Политика Саопштењe

Не пристајемо на “услуге” СНС-а

Посланици покрета Доста је било напустили су седницу Народне скупштине због бахатог понашања владајуће већине приликом избора потпредседника новог сазива парламента.

IMG_0394

Покрет Доста је било гласао је против тога да Скупштина има седам, уместо шест досадашњих потпредседника, а у складу са својим ставом да број потпредседника Скупштине не треба да се повећава како би владајућа већина имала три, уместо два потпредседника. Било би нормално да СНС, поред председника, добије и два потпреседника и да четири највеће посланичке групе добију по једног. То је био предлог покрета Доста је било.

СНС је испрва покушала да омаловажи листу покрета Доста је било и листу око ДС-а захтевом да владајућа већина, поред председника, добије још три потпредседника, како би поред једног њиховог и посланичка група око ПУПС-а и Расимове странке такође добиле по једног. По њиховом предлогу, преостала три потпредседничка места би припала СПС-у, СРС-у, а ДЈБ и ДС нека се договоре ко да буде трећи потпредседник.

Рекли смо им да ово не може. Да треба да одустану од једног потпредседничког места јер им не припада. Нашли су решење у томе да се прошири број потпредседничких места за једно. Нису хтели да се одрекну једног протоколарног места за ПУПС или Расимову странку. Иначе, да би се изгласали потпредседници, одлучује владајућа већина и ту се опозиција не пита. За опозицију потпредседничка места су протоколарна, јер ова владајућа већина неће дозволити да као замена председника седницама председава неко ко је из опозиције.

Током заседања у петак и поново у понедељак, СНС је покушала да спинује све ово речима да они тобоже чине “уступке” опозицији и да смо ми тражили да скупштина има седам потпредседничких места. СНС је на овај начин покушала да прикрије чињеницу да се број потпредседничких места повећава јер они желе да задовоље апетите својих коалиционих партнера. Ни по једној логици, ПУПС-у и Расимовој странци не припадају потпредседничка места.

Покрет Доста је било не пристаје да јој СНС било шта даје, поклања или чини „услуге“, јер нам СНС није дала посланичке мандате већ грађани Србије на изборима. Ми од нашег кандидата, Јасмине Николић, нисмо одустали, како то желе да прикажу. Ми иза њене кандидатуре стојимо, али не по цену да гласамо онако како то СНС хоће, и да своју потребу да задовоље коалиционе партнере приказују као “уступак” опозицији. Нама “услуге” и “уступци” СНС-а не требају. Очигледно их је збунила наша одлука јер нису навикли да им неко каже не, па су у последњем тренутку импровизовали одлуку да кандидата листе Доста је било издвоје и да за “остале” гласају у пакету. Остаје им упражњено седмо место. Шоу се наставља.

Наш кандидат за потпредседника је мр Јасмина Николић. Тај наш предлог је подржао и ДС, као што смо и ми подржали њихов предлог. Ако СНС мисли да може да нас уцени да гласамо за њихов предлог да буде седам потпредседника како би намирили ПУПС и Расимову странку и гласали за нашег кандидата, ту су се очигледно грдно преварили. Предлог нашег кандидата је наша ствар, а да ли ће они гласати за њега, то је њихова ствар. Ми на уцене, уступке и дилове не пристајемо.

ДЈБ Младеновац

ДЈБ Младеновац

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • @Milan
   Beskompromisnost je maska za nedostatak snage u konstruktivnom dijalogu. To povlači neosnovano opravdanje da su uvek krivi drugi pogotovu ako su ogromna većina od Rasima, Zukorlića, Ištvana do Šešelja. Ipak se mora izmišljati topla voda sa ogromnim utroškom kreativne energije ako se krenulo drugim putem !!!

 • Pa srećno nam bilo sa novom predsednicom Narodne Skupštine R. Srbije i njenim novim/starim pravilima i stilom rada. Na kraju, je poentirala, da je još uvek upražnjeno 7. potpresedničko mesto, valjda time otvorila novu trku udvoricama i člankoljupcima SNS-a da još mogu konkurisati, da im poljube skute, pardon burku!

 • Svaka cast, ne dopustiti im da bude po njihovom jer znamo da je ono sto njima odgovara nesto sto narodu sigurno nece odgovarati tako da znamo da uvek cinimo pravu stvar

 • SAŠA, izlazak iz Skupštine je preuranjen. Objasniću i zašto na to upozoravam. U ovom de fakto već započetom (direktno i na vrhu osmišljenom i organizovanom) po bezbednost čitavog društva krajnje opasnom dezavuisanju perlamenta, sa osnovnim ciljem najprimitivnije banalizacije i njegovog pretvaranja u blatnjavi (permanentno svadjalački i pljuvački) ring u kome ćete se svi vi zajedno – isprljati (uključujući i svesno žrtvovanje svojih, vladajućih poslanika) – jedini moguć, a ispravan korak jeste – apsolutno jedinstven nastup i reagovanje opozicje s tim u vezi. Asolutni – prioritet. Jedinstvenim, ponavljam – apsolutno jedinstvenim nastupom koji će ukazati na ovo opasno urušavanje parlamentarne demokratije i onemogućavanje poslanika opozicije – da zakonito zastupaju gradjane Srbije koje predstvaljaju – napravićete prvi i izuzetno značajan korak u pravcu očuvanja integriteta i parlamenta i vaših ličnosti, ali i suvereniteta koji su vam gradjani delegirali. Ukoliko se Savamala koja se upravo ponavlja, ovaj put u Skupštini države Srbije hitno ne zaustavi – tada obaveštavate medjunarodnu javnost i na istoku i na zapadu, i napuštate Skupštinu. Tog trenutka – vlast ostaje bez legitimiteta, bez obzira na većinu u parlamentu. Nemate puno vremena.

  • Игоре, колико сам ја успео да схватим, ово није излазак из Скупштине, већ напуштање једне седнице и то из сасвим оправданих разлога. Наиме мислим да не треба прихватати ”мрвице са господаревог стола” које у суштини чине задовољавање његових потреба. По питању заједничког наступа ”опозиције” зар стварно не видите да би добар део те ”опозиције” био пресрећан да на било који начин учествује у овој накарадној власти. Разлози су верујем и Вама познати (боља заштита ”стеченог” (Фиделинке и слично)). Мислим да се само држањем принципа, ставова и нивоа може привући већи број поштених грађана да на следећим изборима гласа за покрет, а ваљда би коначни циљ покрета требао бити освајање власти јер се само тако могу спровести и идеје покрета. Срдачан поздрав.

  • Kada sam rekao izlazak iz – mislio sam na to o čemu govorite, napuštanje sednice.Moja greška. Ne treba napuštati sednicu kao bilo kakvo rešenje, jer će je onda (imaće pregršt razloga) napuštati – svaki čas. A u partnerskom odnosu sa (istinski) opozicionom partijama ( Ds, ss, Dveri) i u snažnom zajedničkom nastupu oko ovih pitanja koje navodim u prethodnom postu – nema dileme, samo čvrsto povezani u odgovoru vlasti – imaće odgovarajuć i snažan efekat. Svako parcijalno nastupanje, jer su sitni, ogromna većina (a tu su i potpuno rasprodati Dačićevci i Šešeljevci) – poješće ih za doručak. Dakle, durenje, napuštanje sednice ovako pojedinačno – ne predstavlja borbu. Možda su otišli u kafanu (onu jeftinu, da se najedu gladna usta – kako stalno ističe premijer) , možda i na pijacu, to mi ne znamo, a većini za takav parcijalni i usitnjen nastup (izlazak sa neke tačke sednice) – boli, izvinjavam se – dupe. Samo temeljnim, trenutnim i opštim odgovorom ujedinjen opozicije oko ovakvih krucijalnih pitanja – ima efekat. Mislim, možda grešim, da niste prepoznali izuzetnu opasnost o kojoj govorim u svom prethodnom postu. Pozdrav, Igor.

 • Svaka cast Radulovicu, nikako nemojte pristajati na ucene ,drzite se svojih principa , i stavova , jer su vam gradjani zato i dali svoj glas. Pokret DJB je jedina svetla tacka za buducnost Srbije.

 • Dvadestet šest godina niti jedana skupština u Srbiji nije izabrana na demokratski način. Demokratskih izbora nije bilo. Svi ,,demokratski,, izbori održani su u uslovima gušenja slobode media. Čim nemate slobodne medie nema ni slobodnih izbora, nema demokratije, pa nema ni demokratskog parlamenta. I ova skupština se ne razlikuje od bilo koje predhodne. Izabrana je bez preterivanja u uslovima mediskog mraka. AV je bio zastupljen u sredstvima informisanja 90% a svi ostali 10%. Kako je u Srbiji lider = stranka razumljiva je
  ,, velika ,, pordška birača SNS-u.
  Uopšte ne čudi zbog toga što skupština liči na neku mesnu, lokalnu kafanu.
  Ulazak DJB u skupštinu je jedina svetla tačka predhodnih izbora. Prelazak cenzusa u uslovima mediskog mraka je ravan čudu ali je i svojevrstan podvig.
  U skupštinskom ,,blatu,, treba ostati čist. Treba reagovati trezveno, politički zrelo, u skladu sa idejama DJB, koje treba do maksimuma promovisati.
  Odbijanje predloga SNS-a za podpredsednike skuprine je ispravan politički potez koji mnogi neće razumeti. To nije razlog da se ne bude dosledan i da se ne istrajava na ispravnim stavovima. Ovo je tek početak političkog delovanja DJB i kao svaki početak biće težak.

 • Par puta ste u tekstu pomenuli “Rasimova stranka” a ne volite kada vam se obrate sa “Raduloviceva stranka” – malo obostrane korektnosti molim.

 • Kako se mediji vešto koriste za manipulaciju. Slušajući RTS posle završetka skupštinskog zasedanja ja sam stekao utisak kako je DJB nekooperativan i ne želi dogovor. Nažalost ne odustaju od medijske manipulacije. Samo nastavite principejelno i “bez pardona”.

 • Ja Vama nisam dao glas da bi napuštali sednice i ponašali se kao dete koje se ljuti jer je nemoćno. Niste dobili poverenje da bi nam predočili i izveštavali nas kako je nesto loše jer svi znamo da mnogo toga nije dobro. Dobili ste poverenje da menjate ambijent i da kroz parlament pridobijete još više razumevanja i steknete partnere za uvodjenje reda. Da ste se dogovorili sa DS, DSS i Dverima i ostalima da ne glasaju za potpresednike to bi bilo poen ovako ste izgledali kao upišano dete koje nije dobilo sladoled.

  • najviše me plaši to što ću, kada DJB naraste na 15-20%, znati da među nama ima mnogo likova kao što si ti…

  • Misliš što će biti likova koji smeju da kažu sta misle ? Što će biti oštri u kritikama odluka i postupaka? Što neće ići glavom kroz zid ?

  • @Bata Raka Kratak Vam je komentar, ali sudeci po Vasem stavu, nije trebalo da glasate za DJB. Ako mislite da se moze saradjivati sa Pajticem, Tadicem, Cedom ili samoproklamovanim rusofilima… ja ne razumem sto ste glasali za DJB. Za Sasu treba da glasa samo onaj kome je jasno da se ceo ovaj korumpirani sistem mora izvrnuti naglavacke i restartovati. Nema maskiranja i sminkanja. Samo restart. Ni jedna institucija Kolumbijske demokratije, kako ju je jedan pametan covek nazvao, a sto mi danas imamo u Srbiji, ne sme da da opstane. Nema dogovora. Svi koji su se od 2000. na ovamo pokazali na vlasti lose, moraju biti marginalizovani. Danas to nije slucaj. Dokle god je tako, nema saradnje.

 • Bravo za odluku. Ne upadajte u zamke koje vam ovakva koalicija na vlasti postavlja i sprema. Ovo je tek početak.
  Treba razotkriti pokvarene populističke igre i ne odustajati od DJB principa.
  Dok ste takvi bićete podržavani od sve većeg broja mislećih ljud, a na sledećim izborima pobeđuje stručnost i pamet.
  Dosta je bilo maloumlja.

 • Pokret polako dokazuje da njegove poslanice i poslanici nisu nikakva skupina “novih naivnih” već nosioci novog talasa političke kulture zasnovane na korektnoj kulturi dijaloga.
  Naravno da su i mediji iznenađeni. Nisu računali sa promišljenim političkim nastupom. Zato i njihova zbunjenost šta da napišu i izveste.
  Glavni oponenti Pokretu – SNS i SPS (i zasad “ćutljivi” SRS) su uvučeni u dijalog protiv njihove volje jer do sada 4 godine su imali samo monolog. Prirodno da se u dijalogu ne snalaze i da bahato nastupaju sa pozicija sile. Međutim dijalog je počeo i uskoro se mogu očekivati i argumentovani nastupi obe strane. To je cilj Pokreta – naterati SNS da iznosi argumente i da ih građani mogu uporediti sa DJB argumentima.

 • Bravo. Ono što je takođe odlično je činjenica da ste (nenamerno, reklo bi se) sada jedini u parlamentu koji nisu podržali da među potpredsednicima bude i osoba čije je hapšenje i izručenje tražio Haški tribunal. Nije uopšte loš podatak.

 • >Gordon Flash*: VAŽI ZA SVE SKUPŠTINE ! (svi morate znati posao za koji ste se kandidovali i za koji ste plaćeni !)
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=793321904102693&id=344017572366464&_rdr
  ..mandat je ograničen na 4 godine zato da mandatar na upravljačkom
  položaju ne bi mogao da napravi jaku mrežu interesnih zavisnika od
  njega !..TO JE PRVA MERA ZAKONSKE PRAVNE ZAŠTITE ISPRAVNOSTI
  RADA JAVNIH PREDUZEĆA ,INSTITUCIJA I ŠIRIH DRUŠTVENIH
  NACIONALNIH INTERESA OD MITA I KORUPCIJE ! ..a ovaj sa 8 godina je
  toliko učvrstio svoju interesnu mrežu da se javno flagrantno zainatio
  neistomišljenicima da će ostati još 4 ?!
  ..juče na proslavi godišnjiće zakona o slobodi govora Švedske,Vučić izjavio
  da je to, SLOBODA GOVORA u Srbiji, nemoguće ?!.. jer se prvo mandatari
  na vlasti moraju naučiti ODGOVORNOSTI !!..zato svi koji su preko 4 godine
  na društvenim upravljačkim funkcijama,ODGOVORNI SU DA PODNESU
  NEOPOZIVU OSTAVKU !!! JER IMAJU MORALNU OBAVEZU U ZAKLETVI
  KOJU SU JAVNO DALI DA ĆE SE PRIDRŽAVATI ZAKONA ! ..kojim se i
  ograničava mandat na 4 godine !!! ..u protivnom neODGOVORNOST JE
  PRAVNE SLUŽBE ZA NEPOKRETANJE LUSTRACIJE I IZVRŠNE VLASTI ZA
  ZAŠTITU NACIONALNOG INTERESA DEMOKRATIJE OD INTERESA
  KVAZIDEMOKRATIJE i NEPOŠTOVALACA ZAKONA !
  Измењено · Свиђа ми се · 1 · Одговори · Измени ·

 • Hajde da malo spustimo loptu i razmišljamo hladne glave.

  Svestan da će većina komentatora ovde to doživeti kao da im guram prst u oko, obznaniću vam sledeće:
  NA SEDNICI SKUPŠTINE SE NIJE DESLO NIŠTA NAROČITO.

  Samo izgleda da je nešto posebno i uzbudljivo, a zapravo nije.
  To je iluzija koju sasvim svesno stvaraju i u koju se ne treba pecati.

  Skupština Srbije, bar takva kakva je danas SLUŽI ZA ZAMAJAVANJE.
  Ideja je da mi fascinirano blenemo u skupštinske prenose i da poverujemo da se nekakvom pozicionom igrom, ulascima i izlascima sa sednica nešto postiže.
  Treba da se divimo i seirimo “Al im je Radulović spustio!”, “Kakvo izlaganje!”, “Neka su im rekli za Savamalu” i sl.
  Skupština jeste vrhovno zakonodavno telo, ali tu se SADA NE VODI GLAVNA BORBA.

  Dok mi ovde raspredamo o “neponovljivosti” i “jedinstvenosti” Sašinih poteza, Vučić i SNS organizovano rade “posao”.
  Oni se već sad spremaju za sledeće izbore, kad god bili raspisani..
  Prljava kampanja protiv DJB se sve više fokusira na Radulovića kao najistaknutijeg. I tek će dobiti na intenzitetu.
  Borba će biti kao u vaterpolu – najžešće ispod vode što ne može da se vidi.
  A oni plivaju s perajima, i još imaju sudije koje navijaju za njih.

  Da zaključim: sve je to lepo što se raspravlja u Skupštini, ali nije toliko važno koliko se čini na prvi pogled.
  Što pre se treba organizovati za mukotrpni rad na terenu, naročito van Beograda.
  I pod hitno formirati tim sposobnih i kreativnih, a SMIRENIH i NEOSTRAŠĆENIH ljudi koji mogu da osmisle kampanju za javne nastupe i odbranu od blaćenja.

  • Upravo tako. Skupština je bila i ostala cirkuska predstava za široke narodne mase. Bez mukotrpnog, planskog i sistematskog rada na terenu, nema ni pomena o nekakvom uspehu.

 • zadovoljavanje sns-ovih koalicionih partnera je bahatost i sasvim je u redu ovaj postupak. jedini način da se ukaže na nepravilnost koju čini vladajuća koalicija je ne prihvatanje te bahatosti i u tome se djb razlikuje od svih ostalih. i to tako mora da ostane. svi ostali su pokazali da su im lični interesi i interesi stranke na prvom mestu, a za srbiju ih nije briga zato ni ne čudi što smo ovih 25 godina propali načisto.

 • To što SNS i njeni koalicioni partneri protivpravno hoće da dobiju veći broj potpredsedničkih mesta u Narodnoj skupštini nego što im objektivno pripada, potvrđuje i činjenica da na zvaničnoj internet stranici Narodne skupštine( http://www.parlament.gov.rs/народна-скупштина/састав/посланичке-групе-/председници-посланичких-група.869.html) još uvek nisu objavljeni podaci o poslaničkim grupama, već samo o njihovim predsednicima, jer bi taj podatak nesporno pokazao da poslaničke grupe Lljajićeve Socijaldemokratske partije i Krkobabićevog PUPS-a svakako ne mogu da imaju potpredsednike, jer imaju manji broj poslanika nego što imaju Pokret Dosta je bilo i koalicija oko Demokratske stranke.
  Na skupštinskom sajtu (http://www.parlament.gov.rs/народна-скупштина/састав/народни-посланици/актуелни-сазив.11.html) ne postoje ni podaci o tome kojim listama i političkim strankama pripadaju izabrani poslanici, što takođe omogućava ovakve manipulacije.
  Zbog toga je zalaganje za transparentnost je i u ovom slučaju od suštinskog značaja za demokratiju i vladavinu prava u Srbiji.

 • Bravo! Ko shvata ovakve poteze, shvata i ideju pokreta. Onaj ko je za popuštanje, “dogovore”, pristajanje na sve, pa i na malo, nije ni za ideju pokreta. Još jednom: Bravo!

 • Na svim izborima, od 90′ pa do danas, cudna cetnicko-nacionalisticko-suluda politika ima isti broj pristalica, do 800k do 1M.

  Njih necete pridobiti razumom. Danas zive ljudi koji veruju u to da je Zemlja ravna. Ti vam ne trebaju.
  Kao sto ni mene nikada nece pridobiti Pinkom i huskanjem.

  Treba vam 1M glasova razumnih ljudi. Zato nastavite sa yt kampanjom,
  pricajte sto vise, objasnjavajte sto vise.
  Organizujte i nepoliticke stvari, kao Sasa kada je pricao o venture capital.
  Neka vas ljudi polako prepoznaju kao glas razuma, skupice se 1M.

  Na pitanja odgovarajte kvalitetno, ne svadjalacki.
  Postavljajte pitanja koja imaju smisla,
  i pokazite desetine nemustih odgovora na yt.
  To ce aktivirati razumne

 • Apsolutno podržavam ponašanje i stav poslanika DJB u Skupštini.
  Očekujem da oprezno i tako mudro nastavite.
  Vi ste jedina, samostalana i prava opozicija i to treba svugde i na svakom mestu jasno da pokažete.
  Skuština će po svemu sudeći biti najveća SRAMOTA Srbije, a vi u njojj ste jedina svetla tačka!
  Dakle natavite onako, kako ste i započeli.

 • Deja vu! I “e neka mu je rekao”, i studenti mu skresali u brk, i šetači, i preletači i masovna podrška pogrešnima, i krađa izbora… Ponavlja se scenario devedeset i neke.
  situacija u Srbiji se može unormaliti na dva načina
  1. Revolucijom za koju ne postoji realna mogućnost
  2. Evolucijom čije će trajanje ostaviti pogubne posledice po državu.
  Iako su mnogi analitičari, pa i vrh pokreta proglasili veliki uspeh na izborima, čini se da je očigledno da se taj veliki uspeh odnosi samo na pokret DJB koji je sa 2 skočio na 6 (realno preko 10%). Srbija je pala, nije položila ispit. Ona je veoma loš student koji životu pristupa parolom kako ćemo-lako ćemo.
  Svaki put kada se Vučić maši olovke i pečata on potpiše nešto što će otplaćivati naši unuci a u čemu će uživati njegovi. Ovakvog dranja kao u Srbiji nema nigde na svetu. Iracionalno glasači su dali svoj sud (ako ga uopšte imaju) na izborima i odlučili da nas Vučić nije dovoljno zadužio, da ga treba ohrabriti da podeli još par milijardi “stranim investitorima”, da otera još pola miliona diplomaca.
  Sve ovo liči na treću seobu Srbalja. Ona je po svojim razmerama najmasovnija do sada. Kroz istoriju narod se sklanjao od turskog zuluma iz straha za opstanak. Nove seobe rezultat su svesti mladih ljudi o tome šta se ovde događa i njihove ispravne projekcije šta nosi sutra.
  Vučić je stečajni upravnik nad Srbijom.
  50 poslanika na bojnom polju Skupštine nema nikakvu šansu da bilo šta koriguje, čak ni da uspori. Pred njima se nalazi 200 moralnih i kulturnih Varvara.
  Da zaključim: Bežite deco iz ovog Hada, pod “Sunce tuđeg neba” ali ne zaboravite ko ste. Mi jesmo poniženi, opljačkani, izdani i prodati ali ipak smo ljudi ma koliko to gorko zvučalo. Izgleda da nam sledi sudbina Jevreja da neko vreme (nadam se manje od 2000 godina) se potucamo po tuđim zemljama. Ipak ne zaboravite u duši san koji su sanjali Vaši dedovi, koji smo sanjali mi roditelji Vaši – da Srbija može i mora jednom da bude pristojno mesto za život. Nažalost u Srbiji danas je “sve više Varvara a sve manje Rimljana” a staro carstvo se rasprodaje u bescenje silom ostrvljenih bahatih hijena.
  Leonida je sa svojih 300 spartanaca možda jednom uspeo u Termopilskom klancu da zaustavi civilizovane Persijance. Varvarske divlje horde nikada u istoriji niko zaustavio nije. Mi sa 16 Spartanaca i 34 štitonoša protiv horde ušančenih, debelih, zadriglih, bahatih, divljih Varvara na skupštinskom polju imamo male ili nikakve šanse. Ovih 2 dana zasedanja Skupštine sasvim su dovoljni da se ekstrapolira kuda Srbija ide – u roblje. Gledali smo “one tužne kese” i pitali se “di baš nama da se dese, da nam takve glave delaju o glavi”.

  • Dragi oce.I nasi preci su bili robovi ali gle cuda behu optimisti a ne pesimisti.
   Nasa srpska istorija ne zna za pesimizam.
   Cak i slepci bili su optimisti.
   Ako ne mozemo biti Svedska ne mora da znaci da necemo ziveti na svoj nacin lepo .

  • Bravo immobil: “Vučić je stečajni upravnik nad Srbijom”, to im uvek treba reci kad optuze Radulovica da je on bio stecajni upravnik. A ovo ostalo, u vezi buducnosti Srbalja deluje prilicno apokalipticno, ali je realno, samo se nadam da do do toga nece doci. Ali nas Leonida juce napusti bojno polje a da nam vecini nije bilo jasno zasto. Sada objasnjavati javnosti preko interneta zasto su to uradili je kasno kad to nisu ucinili tamo gde je su trebali, a to se zna: U SKUPSTINI. Pa ljudi, jedva smo cekali i docekali da nasi predstavnici tamo nesto kazu jer nam je dosta kukanja preko interneta. Bojno polje je skupstina, a ne inernet (vala dosta je bilo i interneta). To ostaje nama simpatizerima da se zavaravamo misleci da cemo nesto ovako da promenimo i da rukovodstvu DJB mozemo predloziti nesto pametno. Svaki dan se ovde lome koplja i prosipa se pamet potocima, ali avaj, koga je to briga i kome to treba.

 • Znalo se da vladajuca vecina nece dozvoliti Jasmini presedavanje,izuzev kad se bude glasalo o amandmanima.Pisanim putem je predlozena 3 dana unazazad od DJB-a i na razgovoru sa sefovima poslanickog kluba.Kad vec predlazes moras biti svestan da nems vecinu i da jedino glasovima SNS-a mozes biti izabran.Glasanje je vec bilo obavljeno,na fotgrafiji se vidi da je neko(zna se i ko)glasao za ostali protiv iz DJB-a.Jedino mi nije jasno pravna procedura,zasto je glasanje ponisteno i prekinuta sednica,kvorum je postojao,iz drugog kruga je i Jasmina dobila ogromnu vecinu.PUPS i Ljaic su dobili mesta zahvaljujuci dogovoru na sastanku.Princip,necemo nikad sa SNS-om je pogazen potvrdom pisanim putem za Jasminu.Drugi princip je tekodje pogazen jer sa Vucicem nema saradnje,sta jos novo njemu moze da se kaze?
  Jedni MICA u gore navedenom komentaru je naveo zasto u Srbiji nema demokratskog procesa/slobodnih izbora.
  Mnogi juce u debati navode kako Skupstina ima kontrolnu ulogu,nema,jedini kontrolnu ulogu ima Presednik drzave,moze da ne potpise Zakon i uputi na proveru Ustavnom sudu ili da vrati u Skupstinu.Kad se izaberu zastupnici i formira vecina 50 plus 1 odluke su legitimne,izuzev tamo gde je potrebna dvo/trecinska vecina.
  Sta ste Vi ocekivali od ljudi (Korac,Dacic) kad kazu, mi smo vec 22 godine zastupnici.Kad se uzme prosek njh 100 oni su vec 2000 godina u Skupstini(uvek isti,stari su oko 40 godina)rezultati su poznati a kraja nema.Sa ovakim amaterskim ponasanjem DJB-a, jos ce 100 godina idioti sepuriti se u Skupstini.
  Gospodo,sa porukama,BRAVO i sugestijama o strategiji nema vajde dok celnici DJB-a ne otvore vrata siroj raspravi simpatizera u oci a ne putem interneta.Ipak je problem sto Sasa ima neke druge “savetnike” koji imaju druge interse a njima na Dedinju nista ne fali.Rezultat je kolebanje izmedju nasih interesa i njihovih,verovatno je i to jedan od razloga sto je Pokret zatvorenog tipa.

 • Puna podrska. Principima se ne sme trgovati. Sasatav Skupstine a samim tim i pravo na sastav radnih tela dali su gradjani a zakoni treba da budu po volja vecine. Ocigledno da naprednjaci Skupstinu ne dozivljavaju kao pretstavnicki dom SVIH gradjana i da svoju vecine zele da upotrebe i za donosenje zakona, i za njeno konstituisanje.
  Ne znam zasto niste usli u polemiku sa Blazicem iz SNS koji je izjavio da je nas sistem glasanja neposten i nepravedan jer je cenzus za sve 5% a a da je kao u Rumuniji i Madjarskoj gde ako idete sami treba vam 5% a ako idete sa nekim u koaliciji 10% sa tri stranke 15% i tako redom, preko puta njih ne bi sedeo niko. Covek je doktor i nevorovatno da ovako nesto izjavi jer je njaveca koalicija koja je nastupala na izborama bila upravo koalicija iz cijih redova on dolazi. Ne znam da li su radikali izasli sami ali za vas sigurno znam. Kada bi se podelio procenat sa brojem stranaka u koaliciji (kako predlaze dr Blazic) vi ste (po tom principu) osvojili vise od svake stranke iz koalicije Srbija pobedjuje. Seselj nije propustio priliku da im odgovori i tako ih ucitka na tu temu.

 • Zaista bih voleo da od kolega iz ove Bravo(!) “koalicije” – čujem (pročitam) pojašnjenje njihovog stava – čemu bravo, i, još više, konkretno – šta se dobija kada nekoliko nadurenih poslanika ode kući ili u skupštinsku kafanu, umesto da zastupa interese zbog kojih su i poslati tamo odakle su – otišli? Dakle, umesto da se organizovano, (zajednički) snažno i smišljeno pokušaju izboriti za svoje i za stavove drugih opozicionih partnera, po zajednički bliskim temama (a urušavanje rada parlamenta time i onemogućavanje nastupanja opozicije to svakako jeste) – umesto svega toga, zapalili su napolje, van svog radnog mesta i van jedinih kamera sa kojima “raspolažu” za promociju svojih ideja. Taj potez mora da je oborio Vučića sa stolice, tako da jutros u 04,30 h (valjda po ustajanju) drhtavom rukom nije mogao da posrče svoju prvu jutarnju kafu. Ovaj gordi i mudri čin napuštanja skupštinskog zasedanja ove goleme grupice, ostavće dubok i neizbrisiv trag u razvoju demokratskog društva, te time uputiti snažnu (i isto tako snažno primećenu) poruku svim gradjanima Srbije i sveta – da Saša neće sedeti tamo gde mu je mesto, jer parlamentarna većina hoće da umesto 6 plata , izgura i ošteti budžet Srbije – za 7 potpredsedničkih mesta, a svi znamo da je 7 – nesrećan broj… Zato hajmo van, van sale, kako bi – gotovo pa niko – video našu “crvenu liniju” u rasipanju 7.potpresedničke plate, te kršenje svih zakonom ama baš nigde nepropisanih principa. Kada, umesto da se udružimo sa partnersko opozicijom i na taj način – snažno i iznad svega koordinisano organizovano – grunemo na tu i takvu vlast i time i Srbiji, ali i šire – ukažemo na bahatost te iste vlasti – mi dostojanstveno – odemo kući, što će zasigurno napraviti nepodnošljiv i nepremostiv nedostatak u povelikim skupštinskim odajama. Ona Vuićeva kafa osatće prosuta po podu, možda i odelu, a on će već u 05 h biti ispred vrata najbliže crkve čekajući prvog jutarnjeg popa, da mu se ispovedi zbog svega, te zamoli sa oprost, uz kajanje bez ostatka.

  • Ako umes da citas, procitaj tekst i bice ti jasno. Ljudi ne zele dilove sa govedima. Vrlo prosto. Kome to nije jasno ili je glup ili je sam govedo. Nema nikakve saradnje sa SNS, DS,DSS, ZVERI, SRS, nema! Sve njih poslati na politicko groblje. Srbija ima alternativu ali mora biti beskompromisna.

  • Dragi Ivane,

   Iz vašeg komentara se jasno vidi koliko vatreno podržavate DJB.
   Vidi se i koliko vam je važno da sve to uspe i da se ideje pokreta ostvare.
   Upravo zato bih vas podsetio da preterana vatrenost može da nanese i štetu.
   Iz najbolje namere.

   Da li ste nekad sreli uspešnu osobu koja je u svađi sa svima iz okruženja?
   Ja nisam.
   Čak i oni koji lako uleću u svađe i sukobe uvek imaju nekoga s kim se ne svađaju, već slažu i razumeju.
   Bez komunikacije i saradnje s drugima niko ne može da bude uspešan.

   Beskompromisnost koju predlažete bi DJB vrlo brzo odvela u sukob sa svima na političkoj sceni Srbije.
   Samim tim i u izolaciju.
   To se verujte ne bi dobro odrazilo na percepciju biračkog tela o DJB.
   Krajnji rezultat bi bio političko groblje upravo za Dosta je bilo, a ne za ostale.

   Takođe bih vam savetovao da izbegavate da ljude nazivate stokom. Zapravo, izbegavajte da o bilo kome govorite tako uvredljivo, čak i kad vam se čini da je to opravdano.
   Moglo bi da vam se desi da se nekad pokajete i postidite zbog toga (ovo vam govorim iz ličnog iskustva).
   Ne treba vam to Ivane.

   Iako znam da se vaša vatrena priroda neće složiti sa svim ovim, verujem da vam vredi pisati, jer vaša velika energija, pravilno kanalisana, može da bude veoma dragocena i korisna.

  • Hvala na savetima, zaista ih cenim. Ja, moram Vam priznati, nazalost, radi dugo u privatnoj firmi koja zbog nepostojanja trzista moraju da saradjuju sa javnim preduzecima. U tim preduzecima, glavnu rec vode ljudi koje, verujte mi, ne mozete drugacije nazvati nego stokom. To su ljudi potpuno operisani od morala, postenja, bilo kakvog normalnog razmisljanja. Umesto toga, bave se iskljucivo licnim i trenutno licnim interesom, bez imalo truda i brige za opste dobro. Osim toga, jasno pokazuju interes samo za licno bogacenje i to ni u kom slucaju na posten nacin. Ti ljudi su nekada bili ili su i dalje u SNS, DS, DSS, DVERI, SPS i tako dalje…

   Sta mislite zasto? Zato sto im te stranke to omogucuju. Sve ostale stranke su pokazale ko su i sta su, i sa njima se moze saradjivati samo ako se odreknu svojih vodja ukaljanog obraza. Oni to uporno odbijaju vec godinama, par decenija zapravo. Sa takvima nema dijaloga. Ne kazem ja da je prametno svadjati se, ne… dovoljno je samo ne ukaljati sebe. Kad-tad, to ce doci do izrazaja, pobeda ce biti nasa. A ako i ne dodje, znacemo da bolje nismo ni zasluzili. Znate, niko ne garantuje da mi kao narod treba da postojimo. To zavisi samo od naseg nacionalnog duha, jedinstva, posvecenosti ka razvoju i napretku. Ukoliko ne umemo, ne treba nas ni biti.

   Dakle, saradjivati sa dokazanim lopovima samo iz straha da cemo izgubiti glasove je licemerno, i politikanski. To nama ne treba.

   Ja ne nazivam narod stokom, vec politicare, vodje ovih pobrojanih stranaka. Zao mi je, ali oni jesu stoka. Moralno obogaljeni ljudi, strucno nesposobni. Civilizacijski retardirani. Stoka. Ne zelim da pravim kompromise samo da bih bio kvazifin. Srbiji treba neko ko ce da kaze DOSTA JE. Ako to nije Sasa, ja ne vidim ko bi to drugi bio. Niko od drugih nikada nije preuzeo odgovornos i jasno izasao u javnost. Svi se iza necega kriju. Sasa je jedini moralno kompletan covek na ovoj politicnoj sceni. Niko ko se a priori vezuje za Rusiju ili NATO ili bilo koga, ne moze biti mudar covek. Postoje nasi interesi, i oni se stalno koriguju i menjaju. Opredeliti se unapred je karakteristika dva tipa ljudi: Mufljuza i glupaka. Meni ne treba to. Meni ne treba da mi je stranka na vlasti da bih zaradjivao, mogu i bez toga. Voleo bih, medjutim, da mogu vise da zaradim u drustvu koje ima jasne kriterijume, u drzavi koja daje jednako pravo svima. Ova drzava to nije.

   Verujem da ste dobronamerni. Ne zameram nista. Jednostavno, moja beskompromisnost je, kao i vas stav, zasnovana na licnom iskustvu. Razne Cede Jovanovici, nista bolji od Milosevica. Sta ce mi lopov u odelu demokrate?

   Hvala Vam na odvojenom vremenu. Ostajem pri recenom. Ne sa STOKOM.

  • Ivane,mislim da grešite i da ste,ma koliko tvrdili da ovo pišete smišljeno i smireno veoma iziritirani stanjem u društvu pa odlazite u krajnost.
   Prvo bih se osvrnuo na vaš stav- pobedićemo kad tad.Preskočio bih argumente koji ukazuju na hitnost koliko mogu kako ne bih ponavljao nešto što su pisali @Immobil i @nn nego ću se osvrnuti da ciljeve pokreta DJB.Sa jedne strane imamo 20 tačaka,a sa druge imamo definiciju stanja u zemlji koju je izrekao Dušan Pavlović u dvouglu – Nepravedna raspodela vlasti i dobara u korist manjine.Dakle,živimo u društvu u kojem mali broj ljudi uzima sebi preveliku vlast kako bi uvećavao svoje bogatstvo i obespravljenu srednju klasu ,koja jedva drži nos iznad vode.Zato se gradjani bore za tih 20 tačaka da bi zaustavili to otimanje vlasti i dobara .Ako bi rekli da ćemo “pobediti kad tad” i dozvolili da,se tranzicija ovako završi ,onda više nećemo biti srednja klasa već žrtve tranzicije i proleteri.Što je najveći crnjak – u tom slučaju bi program DJB za bogatu manjinu bio veoma prihvatljiv (rušenje merdevina)a nama ,u tom slučaju roblju bi bio prepreka jer bi naša ideologija verovatno bila komunizam (Evo Bakić nam već priprema levicu).
   Znači ,nikako “kad tad ” nego u nekom razumnom roku .
   Druga greška vam je to što povezujete karijeriste i bitange sa kojima ste,sticajem okolnosti imali posla isključivo sa političkim strankama.Stranke čine ljudi.DS ,DSS su bile zanimljive tim likovima jer su bile vlast.Te stranke su do sada u velikoj meri očišćene od takvih.Dveri nepravedno karakterišete kao “lopovsku stranku” jer oni nisu bili vlast i povezanost sa njima nije donosila beneficije.
   I tu dolazimo do treće greške – ” možemo sami” .Ne , DJB u najboljem (idealnom) slučaju može da ostvari 25% (koliko Radulović priželjkuje) a to je nedovoljno ukoliko neki prihvatljivi partneri ne osvoje zajedno drugih 25%. Zato ne valja ljude vredjati i od potencijalnih saveznika praviti neprijatelje.Kritika je ok i deo je svakog partnerstva .
   DJB mora dosta da poradi na poboljšanju komunikacije sa članstvom (@Borislav je u jednom komentaru lepo napomenuo neophodnost rada na unutrašnjoj organizaciji i komunikaciji) ali i koordinaciji delovanja sa opozicionim strankama (@Igor) kao i sa grupama gradjana koje su aktivne u stvaranju gradjanskog društva.

  • @Vlada
   Vidim da niste najbolje razumeli sta sam hteo da kazem, to jest napisem. Medjutim, s obzirom da ste vrlo uljudno odgovorili, ja Vama dugujem odgovor.
   Po pitanju pobede “kad-tad”, svestan sam ja da su nam samostalno male sanse, medjutim, da bi bilo kakva saradnja bila moguca, preduslov je da stranke koje, da tako kazem, zele saradnju, potpuno izmene upravljacku strukturu i smene ako ne 100%, onda 99% svojih lidera, jer su ogrezli u korupciji, politikanstvu, politickom oportunizmu, nezdravoj ambiciji ili prosto, u kriminalu. Ovom legalizovanom kriminalu, kojim se bave vlade republike Srbije od ubistva Zorana Djindjica.

   Sta mislite, kolike su sanse da se to desi?

   Knjigu Dusana Pavlovica upravo citam, tako da cu uskoro potpuno biti upoznat sa svim tim mahinacijama i modelima kradje. Ako niste procitali knjigu, vec mogu toplo da je preporucim. Napisana je narodnim recnikom, ne trebate biti ekonomista niti bilo kakav strucnjak da biste je razumeli.

   Drugo, DS i DSS jesu bile zanimljive bitangama jer su bile vlast, ali DS i DSS nisu morale da primaju bitange da su iole vodile racuna o moralu i postenju. Medjutim, nisu. Znaci,isti su kao i oni. Znate onaj motiv iz knjizevnost da je krivica ne cinjenja skoro ista kao i krivica cinjenja. Ukratko, ako ne ucinite nista da zlo zaustavite, onda ste u tom zlu saucesnik. Primer: Srpska Pravoslavna Crkva. Ja nemam sumnje da tamo ima i postenih svestenika i pravih vernika, ali dokle god ima silovatelja, lopova i gnjida, SPC ce biti na losem glasu, isto kao i katolicka crkva u pogledu zlostavljanja dece.

   Dveri ne karakterisem kao lopovsku stranku, vec kao budale (izvinite na mom francuskom, i dalje ucim), a evo i zasto. Ljudi koji stanu na stranu Rusije bezrezervno i bezuslovno a onda menjaju misljenje poput Marice sa vec skinutim gacama, nisu ozbiljan politicki faktor. U politici se stav uslovljava. Ovde se moze zakljuciti da oni itekako uslovljavaju svoju podrsku Rusima, a nama to predstavljaju kao ljubav. Onda su i gnjide.

   Vidite, upravo je to problem kod nas, sto svi misle da se stranke prave za par dana. Ono, da se ne lazemo, moze to, ali onda niste ozbiljni, niko pametan vas nece tako tretirati. Ljudi koji LGBT populaciju smatraju za izrode i “Sodomu i Gomoru” su nista drugo nego civilizacijski nedozreli ljudi. Sta drugo reci. Nemam simpatije prema LGBT populaciji, ali sta su mi ljudi krivi? Zasto ih smatrati za neke izrode. Zamislite kako je kada vas tako stigmatisu.

   Da ja ne duzim previse. Saradnju ohrabrujem i podsticem uvek, ali ne moze saradnja sa ljudima (ne strankama, mada je do de facto u Srbiji banalizovano pa se stranke identifikuju sa ljudima) koji su ne jednom, vec nebrojano puta, pokazali da su ili nesposobni, ili korumpirani ili cak zlonamerni u svom politickom delovanju.

   Razumete? Ne mislim ja da DJB treba da se izoluje, samo mora da postoji i kredibilna suprotna strana vredna saranje.

   Hvala Vam na odvojenom vremenu.

  • @Otac Makarije
   Poštovani Oče Makarije – Blagi,
   Ja ću imati snage da vas nazovem još i Blagi – Oče makarije.
   Vi stišavate ovu uzavrelu i napetu “diskutaonicu” i to je dobro.
   Ovo što ste s´pravom opomenili mog dragog imenjaka Ivana neće imati mnogo uspeha jer niste obratili pašnju na njegovo prezime.
   Ivan se preziva Ognjanović. Nije to slučajno Blagi – Oče Makarije, da Ivan nosi baš to prezime tek onako. To prezime je dobijeno po Ognjenoj Mariji i ti ljudi su oštri u polemici grme kao gromovi. Tako da je slaba vajda od saveta i poziva na smirenoumlje. 🙂

  • Hvala Vam na advokaturi, gospodin @Otac Makarije je vrlo dobro razumeo sta sam pisao i vrlo pristojno se obratio. Sa njim imam jako dobro razumevanje.

   Takodje, nisam ni najmanje besan ni brz na recima, vrlo sam promisljen. Moj stav prema ovoj situaciji je na osnovu dosta iskustava iz proslosti, pocevsi ok protesta 1997. na ovamo. U svemu sam ucestvovao. Ja samo ne zelim da i ovo propadne jer se neko polakomi da misli da sa lopovima ima saradnje.

   Nisu ti politicari naivni kao Marica… vrlo dobro znaju sta su radili. To su lopovi.

  • Na primitivizam se teško može odgovoriti. Ne glupost – nikako. OM, kada neko infantilan, sužene svesti i bez mogćnosti da bez noktiju – izvadi sline iz nosa, pokušaj njegovog pročišćenja – ostaje uzaludnim.

 • Slazem se da ni po koju cenu ne treba da pristanete na nicije ucene, ustupke i dilove. Drzite se svojih principa i stavova, jer samo tako cete pokazati svima da ste drugaciji. Gradjani ce to prepoznati i podrzace Vas na sledecim izborima. Vec ovim gestom ste pokazali da ste drugaciji, jedino mi nije jasno zasto ste napustili sednicu na ovaj nacin, bez obrazlozenja Vaseg stava. Sve ovo sto ste gore u tekstu napisali, zasto niste i rekli na jucerasnjoj sednici? Ne poznajem poslovnik, ali prosto ne mogu da verujem da nije bilo mogucnosti … Volela bih da mi neko iz Pokreta obrazlozi zasto niste reagovali. Mogli ste barem, kada je predsednica pitala da li neko zeli da se izjasni o kandidatima …, istupite sa stavom da povlacite svog kandidata iz ti i tih razloga i da zato necete glasati. Ovako ste dali prostora njima da nastave sa manipulacijama, da Vas predstave kao neke koji ne postuju dogovor, ne zele da saradjuju … i jos da Vas ismevaju. Apsolutno se slazem da se drzite stava, da se postuje poslovnik i da svi treba da se drze teme, ali ne i po svaku cenu.

  • Tako je. Snežana je u pravu. Trebalo je da obrazložite odluku. Građani su obavešteni ste se dogovorili oko 7 potpredsednika. Kad je Maja Gojković pitala ima li šta ko da kaže bila je prilika da objasnite svoj stav. Ovako ste prvo glasali protiv, pa je na pitanje predsedavajuće vama upućeno da li ste protiv svog kandidata, iz mase stigao odgovor da ne rade kartice. Onda su, činilo se, zbog DBJ svi kartice izvadili i glasali ponovo, ali u to vreme je grupa oko DBJ izašla?! To nije u redu. To nije doslednost i transparentnost. Molim vas, nemojte me razočarati i dokazati da ste svi isti.

 • Ovo vam je prva velika greska u koracima
  Sve mogu da razumem. I da ste se prvobitno dogovorili oko broja potpredsenika. I da ste odustali od tog dogovora kada su pokusali da ga prikazu kao ustupak vama. Tim spinom su ga ucinili nistavnim.
  Ali ne mogu da razumem da napustite sednicu a da ne uzmete rec i ne obrazlozite svoj postupak. I onda na drustvenim mrezama i ovde pokusavate da raspetljate sta se zapravo desilo. To je krajnje neozbiljno i amaterski. Nismo zbog toga glasali za vas. Zaboravite drustvene mreze sada ste u skupstini i kao poslanici odgovorni ste nama vasim glasacima. Duzni ste da se javite za rec i iznesete svoj stav da bi mi znali sta se desava, a ne da kopamo po internetu. Ovo vise ne sme da se ponovi.

  • Uvaženi g.Toni,

   U značajnoj meri se slažem s Vama ali, rekao bih, da ste malo preoštri!?
   Iskreno se nadam da će nam g.Radulović obrazložiti i napisati JASNO i GLASNO: ko je doneo odluku o napuštanju sednice?
   g.Radulović lično ili je nakon dogovora to bio stav većine ili svih poslanika DJB?
   P.S. Nadam se da smo ovde prisutni, u velikoj meri PRISTOJNI ljudi, stoga apelujem na autore tekstova da ne pišu npr. “Rasimova stranka”!
   Ni jedna stranka nije vlasništvo pojedinca, a i nije lepo tako pisati! Pristojni ljudi uvažavaju druge pa i političke protivnike! Stoga, mislim da je mnogo primerenije napisati: stranka g.Ljajića…

  • Slazem se, od sada u fokusu mora da im bude Skupstina jednako kao i internet.

   Vise nisu vanparlamentarna stranka i govornicu u Parlamentu moraju da koriste, a ne da se oslanjaju na internet.

   Verujem da nece ponavljati iste greske u buducnosti.

  • I izlazak je vid borbe. Verujemo u vas, a komentari u stilu slažem se sa vama uglavnom pišu Botovi!

  • Vrlo korektan komentar, 100% na mestu.
   DJB mora da preskoči “dečje bolesti”, ako želi da ostane ozbiljan faktor. Društvene mreže i dalje treba da rade, ali jedino je zvanično ono što se dogodi i kaže na sednici i što uđe u zapisnik, a i setite se koliko ljudi u Srbiji nema/ne koristi Internet, a prati RTS: njima treba objasniti šta se događa.

 • Politicka borba onih koji sebe nazivaju politicarima,onih koji sebe vide kao izaslanicima naroda,onih koji pretenduju da sutra vode ovu drzavu…meri se recima i delima,a mesto br.1 je Republicki parlament!Mnogo vise smo ocekivali od Sase Radulovica i njegovih poslanika,bar u diskusiji koja se razvila u ova dva dana a ne da se dize ruka i reklamira poslovnik sa molbom da se poslanici drze dnevnog reda…da se kritikuje Micunovic da ne vodi sednicu kako treba…to je izgledalo mnogo smesno i tuzno od ljudi za koje smo mislili da ce se u nase ime suprostaviti vladajucoj vecini u promovisanju njihove pobede sa 1.8 miliona glasova!Kako ce se DJB poslanici ponasati kada nova predsenica nastavi da vodi skupstinu po starom ako nisu umeli da iskoriste ova dva dana kada je prof.Micunovic vodio skupstinu…Misleci da su usli u Engleski parlament i DJB i Dveri koriste svoje nastupe za pricu o poslovniku,narodu,drzavi koju mi tako ne vidimo….Ako DJB od 16 svojih poslanika 11 ima iz Beograda,onda nam je jasno da nase probleme i ocekivanja oni ne mogu da razumeju kada su na drugoj skupstini kojoj prisustvuju odlucili da izadju i da svoj revolt tako demonstriraju!Znaci da se vode iz jedne glave kao i svi prethodni,i da niko od njih 15 ne ume i ne sme da se suprostavi sefu…da ukaze da je ova odluka pogresna!Mozda smo mi glupi pa se u politiku partije ne razumemo,a mislim da smo jos naivniji sto smo se prerano ponadali da dolaze neki novi ljudi…koji znaju sta i kada trebaju uraditi!Jos nije vreme za promene ocigledno,cekacemo organizovanje nekoga ko nece traziti da se vode svi iz jedne glave….to nije ovo vreme ocigledno!

  • Sve je tacno sto ste napisali osim jedne stvari, a to je da se u parlementu vodila diskusija. Da se vodila diskusija po tacki dnevnog reda onda bi mogao kritikovati neucestvovanje u istoj, ali posto u parlamentu nije bilo diskusije onda jednostavno ne pricamo o istim temama. Mislite li da su trebali da se upustaju u cirkus koji je bio na sceni tog dana u parlamentu. Da se raspravljaju sa Martinovicem. Evo probajte se setiti necega vaznog sto je receno tog dana, a sto je vezano za svakodnevni zivot i probleme o kojima pricate. Nema toga. Sve same gluposti i blato. Moje je misljenje da DJB mora da se drzi svojih principa i ne dopusti da ih jedan Martinovic i Seselj uvlaci u zabokrecinu koja ga okruzuje.Ako to dopuste nestace u molju sa ostalima. Nek se oni medjusobno nose zgadice se i narodu i sebi.

 • Zasto napustate sednicu? To je kao da sam ja tuzan sto toliko ljudi glasa za SNS i onda ja ne izadjem na izbore. Jer na kraju ce ispasti “koga nema bez njega se moze” 🙁

 • У коментару на текст „Тежак задатак посланика ДЈБ…“ веч сам написао да не познајете Пословник, или обмањујете јавност, али мој коментар је чекао на проверу 6 сати, па када је пуштен више га нико није ни читао, јер се већ прешло на следећу страницу коментара (3. јун 2016. у 13:39). Ако је читан, а на њега нема коментара, веома сам поносан.
  И данас ћу скренути пажњу на неке ствари које показују непознавање Пословника и на неуобичајено понашање, које видим да наилази на огромно неоправдано одобравање.
  И у петак и јуче Ваше дискусије су биле искључиво рекламирање кршења Пословника и залагање за његово поштовање. У готово свим случајевима били сте у праву (чини ми се да у свега једном или два случаја није прекршен Пословник). Међутим Пословник није кршио СНС (они су реметили рад Скупштине, као и ДС, па и остали у мањој мери), већ председавајући Скупштине, јер само он може да прекрши пословник (Члан 103 Пословника). Другим речима, сваки Ваш приговор био је шамар председавајућем и указивање на лоше вођење седнице. С друге стране, шта је могао да учини председавајући? Могао је да искључује микрофон, да одузима реч, да опомиње, кажњава… Тиме би се у знатној мери смањиле и реплике и теже речи, али био би оптужен да спречава демократску полемику. Треба наћи меру између та два, али за то неки се морају уздржати од рекламација пословника у свакој прилици, а председавајући да употреби своја, горе наведена, овлашћења.
  Сада анализирајмо Ваше понашање у вези избора потпредседника. Тврдите да „Ни по једној логици, ПУПС-у и Расимовој странци не припадају потпредседничка места“. Тачно. Али ни по једној логици не припадају потпредседничка места било коме. Избор потпредседника Скупштине регулисан је Пословником (Члан 14. – 20.). Ту се не наводи ни логика, ни коме припада или не припада потпредседничко место. Придржавајући се одредби Пословника може се догодити да све посланичке групе предложе свог кандидата, па и више од тога (најмање 30 народних посланика може да предложи једног или више кандидата…) и буду изабрани кандидати Покрета социјалиста, Народне сељачке странке, Уједињене сељачке странке, ЛДП-а… Због тога је уведен леп обичај да се прва одлука Скупштине доноси једногласно уз претходни договор. Сваком договору претходе преговори и компромиси. Тачно је да СНС жели да да потпредседничка места Расиму и ПУПС-у(намерно сам написао Расиму, јер тако пише ДЈБ тексту), али исто тако пристаје и да повећа број места на седам. То је компромис. Ви захтевате да се они одрекну једног места у Вашу корист. Ја ту не видим компромис. Међутим ја мислим да сте Ви постигли договор о седам места, а онда сте тај договор прекршили. Пажљиво сам гледао заседање и нисам чуо да су рекли да сте Ви тражили седмо место. Речено је да Вам је учињено, али то може да буде и тако што су они предложили седмо место и да сви буду задовољни. За мене је основно питање да ли је договор постојао или није. Ако је договор постојао, то веома ружно говори о Вама. Претпоставимо да договор није постојао. У том случаку логично би било да сте у току заседања (имали сте прилику да приликом њиховог спиновања, како Ви наводите), реплицирате јер постоји основ, и попљујете их како лажу и да ништа нисте тржили и да никакав договор није постигнут. Могли сте пре гласања о седам потпредседничких места да узмете реч и све ово што сте написали у овом тексту саопштите на седници скупштине. Још нешто што иде у прилог томе да је договор постојао је Ваша изјава у овом тексту да их је збунила Ваша одлука. Зашто би били збуњени ако сте Ви тако принципиелни и услуге и уступци Вам не требају и они то знају јер сте им рекли одлучно НЕ.
  Шта ће се даље догађати не зна се. Седмо место је непопуњено. Да ли ћете га добити Ви, или неко из заседе сада зависи само од воље и политичке процене СНС-а, а све у складу са Пословником. Иако имате стручњака за теорију игара, стратегију за ову игру нисте баш добро одабрали.

  • Чика Ацо, можете ли ми појаснити ово што сте написали: “Међутим Пословник није кршио СНС (они су реметили рад Скупштине, као и ДС, па и остали у мањој мери), већ председавајући Скупштине, јер само он може да прекрши пословник (Члан 103 Пословника)”,?
   Зашто онда у Пословнику пише да посланици не могу добацивати другим посланицима? Да ли се то онда односи на председавајућег Скупштине или на посланике? (Зар то не говори довољно јасно да и посланици “крше” Пословник?)
   Молим за објашњење.

  • Тачно. Посланици не могу добацивати, вређати итд, али то се зове кршење реда на седници (Чланови 105 -107). Уколико председавајући то не спречи (Чланови 108 -114), онда он крши пословник (Члан 103 Пословника).

  • Волим кад се да овако кратко, јасно и прецизно објашњење.
   Хвала!

  • Чика Ацо, ипак мислим да је боље тумачење од Вашег дала Бранка Стаменковић народни посланик покрета Доста је било у данашњем (8. јун 2015.) ауторском тексту, погледајте: http://dostajebilo.rs/politicka-borbenost-za-neupucene/
   Мислим да сте, ипак, погрешили. Њен став изгледа реалнији и поштенији.

  • Skroz se slazem. Da bi bili uspesan diplomata ili politicar morate imati kontinuitet ili da mnogo brzo ucite. Recimo izlazak sa sednice totalno nerazuman posto ste imali makar 2 druga mnogo bolja odgovora, ili da budete uzdrzani ili da budete prisutni ali ne glasate. Molim Vas da sledeci put izadjete sa sednice samo i samo ako poslanici DJB omogucuju kvorum i ako znate da bez Vas nema kvoruma. I to tek toliko da izadjete iz sale i cekate dalji razvoj. Takodje mislim da ste poprlicno bili bledi sa stalnim obracanjem vezano za poslovnik. Naravno podrzavam sto ste skretali paznju na to, nastavite i dalje ali morate imati i koristiti rec kao mac. Mislim imati jednu Maju Gojkovic kao temu ”Za i Protiv” je zicer, mogli ste bar po meni da posle ova 2 dana objavite knjigu vasih govora na temu sta je Maja Gojkovic. Takodje super odradjeno i sa cenama i spinovanje te teme, ali niste poentirali. Danas ste objavili tvit sa slikom Gandija i zamislite na sta bi bio njegov zivot da je konstatovao problem, stavio ruke u dzepove i otisao dalje trazeci neki drugi problem. Ono sto tog Gandija odvaja od desetine drugih je sto je izmedju ostalog nasao nacin da se bori. U Vasem slucaju skretanjem paznje na cene bez ikakvog protesta, realnog, je vec vidjeno. Sto je jos smesnije mnogo novina je objavilo kako ste drugi dan ili na dorucak u taj isti restoran i narucili kajganu, jogurt i jos nesto. Vidite problem? Zasto niste drugi dan doneli jedan lep sendvic od kuce, slikali i stavili na tviter uz neki komentar tipa ”Postenije nego u restoranu”. Ja da sam na Vasem mestu doneo bi i kafu u termosu od kuce za sebe i pocastio novinare. Mene u sustini niste razocarali i razumem Vase neiskustvo, sto se mene tice bili ste sasvim ok. Samo se nadam da ce se brzo Vasem timu pridruziti neko ko ima vece iskustvo vezano za parlament i za politicke odluke. Super ste, par malih izmena i bicete kao tortica 🙂

  • Koliko si ti strucan Zoki da nekome objasnjavas kako i sta treba da radi, koje su ti kvalifikacije za savetnika, u kom roku si zavrsio fakultet politickih nauka. Razumem da svako ima pravo na svoje misljenje ali deliti savete, pisati o kajgani, sendvicima je krajnje neukusno.

 • Licno sam razocarana vasim prvim istupima u Parlamentu, ocekivala sam ostrije komentare, koji doticu zivote svih nasih gradjana, a ne samo formalisticku kritiku nepostovanja poslovnika. To sigurno nije onaj novi vetar u nasem parlamentarnom ziuvotu koji sam ocekivala. Nadam se da cete ubuduce koristiti skupstinsku govornicu da kazete ono sto tisti ovaj namuceni narod. Sto se tice napustanja sednice, smatram ga skandaloznim, jer ni jednom recju niste obrazlozili javnosti razloge tog postupka, ovako, ispalo je da je gospodja Nikolic “najgora od sve dece”.

  • Молим Вас, објасните шта значи за Вас “оштрији коментари”?
   Коментари снс-овског типа? И какви би то могли бити коментари који су оштрији, а да се ради о конститутивној седници?

  • Znači očekivali ste da se DJB upustiti u besmisleno prepucavanje sa ostalim šljamom iz skupštine, prepucavanje koje gledamo već dvadeset godina i koje je možda u početku bilo zabavno jer su to bili prvi dani parlamentarizma u Srbiji posle drugog svetskog rata. Da ne pričam da je upravo to ono što odgovara stranci na vlasti, u ovom trenutku SNS-u. E pa to je razlog zašto šlajfujemo u mestu već decenijama. Nije poenta da poslanici budu briljantni, duhoviti, da nadigravaju jedni druge, da se nadgornjavaju itd. Poenta je da se konstruktivno razgovara o svemu što je na dnevnom redu da bi se došlo do eventualnih rešenja koja će olakšati život građanima ove države, kako ih ne bi tištalo sve ono što ih, kako kažete, sada tišti. A za to je potrebno na prvom mestu poštovati poslovnik, to je preduslov svih preduslova za rad parlamenta. I to nije “teranje maka na konac”, već bez toga skupština je, s jedne strane, samo ofucani ring gde se poslanici međusobno nadgornjavaju, a sa druge, mašina za izglasavanje zakona. Ja kao građanin to više neću. Hoću da budemo normalna država kao recimo Engleska. Treba da pogledate kako izgleda njihov parlament. Žustro i temperamentno, ali pre svega funkcionalno i nikad izvan teme.

 • Ovo je ispravno ali izbegavajte napuštanje skupštine jer goveda to i žele. Držite se, odlični ste za sada, čak najbolji i slobodno, ako treba po 100 puta im čitajte pravilnik o ponašanju u skupštini i budite im primer uvek. Nemojte da glasovi koje smo vam dali odu u etar. Veliki pozdrav i stvarno vala DOSTA JE BILO!!! Daj da više razbucamo tu bandu bahatih i nepismenih idiota!

 • Apsolutno podržavam odluku poslanika DJB, je,r je to vid protesta protiv bahatosti I samovolje naprednjaka. Jer, mi građani, nismo dali mandate Pokretu da bi oni glasali za ovakve snsovske koaliciione nefer kombinacije i spinovanje kako su oni nama učinili nekakve ustupke, a u stvari te usluge čine Ljajiću i Pups-u. Vrlo naprednjački pokvareno Neka hvala! Podrška DJB

 • Ovde se pisu kilometarski komentari bez ikakve potrebe. DJB je potpuno u pravu. Nisu glasali jer SNS ne cini njima kada trazi da bude 7 potpredsednika vec samome sebi, Ljajicevoj stranci i Pups-u!
  Na to u DJB nisu pristali i kraj price! Samo sto to treba reći za govornicom i to bas ovo sto ste ovde napisali, citiram : “Tоком заседања у петак и поново у понедељак, СНС је покушала да спинује све ово речима да они тобоже чине “уступке” опозицији и да смо ми тражили да скупштина има седам потпредседничких места. СНС је на овај начин покушала да прикрије чињеницу да се број потпредседничких места повећава јер они желе да задовоље апетите својих коалиционих партнера. Ни по једној логици, ПУПС-у и Расимовој странци не припадају потпредседничка места”.
  I to je to, sve je jasno ko dan.
  @mira
  Za gosdođu koja je tražila “oštrije” obraćanje u skupštini, biće ih, ali sada to nije tema, sačekajte kada bude ekspoze Vlade, tek tada će se moći pričati o problemima…

 • Vidi, i Boško je prihvatio novu kulturu koju DJB treba da uvede kao standard. Izgleda da su i Dverjani značajno normalniji od vladajuće većine.

 • Neko je moj komentar doživeo kao pesimizam. Nije! Sračunat je na pobuđivanje poznatog srpskog inata. Plašim se da je inat jedina energija koja može prokrenuti stvari. Nastup DJB bio bi sasvim OK u francuskom parlamentu ili Bundestagu. Ovde takav nastup nema nikakvog smisla. Sa druge strane pristajanje na igru naprednjaka, prostakluk i nekulturu takođe nema nikakvog smisla jer ako i uđe u brlog čpvek ostaje čovek i ne mora obavezno da se pretvori u svinju.
  Dokle smo dakle došli? Verovatno je da se u Skupštini neće moći uraditi ništa. Dakle ostaje vanparlamentarna borba. To ne mora obavezno i samo da bude limitirano na građanske proteste već i na alarmiranje EP i ostalih instanci EU. Tu su i evropski sudovi.
  Vučić je najavio za 7-10 dana izveštaj o Savamali. 10 dana je prošlo! Izveštaja nema. Uputiti žalbu evropskim sudovima i ostalim organima. Nama neće da odgovore a u EU hoće. Odlično nek odgovore njima!

 • Ne razumem ove sto ocekuju ostriju raspravu a istovremeno ocekuju da se DJB ponasa pristojno u parlamentu!Poslanici DJB se jednostavno drze teme sto pokazuje politicku kulturu, a vidi se ko je gledao tv prenos, da se niko vise toga nije pridrzavao toliko nekulturno ponasanje i pravi cirkus se i mogao ocekivati od skupstinske vecine.Jos se javi poslanik koji sebe deklarise kao zastupnik seljaka iz sns grupacije a covek ne moze dva padeza da ubode,nemam nista protiv naprotiv i treba svako da ima zastupnike u parlamentu ali bar taj treba da zna padeze i da ga razumemo sta je hteo da kaze.Sto se tice ostre polemike poslanici DJB ce pricati kada takve teme dodju na dnevni red siguran sam!A izlaskom iz sale oni su demonstrirali nezadovoljstvo meni je to isto kao i da su ostali da komentarisu,ali u tom trenutku su verovatno procenili da je bolje da demonstrativno napuste sednicu skupstine!U svakom slucaju za razliku od ostalih poslanickih grupa poslanici DJB su pokazali kako treba da se ponasa u skupstinskoj sali.Nastavite tako imate moju podrsku i narod ce prepoznati ko stvarno misli dobro Srbiji!

  • Uđe doktorant sa Sorbone, Oksforda, Berklija ili Harvarda u svinjac i održi svinjama lekciju iz filozofije i lepog ponašanja. Hoće li pomoći? Znate šta pomaže?
   Ovih dana negde oko Vladivostoka ima jedan zoološki vrt u prirodi. Tamo je smešten tigar po imenu Amur. Da bi održao instikte hranili su ga živim kozama koje je on lovio i jeo. Jedan jarac (kasnije nazvan Timur) je iskoristio rogove i podbo Amura. Od tad Amur i Timur žive na jednoj teritoriji a cela Rusija gleda uživo rijaliti kao što neki gledaju parove ili skupštinu. Rusi su ubacili još koza kojima su nadenuli imena Merkel, Obama…i svakoga dana možete čitati izveštaje kao u pravom rijalitiju. Potražite na netu.
   Pitam se ako bi mi našim majmunima u zoovrtu – nazvanom vrt dobre nade dali imena naših istaknutih likova iz skupštine i prenosili događaje iz kaveza, da li bi neko primetio razliku između tog izveštaja i stvarnog izveštaja iz Skupštine?

  • Dobra ideja, hajde da vidimo sta bi ko od nasih politicara mogao biti. Naprimer AV….av,av,av….

  • Pa Vučić je predator. Ja preferiram krokodila jer Vučić roni krokodilske suze nad sudbinom svojih žrtava penzionera i ostalih. Doduše liči malo i na hijenu i kojota pa je teško odlučiti se. Taze izabrana predsednica parlamenta liči na kameleona zbog preleta i promene stranačkih boja. Pevsona koja pvedsedava kvubom SNS i skače ko đavo iz kutije kad god ko spomene videva Aveksandva Vučića Sunce Svbije mene podseća na papagaja, a poslanici DJB na ponosne pingvine koji doduše nikoga ne ugrožavaju već nemo posmatraju svet. Pvofesov istovije veoma liči na dinga a onaj seljak debeli na nilskog konja uvaljanog među ostale napredne brave. Mlađana napredna podpresednička kvočka nosi zlatna jaja porađajući filozofske misli. Ostatak naprednih koje sam imao strpljenja da saslušam prilično podseća na čopor onih malih živahnih majmuna koji se dobro zabavljaju slušajući krike i trebeći buve jedni drugima. Ima tu i Himalajskih jaraca koji skakuću sa kamena na kamen dičeći se svojom spretnošću, kao i mudrih sova koje osim što izgledaju mudro ne puštaju glasa od sebe da se ne pokaže ta njihova mudrost. Uzalud im – već su se pokazali. Za Šešelja je svakako rezervisan gorila, često jede banane a i podmeće ih drugima pod noge pa se slatko smeje svojoj visprenosti.

 • Potpuno se slažem sa vama,zato što ste napustili Skupštinu.Dokazali ste da nećete milostinju i mrvice sa trpeze pozicije i opozicije.Istrpeli ste i vređanja malih ljudi,koji su više bili smešni nego rečiti.Kao neka dobacivanja iz redova SRS-a(nepristojna,ali šta očekivati od njih?)i “govor”izvesnog “dr” Marka Atlagića.Možda grešim,ali čini mi se da je to isti onaj Atlagić iz Knina koji je bio u hrvatskom Savezu Komunista,odbornik na čuvenom 14.Kongresu SKJ,koji je označio i kraj YU.Ovaj Atlagić i još neki odbornici iz Krajine su tada otkazali lojalnost SKH i prešli na stranu Sloba Miloševića.I tako je to počelo.Ali,još jednom,bravo za vas.

 • Start u skupstini mlak,neubedljiv bez boje ukusa i mnirisa!Cista dvojka i nista vise.Radulovic prosto izrecituje i sedne!Kad vuk zavija zavijajte i vi.!Na takav nacin necete osvojiti nove glasace.Ako gresim moje izvinjenje!KAD STE DOBILI PRILIKU DA PRICATE ONO NISTA.NEMA PAVLOVICA,STEVANOVICA!Jel se neko mozda uplasio.