Интервју Преносимо

Радуловић: Вучић пада, СНС ће се распасти

У предизборном разговору са Сашом Радуловићем за “Нин”, прво питање које сам поставила је било :”Одакле Вам идеја да ћете прећи цензус!?” Новине тешко препознају колико ми је тон био арогантан. Скоро као поглед који сам му упутила кад сам му неколико месеци раније пружила руку у знак опкладе да за то нема никакве шансе. Мој улог је био ситан, његов да ће се повући из политике уколико не пређе цензус. У актуелним споровима ко је победник, а ко губитник ових избора, једно је сигурно – опкладу сам изгубила ја. Одлучујем се да у првом сусрету после свог пораза почнем недвосмислено храбро:

Шта има ново?
Ново је да су завршени избори и да смо остварили циљ да уђемо у Парламент. Сад смо четврта политичка снага у Србији, најјача опозицона пошто радикале не рачунамо у опозициону странку. У Београду смо друга политичка снага, у Новом Саду такође, у Нишу трећа, тако да смо остварили први циљ, али то је само пролазно време у маратону који трчимо – наш циљ је да на наредним изборима победимо!

Да ли сте спремни да честитате победнику, Александру Вучићу?
Не.

Зашто?
Ми не правимо представу као Вучић 2012. године кад је показао један џак и после тога одустао, ово је озбиљно нерегуларан процес, потпуни изборни хаос и срамота за Србију. Наш задатак је да се постарамо да се то више никада не понови. Имали смо невероватна догађања током изборне ноћи, пронашли смо фалсификоване записнике, умрле и фантомске гласаче, белилом су мењани бројеви, било је записника које нису потписали бирачки одбори, на које је потпуно очигледно једна особа ставила потпис за све чланове одбора. Чак и запослени у РИК-у кажу да никада до сада нису видели такве записнике. Мислимо да се манипулација десила након што су записници и џакови напустили бирачко место и очигледно стигли на неко друго место где је дошло до мењања. Тражили смо од РИК-а тачно време када је то предавано да би утврдили шта се у ствари десило и копије свих записника које ћемо пружити на увид јавности .

Ако је тако, како је могуће да није било приговора?
Ја немам 16.800 контролора колико је потребно да се надгледају избори. Могли смо да покријемо веће градове – Београд, Ниш, Нови Сад, међутим како изађемо ван градова, нити имамо ресурсе нити имамо људство да покријемо сва бирачка места. Физички је немогуће уложити приговор јер немате приступ том материјалу, а оног момента када добијете приступ, рок за приговоре је већ истекао. Предложићемо промене у изборном законодавству да рокови буду такви да је могуће улагати приговоре и у тим случајевима.

“Како је могуће да је било изборне крађе кад је ОЕБС рекао да је све било у реду”?
ОЕБС није имао увид ни у шта од овога, а и не баве се тим претерано озбиљно. Они имају неке ситне процедурице у којима прате параметре који су поприлично удаљени од суштине о којој говоримо. Када завршимо са својим извештајима, питаћемо их шта мисле о томе. Осим тога, ми никада нећемо пристати на логику – ако је ОЕБС казао да је нешто добро – онда је добро. Ако ММФ каже да је нешто добро – то значи да је то добро. Не пристајем на такве аргументе. Ја хоћу да дођем до краја. За ММФ је потпуно свеједно да ли је нека фабрика пропала или је затворена, да ли ју је неко купио испод цене или је поклоњена, њима је само битно да та фабрика више не оптерећује буџет. За грађане Србије и политичке странке то не би смело да буде свеједно, треба да схватимо да свако штити своје интересе.

Да ли је амерички амбасадор г. Скот ујединио опозицију?
Ја сам га први пут упознао јуче (12.мај,прим.а.). Иначе, амерички амбасадор активно ради на подршци овој власти тако да је та прича потпуно бесмислена. Очигледна је подршка влади Александра Вучића и од стране ЕУ и од стране САД, они су мишљења да Србија напредује, мада нису у стању да кажу конкретно у чему је тај напредак. Аргументи су углавном “ММФ је рекао”. Све што они говоре мени личи на чувени Черчилов одговор на питање зашто је сарађивао са Стаљином: “Стаљин има моћ, а ја не морам да живим у Русији.”

Да ли је Вучић ујединио опозицију?
Не ради се о уједињавању опозиције него о томе да имамо једну вредност која је неспорна међу свима нама – а то је изборна воља грађана. Она је таква каква је и ваља је прихватити, слагао се ја или не. Најтеже је штити права оних људи са којима се не слажете. Мислим да је премијер у оставци имао лошу калкулацију да ће опозиција због неспорних међусобних идеолошких разлика и појединачних интереса ћутати и пустити да прођу његове изборне манипулације. Пошто се то није десило, на поновљеним изборима је морао прећутно да се удружи са радикалима, не би ли уз помоћ њихових гласова одржао привид да је јако добро прошао.

Какав “привид”? Како није победник човек који је добио 200.000 гласова више него што је добио на прошлим изборима?
Вучић је највећи губитник ових избора, већи од Дачића. СНС је са проширеном коалицијом процентуално освојио мање гласова него 2014. године, када се то преточи у мандате из ситуације у којој је сам имао 128 посланика, сад има 98 посланика. Више није у ситуацији да не мора никога да зове у Владу, да дели милостињу и да сви прихвате оно што им да, него је у позицији да мора да преговора са свим својим многобројним коалиционим партнерима којима апетити расту. Доказ да је ово почетак краја је и читава серија погрешних потеза – расписивање избора, трајање пребројавања резултата, резултати поновљених избора, па овај фијаско са безакоњем на Савамали, све то показује да његова популарност пада. Довољно је да гледате његов израз лица, начин на који се понаша, тако се не понаша победник, ни у изборној ноћи, ни у наредним интервјуима које је давао, јасно се види под коликим је стресом и колико већ губи конце и да више не зна ни шта говори. Видимо да се појављују и први критички текстови после толико времена у западној штампи у којима се говори да се можда не ради о некоме ко заиста жели просперитет у Србији, него о неком ко само купује време да остане на власти. Све то заједно јасно говори да је Вучић губитник и да ће се ова крива падања његове популарности наставити .

Како човек који је освојио 6,1% проглашава губитником оног који је освојио 48% ?
48% је освојила коалиција, а није небитно ни питање средстава које је неко користио да би дошао до тог процента. Наш буџет је био 5,8 милиона динара, освојили смо 227.000 гласова грађана Србије, потрошили смо неких 25 динара по гласу, а када узмете СНС можете само да спекулишете о коликом новцу се радило. Упоредите само заступљеност Александра Вучића и моју заступљеност на телевизијама са националном фреквенцијом – мене нема. Када на све то додамо куповину гласова која се десила, сумње на изборну крађу о којој смо говорили, мислим да онда добијате јасан одговор. Крива покрета “Доста је било” иде на горе, а крива Александра Вучића и његове коалиције иде на доле! Нико није веровао пред изборе да имамо шансе да пређемо цензус, а то се остварило. Мислим да ће се остварити и други део наших очекивања.

Шта је други чин?
До распада СНС ће доћи већ 2017. године, урушиће се изнутра, а коалиција ће попуцати по шавовима. Имаћемо парламентарне изборе спојене са председничким.

Зашто би се то тако муњевито десило?
Због губитка поверења грађана и због онога што мислим да је једна од кључних ствари која се сада дешава, а то је нестанак страха! Та магла од страха се полако разилази и то не само код грађана него изгледа и код медија.

И мислите да ће на тим изборима “Доста је било” победити!?
Апсолутно. Наш задатак сада је да до краја изградимо организацију на терену, да имамо трениране контролоре на сваком бирачком месту и да, надамо се, делимично пробијемо медијски мрак. Да бисмо победили на наредним изборима друштвене мреже нису довољне.

У чему је ваш оптимизам да је могуће пробити “медијски мрак”?
Кључна ствар је лагани нестанак страха. Кад сви виде да је неко на силазној путањи, он више не може на исти начин да контролише ситуацију као што је могао раније. Притисци који ће доћи од коалиционих партнера ће променити целу политичку сцену Србије, када више из једног центра не можете да водите рачуна о свему, када цури на све стране, онда се зидови пробијају..

Да ли сте имали икакве дилеме око позива својим члановима да на поновљеним изборима гласају за ДСС-Двери?
Не. Нисмо позвали чланове да гласају за ДСС-Двери. Рекли смо да свима треба да буде јасно да када зовемо грађане да заокруже број 5 не зовемо да гласају за ДСС-Двери, него да гласају против изборне крађе. То је био начин да се спречи изборна манипулација са 164 бирачких места и намештање која места ће да прођу а која неће, чиме се Вучић бавио у изборној ноћи када га је Мекалистер затекао “удубљеног у папире”.

radulovic-nin

Ако није “уједињење”, који би био тачан термин за окупљање опозиције?
Нова политичка култура је исправан термин. Та нова политичка култура је дефинисана базичним стварима око којих не можемо да се не сложимо: потпуна транспарентност, фер услови за изборе, поштовање Устава и закона. Хоћемо да градимо политичку културу у којој бранимо те вредности, са једне стране, а с друге, да се пристојно не слажемо око ствари око којих се не слажемо. Мислим да је ово почетак тога, то је оно што ми радимо и мислим да ће бити видљиво у Скупштини.

Да ли ћете примати посланичку плату?
Да. Ја се овим бавим пуно радно време, немам никакав други посао, откако сам ушао у министарство 2013. године прекинуо сам све друге активности.

Шта је позадина премијерових инсинуација о “сумњивим” активностима у вашем пословању, ангажовању фирме супруге на књиговодственим пословима, процентима 10, 20%?
Књиговодствене услуге за једну фирму су отприлике од 5-10.000 динара месечно, мислим да би то требало свима да каже колико је бесмислена читава та прича. Наравно да се не ради о фирми моје супруге, већ о фирми која је саставни део канцеларије стечајног управника. Поносан сам на све што сам тамо радио, не постоје никакве злоупотребе, нити намештања и то Александар Вучић веома добро зна. Ти покушаји дискредитације су кренули од Млађана Динкића. Корумпирана Агенција за стечајеве, коју је водио Млађан Динкић, покушала је да ме склони са низа предмета и ја сам се борио са тим од 2011. па на даље. Не желим да улазим у те бесмислене расправе, јер ме то скреће са суштинских ствари. Ако постоји нешто, нека покрену поступке, као што сам ја покренуо поступке против Александра Вучића иако суд ни после две године не може да му уручи тужбу.

Још увек не могу да га нађу?
Још увек не могу да га нађу на послу у Немањиној 11! Ствари за које ме оптужују једноставно нису тачне и то ће временом свима постати јасно. Са друге стране, кривичне пријаве које смо поднели против њега су заиста озбиљне ствари. Имамо причу, коју гурају у заборав, кад је у канцеларији поред премијеровог кабинета вршен притисак на директора Београдске пословне школе да 780 милиона динара пребаци са рачуна те државне институције на рачуне неколико фирми које су отишле у стечај. Да не помињем разне друге “сумњиве активности”, укључујући и активности његовог брата који је руководио целом операцијом предизборне поделе пакета са уљем, шећером, брашном.

Откуд знате да је Андреј Вучић делио пакете?
Људи су га видели, ово није да неко смишља.

Где су га видели?
У селу Кљајићево, поред Сомбора. Знам да је проблем што то говоримо ми, али људи када дођу и пријаве нам, сви кажу исту ствар- “ја не бих да се појавим и да ја то кажем зато што ме је страх”! Зато ми говоримо.

Зар није мало чудно да се тиме бави баш лично премијеров брат?
Мени је такође чудно, али очигледно да је та организација поприлично плитка и да његов брат мора лично да се бави тим стварима на терену. Чудно је и то што је он према нашим информацијама запослен у Народној банци Србије, а ми хоћемо јасан одговор на јасно питање – како Андреј Вучић прима плату кад никад није на послу? По ком основу се у Удружењу осигуравача појављује као члан Надзорног одбора? Ми тражимо да нам се лепо одговори, па ко зна, можда на крају испаднемо смешни и све ово што причамо потпуно без везе.

Да ли “нова политичка култура” значи да ћете скинути са дневног реда причу о кредиту Чеде Јовановића?
Апсолутно не. Нема никакве аболиције, нема одустајања од било чега. И све што смо замерали Борису Тадићу остаје и даље на дневном реду, потпуно урушавање система није кренуло од Вучића. Мени је било дегутантно да стојимо заједно на бини и да слушам да баш он говори о томе како се урушавају медији и независне институције система, а да претходно није преузео одговорност и признао грешке што је све то почело док је он био на власти. Ништа од тога никоме није опроштено нити сме да буде, али то не значи да не можемо да пронађемо неке заједничке теме у којима се слажемо, шта год ја мислио о некоме они су такође у тој коалицији добили 5% гласова, неки грађани су гласали за њих и они имају легитимитет да заступају ставове тих грађана.

Шта је ваш утисак, да ли Чеда улази у Владу?
Не знам, само видим неке изјаве које ми звуче као кокетирање са Вучићем, видећемо. Врло ми је битно да кажем да наша идеја није да почистимо све и да сви нестану и да останемо само ми. Није идеја промене у томе да сви нестану и да дође неки потпуни нови људи, него да ми, ти који смо ту променимо начин понашања. Сада у разговорима око формирања власти у неким београдским општинама постављамо потпуно нове стандарде у преговорима.

Да ли је коалиција ДС са СРС у Старом граду слика нове политичке културе?
Управо супротно. Војислав Шешељ је пример политичке некултуре. Поред тога, његова тајна подршка Вучићу на поновљеном гласању показује да је он марионета власти, као што је то био деведесетих. Крајње је време да истрошени политички лидери, који су на политичкој сцени Србије већ дуже од 20 година, оду са ње.

Шта је тако компликовано формирати власт на Врачару?
Ми јасно кажемо да су политичке функције: председник општине, заменик председника општине, преседник Скупштине, заменик председника Скупштине и чланови општинског већа, тачка. Све остало су професионалне функције: јавни сектор, директори културних установа, спортских предузећа, надзорни одбори, начелник управе, секретар управе… Мора да постоји систематизација радних места, мора да буде конкурс, то тако мора да буде. И Кузмановић више не може да буде председник општине Врачар.

Зашто?
Погледајте извештај ревизора и шта се све тамо дешавало, морамо да покажемо једно ново лице, мора да буде нова политика и морају да се појаве неки нови људи који немају те репове. Чак и да није ништа урадио противзаконито, да су у питању само неки прекршаји ,а не неке озбиљније ствари, овај отклон мора да се направи! Зато што мислимо да то грађани очекују и да ће то бити здраво и за ту екипу око ДС-а.

Да ли се то што радите зове уцењивање?
Ја мислим да не. Још увек смо у разговорима тако да ћемо видети шта ће из њих изаћи, ми се надамо да ће прихватити овај по нама неспоран и једино могући принцип функционисања.

Шта ако не прихвате?
Са СНС неће бити сарадње ни на једном нивоу, ни око чега, зато што сматрамо да је Александар Вучић и цела та странка једна интересна заједница која представља све против чега се боримо. Оно што може да се деси јесу нови избори. Ми не бисмо волели да се то деси, међутим од ове црвене линије коју смо подвукли нећемо одустати па и по цену нових избора.

Овог четвртка одговарате на моја питања, ускоро би могао бити и четвртак предвиђен за питања посланика у Парламенту за Премијера и чланове Владе, да ли сте спремни?
Наравно, на тај део посла не гледам као на прилику за препуцавање, већ као на право место да поставимо заиста озбиљна питања о озбиљним стварима.

Која су то питања?
То ћете видети у Скупштини, у овом часу има читава серија озбиљних питања о догађају у Савамали и покушају премијера у оставци да својим изјавама скрене пажњу са тога да су доктор Небојша из Београда и доктор Мали из Београда спречили полицију и комуналну полицију да раде свој посао. Извештај омбудсмана је суштина свега, он показује да постоји организација са врха државе. Вучић мора да одговори на врло конкретна питања без икакве драме, без икаквог циркуса. Морамо да се уозбиљимо, део грађана који је у Скупштини гледао “Фарму” треба да се врати на гледање “Фарме” и да престане да гледа Скупштину, а грађани који су престали да гледају Скупштину кад су видели да је то Фарма, имаће разлог да поново гледају преносе седница јер ће тамо моћи да чују ствари које их се заиста тичу.

Да ли ће за вас бити занимљива тема у Парламенту третман радника “Јуре”?
Апсолутно. Закон о раду мора да се поштује. Инспекције рада морају да раде. Када се напише закон, једино што је горе од лошег закона је закон који се не поштује. Мени покушавају да прикаче да сам ја писао закон о раду, што је нетачно! Закон о раду су писали ПУПС и СПС, ја сам покушао само да спојим синдикате и ПУПС-ово министарство које није хтело ни о чему да разговара, да би се дошло до неког прихватљивог текста. Нема тамо ни једне реченице која је дошла из мог министарства. На крају је то све пало у воду, а Вулин је „написао“ потпуно нови закон. Ми се претварамо у земљу јефтине најамне радне снаге у којој држава не ради свој посао, ни једна инспекција не ради свој посао, ту је директни политички утицај.

Док ви најављујете крај ове власти, власт најављује почетак “златног доба”. Како се може оспорити тријумф оличен у слетању авиона за Њујорк, дочекан на Сурчину “традиционалним воденим топовима”?
Биће доста да нам објави уговор по којем је тај авион узет на лизинг. Мало ми је дегутантно да причам о томе, грађани знају колико лоше живе, поруке које премијер у оставци шаље су поруке намењене његовом бирачком телу које се смањује без обзира на поруке које емитују “Пинк” и ” РТС”.

Инсистирате на формулацији “премијер у оставци”, да ли верујете да сте “надолазећи премијер”, премијер у доласку?
Ја сам јасно рекао да ми је то циљ.

То значи да се нећете кандидовати на председничким изборима?
То је такође тачно.

Имате ли кандидата?
Није још време да вам кажем имена, али имамо неколико кандидата, нестраначких личности од интегритета. Отворени смо да и друге опозиционе странке предложе такве људе, заиста ми је потпуно свеједно да ли је неко из ДС-а предложио кандидата, или га је Тадић предложио, ако је квалитетан.

Уколико би Тадић предложио себе да ли бисте га подржали?
Апсолутно не, али ни под разно!
Многи су се уплашили када сте извадили гитару у изборној ноћи да би то могла бити најава почетка новог Динкић?
Свирам виолину, завршио сам средњу музичку школу, други инструмент ми је клавир, а гитару сам свирао јер су сви дечаци хтели да свирају гитару док смо били у средњој школи.
Мислим да је очигледно да свирамо потпуно другачију музику.

Извор: НИН, Оља Бећковић

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Dagi Prijatelji,
   što se tiče medija, toplo preporučujem knjigu “Istina o Vučiću”, novinara Predraga Popovića, dugogodišnjeg prijatelja i saradnika AV.
   Iako godinama unazad svi pričamo o malverzacijama i gadostima kojima se političari bave, možemo samo da zamišljamo i nagađamo koliko je među njima političke, ljudske i životne PERVERZIJE !!!
   Ova knjiga govori ne samo o “vođi”, nego i ostalim facama u vrhu države: Dačić, Đilas, Tadić, Dinkić, Čeda, Beko…
   Koga mrzi da čita, neka sasluša g.Popovića na radio-emisiji “Pod lupom”…

   https://youtu.be/C-xiA64DV2g

 • Imamo snagu od 6.1 % odgovori zvuče kao da nam je snaga 61%.
  Očita nesrazmera izmeđi stvarnog i mogućeg. E sad zaključujem.
  Ako se vodi propagandni rat po principu sto puta ubedljivo ponovi želju i ona će se ostvaroti, uredu.
  Problem je na drugoj strani većina to mora da prihvati. Godina dana je kratak vremenski interval za sazrevanje ideje na neplodnom tlu.
  Naročito kad nema plodova.

  • Imenjace, 6.1% bez kampanje, sa potpunim medijskim mrakom i prakticno bez budzeta zaista jeste odlican rezultat. Sada ce se glas pokreta cuti i u skupstini, sama ta cinjenica donece bar jos 5-6%. Nama je dovoljno da doguramo do nekih 20% i bicemo jako ozbiljan faktor. Ako se desi da ovakav pokret koji je beskompromisan, koji ima plan i koji ne prica bajkice narodu uspe da dogura do 20%, znaci da nas narod ipak nije skroz retardiran i da neke nade ima.

  • Narod nije skroz a ja bih rekao nije nimalo retardiran. Deo naroda (onaj najbolji i najobrazovaniji) vidi koliko je sati i brzinom svetlosti napušta Srbiju. Oni koji to ne mogu pokušavaju ovde nešto da urade. Onaj treći deo takođe nije retardiran već ide svesno naprednim putem koristeći se prednostima mutne vode.
   Svasta se rodi u mutnoj vodi
   lukava mrena i glupavi smudj
   karas i bandar, lopov i zandar
   i ribe sto zive na racun tudj

   Malene one vecih se klone
   ne pazis i vec te nema za tren
   gde god da beze stignu u mreze
   neko se rodi da postane plen

   Ref.
   Ja pevam svoj blues bez namere bitne
   i najvece ribe za mene su sitne
   ja sa strane samo posmatram taj svet

   A budem i ja i smuvan i varan
   pa svakom se desi da ispadne saran
   to je bar rutinska stvar

   Ko zivot vodi u mutnoj vodi
   mora sve trikove dobro da zna
   u mutnoj vodi, sto mnogim godi
   posebno onim sa vrha i dna

   Svi znaju svrhu, stuka na vrhu
   tu su da kvare i naprave lom
   a dole na dnu sudbinu jadnu
   mnogima resava nekakav som

   Ref.

   Ja pevam svoj blues u srcu dubine
   i drzim se pretezno zlatne sredine
   to je bar rutinska stvar, rutinska stvar

   Na sta se svodi zivot u vodi
   pa eto, grabljivci imaju vlast
   Grgec je glupan, ali je krupan
   pa male ribice guta u slast

   U dane gadne, kad voda padne
   plasljive ribe ne vrede ni gros
   naidju krize, drukcije grize
   i samo najbolji plivaju jos

  • Pesma je odlicna i ja obozavam Baalasevica od kad znam za sebe, ali ova pesma moze da se tumaci na razne nacine. To sto se neko plasi i sopstvene senke nikako ne moze biti dobro, pa cak i ako je strah zasnovan na realnoj opasnosti da covek zavrsi “u mrezi”. Kukavicluk je kukavicluk, za njega opravdanja nema.

   P.S. “Boj se ovna, boj se govna…a kada cu zivjeti?”

  • @ Ivan Ognjanovic
   Da slažem se sa Vema oko procenta od 20% i ozbiljnosti faktora.
   Ne mogu se složiti sa vašom konstatacijom – koji ne prica bajkice narodu –
   Tačno, ne priča narodu ali priča intelektualcima.
   Narodu treba direktna akcija koju narod razume.
   @ immobil
   Dobar komentar potkrepljen Balaševim stihovima.
   Ovde je baruština plitka i mutna, nema ko da navrati bistru vodu
   i osveži baruštinu kako bi najkvalitetnija mlađ prodisala.

 • Ivan-e N. da li je tebe regrutovao Vucicev tabor da nadgledasa ovaj sajt i rovaris? Nije ovo tvoj prvi negativan komentar. Moj savet ti je, okani se corava posla i pogledaj na pravu stranu na onu koja predstavlja ovaj sajt.
  Posle mnogo godina na politickoj sceni se dogodila jedna nova snaga koja ima priliku da upali svetlo u dugackom, krivudavom tunelu, pa i ako im se podkrade kakva greska u koracima (sto u ovom slucaju ne stoji), progledacemo im kroz prste i sacekati parlamentarno delovanje. Sve ovo o cemu mesecima pricaju, ako krenu da ostvaruju, bice to pravo osvezenje i pravi put ka uredjenom drustvu. Nama ne treba EU, nama trebaju njihovi zakoni, uredjenje drzave i drustva, a tada bi nasa bogata i prosperitetna Srbija postala dobro mesto za zivot.

  • @ Vranjanac
   Dragi moj vranjanac kako bre nadgledanje sajta?
   Kako bre rovarenje, kakvi bre botovi.
   Daj kreacije, daj bre incijative, daj bre poleta.
   Ostavi se zavera, sumnji i poturanja,
   Sva moja pitanja su pitanja običnog čoveka koji traži rešenje za izlazak iz vrzinog kola.
   Možda je problem što polako sve više ljudi se okreće ka realnim problemima.
   Vranjanac, zar ne vidiš da vreme jede programska načela.
   Sad da se ponove izbori sumnjam da bi prošli cenzus.
   Samo obradom realnih svakodnevnih problema pokret može da sagleda istinu.
   To što im vi udarate lakirevku je loše za pokret, zaslepljuje i njih i vas licemere.
   Pozdrav za Vranje

  • Sto se tice cenzusa – dovoljno je videti ponasanje glasaca u Medijani, Nis, to je najsveziji primer. Tu su se izbori ponavljali vise puta – cetiri, ako se dobro secam. I svaki put je DJB osvojio veci procenat. Na kraju je imao 15%, a SNS nije mogao da formira vlast bez koalicije. Sto se tice konstatacije da je barustina plitka i da nema ko da donese svezu vodu. Nisam prorok i ne znam kako ce DJB zavrsiti, ali mogu da dam primer kako se uspostavlja sistem. Verovatno je svima poznat sajt za aukcije. Necu reci o kom je sajtu rec da ne bi ispalo da ih reklamiram. Kada su krenuli, niko nije verovao da ce uspeti – “Ovo je Srbija, znaci barustina i dzungla, kako ces ovde da napravis sajt za on line prodaju polovnih stvari?”. Medjutim, ulozen je ogroman trud, napravljen je sistem po ugledu na e-bay, i danas je trgovina preko interneta uobicajena i prilicno sigurna stvar. Naravno, uvek ce se desavati izuzeci i prevare, medjutim sistem je omogucio da se takvi ljudi brzo prepoznaju i udalje sa sajta. Da bi se tako nesto napravilo nije potrebno mnogo ljudi, ali je zato potrebna VOLJA i konsenzus u drustvu. I to je ono sto Pokret treba da trazi od naroda: konsenzus oko nekih bazicnih stvari, kako bismo imali uredjeno i moderno drustvo.

   Takodje zelim da naglasim: nisam clan pokreta, ali ceo svoj vek zivim od svog rada i nikada mi nije palo na pamet da radim ono sto je danas moderno – gradim karijeru kao clan neke stranke.

 • Читајући неке од коментара увек помислим на добру (и веома америчку) изреку, “Не дајте онима који мисле да је нешто немогуће да ометају оне који на томе раде” (Don’t let those who think it can’t be done get in the way of those doing it). Ко мисли да је у Србији један политички покрет заснован на принципима у бити немогућ, мислим да овде губи време. Ко мисли да се за принципе на дужи рок може борити тако што ће се ти принципи због краткорочних политичких рачуница кршити, једноставно није у праву. Мислим би да СНС-ократија и све друге партократије више од свега волеле да ДЈБ погази своја обећања и легне заједно са њима у ову политичку каљугу у којој се деценијама давимо. Они и функционишу и преживљавају управо захваљујући том погубном, деморалишућем уверењу код огромног броја грађана да су “сви исти”, и нема веће панике него кад се појави неко ко није исти.

  Иначе, одличан интервју, сваку реч, сваки став потписујем! И ОК, ДЈБ ме неће па сам уместо чланарине уплатио донацију. Не игноришите дијаспору, у њој живи огроман број симпатизера и људи које су протерале управо разне партократије. У дијаспори се и гласа и што је можда још важније – он вам може помоћи да се транспарентно исфинансирате за предстојеће изборне битке. Мислим да има доста људи који као и ја не траже ништа осим шансе да помогну, поздрав из Чикага!

  • ПС Подржимо и добре, одговорне, и од олигархије слободне медије! Пријатно сам изненађен давањем простора у НИН-у и сад следи претплата. А подле и покварене медије који шире лажи да бојкотујемо! Може се доста таквих акција промовисати преко друштвених мрежа.

 • – To da Vucic “pada” je i trenutno, ali i na duzi rok, samo pusta zelja DOS-ovih ostataka i trenutnih “jedva cenzus” koalicija.
  – A da li ce se SNS raspasti – pa nije nemoguce ako se uzme u obzir da su primili skoro ceo G17/URS i bar po 1/4 Pajticeve i Tadiceve DS (solidan broj su ubaceni po “partijskom zadatku”). Sa tolikim brojem “trojanaca” malo koja stranka moze normalno da funkcionise.

 • У маратону није лако учествовати ни као посматрач, много је корака, сваки је битан а тек је пола пута. Циљ није далеко ако је пажња усмерена на значај сваког корака.

 • @ Penzioner
  Podržavam. Hoćemo Olju ponovo na TV. Saša je više puta rekao da ima mnogo poznatih simpatizera DJB, koji iz straha ne pružaju javnu podršku. Ima li među njima neko ko bi mogao da ugura Utisak nedelje na neku TV, pa makar i kablovski kanal. OLJA JE BAR ZA TOLIKO ZADUŽILA POKRET DJB, SA TRI POZIVA U UTISAK…

 • Овај човек,има и вољу и снагу да реши проблеме.Само јако! промена трулог система.

 • Sve što je Saša izneo u interviju pokazuje doslednost i principijelnost DJB,na čemu treba istrajati.Upravo to i programski principi su bili ono što je mnoge od nas opredelilo da damo glas za DJB, jer smo u tome svemu videli nešto novo , iskreno i pošteno na političkoj sceni Program DJB nudi uređen sistem pravne države u svim segmentima . Sistem koji osigurava slobodu, jednakost, bezbednost i dostojanstven život za sve, a ne samo za vođinu bratiju, kumove, političke poslušnike i tajkune. Sistem u kome će se ceniti znanje, stručnost, rad, poštenje i moralne norme. .Zato se beskompromisno mora nastaviti na poštovanju zacrtanih principa,crvene linije, bez da se zbog trenutnih privremenih interesa ne ulazi u vlast sa političkim mešetarima,posebno iz LDP i sl. Ovakvim Sašinim nastupima u javnosti, kao i drugih aktivista DJB u Skupštini, sigurmo će se mnogima”otvoriti oči” i DJB će vremenom samo jačati.Zato je potrebno da DJB predstavljaju moralni, pošteni i karakterni ljudi, a ne politički preletači i šičardjije Ne sme se dozvoliti da članovi, predstavnici DJB na bilo koji način svojim delovanjem ,a posebno protivzakonitim radnjama, kompromituju DJB, nego isto beskompromisno sankcionisati isključenjem i zakonskim putem.
  Na kraju da dodam da nije Kljajićevo usamljen primer deljenja paketa namirnica radi pridobijanja glasača Dva- tri dana pred uzbornu tišinu. aktivisti SNS i Pokreta socijalista u Bačkopalanačkoj opštini su djipovima doneli i delili pakete namirnica ( konzerve su nosile etiketu- Industrija mesa Pajić), dok su autobusom kupili i dovozili gradjane( davali i novac) na glasačko mesto (samo toliko o poštenju SNS).