Ауторски текст

Појмовник – група грађана и удружење

Имајући у виду да Удружење грађана „Доста је било – Рестарт“ постоји од 27. јануара 2014. године, али да су чланови удружења на претходним изборима учествовали организовани у групе грађана под називом „Доста је било – Саша Радуловић“, није на одмет у пар реченица објаснити разлику између ова два облика организовања грађана.

“Група грађана” је политички појам везан за изборни процес и политичко деловање одређене групе физичких лица повезаних одређеним програмом, идејама и принципима. Да би „група грађана“ била у прилици да учествује у изборном процесу, сагласно позитивној законској регулативи, потребно је да најмање десет физичких лица, сачине споразум о формирању „групе грађана“, да потписе на споразуму овере у суду, као и да чланови, односно оснивачи „групе грађана“ приликом предаје изборне листе одговарајућој изборној комисији поднесу доказе о бирачком праву.

Дакле, “група грађана” се не региструје, па је стога треба разликовати од удружења грађана у смислу Закона о удружењима, по којем је удружење грађана правно лице које тај статус стиче уписом у регистар удружења који се води код Агенције за привредне регистре.

С обзиром да нема својство правног лица и да нема седиште, печат, ПИБ, матични број и рачун код пословне банке, јасно је да “група грађана” (група физичких лица), ван политичких институција, не може учествовати у правном промету. Самим тим, с обзиром да не може да буде носилац права и обавеза, не може да закључује било какве уговоре и ван политичких институција, у суштини, представља неформално организовану групу грађана.

Известан куриозитет представља чињеница да је након избора могуће да нико од десет оснивача групе грађана не буде представник исте у скупштини, с обзиром да се одборници односно посланици бирају са изборних листа, на којима има више кандидата и чији се редослед одређује по посебним критеријумима и принципима.

За разлику од „групе грађана“ коју искључиво могу да чине физичка лица (најмање десет), удружење грађана могу да оснују физичка лица, правна лица или и правна и физичка лица. За оснивање удружења грађана довољно је постојање најмање три оснивача, који могу да буду домаћа и страна физичка или правна лица.

За оснивање удружења грађана неопходно је постојање оснивачког акта и статута, након чега се приступа његовој регистрацији код Агенције за привредне регистре.

 

Циљ рада и пословања удружења грађана увек је непрофитабилног карактера, те се најчешће дефинише као добровољна, невладина, нестраначка и непрофитна организација основана ради остваривања неких заједничких и општих циљева и интереса, који нису забрањени Уставом или законом.

Регистрацијом удружења грађана оно стиче правни субјективитет који му омогућава да учествује у правном промету и преузима права и обавезе, чиме се суштински и омогућује остваривање функције удружења.

Међутим, иако има правни субјективитет и могућност да учествује у правном промету, овако организовано удружење грађана не може ни на који начин да учествује у изборном процесу у нашем изборном систему.

Све горе наведено показује зашто је Покрет „Доста је било“ учествовао на овим изборима организован у групе грађана, посебно за сваку локалну скупштину, као и за покрајински и републички парламент.

Милан Јанић,
члан Покрета „Доста је било“ Нови Београд

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Hladne glave,razumom pobediti sujetu, 🙂
    Političari moraju naučiti da gube i dobijaju i da ostanu dostojanstveni i respektuju one koji pobede ,pogotovo ovako ubedljivo, jer to su građani hteli. Ako ignorišu volju građana i napadaju lidera koji je ubedljivo pobedio to govori o njihovoj slabosti i političkom neiskustvu koju će građani pamatno oceniti na sledećim izborima-[:-(

    • Није то сујета, већ јавна критика особе, која то дефинитивно заслужује. Ако то не можеш да схватиш, занемарујеш чињенице и оне остале грађане који су били за друге почитичке опције 52%. Или једноставно си бот неки, који нема друга посла него да оствља на сваком тексту коментаре, дакле, радиш за напредњаке.

  • Podržavam ovakve tekstove i nadam se da ćete i u buduće ovako jasno pojašnjavati sve nedoumice. Nadam se da će ljudi polako uvideti i prihvatiti tu novu političku kulturu koju predstavljate.

    • Pokret DJB je izrastao iz Udruženja i čine ga članovi udruženja koji su odlučili da se politički aktiviraju, međutim pitanje pravnog statusa pokreta u načelu nije definisano u pozitivnoj regulativi RS.
      Ukratko, pokret je nastao vođen zajedničkim interesima sa ciljem dobijanja određenog političkog cilja, te u suštini predstavlja prelazni oblik iz udruženja građana ka političkoj stranci,

  • Kad budete redizajnirali sajt, tekstove sa objašenjenima izdvojte u neku posebnu celinu.
    Važno je da svako kome nešto nije jasno može lako da nađe informaciju.

    Ako to ne uradite vremenom će ovaj i slični tekstovi potonuti negde među masu starih vesti i tekstova, pa će većini promaći

  • Hmmm, nesto mi promice, pa da sa vama podelim nejasnocu. Kandidati za odbornike su na listama ispred grupe gradjana, a svecanu izjavu su potpisali sa pokretom. Kakva je sad veza (u pravnom smislu) izmedju svecane izjave i njihovih kandidatura ispred grupe gradjana ? ( “Самим тим, с обзиром да не може да буде носилац права и обавеза, не може да закључује било какве уговоре и ван политичких институција, у суштини, представља неформално организовану групу грађана.” ) Onako laicki posmatrano ispada da kandidati za odbornike imaju nezavisno svojstvo u odnosu na pokret ili mi tu nesto promice ?
    S druge strane ispada da ni udruzenje gradjana ni pokret nemaju nijednog odbornickog kandidata ( “овако организовано удружење грађана не може ни на који начин да учествује у изборном процесу у нашем изборном систему.” ) te da su sve grupe gradjana maltene samostalne i da nemaju direktnu odgovornost pokretu i udruzenju a samim time ni svecanim izjavama ???

    • Svečana izjava je data građanima (glasačima) i ne predstavlja nikakvu vrstu ugovora, već jednostrano obraćanje, tj. javno potvrđivanje principa svakog od odbornika, odnosno poslanika, koji su nas i inače okupili u DJB.
      Svaki izabrani kandidat, bez obzira na čijoj listi je izabran za odbornika ili poslanika, je nezavisan i niko mu više ne može oduzeti mandat.

      Formalno, kandidati DJB su kandidati grupe građana, ali isto tako niko nije mogao da bude na listi ako istovremeno nije i član udruženja, tako da su svi kandidati sa raznih lista DJB, ujedno i članovi udruženja.
      Takođe, svaka odbornička ili poslanička grupa može u celini ili delom da promeni dres u bilo kom trenutku i to važi za SVE odbornike i poslanike, dakle, nebitno da li su izabrani kao kandidati stranke ili grupe građana.

  • Ово је још један корак у правом смеру. Корака је на “маратону” много и сви су важни. На циљ стижу само они који су фокусирани и посвећени сваком од њих. Посебно су важни они “ситни” (корачићи) којима се заобилазе “неравнине” на путу.