Autorski tekst

Pojmovnik – grupa građana i udruženje

Imajući u vidu da Udruženje građana „Dosta je bilo – Restart“ postoji od 27. januara 2014. godine, ali da su članovi udruženja na prethodnim izborima učestvovali organizovani u grupe građana pod nazivom „Dosta je bilo – Saša Radulović“, nije na odmet u par rečenica objasniti razliku između ova dva oblika organizovanja građana.

“Grupa građana” je politički pojam vezan za izborni proces i političko delovanje određene grupe fizičkih lica povezanih određenim programom, idejama i principima. Da bi „grupa građana“ bila u prilici da učestvuje u izbornom procesu, saglasno pozitivnoj zakonskoj regulativi, potrebno je da najmanje deset fizičkih lica, sačine sporazum o formiranju „grupe građana“, da potpise na sporazumu overe u sudu, kao i da članovi, odnosno osnivači „grupe građana“ prilikom predaje izborne liste odgovarajućoj izbornoj komisiji podnesu dokaze o biračkom pravu.

Dakle, “grupa građana” se ne registruje, pa je stoga treba razlikovati od udruženja građana u smislu Zakona o udruženjima, po kojem je udruženje građana pravno lice koje taj status stiče upisom u registar udruženja koji se vodi kod Agencije za privredne registre.

S obzirom da nema svojstvo pravnog lica i da nema sedište, pečat, PIB, matični broj i račun kod poslovne banke, jasno je da “grupa građana” (grupa fizičkih lica), van političkih institucija, ne može učestvovati u pravnom prometu. Samim tim, s obzirom da ne može da bude nosilac prava i obaveza, ne može da zaključuje bilo kakve ugovore i van političkih institucija, u suštini, predstavlja neformalno organizovanu grupu građana.

Izvestan kuriozitet predstavlja činjenica da je nakon izbora moguće da niko od deset osnivača grupe građana ne bude predstavnik iste u skupštini, s obzirom da se odbornici odnosno poslanici biraju sa izbornih lista, na kojima ima više kandidata i čiji se redosled određuje po posebnim kriterijumima i principima.

Za razliku od „grupe građana“ koju isključivo mogu da čine fizička lica (najmanje deset), udruženje građana mogu da osnuju fizička lica, pravna lica ili i pravna i fizička lica. Za osnivanje udruženja građana dovoljno je postojanje najmanje tri osnivača, koji mogu da budu domaća i strana fizička ili pravna lica.

Za osnivanje udruženja građana neophodno je postojanje osnivačkog akta i statuta, nakon čega se pristupa njegovoj registraciji kod Agencije za privredne registre.

 

Cilj rada i poslovanja udruženja građana uvek je neprofitabilnog karaktera, te se najčešće definiše kao dobrovoljna, nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija osnovana radi ostvarivanja nekih zajedničkih i opštih ciljeva i interesa, koji nisu zabranjeni Ustavom ili zakonom.

Registracijom udruženja građana ono stiče pravni subjektivitet koji mu omogućava da učestvuje u pravnom prometu i preuzima prava i obaveze, čime se suštinski i omogućuje ostvarivanje funkcije udruženja.

Međutim, iako ima pravni subjektivitet i mogućnost da učestvuje u pravnom prometu, ovako organizovano udruženje građana ne može ni na koji način da učestvuje u izbornom procesu u našem izbornom sistemu.

Sve gore navedeno pokazuje zašto je Pokret „Dosta je bilo“ učestvovao na ovim izborima organizovan u grupe građana, posebno za svaku lokalnu skupštinu, kao i za pokrajinski i republički parlament.

Milan Janić,
član Pokreta „Dosta je bilo“ Novi Beograd

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Hladne glave,razumom pobediti sujetu, 🙂
    Političari moraju naučiti da gube i dobijaju i da ostanu dostojanstveni i respektuju one koji pobede ,pogotovo ovako ubedljivo, jer to su građani hteli. Ako ignorišu volju građana i napadaju lidera koji je ubedljivo pobedio to govori o njihovoj slabosti i političkom neiskustvu koju će građani pamatno oceniti na sledećim izborima-[:-(

    • Nije to sujeta, već javna kritika osobe, koja to definitivno zaslužuje. Ako to ne možeš da shvatiš, zanemaruješ činjenice i one ostale građane koji su bili za druge počitičke opcije 52%. Ili jednostavno si bot neki, koji nema druga posla nego da ostvlja na svakom tekstu komentare, dakle, radiš za naprednjake.

  • Podržavam ovakve tekstove i nadam se da ćete i u buduće ovako jasno pojašnjavati sve nedoumice. Nadam se da će ljudi polako uvideti i prihvatiti tu novu političku kulturu koju predstavljate.

  • Dobro objašnjeno, hvala. Milane, molim Vas da nam sada objasnite i razliku između Udruženja građana DJB i Pokreta DJB.

    • Pokret DJB je izrastao iz Udruženja i čine ga članovi udruženja koji su odlučili da se politički aktiviraju, međutim pitanje pravnog statusa pokreta u načelu nije definisano u pozitivnoj regulativi RS.
      Ukratko, pokret je nastao vođen zajedničkim interesima sa ciljem dobijanja određenog političkog cilja, te u suštini predstavlja prelazni oblik iz udruženja građana ka političkoj stranci,

    • Velika je pometnja,ovo su sasvim razlicite organizacije sa istim ljudima i istim nazivom.

  • Kad budete redizajnirali sajt, tekstove sa objašenjenima izdvojte u neku posebnu celinu.
    Važno je da svako kome nešto nije jasno može lako da nađe informaciju.

    Ako to ne uradite vremenom će ovaj i slični tekstovi potonuti negde među masu starih vesti i tekstova, pa će većini promaći

  • Hmmm, nesto mi promice, pa da sa vama podelim nejasnocu. Kandidati za odbornike su na listama ispred grupe gradjana, a svecanu izjavu su potpisali sa pokretom. Kakva je sad veza (u pravnom smislu) izmedju svecane izjave i njihovih kandidatura ispred grupe gradjana ? ( “Samim tim, s obzirom da ne može da bude nosilac prava i obaveza, ne može da zaključuje bilo kakve ugovore i van političkih institucija, u suštini, predstavlja neformalno organizovanu grupu građana.” ) Onako laicki posmatrano ispada da kandidati za odbornike imaju nezavisno svojstvo u odnosu na pokret ili mi tu nesto promice ?
    S druge strane ispada da ni udruzenje gradjana ni pokret nemaju nijednog odbornickog kandidata ( “ovako organizovano udruženje građana ne može ni na koji način da učestvuje u izbornom procesu u našem izbornom sistemu.” ) te da su sve grupe gradjana maltene samostalne i da nemaju direktnu odgovornost pokretu i udruzenju a samim time ni svecanim izjavama ???

    • Svečana izjava je data građanima (glasačima) i ne predstavlja nikakvu vrstu ugovora, već jednostrano obraćanje, tj. javno potvrđivanje principa svakog od odbornika, odnosno poslanika, koji su nas i inače okupili u DJB.
      Svaki izabrani kandidat, bez obzira na čijoj listi je izabran za odbornika ili poslanika, je nezavisan i niko mu više ne može oduzeti mandat.

      Formalno, kandidati DJB su kandidati grupe građana, ali isto tako niko nije mogao da bude na listi ako istovremeno nije i član udruženja, tako da su svi kandidati sa raznih lista DJB, ujedno i članovi udruženja.
      Takođe, svaka odbornička ili poslanička grupa može u celini ili delom da promeni dres u bilo kom trenutku i to važi za SVE odbornike i poslanike, dakle, nebitno da li su izabrani kao kandidati stranke ili grupe građana.

  • Ovo je još jedan korak u pravom smeru. Koraka je na “maratonu” mnogo i svi su važni. Na cilj stižu samo oni koji su fokusirani i posvećeni svakom od njih. Posebno su važni oni “sitni” (koračići) kojima se zaobilaze “neravnine” na putu.