Autorski tekst Prenosimo

Saša Radulović, čovek iz izloga: Stečajni upravnik srpske opozicije

To mitsko pitanje pred poslednje izbore: “Nemam pojma za koga da glasam?”, a koje je napravila neobična okolnost da vam se činilo kako ste sve lidere proevropske opozicije već negde videli, ali niste mogli da se tačno setite gde, uterala je Radulovića u Skupštinu pravo iz farbare u Brankovoj, pa je šteta što mu se lista, umesto “Dosta je bilo”, nije zvala “Ne znam za koga da glasam”. Za “Dosta je bilo”, posle sam shvatio, glasalo je ono biračko telo koje bi radije na papiru nacrtalo Čiča Glišu, ali kad su malo bolje pogledali, zaključili su da i Radulović, kada malo podebljate linije, liči na tog tipa. Pa su ga zaokružili umesto da ga nacrtaju

U zvaničnoj biografiji Saše Radulovića piše: “Pravio i vodio kompanije od garaže do preko 150 zaposlenih”. Ih, baš od garaže! — smatrao sam ovo bezveznim marketinškim opisom kakav valjda piše u svim epohalnim biografijama od Bila Gejtsa do Marka Zakerberga, sve dok me jednog dana Saša Radulović nije pozvao da se upoznamo i razmenimo mišljenja. Iako sam u životu više menjao sličice za fudbalska prvenstva nego mišljenja, ali sam pristao.

“A gde su vam prostorije?”, pitao sam, naravno.

“Brankova ulica, na izlogu piše: Dosta je bilo!”, objasnili su mi iz Pokreta “Dosta je bilo” kako da ih najlakše nađem.

Na izlogu piše ‘Dosta je bilo’!? Hm! Da im sedište stranke nije u Amsterdamu?“, pomislio sam u sebi, ubeđen da su izlozi zaštitni znak Amsterdama, a ne srpske političke scene, mada postoji uverenje da tu nema nikakve suštinske razlike.

Još mi je bilo sumnjivije što je Saša Radulović jedini srpski opozicionar koji, bar za sada, ne bi trebalo da sedi u izlogu. Onom amsterdamskom.

A kad se stvore uslovi da sedne u izlog, onaj amsterdamski, prvi ću ga obavestiti.

I tog dana sam se pojavio u Brankovoj ulici, te počeo da razgledam izloge. U pitanju je “džada” diskretno zamagljena od izduvnih gasova automobila i nekih ljudi koji traže Brankov most. Vodi od Zelenog venca ka toj glavnoj beogradskoj ćupriji.

Brankov most je, inače, idealno mesto ako vam nekada u životu dođe da skočite s mosta. Ljudi, kažu, neke statistike, mnogo više skaču sa Brankovog nego sa Mosta na Adi, jer im valjda taj sumorni ambijent stvara veću inspiraciju nego onaj šljašteći, tamo blizu špica Ade Ciganlije.

Tako sam se tog dana motao od izloga do izloga, razgledao gde piše “Dosta je bilo”, što je verovatno pomisao svakog čoveka koji šeta Brankovom ulicom, pa mu na pamet padne, posle decenija života u raskošnom srpskom višestranačju, da ode i skoči s mosta.

 

Eee, eno ga onaj novinar, rešio da skoči s mosta“, primećivao sam da su me slučajni prolaznici baš tako gledali dok sam se šunjao po tom carstvu automobila koji jure ka Novom Beogradu i autobusa koji se odande vraćaju. I tako ukrug.

“Izvin’te, da ne znate možda gde je ovde ‘Dosta je bilo'”, pitao sam neke ljude, oni samo što nisu zvali miliciju, jerbo ko normalan na pristupnoj saobraćajnici Brankovog mosta traži takav fatalistički slogan.

I onda, negde pri kraju ulice, kada je već bilo jasno da su moje namere nedvosmislene, na nekom izlogu ukazalo se baš to: “Dosta je bilo”. Stranačke prostorije Saše Radulovića na prvi pogled najviše su asocirale na ono što se obično zove “lokal u pripremi”.

U pitanju je, kladio bih se, neka bivša farbara, moguće samoposluga, a nije isključeno malo ili srednje preduzeće koje je otišlo u stečaj posle samo mesec dana rada, pa su po izlozima izlepili parole u skladu sa poslovnom politikom. Najviše je, ipak, ličilo na cvećaru grupe TNT iz “Alana Forda”.

Ko ne zna, Alan Ford je siromašni plavokosi mladić koji je odrastao u sirotištu. Vrlo je naivan i dobrodušan, pa ga često iskorišćavaju. Igrom slučaja i zamene identiteta postaje tajni agent i član grupe TNT. Ova grupa, koju čine najrazličitiji likovi, rešava brojne tajne zadatke. Međutim, od toga nemaju neke velike finansijske koristi, već su stalno gladni i obučeni u dronjke. Sedište grupe TNT je cvećara na Petoj aveniji, a mesto radnje grad Njujork.

Ugledavši sedište Pokreta “Dosta je bilo”, u izlogu na obodu Brankove ulice, bilo mi je jasno da od tog posla nema ništa. “Ovaj misli da iz propale farbare sruši Vučića” — imao sam tu pomisao kada sam ušao u “objekat” koji je više ličio na skvot, a ne bih isključio da je u pitanju bila neka bivša garaža.

I Saša Radulović, koji se posle nekog vremena pojavio iz magacinskog dela te ex-farbare, garaže ili samoposluge, malo me je asocirao na Alana Forda. Jedino što nije plav.

Pre tog susreta za potrebe Nedeljnika pisao sam Radulovićev godišnji horoskop, i tu je stajalo: “Ako krenete u predizbornu kampanju sa vašim idejama dok ste bili ministar privrede, preporučujemo da iznajmite privatno obezbeđenje. Ili da nosite pajser ispod mantila. Pričati glasačima o otpuštanju, penzijama od 200 evra, dvanaestočasovnom radnom vremenu i slično, isto je kao da na prvom sastanku devojci kažete da je ružna ko lopov, al’ ima dobru dušu.”

Savetovao sam ga u tom tekstu: “Nemojte se oblačiti kao maneken HTZ opreme (skraćeno Higijena Tehnika Zaštita), kupite još jedno odelo. Uvek je bolje imati dva, makar vam u second hand šopu rekli da je isto takvo nosio Vladimir Iljič Lenjin, krajem 1917. Retro je u modi, istina ne baš tol’ko retro, ali važno je da se vi u takvoj odeći osećate komotno.”

Nekako mi je taj njegov stajling išao uz prostorije u kojima sam ga zatekao.

I onda smo pola sata sedeli u nekoj nusprostoriji rahmetli farbare, a Radulović mi je rekao:

“Na sledećim izborima ulazimo u Skupštinu, a na onim posle njih pobeđujemo Vučića!”

“Aha, važi, ali na plaži”, smeškao sam se otprilike u tom stilu, saslušao Radulovićeve ideje, i samo što mu na rastanku nisam rekao: “Okani se ti, sinko, ćorava posla.”

Posle toga sam ga još jedanput sreo pred izbore. U istom onom odelu, išao je da obiđe aktiviste koji su skupljali potpise za listu “Dosta je bilo”. To su, u skladu sa već uočenim prostornim imidžom stranke, radili u nekom skučenom lokalu u Ćumićevom sokačetu. Opet u izlogu!

I onda se dogodio ovaj april, a “kralj stečaja” je ostvario ono obećanje iz farbare — ušao je u Skupštinu. Faktički, postao je lider srpske opozicije, koja je već bila u stečaju, samo joj je falio upravnik. Ali, kao i kod svakog stečaja, jedino upravnik ne ode u stečaj. On završi posao, pa dalje napreduje.

Radulović je, bez sumnje, i “kralj slučajnosti”. Vučića je upoznao u “Utisku nedelje”. Izgleda da su za njihov odnos najbitniji bili oni predugi blokovi reklama, kada ne možeš da radiš ništa pametnije osim da se intimiziraš sa ostalim gostima u studiju, čekajući da neko kaže: “Imamo još 30 sekundi do uključenja.”

Tako su Radulović i Vučić sedeli na onim narandžastim tvrdim stolicama dok su po monitorima zvrjale reklame za deterdžent, uloške s krilcima i jogurt, te se tadašnjem prvom potpredsedniku Vlade učinilo da je našao pravog čoveka za Ministarstvo privrede.

Bio je to njihov prvi susret. Kasnije, Radulović je imao nameru da razglasi svoju ostavku na mesto ministra baš u “Utisku”, tamo gde je sve počelo, ali Vučić ga je preduhitrio. “Čujem da ti fali gost” — pozvao je Olju u trenucima kada je rešio da raspiše nove izbore (iz marta 2014), nudeći se kao ekskluzivniji gost od Radulovića, jer šta će ti ministar koji daje ostavku, kada imaš prvog potpredsednika koji daje ostavku cele Vlade, umesto premijera.

Posle te emisije, u čijim reklamnim blokovima je Vučić valjda crtao Olju sa targetom na čelu na papirima iz debele fascikle, ona je ostala bez “Utiska nedelje”, pošto ga je tretirala ko “dete zvečku”, revoltirana naglom promenom gosta.

A Radulović je posle te emisije rešio da od nestranačkog eksperta postane stranački ekspert kome je sve do 24. aprila ove godine nad glavom visilo pitanje: “Da li je u pitanju Vučićev ‘trojanski konj'”.

Ovaj Radule ima neko ludilo u očima“, najpre je primetio moj drug Joca, stari opozicionar, a posle sam to čuo još od sijaset onih koji nisu znali za koga da glasaju.

To mitsko pitanje pred poslednje izbore: “Nemam pojma za koga da glasam?”, a koje je napravila neobična okolnost da vam se činilo kako ste sve lidere proevropske opozicije već negde videli, ali niste mogli da se tačno setite gde, uterala je Radulovića u Skupštinu pravo iz farbare u Brankovoj, pa je šteta što mu se lista, umesto “Dosta je bilo”, nije zvala “Ne znam za koga da glasam”.

Za “Dosta je bilo”, posle sam shvatio, glasalo je ono biračko telo koje bi radije na papiru nacrtalo Čiča Glišu, ali kad su malo bolje pogledali, zaključili su da i Radulović, kada malo podebljate linije, liči na tog tipa. Pa su ga zaokružili umesto da ga nacrtaju.

I kao što je Vuk Drašković svojevremeno, tražeći gde su se nalazile prostorije SPO-a 9. marta 1991, 20 godina kasnije u Ulici Džordža Vašingtona nabasao na butik baš na mestu odakle su planirali revoluciju, tako će jednog dana Saša Radulović, moguće, tamo u lokalu u Brankovoj, obići neko malo ili srednje preduzeće. I setiti se da je tu sve počelo.

Ako pak u međuvremenu završi u nekim luksuznim prostorijama, sa telohraniteljima na ulazu i džipom uparkiranim kraj ulaza, biće to znak da je zreo za izlog. Ali amsterdamski. To, međutim, od njega zavisi.

Izvor: Nedeljnik

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Srecom ovih superpametnih, superironicnih, superjalovih, supermushichavih, superglasacha je jako malo i cak i oni ne mogu da nadju dlaku u jajetu DJB-u iako po inerciji pokusavaju na sve nacine da uguraju i DJB gde i sve ostale (amserdamski izlog) Pobede se ne brane same niti se daju drugima na cuvanje. To je lekcija 5.oktobra. Pobeda zahteva aktivne i budne glasace koji itekako treba i mogu da doprinesu procesu direktne demokratije koju DJB uvodi.

  • Tekst je duhovit. Posle dužeg vremena slatko sam se nasmejao. Biće Saša Radulović premijer. Ne tako lako i brzo kao što misli. On je jedan od nas. Običan čovek. Komšija. Kolega. Rođak, dalji ili bliži. Čak i liči na nas. Profesionlac u struci. Ale ne i profesionalac u politici. Nema karakter političira. To je nekada dobro ali nekada nije.
    Nema prave konkurencije na političkoj sceni Srbije. To je jedna od olakšavajućih okoslnosti za njegovu ambiciju da bude premijer.
    U Srbiji se uvek glasalo protiv nekoga. Prvo se glasalo protiv Miloševića. Zatim protiv Koštunice. Zatim Protiv Tadića. Uskoro će se glasati protiv Vučića.
    Saša Radulović je perfekcionista i idealista. To su vrline ali u Srbiji mogu biti i mane. Skupo će ga koštati zamisao da popravi Srbiju. Pogubiće puno živaca i vremena za tu rabotu. Treba mu pomoći. Time pomažemo Srbiji, sebi, svojim potomcima.

    • Bravo Mićo. Ovo si sve, upravo, tačno rekao.
      Draža Petrović je veliki novinar ali humorista i njegov tekst treba tako shvatiti, no mislim da taj tekst ne treba da pogađa Sašu Radulovića. Treba razmisliti malo o tome.

  • N1:
    “Pozivu Aleksandra Vučića parlamentarnim strankama na razgovor o budućoj vladi, upućenom na konferenciji za štampu, u direktnom televizijskom prenosu, odazvaće se lideri Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović i Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, objavio je Danas.”

    Je li to put do Nemanjine isto štp i put za izlog – Amsderdamski?
    Crvena linija pobledela pa postala Pink?

    • Podržavam razgovor predstavnika Pokreta DJB Saše Radulovića sa Aleksandrom Vučićem. Sa političkim protivnicima se mora razgovarati. Nekada pregovarati, ako je moguće i dogovarati se, sve radi višeg cilja/ciljeva.
      Taj razgovor je prilika da Saša Radulović iznese i obrazloži ideje pokreta DJB. Nemam nikakvih iluzija da će te ideje biti dočekane dobronamerno i sa razumevanjem od strane Aleksandra Vučića a još manje da će biti prihvaćene.
      Važno je da Vučić ne može da optuži Sašu Radulovića da nije želeo da ode na konsultacije sa njim. Važno je da Aleksandar Vučić ne može sutra da kaže kako Saša Radulović nij hteo čak ni da razgovara sa njim. Lična netrpeljivost ili animozitet između njih ne sme biti smetnja za razgovor političke prirode. U politici morate razgovarati i sa osobom o kojoj nemate dobro mišljenje. Razgovori su političkog karaktera a ne personalnog.

    • Evo još dela istraživanja o medijima Aleksandra Vučića sa kojim verujem NE treba razgovarati.
      “U PETOM KRUGU ispitanici su smišljali asocijacije za imena određenih medija u Srbiji.
      Na reč INFORMER asocijaciju je dalo 72 ispitanika, i to: Ne čitam (20%), smeđe (18%), laž (9%), Žuta štampa, Vučićević (po 8%), Vučić, dezinformer, skandali (po 5%), tabloid (3%) i ostalo.
      Na reč KURIR asocijaciju su dala 73 ispitanika i to: Smeće (18%), Ne čitam, laž (po 15%), Glupost, žuta štampa (po 10%), govna, opozicija (po 2%) i ostalo.
      Na reč BLIC asocijaciju nam je dalu 70 ljudi i to: Bljuc (12%), laži, laže ljude (10%), glupost, sranje (10%), žuta štampa (6%), loši tekstovi, blic žena, ne čitam (po 5%), Somborac (3%) i ostalo.
      Na reč DANAS (dnevne novine) asocijaciju je imalo 63 ispitanika i to: ne čitam (25%), dobro, pozitivno (22%), Ok, nit smrdi, nit miriše (po 10%), tabloid (1%) i ostalo.
      Na RTS, asocijaciju je dalo 72 ispitanika i to: sluge režima (19%), pretplata (9%), repriziramo tri(naest) serija, ok (po 8%), deluju nezavisno (2%) i ostalo.
      Na reč PINK asocijaciju je imalo 75 ispitanika, i to: dno dna, sramota, smeće, gađenje (45%), farma (10%), sluge vlasti, ne gledam (po 7%), Mitrović (6%), Grand, nekultura i zabavni program (po 3%) i ostalo

    • Po meni odlazak na razgovore o budućoj vladi nema nikakve veze sa sastavom te vlade.
      Mislim da nema uopšte nema potrebe za defetizmom i ironijom, pošto (nadam se)
      će se ovo ispostaviti kao medijski potez vrha DJB-a, kako bi imali priliku da u lice
      kritikuju Vučića. Nisam siguran da to ima ikakve svrhe, pošto mediji to neće preneti.

      Svakako, u slučaju da ste Vi u pravu, jasno je da bi DJB momentalno ostao bez (skoro)
      ijednog glasača (tj. Vas, mene, svih ostalih). Zašto bi to radili? Da bi Radulović
      (opet) bio ministar kod Vučića? Možda je problem u mom matematičko-inženjerskom
      pogledu na svet, ali meni tu nema nikakve logike…

    • “Ne bacaj bisere među svinje”! Ja uopšte nisam defetista! Naprotiv, verujem u ispravnost ideja koje zastupa DJB i siguran sam da ako postoji snaga koja može da zaokrene pravac onda je to DJB. Nažalost niko više u ovom trenutku. Upravo sam i postovao jedno istraživanje o ljudima sa kojima treba sesti za isti sto. Ako uđeš u blato svinjca i to bude preneto na Informeru, Pinku… efekat će biti poražavajući za svakog slučajnog primaoca informacije.

    • Razumem. Onda se uglavnom slažemo. Previše rizika, premalo potencijalnog dobitka u odlasku kod Vučića. No, dobro, možda je i loša reklama – isfrizirana od strane Pinka i Informera – ipak dobra reklama. Ljudi će čuti nešto loše, ali se možda i raspitaju o čemu je reč. Optimalnu strategiju u ovakvim uslovima delovanja je ionako teško naći.

    • Respect !
      “O, gde bas mene
      da takvo nesto snadje
      ovo je prica
      i za suze i za smeh”

    • 🙂
      Gledam skupštinu il’ šta je to već.
      Bife “Proleće” u Petrovac na Mlavi.
      Ej, gledam one tužne kese,
      Di baš meni da se dese
      Da mi takve glave delaju o glavi?

    • Da li vi stvarno verujete u to što ste napisali? Da li zaista tako loše čitate ljude kao da vam je pet godina?

    • Ana, voleo bih da mi je 5, nažalost nije. Da li loše čitam ljude? Moguće. Vučića sam slučajno imao priliku (površno) da upoznam i čisto sumnjam da sam ga loše pročitao. Radulovića znam sa bloga. Ali ostavimo to po strani jer da je samo Vučić – ni po jada.
      Ipak veoma dobro čitam stanja i obično ne pogrešim u prognozi. E sad pošto prognoza ne može uvek biti dobra onda se ona nekome svidi a nekome ne. Da li verujem u šta konkretno?

    • Pitala sam vas da li verujete da je crvena linija postala ružičasta. Sigurna sam da nije i da ćemo ponovo imati prilike da se uverimo u dobar kurs DJB. Verujem i znam da ima ljudi koji kažu ono što misle, koji se drže onoga što obećaju i koji imaju principe koje neće pogaziti i naprosto znam da mi ovog puta imamo posla s takvim čovekom.

    • Vidite do danas DJB je zauzimao vrlo principijelan stav i držao se crvenih linija. Mislim da su građani to dočekali uglavnom sa odobravanjem uz malu dozu gunđanja – sve u granicama očelivane normalne raspodele. Dakle dva ekstrema jedni koji su dočekali sa euforijom i drugi ekstrem onih kritičnih koji su za labavljenje krutih stavova. Najveći deo je ipak reagovao očekivano. Dakle klasična normalna raspodela.
      Najava odlaska na pregovore u Nemanjinu daje legitimitet Vladi koja je dobila mandat na osnovu izbora za koje postoji osnovana sumnja da nisu bili sasvim regularni. Dakle džeparoš vam je očito zavukao ruku u džep, izvukao novčanik, a na vaše proteste i zahtev da Vam ga vrati apsolutno se nije obazirao. Sada Vas on zove da popričate o njegovim planovima sa Vašim novcem.
      Drugo – pretpostavljam da Vam je jasno ko je rušio po Savamali?
      Treće – o pogubnosti partokratije po zemlju ne trba da se ubeđujemo – ona se i danas uvaljuje
      Četvrto i danas su neka deca sela na voz, brod, avion i otisnula se u svet. Neki roditelji su ostali.
      da ne davim dalje
      mala je mogućnost da bude ikakve koristi od takvih razgovora ali je velika mogućnost da ti razgovori budu (zlo)upotrebljeni u propagandne svrhe. Majstori su za to.
      Deca to sve gledaju i mere. Kako će reagovati javnost? Kako simpatizeri DJB?
      Radulović već dugo ponavlja svoju priču. Rešenja je formulisao u programu. Kada ne bih verovao da je vredno – sigurno ne bih trošio vreme i reči na to.
      Verujem da program a i ljudi okupljeni oko DJB imaju šansu da izvuku Srbiju. Ipak kako je Makarije podvukao u više navrata ima tu malo i neiskustva, a i drugih stvari koje bi mogle voditi pogrešnim koracima.
      Ne verujem da je davanje legitimiteta Vučićevom režimu na bilo koji način korisno za DJB.

  • Mora se sistem promeniti iznutra, dakle premijer je covek iz drustva, ako smo mi dozvolili da nas predstavlja jedan ovakav covek onda ni mi nista bolji nismo. A I daleko smo od dobrog, nase drustvo je je toliko stagniralo ili cak nazadovalo u kulturnom I drustvenom smislu da mi je jezivo da razmisljam kako bih ja, kao pojedinac ucinio nesto za drustvo, da sam na mestu Sase Radulovica. Posao mi je 2h od kuce, putujem dosta dnevno I vidjam ljude raznih kalibara, I nisam zadovoljan onim sto vidim, I kakva iskustva imam svakodnevno. I mislim da nam nece biti bolje jer ljudi ne zele da se menjaju, dopada im se ovako manjkav sistem, da zarade da prezive mesec I to je to. Ako bi nametnuli sistem neke uredjene drzave garantujem da bi se taj sistem pre urusio nego sto bi se narod doveo u red. A sto se clanka tice, mislim da je veoma neprofesionalan, fali novinarske objektivnosti. Dok citam imam utisak da autor jednom rukom kuca, a drugom muze premijerovu “sisu” metaforicki receno.

  • Da li DJB ima nameru da razgovara o formiranju Vlade sa ovima? Evo dela jednog istraživanja. Mislim da će biti zanimljivo pročitati šta ljudi misle o Vašim potencijalnim sagovornicima u Nemanjinoj:
    Prvi pojam u ovom krugu bio je SRPSKA NAPREDNA STRANKA. 80 ispitanika odgovorilo je: prevaranti (43%), lopovi (17%), čepulje (13%), zlo (8%), marionete (7%) i ostalo.
    Ime ALEKSANDAR VUČIĆ 80 ispitanika podsetilo je na: Vučiću pederu (18%), peder (20%), lopov (10%), diktator (10%), manipulator (10%) i ostalo.
    Ime TOMISLAV NIKOLIĆ inspirisalo je 79 ispitanika i to ovako: neobrazovan (10%), diploma (10%), grobar (8%), seljak (8%), Grobar (6%), Bajčetina (4%) i ostalo.
    NEBOJŠA STEFANOVIĆ 75 naših ispitanika inspiriše ovako: slina (15%), Nebojša iz Beograda, Marioneta i nesposoban (po 5%), nizak prdavac (1%) i ostalo.
    Na SINIŠA MALI asocijaciju je dalo 77 ispitanika. Asocijacije su: Lopov (10%), Beograd na vodi (8%), 24 stana (7%), Bugarska (5%), marioneta i ljiga (po 3%) i ostalo.
    BRATISLAV GAŠIĆ je inspirisao 70 ljudi i to ovako: seljak, seljačina (20%), bez mišljenja o njemu (17%) novinarka (10%), klečanje (7%), helikopter i lopov (po 5%), vojska, ministarstvo odbrane (3%) i ostalo.
    Ime ZORAN BABIĆ inspirisalo je 70 ispitanika da odgovori: bez komentara (20%), vazduplohov (15%), nepismen (10%), lopov (7%) i ostalo.

  • TEKST Draže Petrovića je pisan kao sa puno pažnje. Svako ga može doživeti na svoj način, od teksta podrške do teksta omalovažavanja , pa nazad… Medjutim, upravo zbog te činjenice, za Dražu i tekst najbolje bi bilo – da ga nije ni bilo. Moja baka je govorila, “sine, kada nemaš nešto da kažeš, ti nemoj ni reći, u protivnom, tvoje reči će biti isprazne”… Draža je, nažalost, imao neku manje misleću baku… Toliko o tekstu. Nešto drugo je interesantno. immobil je pomenuo, kao i još neki, svrsishodnost odlaska g.dina Radulovića kod Vučića… Da li je Vučić predsednik zadužen za konsultacije oko formiranja vlade? Da li je Vučić voljan da pozvane uključi u sastav svoje vlade? Ili ih poziva da čuje šta misle – obzirom da su ćutali kao zaliveni i nisu se pojavili niti na jednom mediju, pa čovek, jednostavno, nema predstavu o njihovm stavovima? 3 x NE. Šta je, dakle, cilj njegovog poziva ovim ljudima o kojima misli šta misli i prema kojima se postavlja onako kako se postavlja? Još više, šta je cilj prihvatanja jednog ovakvog poziva svih njih? Ali i svrsishodnost? Pokazati da se neko ne plaši nekog – nije cilj, jer dovoljno jasno se spočitava te je jasno da se neko (Radulović) ne plaši nekog (Vučića). Ako to jeste sve tako kako jeste, šta onda jeste cilj njihovog (i Radulovićevog) odlaska na kafu kod Vučića?

    • Popiti kafu! Vučić ono što želi da zna o DJB može da sazna sa ukupno 2 klika. Crvene linije postoje. Ako još postoje? Ili su malo izbledele u Pink linije?
      Možda se neko nada da objasni Vučiću šta je MORAL? Možda i uspe jer sve što nije nemoguće – moguće je. Usaditi moral u Vučića je jednako verovatno kao napraviti perpetuum mobile prve i druge vrste odjednom – rečeno inženjerskim žargonom.
      Budimo objektivni Vučić i sad u vovom trenutku zapošljava botove i partokratiju i to se promeniti ne može jer njegov karakter i karakter SNS je takav. Vučić i sad pravi dilove sa “stranim investitorima” na štetu građana a u svoju korist. Penzije su i dalje smanjene, zemlja se zadužuje svakog sekunda… Šta reći Vučićima što oni ne znaju? No, No! To nije dobro, dosta je bilo, ostavite bar neki medij…?
      Svrhu sastanka sa Vučićem osim ispijanja kafe i mineralne ne vidim.
      Međutim vidim šta građani misle (pogledajte delove istraživanja) o SNS i Malim i Velikim Aleksandrima. Ništa dobro. Evo šta misle o Raduloviću:
      “SAŠA RADULOVIĆ je bio inspiracija za 69 ljudi. Dosta je bilo (15%), Lopov (10%), stečajni upravnik (7%), prevarant (7%), NOPO (2%) i ostalo.”
      Stvari su se verovatno nakon izbora malo promenile na bolje jer ovi negativni elementi su posledica blaćenja i propagande Vučićevih medija. Nakon takih konsultacija sa mandatarom verujem da bi bilo i gore od citiranog. Da li nam to treba?
      Ako ja koji nisam sasvim neutralan vidim odlazak na noge velikom Veziru Iznogudu kao prelazak crvene linije i uspostavljanje pink linije mogu da zamislim reakciju onih skeptičnijih od mene.

    • Pa ako niste defetista, kao što tvrdite u komentaru gore, strpite se malo. Odgovor na Vaša pitanja stoji na tviteru pokreta, ne bih se skroz složio, ali mislim da ne treba dizati ni ovako veliku paniku.

    • Dragi Immobil,

      Čini mi se da vi sa toliko ogromnom strašću pristupate svemu ovome, da prosto sagorevate od toga 🙂
      Malo mirnije, molim vas. Komentari su vam zanimljivi, samo malo manje strasti.

      Ni ja ne verujem da će od tog susreta biti nešto posebno.
      Vučić će se kao interesovati za stavove DJB oko rada i programa nove vlade.
      Radulović će mu ponoviti svoju priču o partokratiji, da ga smatra centrum korupcije itd.
      I tako će se rastati do sledećeg susreta u Skupštini.

      Hajde onda da to posmatramo kao kad se bokseri sretnu pre samog meča, mere se, pokazuju mišiće, obećavaju dobru borbu i svojim navijačima poručuju kako će onog drugog da nokautiraju u prvoj rundi.

    • Makarije, da li možete pretpostaviti kakva će biti reakcija klinaca na takav jedan susret? Nemojte se zavaravati oni veoma prate šta se dešava.
      Pogledajte deo istraživanja koje sam postovao. To su odgovori mladih ljudi. Ja sam već video reakciju svoje ćerke. Slična će biti i reakcija ostalih. “Jedva čekam da završim školu pa da palim”!
      Mislim da treba biti jako obazriv sa tim kontaktima vodeći računa na koji način će biti interpretirano u medijima posebno uzurpiranim i kako će se to reflektovati u glavicama mladih. Oni nisu mi pa da su naučeni strpljenju.

    • Dragi Immobil,

      Slažem se i prihvatam to što ste napisali.
      Sa druge strane, mislim da će ovo biti duža borba, imali mi strpljenja ili ne.
      I ja bih jako voleo da stvari idu mnogo brže, ali kad nateram sebe da budem realan, čini mi se ipak da neće.
      Neće biti prečica, nažalost.

      Mislim da je veliko opterećenje i to što je Srbija u totalnom rasulu u svim oblastima, a DJB ovakakv kakav je, još uvek zapravo u formiranju, sa neiskustvom na političkoj sceni, jedino na šta možemo da se oslonimo.
      Možda smo zato i mi simpatizeri često nepravedni kad očekujemo sve odmah.

    • Poštovani Makarije,
      Sećate li se Čembrlena kako izlazi iz aviona mašući papirima? Upečatljiva slika. Verovao je da će neke partije evoluirati vremenom i malo otupiti oštricu. Nije se tako odvijalo.
      Nažalost karakter nekih ideja je toliko zloćudan da evolucija ide u pogrešnom pravcu.
      Vremena su se promenila, akteri su se promenili, situacije su se promenile, metode su se promenile, sve je drugačije, ipak karakteri su ostali isti.
      Ako je nešto zloćudno onda to nikako ne možeš konvertovati u dobroćudno. Zato se kancer odstranjuje. Ne pregovara se sa njime jer krajnji ishod je poznat.
      Nemojte pogrešno razumeti , ne poredim , niti stavljam znak jednakosti između istorijske priče i sadašnjosti. Ipak efekti destrukcije su isuviše upečatljivi da bi se mogli olako zanemariti. Urušavanje i tada i sada je isuviše očigledno. Potreba da se svaki ideološki neprijatelj satre je isuviše očita pa sam čak postavio poitanje naprednjacima “Šta kad satrete DS, ok tu je DJB, a kad satrete i njih, hoćete li krenuti da satirete sami sebe?”
      Destruktivan karakter režima i partije je ono što je zabrinjavajuće. To ide ka Orvelovštini!
      osim toga na cifru koju je DJB osvojio dodajte cifru 300 000 koji bi mogli ostati i još 300 000 pasivnih koji bi mogli biti uvereni i još 300 000 zavedenih koji bi mogli biti otrežnjeni i doći ćete do cifre koja omogućava da se ovak destruktivni kancer skine olovkom bez revolucija (koje su se pokazale uvek neuspešnim).
      Da ne davim dalje, verujem da se Vučiću treba uljudno zahvaliti na pozivu i uputiti ga na 2 klika mišom, na kratak tekst u kome crno na belom stoji zapisan lek.
      Radulović je već ulazio u vladu sa obrazloženjem da želi da pokuša nešto da promeni iznutra i da nauči kako stvari funkcionišu. Završilo se – kako se završilo. Nešto je dobio (to po šta je pošao) ali nešto je i izgubio jer mnogo ko nije imao poverenja u pokret upravo zbog te epizode.

  • Treba da ode kod Vučića. I ja bih otišao, pa ne treba se od njega skrivati. Treba mu reći sve u lice, ako imaš hrabrosti da pričaš preko medija, trebaš mu reći, ako imaš šta, i u lice.

    • A ko se skriva od Vučića?
      Ako je cilj otići i obavestiti ExPremijera i svežeg mandatara da se dogodila izborna krađa, da su neke naoružane osobe orgijale po Savamali, da je bivša Vlada neustavno skinula penzije, da je Mali digao poreze dvostruko, da je privreda pred lipsavanjem, da visokotehnološki export FIATa proizveden drugde a ovde samo sklopljen, da je 300 000 mladih već otišlo a da još toliko pakuje kofere, da pola nacije živi u bedi sa 2$ dnevno za hranu da ima milion nezaposlenih, da su groblja udvostručena… i ako će to saznanje doprineti da Vučić promeni politiku i primeni program u 20 tačaka e onda sam i ja za to da se obavesti jadan neobavešteni mandatar.

  • Saša , naravno, može da prošeta do premijera. Taj se rukuje sa svima, pa i sa Tačijem (1.200 zaklanih i radi prodaje organa raskomadanih Srba), a pije i kafu sa svima (Toni Bler, ubio neposredno 2.600 srpskih vojnika i civila, a od posejanog osiromašenog uranijuma – na sceni je njegov aktivni genocid, osmostruko uvećanje broja obolelih od raka, takvog “kalibra” – da nema nikog ko u uzoj familiji nema već obolelog od karcinoma!), pa samim tim što se premijer ne bi rukovao i kafu popio i sa samim Sašom. Saša, pritom, ima , osim osim časti dodirivanja tih i takvih ruku, sjajnu priliku da promoviše i prezentira svoje političke ideje premijeru, što će ovaj svakako uzeti u obzir pri odredjivanju najnovijeg pravca svoje lične politike i politike svoje vlade. Tu DJB ima dvostuku korist. Saša će pokazati da nije čiča Gliša, kako reče Draža u uvodnom tekstu, već da je bitno deblji od nepodebljanog čiča Gliše, i druga korist, moći će da, u udarnom terminu i na isto tako udrarnim medijima – dobije zaista odličan prostor da ispromoviše stavove pokreta. Malo li je…

    • Igore, potpisujem svaku Tvoju reč. Politika je razgovor. Pregovor. Dogovor. Veština mogućeg. Politika je da pobedite političkog protivnika umom. Politika je stvar razuma a ne strasti ili osećanja.
      Promene u Srbuji moraju se obaviti političkim sredstvima. Ako ne tako onda kako?! Nasiljem. Neredima. Nemirima. Revoucijom.
      Promene u Srbiji se moraju izvesti mirnim putem bez i jedne ljudske žrtve, Bez kapi prolivene krvi. Zar nije bilo dosta?! Zar poslednja tačka naše tragedije treba da se okonča opštim nasiljem?!. Opštom tučom među ostrašćenim protivnicima različitih politika, nacija ili vera?!
      Zar kraj naših budalaština treba da završi ulaskom ,,međunarodnih ,, snaga da nas razdvajaju i da uspostavljaju red i mir?! Zar to nije već viđeno na ovim prostorima!? Takav scenario verovatno priželjkuju mnogi koji su u kriminalu do guše. Sve u nadi da će se u opštem haosu sakriti njihova nedela.
      Ulazak ,,međunarodnih mirvnih snaga,, je kraj Srbije. To je okupacija Srbije i početak njenog komadanja.
      Zbog toga Saša Radulović ima mandat od ovog naroda da RAZGOVARA i sa ,, crnim đavolom,, ne bi li Srbiju haosa i beznađa uveo u Srbiju reda i napredka.

  • O tempora o meres.Jedan nacionalista i jedan pacifista.Lep dvojac,samo vam još fali kormilar.Gospodin Radulović nema mandat ovog naroda,već 6 posto ovog naroda i nek odluči sam kako će postupiti.Na njemu je odgovornost i mislim da je on toga svestan.

    • P.S Uvek napravim neku grešku.Kad se prevede sa svahilija ono meres se čita kao mores.

  • Mislim da je Draža u ovom tekstu malo potcenio glasače gospodina Radulovića.
    Ako su tačni podaci RIK-a bilo je na ovim izborima jako puno onih koji su crtali čiča Glišu,što je tužno,
    jeste da je bila strašna medijska blokada, ali mogli su ipak odvojiti malo vremena i informisati se za koga da glasaju,
    kad su se već odlučili da izadju na izbore