Београд Најава Трибина

Промоција књиге „Машина за расипање пара'' Душана Павловића вечерас у општини Лазаревац

У  петак, 27. маја у Великој сали градске општине Лазаревац биће одржана промоција књиге „Машина за расипање пара – пет месеци у Министарству привреде” аутора Душана Павловића, потпредседника Покрета „Доста је било”. Почетак промоције планиран је за 19 часова, а специјални гост биће Саша Радуловић, лидер Покрета „Доста је било” и један од главних ”актера” ове књиге.

Lazarevac promo photo

Књигу је објавила издавачка кућа Дан Граф, једна од ретких издавачких кућа која је имала храбрости да објави ово дело чији је први тираж распродат неколико недеља након објављивања. Многе велике издавачке куће се нису усудиле да објаве Павловићеву књигу.

Књигу „Машина за расипање пара“ Душан Павловић написао је на основу искуства стеченог током пет месеци рада у Министарству привреде. То је инсајдерска прича из кабинета министра привреде Саше Радуловића 2013-2014. године где је аутор био запослен као саветник министра.

Ушавши у систем, аутор је био шокиран функционисањем бројних државних институција које су, уместо да служе својој примарној сврси и допринесу развоју друштва, заправо служиле за расипање новца пореских обвезника. Како аутор истиче, од механизма по коме су Министарство привреде, Фонд за развој, СИЕПА и Агенција за приватизацију трошиле јавни новац, застајао је дах.  Милиони евра државног новца незаустављиво су одлазили на субвенције, што је неславна и погубна пракса која готово траје већ петнаест година. Тајне приватизације, скривене далеко од очију јавности, представљале су основу за финансирање страначких предузетника и њима блиских привредника.  Ова су само нека од искустава која су навела Павловића да нешто лично преузме и као резултат тога настала је његова књига која нуди јединствен увид у функционисање поменутих државних институција и детаљно објашњава разлоге пропадања земље постављајући питање одговорности.

 

Биографија

Професор Душан Павловић (1969) дипломирао је на Факултету политичких наука у Београду на коме предаје Београду савремену политичку економију са теоријом јавног избора, у звању ванредног професора.  Магистрирао је и докторирао је на Централноевропском универзитету у Будимпешти. На Универзитету у Грацу као професор по позиву предаје курсеве из економског развоја и економске и политичке транзиције у југоисточној Европи. Области интересовања су му теорија рационалног избора и политичка економија демократских установа. Објавио је више радова из области: Консолидација демократских установа у Србији после 2000. године (2007), Списи из политичке економије (2010), Теорија игара, Основне игре и примена (2015).

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Pošto vidim da je potpisan prof. dr pretpostavljam da je naučna monografija? Vidim da je bazirana na četvoromesečnom eksperimentu. Liči mi na jednu knjižicu koju sam davno čitao – “Ekonomija destrukcije”.

  • Knjigu nisam čitao, ali iz gore navedenog, kako je neodgovorno trošen novac poreskih obveznika je jedna od ljučnih neogovornosti svih aktera politike od 5 oktobra naovamo. Imao sam tu srću, a i zabludu, da projekat koji smo ponudili u agenciji za mala i srednja preduzeća u koji su se učljučili i amrički investitori je propao smo nebrigim vlasti, doduše one pre 10-ak godina.
    Glavi kordinator promocije projekta je na sastanku sa svim zainteresovnim stranama svedočila ovako.” Evo jednog zaista dobrog, gotovo nerizičnog i najvećim delom spolja finansiranom prijektu. Ovakav projekat za dve godina koliko radim u agenciji nisam srela, sve proizvedeno se plasira u EU.”
    E gde smo sad?

  • Gospodo iz pokreta napravite promociju knjige i
    u unutrasnjosti a ne samo po Beogradu i Vojvodini, voleo bih da vas vidim u Trsteniku
    bas zbog Ppt koja je visegodisnji korisnik
    Dinkicevih subvencija (preko fonda za razvoj)
    predpostavljam da prof.Pavlovic i S.Radulovic
    imaju sta da ispricaju i van knjige.

    • Podržavam.
      Što pre krenuti u širenje van Beograda.
      Znam da mnogi veruju da je rušenje u Savamali najznačajniji problem Srbije, ali možda se iznenade i saznaju nešto novo kad krenu da obilaze druga mesta.

  • Dragi prijatelji,
    Pogledajte ovu emisiju novosadske TV Kanal 9, u kojoj dugogodišnji bliski prijatelj i saradnik, g.Predrag Popović, novinar i glavni urednik Vučićevog dnevnog lista “Pravda”, priča o iskustvima u druženju i poslovanju sa AV
    https://youtu.be/jkX6HlJq6PA

    Takođe, u radio-emisiji “Snaga naroda”, dosta pikanterije o njihovom poslovnom odnosu, ličnosti i (ne)delu AV. g.Popović je napisao tri knjige o njihovom premijeru! Toplo preporučujem knjigu “Istina o Vučiću” koja košta samo 500 dinara a može se naručiti lično od autora na tel: 063-123-2702
    https://youtu.be/C-xiA64DV2g

  • Da li ova knjiga ima da se kupi u BiH (Banja Luka)? Rado bih je procitao. Ako ne, da li ste razgovarali sa izdavacem da se objavi besplatna elektronska verzija, bar sa interesantnijim dijelovima sadrzaja? Mislim da bi efekat bio visestruko pozitivan, informacije iz knjige bi se vise i brze rasirile, bila bi dobra promocija za knjigu, sto bi pomoglo da se i tvrde kopije brze rasprodaju.