprave što pre.

   Dakle Ana, ne morate da se slažete sa mnom, i zato se nadam da prihvatate moje mišljenje kao dobronamerno.

  • pa dzaba oni da sroce lepo, pazljivo i konkretno kad je u danasnjoj Srbiji ono sto vodja kaze na pinku, u kuriru ili direktno iz frizidera “bog i batina”, jer je on, jelte bog otac.. a onda se kao izvini ako je slucajno pogresio.. Vrhunac cinizma, morbidnosti i blatoidne politike da bi pokrio skrenuo paznju koliko je nesposoban za bilo sta.. To je nas premijer.. Blago nam sa njim i kadrovima oko njega

  • Ma koga uopste interesuje sta neki autocenzurisani placeni poltronchic SNS-a i sl. misli, shvata ili objavljuje. Njima se udvarati i na fijaka pricati je samo dizanje cene tom polusvetu i njihovim propagandnim proizvodima. Da je bilo do njih i onih koji takvima veruju DJB bi bio na 0.6% … Drugo je ovo vreme. Npr. vise logova na FB ima dnevno nego svi tirazi svih novina za mesec dana.

  • Druže, u kojoj državi ti živiš? Ako piseš komentar iz SAD onda te razumem. Ovde novinari određene tekstove pišu kako im se servira jer dobijaju raznim načinima novac za to i sve jedno je kako ceš da im sročiš saopštenje za javnost ili kako ćeš da se ponašaš prema njima.

 • spinovi i podmetanja na sve strane kako bi se sacuvale pozicije pred lokalne izbore u beogradu 2017 ali treba imati na umu seriju mitinga i pocetak pada gazde skupa sa segamegadens direktorcicima bitangicama bugarskim biznismenom shinishovim i kumovima od srede 25 maja u 18 casova ispred gradske skupstine!

  • Jarane, postajes dosadan sa ponavljanjem svoje floskule. Ajde neki kreativniji komentar ako moze.

 • Ne treba se mnogo uzbudjivati zbog njihovih reakcija. To samo znaci da ih mnogo bolimo. U ostalom sta koga briga ako se ja slazem sa politikom moje stranke, zar to nije demokratija.
  Svakako je ovo bolji oblik finansiranja nego njihov, poznato je da se oni finansiraju od lokalnih tajkuna, koje kasnije rehabilituju za svoja nedela, i dozvole im da svojim “mahinacijama” refundiraju svoj ulog!
  Takodje je i obavezivanje svojih politickih funkcionera sasvim ok. Na taj nacin nece vise moci da “drugarskim”pritiscima vrse pritisak na odbornike i iznude njihov prelazak!

 • Moguće je da neko od novinara ne razume dobijenu informaciju. U tom slučaju objavio bi ispravku i izvinio se. Ovde je nešto sasvim drugo. Laži su u funkciji ostanka Vučića na vlasti. Vučić sve što kaže laže. Problem je u tome što dobar deo naroda ne razlikuje šta je laž šta istina. Dobar deo naroda dozvoljava da ga više puta slažete. Polako ali sigurno ta slika se menja. Zato je Vučić nervozan. Oseća on to. A kad čovek počne da gubi tlo pod nogama, naravno da koristi svoje najjače oružje LAŽ.

 • Novinari Politike sve odlično shvataju, a naročito njihova urednica Ljiljana Smajlović.Ona odlično shvata da je urednica Politike samo zato što je to volja AV.Tako stoje stvari sa Listom Politika i ne bih Vas više zadržavao.

  • Ljilana Smailović je bila glodur Politike i pre dolaska SNS na vlast, a i tada je propagirala retrogradne snage (SNS, SPS, SRS i sl.).
   Tu nije u pitanju samo činjenica ko je na vlasti, nego i drugi izvori finansiranja politike i sfere uticaja.
   Takođe, to je ista klika nazadnih, ostrašćenih novinara, koja je tu bila i devedesetih, pa stoji i jak faktor ličnih nacional-šovinističkih ubeđenja, gde je svako ko misli drugačije automatski proglašen za izdajnika, lopova i sl…

 • Ja sam glasao za vas, ali me JAKO nerviraju ovi dvostruki aršini, gde niko ne sme o vama ništa loše, i ne sme da vas optužuje za kriminalna dela a vi za to vreme, ne vadite Vučića iz usta gde god se pojavite, optužujući ga za korupciju, i druga kriminalna dela, bez ijedne presude. Vrlo licemerno.

  • Ko je lazno optužen ima pravo da tuži što i radi, a druga strana se nešto i ne uzbudjuje.

  • Moj Zoki , iz svakog tvog slova viri VUCIC ti si jedna njegova botina i idi po sendvic!!!!

  • Zoki, tu priču probaj da prodaš na nekom drugom mestu, ovde nema ko da je kupi. Zoki glasao za DJB, a sad mu smeta kritika…:)

  • Zoki, molim te nemoj JAKO da se nerviraš jer to loše utiče na ten! Da sam na tvom mestu, otišao bih u lokalni SNS i pokazao im ovo što si napisao a oni će ti sigurno naći neki poslić da se ti ne bi JAKO nervirao…

  • Vidi, DJB bot, koji svaku rečenicu započinje sa ‘Zoki, ‘…ja mislio to ima samo kod SNS-a. Ili su to neke stare navike sa zadnjeg radnog mesta? Jesu li i ljudi ispod mog komentara, takođe Vučićevi botovi, ili ljudi koji razmišljaju?

 • Ne dajte na sebe. Tužite Vučića i ojavite na sajtu da i mi pročitamo.
  Volela bih da znam šta se dešava na Novom Beogradu. Čujem da porodica Šapić sa prijateljima stupa na opštinskom nivou u koaliciju sa SNS: Bravo Novobeogradjani. Išli ste besplatno po brojnim turističkim destinacijama o Šapićevom trošku, pohadjali razne kurseve a sad dobiste dva u jednom – porodicu Šapić i SNS. Baš me interesuje dali ćete sad putovati i obrazovati se o trošku porodice Šapić i prijatelja.

 • Ponekad se uplašim kad pročitam frenetična saopštenja koja objavljuje DJB. I onda još gore kad vidim tzv. “DJB botove” kako slepo i bez kritičke misli podržavaju pokret. Podržavam ga i ja, i iz sveg srca bih želeo da uspe, ali želim da mislim da ipak uspevam da ostanem hladne glave.

  Kad vas neko napada, najlakše je proglasiti sebe žrtvom. Kad feministkinji kažete da smatrate da ugrožena prava muškaraca u nekim situacijama ne dobijaju dovoljno pažnje, ona vas osudi da ste “muški šovinista”. Kad homoseksualcu kažete da niste sigurni da je za dete baš najbolje da bude usvojeno od strane istopolnog para, on vas osudi da ste “homofob”. Tu se diskusija završava. Jasno je da druga strana samo želi sebe da brani jer se oseća ugroženom, i nema nameru da diskutuje o tom pitanju na fer način i hladne glave. Tu polako prestaje da važi sloboda govora i počinje fašizam.

  Isto tako, kad se u Politici pojavi članak koji postavlja pitanje: ako se DJB već zalaže za transparentnost, zašto nije objavio svoju pristupnicu i pravila finansiranja? Odgovor DJB na ovo je “blato, blato!” Pa možda i nije baš tako. Pročitao sam taj članak. Verujem da je vaše pravo na repliku ugroženo time što je ona objavljena na nekoj 22. strani umesto na prvoj. Ali ako se fokusiramo na sadržaj teksta, ono sasvim uredno pominje da se sve stranke finansiraju na sumnjive načine. Međutim, članak se fokusira na DJB i na jedno jedino ključno pitanje: zašto javnost ne zna za ovaj sporazum između DJB i svojih odbornika? Kao i mnogi drugi, nemam nikakav problem sa ovim načinom finansiranja lokalnih odbora. Objašnjenje gospodina Pavlovića mi pije vodu potpuno i nema tu ništa sporno. Jedini je problem u toj “transparentnosti”.

  Gospodo, u srž svoje kampanje ste uključili jedan jako snažan koncept – potpuna transparentnost. Ovo je i dobro i loše. Dobro jer je nešto sa čim se dosta ljudi slaže. Međutim, loše je jer je prilično širok pojam i lako izaziva konfuziju. Šta je za vas tačno transparentnost? Mislim da ovo nije jasno javnosti i zbog toga nastaju ovakvi tekstovi. Zašto nisu objavljene biografije svih odbornika na svim nivoima, a ne samo narodnih poslanika u republičkom parlamentu? Zašto su biografije u obliku jednog pasusa slobodne forme umesto u obliku CV-ja gde se jasno vide sva radna mesta, bitni projekti, nagrade, dostignuća? (Iskreno, od nekog ko je vodio IT firme u Americi i Kanadi sam očekivao da kad kaže biografija, misli na CV… Mislim ko još u 2016-toj piše biografiju u obliku pasusa proze?) Zašto niste objavili sve finansijske izveštaje, sve prihode i rashode? I na kraju, pitanje iz Politike, zašto niste objavili da ćete lokalne odbore finansirati od odborničkih primanja?

  Sva pomenuta pitanja se, po meni, tiču transparentnosti, i tiču se vas i vašeg kredibiliteta. Nemojte prepustiti ljudima da spekulišu. Ne treba ja da smišljam vama izgovore kako bih i dalje opravdao samom sebi što se nazivam vašim simpatizerom. Mislim, razumite me, mogu ja da vas pravdam naravno, neko vreme. Ali ako se pojavi previše ovakvih nelogičnosti, plašim se za vaš kredibilitet. Zato shvatite ovo što pišem kao dobronameran savet. Nije problem kad vas Informer oblati, to je naravno jasno i nesporno, bar što se vaših birača tiče. Ali ovaj tekst u Politici je prilično dobar i jasno ukazuje na kontradikciju u vašoj priči (ili bar u javnoj precepciji iste). Tako da umesto da preuzmete etiketu žrtve Vučićevih medija, ipak probajte da zauzmete jasniji stav. Definišite jasno, kad kažete transparentnost, šta podrazumevate, a šta ne podrazumevate pod tim terminom. Čisto da biste uklonili svoje ranjive tačke, pa ovakvih napada neće biti.

  PS: Ko su, imenom i prezimenom, članovi press službe pokreta DJB? Neko reče transparentnost?

  Hvala ako ste pročitali dovde i sve najbolje 🙂

  • Evo ja sam pročitao vaš komentar do kraja 🙂
   I slažem se s njim.

   Ni meni se ne sviđa visok stepen netolerancije koji iskazuju pojedine vatrene pristalice DJB.
   Vrlo često se pribegava olakom etiketiranju svega i svakoga ko misli drugačije.

   Tekst u Politici zaista nije prijatno pročitati.
   Ali pitanja koja ste tim povodom vi postavili su veoma važna i ne smeju se zaobići.

   Kad neka organizacija/pokret/stranka za osnovu svojg delovanja i onog što je razlikuje od svih drugih postavlja visoka moralna načela, onda MORA BITI APSOLUTNO SIGURNA DA ĆE MOĆI SVE TO I SAMA DA POŠTUJE.
   I mora biti sigurna da će PERCEPCIJA JAVNOSTI biti takva.

   Ne bih sad tumačio da li je autor teksta u Politici bio zlonameran ili ne, ali za očekivati je da ako DJB ponavlja priču o partokratiji i transparentnosti, upravo to bude u žiži interesovanja javnosti kad je u pitnaju DJB.
   Meriće se svaka sitnica, stavljati pod lupu svaka mrlja.

   Ako novinari uspeju da nađu bilo kakvu nelogičnost i nekonzistentnost sa proklamovanim ciljevima i vrednostima, onda NIJE REŠENJE PLJUVATI NOVINARE.
   Nisu oni krivi. Njima je posao da čačkaju i njuškaju, da postalvjaju nezgodna pitanja.
   DJB se promoviše kao nešto čisto, neukaljano, i upravo zato ne sme dozvoliti da na svako neprijatno pitanje odgovori režanjem.

   Ne znam da li ovo u Politici treba shvatiti kao napad.
   Možda čak i nije, jer su se držali konkretnih stvari.
   Pravi napadi će početi kad razne Neše iz Beograda budu počeli da ponavljaju gluposti o “stečajnom lopovu”, pa da pitaju “Saša odakle ti ovo ili ono”, gde je ko letovao dok narod gladuje a premijer ne spava od posla…

   DJB je na javnoj sceni posle izbora tek nešto manje od mesec dana, a već je počela da se diže prašina.
   I zato je krajnje vreme da se odnosima s javnošću pristupi ozbiljno i profesionalno.

  • Izvanredan odgovor! Svaku vašu reč mogu da potpišem. Pročitajte Bojanov odgovor još jednom, pre nego što kao papagaji krenete da ponavljate opšta mesta: novinari su plaćenici, ideološka pozadina, jadni mi… Gospodo iz DJB vi se zalažete za uvođenje nove kulture govora i ponašanja, vi ste borci za transparentnost… U odličnom i neostrašćenom tekstu novinara Politike, Dosta je bilo 50%, dovodi se samo u pitanje vaša netransparentnost. S pravom. Ovaj tajni sporazum o “donaciji” očigledno govori o ozbiljnoj partijskoj disciplini, o gvozdenoj ruci i bespogovornoj unutarpartijskoj poslušnosti, tu su čak i 3 svedoka… Uh, malo deluje kao horor! Pokret se valjda po tome razlikuje od partije, nema gvozdene ruke ni gvozdene discipline. Glasala sam za vas, i razmišljala čak da se prvi put u životu priključim jednoj političkoj ideji… Ipak ću sačekati. Za moju umetničku dušu ovde je previše gvožđa.

  • Većina primedbi Vam je na mestu, ali na neka pomenuta pitanja, odgovor se NALAZI na sajtu DJB, pri čemu je teško sve to šire objaviti zbog blokade medija.
   Pridružujem se podršci Oca M. i takođe pozivam na malo taktičnosti sa naše strane, da ne izazovemo lavinu novih negativnih tekstova.

 • Честитам свима који раде на реализацији програма. Кораци су логични и потпуно у складу са прокламованим вредностима. Само лагано наставите овим темпом, маратон је ушао у “кривину са успоном” и нервоза је оправдана на свим странама.

 • Kako vreme prolazi DJB počinje da se sapliliće upravo o svoja načela.
  Razumem da program DJB u svojoj srži sadrži idealističke ili tačnije rečeno utopističke ideje.
  Sam život nije takav, on nameće naročito danas veoma komplikovane izazove na koje se ne može jednostavno i beskompromisno odgovoriti.
  Razumem treba ojačati infrastrukturu, treba finansirati otvaranje novih odbora po Srbiji i to ne može bez novca.
  Danas pošteno (Trasparentno) pribaviti naovac u Srbiji je gotovo nemoguće. Bez novca, koji nije mali, ne može se obavljati politička aktivnost.
  Bez političke aktivnosti nema napretka i razvoja pokreta i tu se krug zatvara.
  Do sada je pokret jačao mahom pitem društvenih mraža i to je mahom podržavala mlađa glasačka populacija i srednja generacija uglavnom obrazovanih i onih koji su shvatili načelne ideje pokreta.
  Sad se došlo do prelomne tačke da se ne može bog zna šta iscrpsti iz tih društvenih slojeva nego se mora sići među šire narodne mase.
  E tu je problem kako zadobiti te socijalne strukture a ne biti kao ostali. To neće ići lako.
  Verovatno da se mora menjati politički diskurs.

  • Ivane,

   Mnogo vam je gadan komentar.
   Boli, a bojim se da je realan.

   Nadam se ipak da Radulović ima dovoljno mudrosti da iz toga ispliva.
   Nadam se da je svestan svega ovoga i ima neki plan, makar što se tiče finansija.
   Na kraju krajeva, stranka i ne mora da bude velika, po broju članova. Velika brojnost i jeste greška postojećih partija, jer masa tih članova očekuje nešto za uzvrat.

   I nadam se Ivane da niste u pravu, za dobrobit svih nas.

  • A jel’ ja vas mogu nešto da zamolim? Da imate malo više poverenja u Pokret i da imate malo više poverenja u sebe i svoj izbor. Ne može nijedan tekst da izađe na ovom sajtu a da ne izazove buru negodovanja i vapaja. Svi ste vi pristalice Pokreta ali svi tražite dlaku u jajetu i svi bi želeli da se nešto drugo radi od onog što se radi. U tom slučaju bih vam savetovala da pokušate da se nametnete u Pokretu kao neko ko će imati direktnijeg uticaja na politiku Pokreta, a ako to ne možete, zamolila bih vas da imate samo malo strpljenja jer ćemo verovatno svi ubrzo moći jasnije da vidimo da li ćemo imati razloga da budemo zadovoljni ili ne. Pustite da prođe malo vremena. Imajte strpljenja. Ništa još nije ni počelo, a vi ste već očajni. Kritika je dobra stvar, konstruktivni predlozi su još bolji, ali ono što ne valja su zloslutne projekcije i tobožnji strahovi vezani za sve i svašta. Hajde malo preuzmite odgovornost za vlastite postupke, među kojima je i vaša odluka da zaokružite onaj famozni broj 17.

  • Nisam siguran da li ste planirali da ovaj odgovor uputite Ocu Makariju ili Ivanu N.
   Ivan N. ponekad zna da potone u defetizam, ali je generalno dobronameran i to se vidi iz aviona.

   Otac Makarije, Immobil i još nekoliko aktivnih komentatora ovde UVEK daju konstuktivne kritike i komentare, uz najbolje namere (uveren sam u to) i samo pokušavaju da usmere politiku DJB u smeru u kojem oni misle da je najbolje. Svrstao bih i sebe u tu grupu.

   Takođe, ja nemam realne mogućnosti (pre svega nemam vremena) za aktivnije učešće u radu pokreta uživo, nego skoknem do sajta, kad mi obaveze to dozvole. Aktivnije učešće u radu Pokreta bi tražilo veća odricanja i više uloženog vremena, što većina najkvalitetnijih ljudi ovde ne može sebi da priušti… (Što se mene tiče: tada bi moj mali biznis jako trpeo i to bi se negativno odrazilo na 10 porodica koje od njega zavise)

  • @ Moj odgovor vama,
   Poštovani ovo je specifičan vid komunikacije gde ja ne vidim ostale diskutante a ni oni mene.
   To ima prednosti i mana. Prednost je što svi operišu iskljičivo čistim idejama i ti je lako uočiti i pratiti tokove misli druge strane.
   Ideje su čiste nekad plitke nekad duboke i uglavnom lične i zaštićene od spoljnih neželjenih faktora t.j. negativnih emocija.
   Ono što je loše je to, da su zabeležene misli bezživotne jer je otklonjena retorička ubedljivost žive reči, gestikulacija, ili jednostavnije rečeno razmena energija koje igraju bitnu ulogu u ubedljivosti. Vidim ovde se većina diskutanata javlja jer vide problem u l(r)ektorima. To jeste jedan mali problem, ali bože moj ne možemo svi biti mladi, lepi i obrazovani. Da smo svi takvi naš duhovni nivo bi prevazišo Francuze ili pak Nemce. Za pravopisom se obično poteže usled nedostatka dubljeg promišljanja naše objektivne stvarnost.
   Upravo ta objektivna stvarnost je problem diskutanata.
   Vama se obraćam jer smatram da vi ipak nešto i polemišete, a ne samo savetujete. Nemojte mi zameriti sebe smatram izuzetno siromašnim i nedostojnim sujetnih visina nekih diskutanata, ali ponovo uvuđam da su mnogi još suromašniji u polemisanju pa se bave trivijalnim stvarima. Moje javljanje je motivisano jedino iz težnje da se polemiše o problemima koji muče preko 70% stanivništva koje je tranzicioni gubitnik. Ovakav trend života na ovim prostorima ništa dobro ne obećava na duge staze. Onaj ko gleda kroz ruzičaste naočare budućnost grdno se vara.
   Neko od vas reče da nisam u pravu. Verujte da bih lično voleo da sve to nije tako ali slitim da je još mnogo gore. Vreme je sudija svemu.
   Mnogi oglašavači da je diskusija javne ne bi se ni javljali za reč. Stoga mnogi namerno zatrpavaju sajt bezveznim komentarima ako ima nešto ne odgovara verovatno motivisani nekom šansom za afirmaciju uli pak iz sopstvene sujete.
   Lično mi smetaju napadi na Vučića to je mizerno. Za sve je kriv Vučić. Što ne rade semafori. Što nema u bolnicama anasteziologa, Što nema grejanja,Što štrajkuju sudije. Sto sneg uništi malinjake, itd. Projektovati sva zla koja su zadesila ovaj narod na jednog čoveka je primitivana reakcija ostrašćenih. Mi sami treba da se upitamo:”Koliko smo mi lično odgovorni za sve ovo?”
   Po meni on je kriv samo u jednom. Što se ne obrati narodu i ne iznese istinu. Jer istina koja škodi bolja je od laži koja pomaže. Međutim to više ne bi bila politika koja je stvar kompromisa. Niko ne sme da otvori Pandorinu kutiju i suoči se sa posledicama koje bi usledile.
   Ja toliko još bi mnogo toga mogao reći ali otrov je lekovit kada se dozira na kašičicu.
   Vi moji kritičari budite srdačno pozdravljeni. A mrzitelji neka mi oproste na nenamerno izazivanoj mržnji prema mome Ja..

  • Ako me secanje dobro sluzi, prica o odricanju dela novca je nesto sto je Sasa sam spomenuo u jednom od videa. Uz objasnjenje da poslanik ne deluje sam nego ima tim iza sebe koji mu pomaze i taj novac od poslanika ce se trositi na placanje strucnih timova i ostale inrastrukture. Tako da mislim da ovo nije nista novo (bar za mene). Da li je to posteno/ispravno , po mom misljenu u politiku ‘ne bi trebalo’ da se ulazi zbog novca, politikom bi trebalo da se bave ljudi sa dovoljno finansija, ispunjeninh zivota a ne kao sto je to slucaj danas da tu ulaze gladni i zedni.

   Ja se slazem da su DJB-ovci malo vatreni, ali iskreno mislim da se DJB-u gleda dlaka u jajetu dok sve ostalo na politickoj sceni otima i krade i laze na veliko i da je to razlog njihovih reakcija.

   Sto se tice novina i negativni publicitet je publicitet, onog momenta kad birac shvati sta radi vladajuca garnitura i resi da promeni stranu, vrlo moguce je da ce izabrati najljuceg protivnika (citaj DJB) tako da i to moze biti kontra efekat.

   Eto mojih 5 centi, i nastavite da kontrolisete rad DJB-a jer je to dobro za sam pokret.

  • DJB-u se traži dlaka u jajetu jer insistira na nekim vrednostima koje su strane našim političkim strankama.
   I zato će svi, a ne samo zlonamerni novinari, da mnogo pažljivije motre šta radi DJB, jer od ostalih i ne očekuju neko poštenje.
   To je naprosto tako.

   Jedan mali primer:
   Kad su bili predsednički izbori u Americi, kandidati Al Gor i Džordž Buš su u jednom duelu odgovarali na pitanja novinara o spoljnoj politici. I onda, na iznenađenje svih, na neko veoma lako pitanje iz geografije ni jedan ni drugi nisu znali da odgovore.

   Analitičari su odmah procenili da to neznanje mnogo više pogađa Al Gora nego Buša, jer OD BUŠA NIKO NIJE NI OČEKIVAO DA NEŠTO ZNA. Sa druge strane, Al Gor važi za veoma obrazovanog, pa su svi smatrali da se obrukao.

   E sad samo to prenesite na našu političku scenu.
   Od DJB-a se OČEKUJE da bude SAVRŠENO ispravan.
   Znam da nije pošteno od nekoga očekivati savršenstvo, ali ako su Radulović i družina izabrali ovakav put, onda moraju da se paze.

  • Ovo je suština koja objašnjava ono što se dešava u praksi a što je opisao @Bojan.Većina ljudi koji su simpatizeri ne učestvuju aktivno u radu pokreta iz razloga koje je pomenuo Django i mnogih drugih ali koriste svoje kontakte da upoznaju ljude site svega što su se nagledali na političkoj sceni sa ciljevima i radom pokreta.Ti ljudi zaista traže nešto novo i ispravno i svaku sitnicu će pre zameriti DJB nego nekoj stranci koja je već imala dosta brljotina.I onda se simpatizer nadje u Bojanovoj poziciji da mora da objašnjava nešto a da nema dovoljno argumenata koje bi brzo upotrebio – treba ljudima olakšati i treba biti svestan da je broj onih ljudi čiji su stavovi skoro preslikani stavovima DJB mali i da su oni već ili članovi ili simpatizeri (mislim da je to Ivan.N. negde pomenuo) te da sada prilaze ljudi kojima se mora objasniti ,obrazložiti,ljudi koji sumnjaju (a sumnja je prirodna i zdrava stvar – na transparentnosti u politici se i insistira baš da bi se sumnje odagnale).
   Iz svih tih razloga DJB mora što kraće,jasnije i preciznije da objapnjava svoje stavove i postupke , neostavljajući prostor za manipulacije i izvrtanje činjenica.
   Slažem se sa Makarijem i kada je ton saopštenja u pitanju bez obzira da li su u pitanju treća lica (npr.novinari) ili potencijalni partneri iz opozicije .Više takta je neophodno jer nova politička kultura koju zagovara DJB ne bi smela da bude usmerena samo na gradjane već i na političke stranke.Osim toga DJB ne može sam i mora naći način da približi svoje stavove još nekim organizacijama i tako od njih stvori prihvatljive partnere (25% koje pominje Radulović su dovoljne za promenu samo u slučaju da još neko,pokretu prihvatljiv napravi sličan rezultat).

  • Svaka čast, pravo u metu… 🙂

   Ovaj komentar sam slučajno postavio kao odgovor Ocu Makariju, mada ni tamo nije promašen. :)))

  • Nešto je pobrkano, pokušavam da odgovorim Milošu, a odgovori stižu dole ispod, neki bag je u pitanju…

 • samim tim što se djb pominje sve više po medijima čak i u negativnom kontekstu ima značaja jer bitno je da ljudi sve više čuju za djb i svako blaćenje ide na štetu onih koji blate jer njihove tvdnje su sve besmislenije jer oni nemaju ništa argmentovano da kažu a da se ne osramote. ljudi će sve više shvatati ko je tu pristojan a ko ne. srbija je puna pristojnih lkudi koji su izgubili nadu da ostanu pristojni i pokušavaju da budu nepristojni jer samo tako shvataju da mogu nešto da ostavare u ovom bolesnom sistemu. treba im dati samopouzdanje.

  • Pedja milošte od? 😀

   Btw, nebitno…

   Jako, ali jako je važno da nikako ne dozvolimo da se pokret uvuče u isprazna prepucavanja sa Vučićem ili nekim drugim kurčićem jer sve što znaju ti i takvi jeste da šupljiraju. Znate onu staru narodnu “ne raspravljaj se sa budalom, prvo će te spustiti na svoj nivo a onda dobiti na rutinu”. Zašto je ovo važno? Zato što nametanjem bezveznih tema press služba premijera u ostavci pokušava da nametne pokretu potrebu za stalnim pravdanjem i objašnjavanjem da se zemlja okreće (kao da to ne znamo). Ljudi, nije sporno da li smo mi čisti već koliko su oni uprljali ruke, a bogami i obraz. Sve što se radi jeste u cilju toga da se pokret ne fokusira na iznošenje istine o ključnom problemu Srbije, upravo ono što se radilo pre i za vreme izborne kampanje.

   Nemo mi potrebu da se pravdamo nikome, a ponajmanje Vučiću i ostalim kurčićima oko njega. Ako smo se nešto DOGOVORILI onda je to naša stvar. Meni je super što su se pomučili da nas ispljuju u Politici. To bar pokazuje da vredimo. Pa zamislite te tragedije da nas pljuju samo u Inforemeru!!! E to bi već bilo zabrinjavajuće.