Политика Преносимо

Vesti online: Почетак краја Вучићеве пљачке!

Лидер Покрета Доста је било Саша Радуловић тврди да је Александар Вучић епицентар корупције у држави, али је уверен да су протекли избори почетак краја владавине лидера СНС-а. Вучићев крах предвиђа на председничким и парламентарним изборима 2017.

– Током непуних пет месеци које сам провео у Влади Србије видео сам да је Вучић центар корупције, и он и његова породица и најуже окружење, што се показало и на пројекту Београд на води, и у Савамали, где су људи у фантомкама рушили зграде усред ноћи. Сви тајни уговори су корупционашки, узимају се рекети преко неких оф-шор фирми, а богате се премијер и његово најближе окружење и финансира партијска машинерија – каже Радуловић у интервјуу за “Вести”.

Да ли вас због тешких речи на рачун Вучића, СНС оптужује за малверзације из времена када сте радили као стечајни управник у више фирми?
– Те неистине и извртања су омиљени параван Вучића и његових марионета које покушавају да сакрију своју корупцију, кршење закона, политичку трговину на рачун грађана и тајне дилове. Кад их питају за крађу гласова, богаћење, рекетирање, партијска запошљавања, урушавање правосуђа и медијски мрак, уместо одговора добијемо “Радуловић стечајни управник”. Било је и подметања “Вучићев министар”, а они који су то најгласније викали сада са њим кокетирају на нивоу републике, Војводине и локала, док на Старом граду сви заједно могу и са радикалима.

Али, били сте министар привреде у Влади Србије?
– Нисам намеравао да улазим у политику, али сам, да бих мењао стање, прихватио Вучићев позив, иако га нисам познавао. Писао сам економски и социјални део експозеа премијера и то је прочитано као званична политика Владе, а већ сутра се он понашао као да ни о чему нисмо разговарали. Борио сам се четири месеца и 23 дана са њим и успео да се држим свега због чега сам био министар, али закони критично важни за промене нису прошли и поднео сам оставку. То увођење реда и јасна правила реструктурирања предузећа која сам захтевао, а у свету се раде више од века, оно су чега се партократија у Србији боји. Та партократија и паразити коштају грађане више од три милијарде евра годишње.

Да ли сте основали Покрет Доста је било да бисте се изборили за своја залагања?
– Мени политика не треба и нисам ушао да би добио неко место у јавном сектору. Ја сам инжењер електротехнике, земљу сам напустио 1989, радио у Сименсу у Немачкој, а затим сам у Канади и САД-у имао фирме и био део читаве технолошке револуције. Већина људи у Покрету је са завидном каријером, али им је због неиздрживог стања у Србији “дошло до грла”. Закључили смо да се у Србији ништа неће променити ако се пристојни људи не умешају и мада је предивна земља, људи ће лоше живети, многи ће бежати из ње, а враћати се неколицина у позном добу живота.

Зашто сте обавезали будуће посланике и одборнике заклетвом?
– Они су изјаве о принципима и вредностима који су нас окупили потписали још када су приступили Покрету. Сада када су наши представници и власници мандата потписују свечану изјаву да би и пред јавношћу успоставили ту моралну обавезу. Ако неко буде прекршио дату реч, показаћемо га грађанима и уочи следећих избора пооштрити принципе. Верујем да неће јер већина није пришла Покрету из интереса, већ да поправи ствари у земљи. Аматери су у политици и полако уче, а врхунски у својим професијама. Мислимо да је тако најбоље јер они који су дуго политичари, не могу да промене суштину и донесу нове вредности земљи.

Нападани сте и због подршке десничарској листи ДСС-Двери?
– Подршку смо дали због гажења народне воље јер је Вучић покушао да спроведе изборну крађу на 164 бирачка места где је селективно одлучивао која ће се уврстити у коначан резултат, која елиминисати, и на којим ће изборе поновити, а све како би једну од изборних листа спустио испод цензуса. То је радио као највећи губитник избора, које је и расписао да би предухитрио даљи пад популарности, па ширио коалицију тако да сад има босански лонац партија, и прозападне и проруске. СНС више нема већину и Вучић не може да дели милостињу коалиционим партнерима, већ мора да са њима преговара. Зато је нервозан и држи усиљене конференције за новинаре, где се види да му није добро.

На основу чега тврдите да Вучићев рејтинг бележи пад?
– Популарност му пада, нарочито после 24. априла када су људи видели шта се све догађало приликом гласања. Доказ да су се бирачи за само две недеље освестили су поновљени избори у центру Ниша где је наш Покрет са 11 дошао на 15,5 одсто. Очекујемо даљи значајан пад Вучића, распад његове коалиције, али и СНС-а у коме постоје различите струје, као и нове изборе идуће године. Ми смо циљеве поставили још у фебруару 2014. и потом остварили улазак у парламент, а на следећим идемо на победу и формирање владе. Рекли смо да трчимо маратон, а не спринт и стићи ћемо тамо где смо кренули.

Кандидатуре за председничке изборе је већ најавило пет партијских лидера. Да ли и ви улазите у ту трку?
– Не, нећу бити кандидат јер мислим да председник треба да буде нестраначка личност која има велики углед и интегритет, да функцију обавља с пуним достојанством и води рачуна о интересима свих грађана Србије.

Стоп черупању дијаспоре

Остварили сте одличне резултате у дијаспори. Како ћете узвратити дато поверење?
– То показује да наши људи у иностранству знају како изгледа уређена земља и препознају за шта се залажемо. Суштина проблема је што су дијаспору све власти превариле, позивале да дођу да их очерупају или увуку у корупцију, да би у неким приватизацијама извукли сопствену корист. Кад направимо уређен систем, правну сигурност, нормалан порески и бирократски систем за шта није потребно пуно времена већ само политичка воља, дијаспора ће имати природну жељу да послује у домовини. Србији не треба вођа већ систем и једнака правила за све, а грађани ће знати где да улажу. Залагаћемо се и да се олакша гласање дијаспоре на изборима у матици јер власт намерно покушава да их спречи да изађу на изборе.

Експерт за привредни криминал

* Саша Радуловић је рођен у Бихаћу 1965, а одрастао у Сарајеву, где је дипломирао на Електротехничком факултету. Каријеру је почео у Сименсу у Немачкој, а у Канади и САД-у је био је члан менаџмент тима и борда директора неколико компанија. У Србију се вратио 2005.
* Лиценцирани је стечајни управник и Портфолио менаџер, саветник је Асоцијације за мала и средња предузећа, стручни сарадник Савета Европе, Оебса, Министарства правде САД, Амбасаде САД у Београду, Немачке организације за техничку сарадњу и српског НАЛЕД-а.
* Финансијски је експерт тужилаштва за стечај и берзу, а тимски држи тренинге за тужиоце, полицијске инспекторе за привредни криминал, радне групе и друге државне органе о привредном криминалу и злоупотребама у стечају, приватизацији и на берзи.
* Ожењен је и отац двоје деце.

 

Оригинални текст

Ознаке

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Sve sto ste rekli, g-ne Radulovicu, sve stoji i istrajte u borbi za principe koje ste definisali. Ako uspete u toj Vasoj borbi, ako uredite Srbiju, Vase ime bice ispisano zlatnim slovima u modernoj istoriji srpskog naroda.

 • Pokret Dosta je bilo i gospodin Radulovic su nam poslednja sansa. Nadam se da su svesni cinjenice da je narod mnogo puta razocaran i prevaren. Prosecni glasac u Srbiji je od 2000 godine glasao gotovo razlicito na svim izborima. Uvek sa nekom potajnom nadom za bolje sutra… Svedoci smo da nam se ta bolja buducnost iz godine u godinu odlaze, da na politickoj sceni svako moze sa svakim i u tom opstem razocarenju i besu narod (pre svega mladi ljudi) rekao dosta je bilo i ovoga puta u ovom pokretu video nadu. Nadam se da su toga svesni i u pokretu Dosta je bilo i da nam kad budu bili u poziciji vlasti nece prirediti jos jedno rezocaranje!
  Sve ono sto je govorio kao ekonomski analiticar, govorio je i kao clan Vlade isto to zastupa i dan danas, takvih politicara nema na politickoj sceni. Moja jedina zamerka njemu, a mozda i razlog zasto narod nije dublje shvatio njegove ideje kao ministra je to sto se fokusirao na zavrsetak rekonstrucije i privatizacije cije je rok okoncanja bio definisan zakonom (kasnije su taj rok produzili). Recimo, ja bih vise voleo da je tada kao ministar privrede (to bih voleo i od bilo god buduceg ministara) vise energije trosio na uvodjenje reda u javnim preduzecima koji su i najveci gubitasi i najveci korisnici subvecnija. Sistematizacija radnih mesta, otpustanje viska radnika kako u javnim preduzecima tako i u drzavnoj administracija. Svi govorimo o pljackaskoj privatizaciji a ne zelimo da bilo ko za to odgovara. Jedino nam je gosopodin Radulovic kao ministar objasnio sta znaci i kako se sprovodi plackaska privatizacija na primeru Vrsacki vinogradi i za to podneo krivicnu prijavu. Ja mislim da se to prvi put desilo od kad smo zakoracili u proces privatizacije. Takodje, pozdravljam i krivicne prijave protiv brace Vucic i drugih. Takav princip trebaju da slede i ostali politicki cinioci, a ne necije ucesce u korupciji da korise u svom politickom reciniku samo da bi svog oponenta omalovazili pred biracima. Pravna drzava i integritet za svaku izgovorenu rec je uslov svega. Jos jednom ozbiljno shvatite ukazano poverenje naroda i nemojte nas razocarati, a kao kandidata za predsednika bi voleo da vidim nekog istaknutog intelektualca npr. Dusan Batakovic.

  • Ko god želi da pobi na izborima u Srbiji mora da poznaje Srbiju. Srbija je i selo Sige. I sva druga mnogobrojna sela u Srbiji slična njemu. Srbija je svaki mali grad i palanka. Osiromašena provincija, ne samo u materijalnom nego i u svakom drugom pogledu.
   Srbija je stara. Zaražena nadom i čekanjem. Srbija je prevarena bezbroj puta. Što je u većem beznađu, lakše je prevariti. Laž se u Srbiji bolje vrednije nego istina.
   Četvrt veka u Srbiji pobeđuje onaj ko bolje laže. Četvrt veka u Srbiji pobeđije onaj ko kontroliše medije. Četvrt veka u Srbiji pobeđuje onaj ko više plaća glasove birača. Četvr veka u Srbiji pobeđuje onaj ko obećava posao.
   Sve to promeniti za kratko vreme nije moguće. Treba ići brzo, ali korak po korak. Put do pobede na parlamentarnim izborima vodi preko poraza na predsedničkim izborima.
   Saša Radulović mora biti predsednički kandidat stranke DJB. To je jedina mogućnost da u ulovima apsolutnog mediskog mraka promoviše ideje stranke. Hteli ili ne, moraće da mu dozvole izvestan stepen medeiske promocije jer je kandidat za predsednika Srbije. Ako dobije na predsedničkim izborima 15-20% glasova (što je realno očekivati) to je odlična polazna pozicija stranke DJB za naredne parlamentarne izbore. To su glasovi stranke i glasovi za ideje koje stranka DJB promoviše.
   Većinsko biračko telo u Srbiji na predstojećim paedsedničkim izborima neće glasati za neatranačkog kandidata. Nema taj nivo političke svesti. Ne treba smetnutu sa uma da je intelektualna Srbija u manjini. Ona druga većinska Srbija, glasaće za stranačkog kandidata za predesdnika sa svim manirima lidera.
   Pobediće kandidat SNS-a i to će biti njihova poslednja pobeda.

 • Ako je vecina ljudi u pokretu sa zavidnom karijerom, onda bi bilo korektno da objavite njihove pune biografije, sve fino u PDF-u kako i dolikuje. Iz ovih mini biografija se ne moze mnogo zakljuciti.

  Cini mi se da pokretu i dalje nedostaje sirina u pogledu visoko strucnih ljudi i detaljni planovi i analize.

  • Као и до сада, важи исто: сви су позвани да се пријаве и кандидују за посланике и одборнике. Позив је стално отворен. Ако неко мисли да људи са листе нису довољно добри, немамо ништа против да се пријаве још бољи.

  • Potpuno sam saglasan. Moja poenta je sledeca:

   1) Ako objavite detaljan CV za svakog vaseg kandidata, onda cemo imati boji utisak koliko su zaista dobri.

   2) Postoje ljudi koji nisu drzavljani Srbije, a htjeli bi da pomognu pokretu. Objavite razradu plana od dvadeset tacaka, kao i vasu strategiju za razvoj npr. nauke i obrazovanja. Tako ce oni koji su strucni moci da daju kriticki sud i konkretne prijedloge.

 • Podrška studentu za objavu biografija poslanika. Ja sam zainteresovan da stupim u kontakt sa nekim ko planira da se bavi sistemom zdravstvene zaštite u Srbiji, jer smatram da bi imao šta pametno da mu predložim.