Beograd Najava Tribina

Promocija knjige „Mašina za rasipanje para'' Dušana Pavlovića večeras u opštini Lazarevac

U  petak, 27. maja u Velikoj sali gradske opštine Lazarevac biće održana promocija knjige „Mašina za rasipanje para – pet meseci u Ministarstvu privrede” autora Dušana Pavlovića, potpredsednika Pokreta „Dosta je bilo”. Početak promocije planiran je za 19 časova, a specijalni gost biće Saša Radulović, lider Pokreta „Dosta je bilo” i jedan od glavnih ”aktera” ove knjige.

Lazarevac promo photo

Knjigu je objavila izdavačka kuća Dan Graf, jedna od retkih izdavačkih kuća koja je imala hrabrosti da objavi ovo delo čiji je prvi tiraž rasprodat nekoliko nedelja nakon objavljivanja. Mnoge velike izdavačke kuće se nisu usudile da objave Pavlovićevu knjigu.

Knjigu „Mašina za rasipanje para“ Dušan Pavlović napisao je na osnovu iskustva stečenog tokom pet meseci rada u Ministarstvu privrede. To je insajderska priča iz kabineta ministra privrede Saše Radulovića 2013-2014. godine gde je autor bio zaposlen kao savetnik ministra.

Ušavši u sistem, autor je bio šokiran funkcionisanjem brojnih državnih institucija koje su, umesto da služe svojoj primarnoj svrsi i doprinesu razvoju društva, zapravo služile za rasipanje novca poreskih obveznika. Kako autor ističe, od mehanizma po kome su Ministarstvo privrede, Fond za razvoj, SIEPA i Agencija za privatizaciju trošile javni novac, zastajao je dah.  Milioni evra državnog novca nezaustavljivo su odlazili na subvencije, što je neslavna i pogubna praksa koja gotovo traje već petnaest godina. Tajne privatizacije, skrivene daleko od očiju javnosti, predstavljale su osnovu za finansiranje stranačkih preduzetnika i njima bliskih privrednika.  Ova su samo neka od iskustava koja su navela Pavlovića da nešto lično preuzme i kao rezultat toga nastala je njegova knjiga koja nudi jedinstven uvid u funkcionisanje pomenutih državnih institucija i detaljno objašnjava razloge propadanja zemlje postavljajući pitanje odgovornosti.

 

Biografija

Profesor Dušan Pavlović (1969) diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu na kome predaje Beogradu savremenu političku ekonomiju sa teorijom javnog izbora, u zvanju vanrednog profesora.  Magistrirao je i doktorirao je na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti. Na Univerzitetu u Gracu kao profesor po pozivu predaje kurseve iz ekonomskog razvoja i ekonomske i političke tranzicije u jugoistočnoj Evropi. Oblasti interesovanja su mu teorija racionalnog izbora i politička ekonomija demokratskih ustanova. Objavio je više radova iz oblasti: Konsolidacija demokratskih ustanova u Srbiji posle 2000. godine (2007), Spisi iz političke ekonomije (2010), Teorija igara, Osnovne igre i primena (2015).

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Pošto vidim da je potpisan prof. dr pretpostavljam da je naučna monografija? Vidim da je bazirana na četvoromesečnom eksperimentu. Liči mi na jednu knjižicu koju sam davno čitao – “Ekonomija destrukcije”.

 • Knjigu nisam čitao, ali iz gore navedenog, kako je neodgovorno trošen novac poreskih obveznika je jedna od ljučnih neogovornosti svih aktera politike od 5 oktobra naovamo. Imao sam tu srću, a i zabludu, da projekat koji smo ponudili u agenciji za mala i srednja preduzeća u koji su se učljučili i amrički investitori je propao smo nebrigim vlasti, doduše one pre 10-ak godina.
  Glavi kordinator promocije projekta je na sastanku sa svim zainteresovnim stranama svedočila ovako.” Evo jednog zaista dobrog, gotovo nerizičnog i najvećim delom spolja finansiranom prijektu. Ovakav projekat za dve godina koliko radim u agenciji nisam srela, sve proizvedeno se plasira u EU.”
  E gde smo sad?

 • Gospodo iz pokreta napravite promociju knjige i
  u unutrasnjosti a ne samo po Beogradu i Vojvodini, voleo bih da vas vidim u Trsteniku
  bas zbog Ppt koja je visegodisnji korisnik
  Dinkicevih subvencija (preko fonda za razvoj)
  predpostavljam da prof.Pavlovic i S.Radulovic
  imaju sta da ispricaju i van knjige.

  • Podržavam.
   Što pre krenuti u širenje van Beograda.
   Znam da mnogi veruju da je rušenje u Savamali najznačajniji problem Srbije, ali možda se iznenade i saznaju nešto novo kad krenu da obilaze druga mesta.

 • Dragi prijatelji,
  Pogledajte ovu emisiju novosadske TV Kanal 9, u kojoj dugogodišnji bliski prijatelj i saradnik, g.Predrag Popović, novinar i glavni urednik Vučićevog dnevnog lista “Pravda”, priča o iskustvima u druženju i poslovanju sa AV
  https://youtu.be/jkX6HlJq6PA

  Takođe, u radio-emisiji “Snaga naroda”, dosta pikanterije o njihovom poslovnom odnosu, ličnosti i (ne)delu AV. g.Popović je napisao tri knjige o njihovom premijeru! Toplo preporučujem knjigu “Istina o Vučiću” koja košta samo 500 dinara a može se naručiti lično od autora na tel: 063-123-2702
  https://youtu.be/C-xiA64DV2g

 • Da li ova knjiga ima da se kupi u BiH (Banja Luka)? Rado bih je procitao. Ako ne, da li ste razgovarali sa izdavacem da se objavi besplatna elektronska verzija, bar sa interesantnijim dijelovima sadrzaja? Mislim da bi efekat bio visestruko pozitivan, informacije iz knjige bi se vise i brze rasirile, bila bi dobra promocija za knjigu, sto bi pomoglo da se i tvrde kopije brze rasprodaju.