Beograd Najava

PROTESTNA VOŽNJA BICIKLISTA U SUBOTU, 28. MAJA S POČETKOM U 17 ČASOVA

U subotu, 28. maja, biciklističko udruženje „Kritična masa” po treći put organizuje protestnu vožnju od Trga Republike do Savskog nasipa kako bi pokušala da odbrani nasip kojim, i pored zabrane saobraćaja, svakodnevno prolaze autobomili i kamioni. Okupljanje je planirano za 16:30, dok u 17 časova počinje vožnja ka Novom Beogradu i Bloku 45. Pokret „Dosta je bilo” poziva sve svoje članove i simpatizere da se pridruže sutrašnjoj protestnoj vožnji.

bicikl_10_0

Prethodno su bahati vlasnici nelegalno sagrađenih vikendica, u sada već za njih oprobanom i standardnom osionom maniru, porušili treći saobraćajni znak i drugu rampu od početka godine, a gradski čelnici su isticali kako će JP Beograd vode izdavati dozvole za prolazak vozila i ”određivati prioritete”.

Kako se navodi u saopštenju udruženja „Kritična masa”, Savrski nasip nije visokofrekventna saobraćajnica, niti bilo čije privatno vlasništvo, već objekat namenjen zaštiti od poplava. Takođe, prema Zakonu o vodama (član 133) na nasipu je zabranjen je saobraćaj motornim vozilima uključujući privatne automobile, dostavna i teretna vozila, a dozvoljen isključivo servisnim služama.

Dodatno unosi nemir činjenica da je u tom delu nasipa postavljeno obezbeđenje čija svrha nije poznata – da li da se nasip i korito reke zaštite od saobraćaja i divlje gradnje, ili da se obezbedi svojevrsni ”zabranjeni grad” u kome se baškare lokalni moćnici izuzetno bliski, pa čak i familijarno povezani s  aktuelnom vlasti.

Pozivamo sve članove i simpatizere da učestvuju sutrašnjoj protestnoj vožnji i time jasno poruče bahatoj vlasti da je ovo naša zemlja, a ne njihova država.

 

Pres služba Pokreta  “Dosta je bilo”

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Vučić bahato uzurpira za svoj biznis desnu obalu Save, a klan Nikolića levu obalu. Tako je sve prepušteno “Kompaniji SNS”. Šta je naše ? NIŠTA, sem jada i bede, te dovedeni do beznađa. Zaista je BAHATOST MOĆNIKA, KOJI VODE OVU DRŽAVU PREVRŠILO SVAKU MERU. ZAŠTITIMO BAR BEOGRAD !!!

  • NIje mi sasvim jasno ovo “odbraniti nasip” od koga to nasip treba braniti? Ja recimo imam zemlju koja je oivicena nasipom i moram hteo ili ne da predjem traktorom preko nasipa kako bi dosao do svoje parcele. Da li sam ja neki bahati uzurpator? Zasto je vozikanje biciklom prioritet u odnosu na ono sto ja radim.

    • @marko, to je kao da kazes da ti je njiva pored autoputa i da bi dosao do nje “moras” da vozis traktor autoputem?!?? Malo nategnuto zar ne.

    • Jasno ko dan. Vaznija je bezbednost Beograda od poplava od bilo cije njive. Na kraju krajeva ne radi se o tvom prelasku traktorom par puta godisnje vec o svakodnevnim vozikanjima i ugrozavanju nasipa divljom gradnjom.