Autorski tekst Politika

Otvaranje vlasti

Živimo u kulturi tajnosti, gde su važne informacije sakrivene od suda javnosti, a novac poreskih obveznika nestaje bez traga. Umesto javnom, vlast i politika u današnjoj Srbiji služe isključivo privatnim interesima. Sve odluke se donose u malom i zatvorenom krugu ljudi, van ikakvih procedura. Demokratija je otuđena od građana.

Šta „Dosta je bilo“ može da uradi da bi ovo ispravio? Da uvede potpunu transparentnost! Da. Međutim, transparentnost je samo prvi i osnovni korak. Da bismo približili i vratili vlast građanima, da bi naša demokratija dobila smisao, moramo da uradimo nešto više od toga. Moramo do kraja da uvedemo otvorenu upravu.

Otvorenost je koncept koji omogućava građanima da vrše kontrolu nad radom uprave, ali i aktivno učestvuju u njenom radu oslanjajući se na upotrebu novih tehnologija i 3 principa: transparentnost, odgovornost i participaciju.

otvorena-uprava

Transparentnost
Transparentnost znači da su informacije o radu javnih institucija, ustanova i preduzeća javno i blagovremeno dostupne svima, u otvorenom, mašinski čitljivom fomatu, bez ikakvih ograničenja za njihovu upotrebu. Dakle, suština je u proaktivnom pristupu uprave u objavljivanju ovih podataka, nezavisno od zahteva građana.

Ovi podaci ne obuhvataju samo informacije o budžetu, javnim nabavkama i troškovima, već i podatke o izborima, mape sa geolokacijama, statistike, istraživanja, celokupnu legislativu i dr. podatke iz svih institucija i sektora (open by default).

U kontekstu standarda otvorene uprave, prave transparentnosti nema ako podaci nisu u odgovarajućem mašinski čitljivom formatu. Takvi, otvoreni podaci (open data) moraju biti u potpuno slobodnoj upotrebi za sve, i mogu biti modifikovani i podeljeni u bilo koju svrhu.

Transparentnost koja se oslanja na otvorene podatke je od višestrukog značaja. Na prvom mestu, zato što je principijelno ispravna – svi građani i poreski obveznici, samim tim svojim svojstvom, imaju pravo da znaju šta njihova vlada radi u njihovo ime i na njihov račun.

Takođe, upotreba otvorenih podataka omogućava i bolje istraživanje, pa samim tim i planiranje javnih politika i donošenje kvalitetnijih odluka zasnovanih na dubljim analizama. Prema prognozama European Data portala, troškovi javne uprave u zemljama EU će do 2020. godine, zahvaljujući otvorenim podacima, pasti za 1,7 milijardi evra.

Sa druge strane, otvoreni podaci su ogromna poslovna prilika za sve u industriji novih tehnologija. Setovi podataka iz zdravstva, saobraćaja, prosvete i dr. grana imaju ogromnu komercijalnu vrednost. Tako, na primer, u Australiji, na svaki dolar koji vlada uloži u otvorene podatke, privredi se vrati 5 dolara, zahvaljujući projektima, aplikacijama i drugim proizvodima kompanija i nevladinih organizacija. U Ujedinjenom Kraljevstvu je taj odnos još veći i na svaku uloženu funtu od strane vlade, privreda stvori 7.

Odgovornost
Vampiri se boje svetla. Tako se i korumpirani boje transparentnosti. Ona sa sobom nosi odgovornost.
Odgovorna vlada je ona koja polaže račune javnosti – koja javno debatuje o svojim merama i snosi odgovornost za njihove ishode. Odgovorna vlada ima precizno definisane standarde za trošenje javnog novca koje nikada ne krši. Odgovorna vlada kažnjava konflikt interesa i nezakonito bogaćenje. U odgovornoj vladi, uzbunjivači su zaštićeni.

Participacija
Razvoj novih tehnologija omogućio je inovativnu demokratiju – demokratiju bližu građanima i sistem koji im omogućava da se direktno uključe u političke procese. Participacija podrazumeva da javnost može da se aktivno uključi u proces predlaganja, kreiranja i odlučivanja o predlozima javnih politika i zakona. Kako online, tako i offline. Vlast mora da podstiče građane da aktivno učestvuju u ovim procesima i javnim raspravama. Moraju da postoje mehanizmi koji omogućavaju da sami građani pokreću inicijative i javne rasprave o javnim politikama.

Srbija je potpisnica Partnerstva za otvorenu upravu (Open Government Partnership), ali koraci koje preduzima su veoma skromni. Najdalje je otišao Poverenik za informacije od javnog značaja, a početne korake je preduzelo jedino Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Sve postojeće setove otvorenih podataka, njih tek nekoliko, možete pronaći na sajtu E-uprave.

Situacija sa učešćem građana je još lošija. Kada se većina zakona, bez razloga, usvaja po vanrednim, ubrzanim procedurama, ne postoje uslovi da se oni rasprave ni u samoj Skupštini, a kamoli u javnosti.

Da bismo promenili i otvorili upravu u Srbiji, moramo dosledno i do kraja da sprovedemo principe transparentnosti, odgovornosti i participacije.

Šta ćemo uraditi kao vlast
Srbiji su potrebni drugačiji politički sadržaji i drugačiji način na koji se oni definišu. Naš zadatak je da uklonimo barijere i omogućimo svim zainteresovanim stranama, građanima koji poseduju znanje i volju, da učestvuju već i u postupku kreiranja predloga javnih politika. Politika nije samo za političare.

Sve opštine i gradovi u kojima „Dosta je bilo“ bude deo vladajuće većine, imaće u okviru svojih sajtova open data portale i portale putem kojih će zainteresovani građani moći da učestvuju u javnim raspravama o lokalnim politikama, kao i da nominuju teme putem peticija.

Tako ćemo vratiti vlast tamo gde joj je mesto – u rukama građana.

Šta ćemo na internom nivou da učinimo
Politika je javni posao. Tako i nameravamo da ga obavimo. To ne znači samo da javnost ima pravo da vidi kako se on obavlja. Javnost ima pravo da učestvuje u njegovom definisanju i sprovođenju.

Naši principi su zacrtani i oni se ne mogu menjati. Naši konkretni predlozi javnih politika, sa druge strane, neće biti pisani iza zatvorenih vrata. U njihovoj izradi će učestvovati svi zainteresovani građani, bilo da su članovi pokreta ili ne, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou. Zadatak pokreta u momentu prerastanja u stranku je da napravi u okviru sajta otvorenu online laboratoriju za nove ideje i kreativna rešenja.

Da bismo to mogli da postignemo, moramo prvo da edukujemo članove i građane. To ćemo raditi online i offline. Ali i ti događaji će biti drugačiji, u duhu otvorenosti. Prvi korak smo učinili 13. marta ove godine kada smo organizovali prvu open space skupštinu na kojoj smo razvijali lokalne politike.

Da sumiramo:

  • Prerastanjem u stranku, u okviru našeg sajta, svi će ravnopravno imati pravo da predlažu teme i rešenja problema na svim nivoima, koja će postati zvaničan program stranke.
  • Sva mesta u kojima budemo deo vladajućih većina će imati portale sa svim relevantnim setovima otvorenih podataka i portale koji će omogućiti participaciju građana.
  • Kada budemo formirali republičku vlast, open by default će postati obavezan standard za sve institucije.
  • Aktivno ćemo razvijati participaciju i uključivati građane u proces definisanja i usvajanja javnih politika.

Otvorenost će prekinuti korupciju, učiniti upravu efikasnijom, razviti privredu, vratiti poverenje u institucije i, konačno, vratiti vlast građanima i osnažiti našu demokratiju.

Miloš Janković,

član pokreta „Dosta je bilo“, Smederevo

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • BITNO JE USTROJITI KONKRETNE GARANCIJE I MEHANIZME, KROZ KOJE ĆE SE LAKO UTVRDITI KO I KAKO RADI I GDE SE NOVAC TROŠI. TRANSPARENTNOST, POREKLO IMOVINE, UKRŠTENI PODACI, JEDINSTVEN INFORMACIONI SISTEM … STVARI NISU TAKO KOMPLIKOVANE, SAMO TREBA VOLJA I OSMISLITI JEDINSTVEN SISTEM KONTROLE. POTREBNA JE I STROGA PODELA VLASTI.

  • Ovo je korak dalje ka pojašnjenju javnosti rada (transparentnosti).
    Upotreba resursa kojim zajednica raspolaže je ključ demokratije.
    Zajednica je najosteljivija na upotrebu narodnog novca (budžet).
    Javnost ove upotrebe ogleda se u:
    1. Dodeli prava da neko koristi narodni novac uz načelo jednake dostupnosti
    2. Trošenje u skladu sa odobrenim pravom (validni dokazi da je potrošeno u skladu sa odobrenim)
    3. Učinak trošenja – ovo je kritična tačka jer političari nju posebno izbegavaju – vole da potroše a ne vole da se meri učinak potrošenog.

  • Potrebni su ovakvi tekstovi radi pojašnjenja ideja i rada DJB naročito za one koji veruju da su političari svi isti. Treba obrazožiti tvrdnju da je nekome ipak stalo da nam život ne prođe u klimanji glavama, negodovanju, pomirenju, ravnodušnosti i utapanju.
    Transparentnost je s razlogom prepoznata kao najjače oružje protiv korupcije, ali svakako može biti mač sa dve oštricce. Verujem da bi u svakom timu rukovodioca trebalo angažovati po nekog psihologa. Ne uživa samo vlast u haosu. Mnogi su pritajeni, neprimećeni, naizgled sitni dobro profitirali i dalje bi. A i ako ne bi dalje ne bi da se zaviri u prošlost. Biće otpora na svim nivoima.
    Transparentnost zahteva i veliko poverenje koje je teško dobiti u onoj meri gde se vide rezultati što zbog dugogodišnjih prevara i bahatosti predhodnih vlasti i funkcionera što zbog štete ličnim interesima. Sve to treba prepoznati u grupi, među pojedincima i pronaći metode i delovati prema specifičnostima problema. Nadam se da imate prave ljude na pravim mestima u pravo vreme. I svakao želim vam podršku većine u ostvarivanju svega što ste ponudili.

  • Odlično. Ali da znate, open data Ministarstva prosvete i nauke ne funkcionišu, ne ažuriraju se a objavljuju se samo delimične informacije. Sve po principu selektivne transparentnosti ili bolje rečeno “malo smo trudni”.

    • Tako je. Ipak, pošteno je da ih spomenemo, iako je jasno da vlada nema iskrenu nameru da sprovede koncept otvorene uprave.

  • Iskreno se nadam da cete uspeti da izgradite jedan novi nacin vodjenja politike koji ce omoguciti da razgovaramo, raspravljamo i odlucujemo medju svima. To je zaista jedini put kojim cete vratiti drzavu njenim gradjanima. Apsolutno se slazem da svi treba da se edukujemo, a prvi politicari treba, jednom za svagda da shvate da su oni nasi zaposleni! NIKADA VISE ZEMLJA BEZ SVOJIH LJUDI! Pozdrav.

    • SNEKI, jedna tačka pokreta glasi malkice drugačije NIKADA VIŠE LJUDI BEZ SVOJE ZEMLJE. Provalite koja je to “tačka” Sašinog programa…

  • Potpisujem sve principe, ali mislim će da nam, pogotovo na srednji i duži rok, biti potreban još jedan: JEDNOSTAVNOST.

    Da bi stvari zaista bile transparentne i participativne, treba se rešiti velikih naslaga regulative koje su partokratije slagale godinama upravo da bi mogle da zloupotrebljavaju sistem. Kad su propisi toliko zakukuljeni, a kod nas je sve zakukuljeno i nejasno – čak i parkiranje po gradu, onda to ostavlja ogromnu diskreciju onima koji su na vlasti. Pa onda jedno može za porodicu i kumove a svi ostali se mogu reketirati.

    Naravno, sad treba očekivati i pripremiti odgovor na to da će grad verovatno krenuti da sabotira stvari na opštini Vračar. Uopšte me ne bi iznenadilo da razne gradske službe počnu da “pucaju” baš tu, od prevoza do vodovoda, u nadi da će građani da krive opštinsku vlast. Sve najbolje i samo napred!