Autorski tekst Beograd

Varljivo Šapićevo leto 2015.

Škola za neplivače, škola tehnike plivanja, škola vaterpola, škola sinhronog plivanja i novobeogradski akvadrom u opštini Novi Beograd plaćeni su iz beogradskog budžeta, ali nema dokaza da su ovi programi održani, a ako i jesu, nije moguće utvrditi na koji način i u kom obimu.

Organizaciju i sprovođenje pet besplatnih letnjih programa za decu ugovorio je privatni klub predsednika opštine Aleksandra Šapića sa JP “Sportski centar – Novi Beograd” tokom letnjeg raspusta 2015. godine (od 15. juna do 29. avgusta). Finansijer ove letnje razonode bio je Grad Beograd, tačnije – Sekretarijat za sport i omladinu Grada Beograda, na čijem čelu se nalazi Šapićev vaterpolo kolega Slavko Gak, inače visoki funkcioner SNS.

Grad Beograd procenio je da izvođenje ovih programa košta 1.100.000,00 dinara. Šapić se obavezao da ih sprovede za skoro upola manju cenu: 650.000,00 dinara.

Ova cenovna nelogičnost postaje jasna tek kada se udubimo u Izveštaj o izvedenim programima i evidenciju prisustva učenika. Nedoslednosti iz pomenutih dokumenata rađaju otvorenu sumnju da se četiri od pet programa nikada nisu ni održali, dok se jedan program (novobeogradski akvadrom) očigledno održao na potpuno drugačiji način nego što je to ugovor zahtevao, a i kako to izveštaj nakon sprovedenog programa tvrdi.

Ugovori

Šapićev privatni klub je ovaj posao od 650.000,00 dinara ugovorio sa JP “Sportski centar – Novi Beograd”, nakon što je taj sportski centar, pak, sklopio ugovor s Gradom Beogradom da isti posao obavi za 1.100.000,00 dinara. Saglasnost da Šapićev privatni klub bude “podizvođač” u ovom poslu dao je svojeručno Slavko Gak, visoki funkcioner SNS.

Poređenje ova dva ugovora pokazuju da su pravljeni voluntaristički i da ih je nemoguće sravniti i kontrolisati šta je ugovoreno, šta plaćeno iz gradskog budžeta i šta su i da li su na kraju deca to koristila. Jedinica mere za pomenutih 5 programa u prvom ugovoru su sati, u drugom – broj polaznika. Kako uporediti te babe i žabe, te doći do validnog zaključka da su sve ugovorene obaveze stvarno i izvršene?

Šapić ugovori

Ugovori su Šapića takođe obavezali da po okončanju programa podnese izveštaj o njihovom sprovođenju, kao i evidenciju učesnika programa. Proučavanjem ta dva dokumenta došli smo do zaključka da su oni – lažirani.

Izveštaj i evidencija učesnika

Izveštaj tvrdi da je školu za neplivače pohađalo 386 učenika, dok se u evidenciji njihovih imena nalazi 360.

U izveštaju piše da je njih 220, nakon što su naučili da plivaju, prebačeno u školu tehnike plivanja. Evidencija polaznika škole tehnike plivanja ukupno ima 257 učenika na spisku, i svi su školu pohađali paralelno sa školom za neplivače.

Da zbrka bude veća, u izveštaju se kaže da su se polaznici škole tehnike plivanja, nakon što bi ih savladali, prebacivali u školu vaterpola i školu sinhronog plivanja. Međutim, i ova dva programa tekla su paralelno sa preostala tri. Iz evidencije se ne vidi da je iko u bilo kom trenutku prešao iz jedne škole u drugu.

Sporni podaci nalaze se i u evidenciji o izvođenju programa “Novobeogradski akvadrom”. Evidencija beleži učesnike od 25. juna svakog utorka i petka od 13 sati, dok je program u stvari pokrenut tek 6 termina kasnije i odigravao se utorkom i četvrtkom od 14 sati.

sapic2

Evidencija čak beleži učešće dece u “Novobeogradskom akvadromu” i na dan kada je otvoreni bazen očigledno bio zatvoren.

sapic3

Od slikarskih radionica iz ugovora sa gradom, u evidenciji takođe nema ni traga ni glasa. “NBGD akvadrom sa slikarskim ateljeom” pretvorio se u “NBGD akvadrom”.

Svemu ovome možemo dodati i činjenicu da, izuzev NBGD akvadroma, preostala četiri programa nisu najavljena ni na internet prezentaciji JP “SC NBGD”, ni na internet prezentaciji GO Novi Beograd. A ne spominju se ni u medijima. Samo se o NBGD akvadromu izveštava.

Da li su se ovi programi uopšte održali? Ako jesu, u čijoj organizaciji, u kojim terminima i zašto nigde nisu najavljeni? Kako su zainteresovani uopšte mogli doći do informacije o njima? Slična serija programa najavljena je na internet prezentaciji JP “SC NBGD” 2013. godine. Zašto ne i dve godine kasnije?

sapic4

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” upućuje otvoreni poziv dr Aleksandru Šapiću da na pragu svog drugog mandata predsednika GO Novi Beograd, a u cilju otklanjanja navedenih sumnji, argumentovano odgovori na postavljena pitanja i objasni nedoslednosti u evidenciji i izveštaju o sprovedenim programima.

Takođe otvoreno pozivamo dr Šapića da javnosti na uvid predstavi fotografije sačinjene u toku izvođenja programa, koje predstavljaju sastavni deo izveštaja koji smo dobili, a koje nam JP “SC NBGD” nije dostavio. Ove fotografije mogle bi biti uverljiv dokaz da je novac namenski potrošen i da su plaćeni programi održani.

Branka Stamenković
član novobeogradskog odbora pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović”

Povezani tekstovi:
Komad po komad palača
Najmnogoljudnija opština Srbije: preskupi bilbord Aleksandra Šapića
Koliko nas koštaju besplatni programi opštine Novi Beograd

Branka Stamenković

Branka Stamenković

Pokretač građanske inicijative “Majka hrabrost” za poboljšanje uslova u srpskim porodilištima, za šta je dobila četiri nagrade.

Kao stipendista britanskog Sofija centra za proučavanje kosmologije u kulturi stekla je zvanje diplomiranog kulturologa na Velškom univerzitetu Triniti Sent Dejvid u Velikoj Britaniji.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • muljanja sa nabavkama nepotrebne opreme namestaja informacionih sistema i prodaje magle sa pojedincima koji ih dobijaju uzastopno 10 godina su danasnja svakodnevnica provizije su i do 50% i najbolji nacin je prikazivanje tendera i objavljivanje ucesnika na tenderima kazem ucesnika i cenama koje se nude jer na jednog ponudjaca uvek ide i bar jos jedan ponudjac koji je u vezi sa glavnim ponudjacem i nudi za o.1 posto vecu cenu kako bi namestio posao onom osnovnom.

 • Sve je to OK i naravno da treba ukazivati na nepravilnosti i moguću korupciju, ali se ja brinem za jedno:
  Čitajući postove na sajtu DJB većina je u vezi napadanja SNS, Vučića lično i ostalih naših protivnika, a jako malo, čak i nikako je predloga za neka rešenja kako i šta bi trebalo uraditi. (i nemojte mi reći da čitam 20 tačaka, tu je samo po rečenica koju bih i ja mogao napisati) Svi mi znamo da ovako nije dobro ali molim Vas počnite da objavljujete Vaš program i predloge šta i kako treba da se uradi a ne samo da ukazujete kako ovo nije dobro i da napadate po imenice ostale a ne ukažete da Vi imate bolje rešenje i koje konkrento, jer onda ja lično gubim uverenje da Vi i imate neka rešenja osim plana da skinete SNS sa vlasti a šta onda, to ćemo videti.
  Da ne bude zabune, sada kada smo već ušli u skupštinu želim tamo da vidim zaista stručnost na delu a ne svakodnevno prozivanja Vučićevog i brata Siniše Malog il njemu sličnih, Šapića i raznih prevaranata, to će me razočarati ako Vi budete se opredelili, kao opozicija, na takav način da se borite protiv vlasti. Nemojte im vraćati istom merom.
  Pokažite im da ste drugačiji i na konkretnim studijama izvodjivosti i primerima iz drugih zemalja šta bi i kako moglo da se promeni.
  Ne svađajte se sa ostalima, budimo drugačiji i pokažimo da smo iznad njih.
  Veliki pozdrav i srećno. Moj savet malo smanjite objavljivanje ovakvih tekstova, to neka radi Informer, niste vi dnevne novine već politička organizacija koja na prvo mesto treba da ističe svoj program i plan za budućnost, to će narod podržati ako ima smisla, to je način da čisti uđete i pobedite, a ne putem omalovažavanja ostalih, kao što rekoh svima nam je dosta njih i svi znamo kakvi su, zato i biramo Vas.

  • U potpunosti se slažem i podržavam! I ja bih već odavno želeo da vidim program DJB (ne onaj šturi u 20 tačaka) nego detaljna i konkretna rešenja problema iz kojih nas namerava(mo)te izvesti. Ne na gomilu i odjednom, nego jedan po jedan. Inače stranka ii pokret gubi smisao.

  • ali šta je posao opozicije ako ne borba protiv svih oblika kršenja zakona. kroz intenzivno ukazivanje na njih i argumentaciju kojom se pokazuje njihova štetnost po građane i društvo mogu se videti i program i moralne, političke i ekonomske pozicije pokreta. u skladu sa tim mišljenje da su tekstovi ove vrste primereni onom štampanom naprednjačkom đubretu mislim da ne stoji, jer tekstovi u tom štampanom klozetu, i to svi, su napisani da denunciraju, osramote i ponize, da sakriju ili odbrane prave lopove i političke kriminalce a lažno optuže političke i moralne neistomišljenike svog gospodara. tekst ove vrste traži podnošenje jasnog, transparentnog izveštaja, traži dokaz da su u jednom konkretnom poslu poštovani ugovor i zakoni ove države, što se u društvima kao što je naše veoma često pokaže kao još jedan Tantalov posao. zato pustimo Pokret da bude prava opozicija, ona koja ujeda i nedaje miran san kriminalcima koji misle da ih partijska knjižica ili poslaničko mesto mogu zaštiti od zakona i pravde.

  • Mislim da ti nisi uopste “mi”. I treba svakodnevno napadati sve koji lazu i kradu. A “mi” to jednostavno necemo da radimo pa nema o cemu ni da se pise. A plan u 20 tacaka je dovoljno veliki zalogaj i DJB samo time i treba da se bavi a ne sa hiljadu stvari a da se na kraju ne zavrsi ni jedna. Dok smo u opoziciji u republickom parlamentu, ukazivanje na nepravilnosti, kradje i obmane i jeste glavni zadatak!

 • Javnost (transparentnost) trošenja narodnog novca ima tri koraka:
  1. Javna dodela prava na trošenje (konkursi, odluke, utvrđivanje pogodnosti i kapaciteta i na kraju ugovori)
  2. Tokovi trošnje u skladu sa ugovorom (svaki utrošak se dokazuje valjanim dokumentima i drugim dokazima – fotografije npr.)
  3. Merenje učinka potrošenog novca dokazuje se postignutim rezultatima i uporešuje sa planom.
  Ove korake predviđa svaki pa i srpski odobreni projekti. Ako se ne primenjuju ili se traljavo odrađuju tačno se zna ko je za šta bio odgovoran DJB treba da sistem nadzora dosledno primeni.

  DJB treba da pored utvrđivanja kako će unaprediti srpsku političku scenu (razviti 20 tačaka do operativnosti; dodati nove tačke koje građani zahtevaju) imati i nekog ko će reagovati na svakodnevne događaje.

 • Est modus in rebus! Postoje linije koje ne bi trebalo prelaziti. Obznanjivati muljanja SNS, SPS, SRS… i to nakon što dobro proverite i imate dokaze za to što tvrdite je poželjno. Ovaj tekst prelazi crtu. Novobepgrađani koji su glasali za Šapića znali su zašto su to uradili. Šapić je uradio dobar posao za NBGD i ovakve insinuacije koje možemo videti u tekstu nisu na mestu. Ko radi taj i greši tako da ne uzimam za zlo. Ipak kad jednom pređeš crtu to može da vodi tamo kuda ja ne bih želeo da DJB ode. Tekst je strateški i taktički potpuno pogrešan. Sumnjam da će ga ijedan Novobeograđanin dočekati sa simpatijom. Šapić jeste pravio greške ali je poslednji kome možete imputirati muljažu.

  • Ne vidim sta ovde nije jasno. Sve je crno na belo. Covek koji kupi doktorat sigurno nije moralna osoba, a to sto je manje krao od onih pre njega, ga ne cini boljim vec manje losim, a to nije nista cime bi se normalna osoba ponosila.

  • Srđane, Šapić nije kupio doktorat – to su činili neki drugi (recimo čiča Toma a i neki drugi). Šapić je proslavljeni sportista kome taj doktorat nije baš nužan. Nekim drugima plagirani doktorati i kupljene diplome jeste sve što su postigli u životu i znali su da to unovče, i to dobro. Da li je Šapić plagirao doktosku tezu? Ne znam! To je nešto što je plasirao SNS iz Vučićeve kuhinje i zato sam vrlo skeptičan prema tome. Neki drugi međutim jesu plagirali doktorate prema ocenama stručnjaka koji nisu iz Srbije. To jeste Vučičev Mali. Verujem da su u pravu. Ja ne mogu tvrditi da li je Šapić krao više ili manje. Mislim da on nije zadužio Srbiju za 10 milijardi, niti je novac poreskih obveznika poklanjao stranim kompanijama, niti je zidao nelegalne objekte. Ono što znam – deci sa NBGD je ponudio neke programe. Drugi to nisu uradili. Svaka normalna osoba koja zna da je Šapić radio nešto nemoralno neka se prvi baci kamenom. Jeste li Vi ta osoba?
   Inače odgovor na Vaše pitanje “šta je nejasno ovde” je – nejasni su motivi i prioriteti DJB.

  • Šapić ima sportskih zasluga. Još više, ima zasluga za humanitarni rad koji je (on ili neko oko njega) uniformisao, uveo u transparentne i legalne okvire. Za svaku pohvalu. Sa druge strane, tabele kojima barata DJB na ovim stranicama , jesu kontradiktorne. To ne znači automatski i kradju, ili njegovu ličnu umešanost u nezakonitu radnju. Medjutim, i on kao i bilo ko drugi, podleže proveri, prijavi. Ukoliko DJB ima autentična saznanja, neka se posluži konretnim zakonskim procedurama – a ne da javno i unapred blate čoveka. Ili im je Sns dao pelcer, kako to već oni rade protiv Radulovića. Ukoliko imaju konkretne dokaze koje su možda zaturili ili nisu za njih znali kada su ga postavljali – ni manje ni više – za ministra, neka iskoriste zakonske procedure, bez apriorne pljuvačine i unižavanja dostojanstva ličnosti. U ovom trenutku, i jedni i drugi se ponašaju – jednako. Da li je to proklamovani način delovanja DJB? Da li je pljuvačina put i način sprovodjenja transparentnosti? Iznenadjen sam , bezmalo kao sa onim nesretnim ženama kojima pade teška životna sudba da u najvišem zakonodavnom telu ove zemlje – predstavljaju naše gradjene, te onako stručne za spoljnju i unutrašnju politiku, spoljnju i unutašnju ekonomiju, domaće i medjunarodno pravo – donose odluke sa dalekosežnim posledicama i za ovu i za buduće generacije naših gradjana…

  • Hajde da malo pogledamo celu stvar bez viška strasti.

   Ukoliko postoje INDICIJE da je nešto NEKOREKTNO rađeno, onda je sasvim u redu da DJB POSTAVI PITANJE O TOME.

   Ja iz ovog teksta nisam video baš konkretne dokaze da je u pitanju kriminal, ali mi opet deluje i da tu nešto nije korektno.
   A to nekorektno može da znači i da je aljkavo, neorganizovano, amaterski. Ne mora uvek da bude kriminal.
   Pošto je Šapić na javnoj funkciji, i direktno je bio zadužen za to, ne vidim nikakvog razloga da na PRISTOJNO postavljeno pitanje ne odgovori. Njegova je dužnost da polaže račune pred građanima.

   Iako je ton samog teksta zajedljiv i blago zlonameran, čini mi se da nije prešao granice pristojnosti.
   I upravo zbog toga ni komentari ne treba tu granicu da prelaze.

   Ne sećam se na čemu je Šapić doktorirao, ali čini mi se da nije bio baš neki od jačih fakulteta. No njegov doktorat, takav kakav je niko nije dovodio u pitanje, niko relevantan nije izneo ni jednu tvrdnju da ga je kupio, niti da je nešto plagirao.
   Inače, kako sam privatno saznao, Šapić je uvek bio dobar đak i trudio se da se obrazuje i pored sportskih obaveza.

   Nemam pojma da li zaista koketira sa SNS na Novom Beogradu.
   Ako to radi, mislim da je zapečatio svoju političku karijeru.
   Većina njegovih birača se zapravo dvoumila između DJB i njega.

   Ali čak i ako se opredeli za taj pogrešan korak, nema razloga da ga se pljuje za sve i svašta. On je proslavljeni sportista koji nam je doneo mnogo radosti dok je igrao.
   A mnoge stvari koje je Šapić učinio na Novom Beogradu ostale opštine mogu samo da sanjaju.

   Dakle, sasvim je u redu da mu se postave pitanja oko trošenja novca, ali nije u redu da se nasrće na njegov lični integritet.

  • Da Makarije ali se postavlja pitanje prioriteta. Meni ovo veoma liči na selo gori a baba se češlja. Tekst jeste maliciozan.
   Danas je 100 mladih ljudi od kojih neki sa diplomom BU prošlo pasošku kontrolu i otisnulo se sa kartom u jednom pravcu. To nije prioritet?
   Danas je zatvoreno nekoliko desetina malih firmi. To nije prioritet?
   Danas je dični premijer u ostavci zadužio Srbiju za X miliona US$. To nije prioritet?
   Danas je SNS zaposlio X svojih članova. To nije prioritet?
   Danas su stigli opet uvećani porezi. To nije prioritet?
   Danas su ljudi ponovo kopali po kontejnerima. To nije prioritet?
   Danas je hitna pomoć ponovo zakasnila ili neko nije primljen u bolnicu jer nema mesta. To nije prioritet?
   Danas su ponovo podigli cene u radnjama. To nije prioritet?
   Danas je ponovo dilovana droga. Nije prioritet?
   DANAS još NISU PREDOČENI DOKUMENTI SA POKRADENIH IZBORA!To nije prioritet?

   Prioritet je Šapić, njegova akcija za decu i njegova diploma.
   Ma stvarno “dosta je bilo”!
   Treba li napraviti pokret dosta je bilo – dosta je bilo?
   Napad na Šapića ovako intoniranim tekstom je strateški pogrešan a taktički bedan je razotkriva sve slabosti pokreta.
   Ne branim Šapića. Nisam glasao za njega. Glasao sam za DJB, ali nisam glasao zato da DJB u najgorem Vučićevskom maniru baca blatom već da prioritete zapisane u programu u 20 tačaka servira svakoga jutra Vučićevom kuvaru – pa neka se snalazi.

  • Slažem se.DJB je opozicija u mnogim opštinama u Srbiji i očekujem da tamo gde vlast čini SNS budu agilniji.Do sada smo videli kritiku DS na Starom gradu ,kritiku kadrovskih rešenja DS na Vračaru i sada Šapića.
   Verujem da DJB ispravno postupa ističući crvenu liniju ali mislim da mora voditi računa i o opozicionom karakteru pokreta – u svakoj BG,NS i NI opštini ima odbornika DJB .Gospodo,šta rade napredni tamo?

  • Na temu osnovanosti i argumentovanosti optužbi u tekstu se može raspravljati, mada, lično, ne mogu ništa novo reći po tom pitanju.
   Sa druge strane, Šapićeva otvorenost za koaliciju sa SNS na NBG je nešto što ga u mojim očima potpuno diskredituje. Sad, da li je naivan, neobavešten ili korumpiran, rezultat je isti.
   Zato, dok se njegov stav po pitanju koalicija ne promeni, ja ga sigurno neću braniti na ovim stranama.

   @ immobil
   Ovaj put ne zastupamo isti stav, ali svejedno:
   veliki pozdrav 🙂

 • Sve proverene podatke objavljujte, dijagnoza je prvi korak u pronalaženju leka. Ispunjenje obećanja o transparentnosti može za nekog biti gorka istina, a za sve više ljudi razlog zašto vas podržavaju.

 • DJB treba da se uozbilji prilikom reagovanja na svakodnevne događaje. To podrazumeva prethodnu analizu:
  – Koliko je događaj važan
  – Kolika mu je težina
  – Ko izveštava o događaju. Koliko se izvoru može verovati
  – Proveriti navode iz izveštaja
  Reakcija treba da bude odmerena i sa rečnikom nove političke kulture, Korišćenje rečnika koji pokret osuđuje srozava ugled Pokreta.
  U reakciji istaknuti na argumentovan i činjenicama potkrepljen način šta je loše ili dobro učinjeno.
  Kako se to slaže sa načelima i politikom Pokreta pa osuditi ili pohvaliti.
  Zatim dodati kako to Pokret radi. Ako je loše šta bi trebalo uraditi da se popravi ako je dobro koliko je dobro i kako će to uticati na buduće delovanje Pokreta.

  • Svaka kradja i podvala je vazna i nikome ne treba oprostiti, zaboraviti ili preskociti ga. Ovde je sve lepo objasnjeno i argumentovano, a vama kojima se pokret ne svidja i kojima je krivo sto ne funkcionise kako klasicna stranka puna mita i korupcije…e pa zao nam je. Svakog dana nas je sve vise i iskorenicemo sve vas koji volite da muljatte. Umesto “samo jako” mi kazemo “samo transparentno”.

  • Upravo tako, demaskirati sve i na svakom koraku, principi koji se selektivno primenjuju nisu principi. Na kraju, ja verujem da u svim strankama ima poštenog članstva i sada neka lepo izvole i vrše pritisak u okviru svoje stranke da se malo pročiste stvari. Ili neka se lepo priključe DJB.

   Dodatni razlog za objavljivanje svega je da nažalost živimo u zemlji u kojoj su mediji pod šapom korumpirane vlasti, pa se jednostavno ovakvim stvarima ne bave. Zato kažem da je prva strana vesti na ovom sajtu dragocena i treba strogo da se drži jasnih, konciznih, i faktičkih vesti a podsmevačke i “kreativne” komentare staviti u posebnu rubriku. Da bi se odgovorilo na neke od komentara ovde, možda neko iz DJB može da doda kratak komentar ili fusnotu kako bi sprovođenje programa Pokreta date kritikovane pojave i afere sprečio.

  • Kako ćete, crni Srđane da ISKORENITE sve koji vole da muljaju?
   Pritom, obraćate se Borislavu.

   Ne mora da vam se dopada njegov komentar, ali takvim načinom izražavanja odbijate od pokreta veliki broj sasvim pristojnih ljudi.

   Lepo je što imate tako izraženu strast za ideje pokreta i znam da svoju žestinu možete da upotrebite na neki bolji način, koji će DJB-u da dovede više pristalica.

  • @ Srđan
   Ljudi smanjite malo paljbu i tenziju, pogotovo ako ne znate kome se obraćate.
   Borislav je osoba koja redovno i konstruktivno, na sebi svojstven način, doprinosi diskusiji na sajtu DJB. I Jasmina Nikolić se izrazito pozitivno izrazila o nekim njegovim komentarima i prezentatorskim veštinama.

   Zato, molim Vas/vas: SPUSTITE LOPTU I SMIRITE ŽIVCE. Nije svako ko misli drugačije SNS bot, pokažite malo takta…

  • Đango, ako imaš pristup podacima koje ostavljamo ovde, možeš li da mi se javiš na email adresu?

 • E ovakva saopštenja i tekstove hoću da čitam na glavnoj strani a ironično-satirične bih stavljao na posebnu stranicu “blogovi i komentari”.

  Iskreno mi nije jasno kakvo bi to “konkretno” rešenje DJB trebalo ovde da promoviše, meni je savršeno jasno kako je kratak i jasan program pokreta savršeni penicilin za ovakve stvari. Pre svega, Šapića i celu našu poslovno-političku “elitu” (koja je zapravo suprotno od elite) treba naterati da se odluče, ili biznis ili politika! To da budeš predsednik opštine a da onda imaš privatni klub koji će da sklapa ugovore sa javnim preduzećem u tvojoj opštini ne da je konflikt interesa nego vrišti od konflikta interesa! Ma da samo političari znaju da se svi ugovori moraju objavljivati (a u protivnom ih gone nezavisno sudstvo i policija, o medijima da ne govorimo) bi i-hi-hi rešilo toliko toga. I molim, pri objavljivanju toga ko je dobio ugovor, nikakve mutne firme sa nekih fantomskih ostrva ili investicioni fondovi iz Katara. Ili da bude firma čijim se akcijama trguje pa tako i ja i Žika možemo te akcije da kupimo, ili da se imenom i prezimenom znaju vlasnici.

  • DJB bi trebao da da ocenu uspešnost projekta. Da kaže zašto su omanuli. Da kaže da su radili na stručan i javan način da do toga ne bi došlo već bi narodni novac bio dobro potrošen. Da da nauk za budućnost – radite javno da vas možemo kvalitetno nadzirati i meriti vaš učinak. Posredno ovakav pristup dovodi do suzbijanja moguće korupcije što svakako treba naglasiti.

 • Ako sam dobro razumeo Šapić se “obogatio” na ovom poslu? Takođe sam video i da je “kupio” PhD? Jesu li to činjenice koje ukazuju da Šapić mulja? 386 ili 360? Ovo DJB ne treba da radi. Ovio liči na SNS! Dozovite se pameti. Čovek je organizovao besplatne programe za neku decu.
  Šapić nije dobio moj glas već DJB ali posle ovakvog bljutavog teksta počinjem da se pitam da li je karakter pokreta sitno birokratski koji vodi računa da li je upisano 25 dece više ili manje? Pa je li to jedina nezakonoitost u Srbiji? Novac poreskih obveznika i novac od zaduživanja zemlje se poklanja “stranim investitorima” na sve strane a DJB cepidlači da li je upisano 25 dece više ili manje? Desetine hiljada diplomaca napušta zemlju godišnje i nama je problem Šapić? Vučić nas zadužuje, rasprodaje resurse i nama je problem Šapić? Dobro jutro poslanici DJB! Imamo mi u Srbiji malo većih problema od Šapića.

  • Tako je, ovakvi tekstovi me podsećaju na Iinsajderove emisije sa b92. Tačne ali izuzetno jednostrane ciljane isključivo protiv političkih protivnika. A kada treba dati rešenje ili pisati malo o stranim “gazdama” i krupnom kapitalu to nekako stalno izostaje.

  • Molim da otvorite sajt http://www.starabezanija.rs i u VESTI vidite kako je ovo udruzenje podnelo krivicnu prijavu protiv A Sapica. Takodje, mozete videti sta jedna grupa entuzijasta moze uraditi na lokalu sa svojim novcima, za razliku od A. Sapica, koji je svou promociju i sve ostalo uradio nasim (budzetskim novcima). Pa pogledajte ispred opstine panoe na kojima je A. Sapic (samo on, kao da ne postoji i neko drugi)…Sapic sa decom ,Sapic sa penzionerima… A u opstini na videu opet samo Sapic (o cijih je to para). Ovo je sitnica, ali razlog za krivicnu prijavu nije sitnica….

  • @ immobil
   Poenta ti jeste dobra i slažem se da tekst nije najsrećnije napisan. Naglašene su i neke nebitne stvari, umesto konkretnih činjenica.
   Sa druge strane, dok god Šapić koketira sa SNS, neću ga ovde braniti…

  • treba, i mora da se brani svako – ako postoji principjelnost. ukoliko ne postoji – dvostruki su standardi, a to nije dobro. isti osnov za sve, isti odnos prema svima, moj django… ispod gornjeg teksta immobila, u 03,29 – sve je rečeno… neka neko opovrgne taj tekst…

 • Krivicna prijava podneta zbog bahatog trosenja budzetskih para.DJB je dobio kopije krivicne prijave. .Sapic je olicenje onoga protiv cega se zalaze DJB. Sa njim nikako u koaliciju niti mu dati podrsku.

 • U tekstu su iznete pretpostavke i neke činjenice na vrlo jednostavan i pristojan način, na koje bi dr Sapic mogao vrlo jednostavno da odgovori iznošenjem činjenica. On to ne radi već napada DJB klasičnom zamenom teza, što samo povećava sumnju u njega.
  Slažem se da pokret treba da ukazuje na sve, u najboljem slučaju, netransparentne aktivnosti, naročito one u kojima je u pitanju novac.
  A koliko se sećam priče o doktoratu, i tu je bilo jasnih činjenica o plagiranju…

 • @ Otac Malarije
  Nemam pristup traženih podacima i dokumentima, ja sam tu samo kao simpatizer. 😉
  Nego, malo me iznervirao Šapić otvorenošću za koaliciju sa SNS na NBG, pa sam još kivan na njega. Pre izbora je pričao drugu priču.
  Veliki pozdrav Oče M.

  • Ma u redu je. Mislio sam nešto da predložim, ali ne bih javno.
   Ne treba biti transparentan po pitanju taktike 🙂

   A što se tiče Šapića – lična greška, izbacivanje na par minuta 🙂
   Možda se i opameti. Zato mislim da ga ne treba pljuvati.
   Sve će doći na svoje.

 • Zar je moguce da niko ne komentarise krivicnu prijavu protiv A Sapica, a na primer Kuzmanovica gone zbog mnogo manje sredstava a po nekim opstinama su pohapseni upravo zbog malverzacija sa budzetom. A smatram da je to zasta se zalaze I zasto sam glasao za DJB sto trazi transparentnost za svaki potroseni budzetski dinar. A Sapic je sve suprotno od toga.

 • tekst je malodušan i sitničav, ne pogađa suštinu stvari. Naime, ispada da bi građanima Novog Beograda baš mnogo lepo kad bi tamo neke evidencije bile kompletne ili neki pečat stavljen gde treba. Ovo upošte ne liči na politički tekst, sa jasnim idejama delovanja ili kritike. Politika DJB za Novi Beograd treba da se okrene izradi i sprovođenju kulturne strategije koja će promišljeno razvijati kulturu Novog Beograda shodno potrebama građana i resursa kojima raspolažemo. Dakle : statusna i SWOT analiza, ankete građana i gantogram plan akcije. Ne znam čemu uopšte ta diskusija oko Šapića.