Ауторски текст Медији

Кратак водич – препознајте блатоиде

Априлски избори без икакве сумње су показали да популарност Александра Вучића незадрживо опада. Институције захваљујући којима одржава привид популарности јесу медији чији је он, сад већ потпуно очигледни главни и одговорни уредник. Његово интересовање за медије, а још више управљање њима и задирања у њихову уређивачку политику сеже у не тако давну прошлост.

Јасно је да је постао свестан моћи медија док је крајем деведесетих обављао функцију министра информисања. Било је то најмрачније време за медије у тадашњој Југославији, а апсолутна цензура, застрашивање, масовна отпуштања и претње новинарима који су у складу са савешћу и професионалном етиком желели да обављају свој посао, били су свакодневна појава. Веровали смо да се таква ситуација никада неће поновити, али слика овдашњих медија од 2012. године све до данас ускоро ће представљати пример најгрубљег кршења етичких стандарда и кодекса медија, као и пад стандарда професионалног функционисања медија који су постали слуге политичара на власти.

blatoidi2

 

Прошлогодишња неславна приватизација медија донела је бројне злоупотребе по питању власничке структуре медија која је крајње нетранспарентна, те имамо бројне медије који послују захваљујући капиталу непознатног порекла. Није тешко закључити ко стоји иза њих уколико се осврнемо на програмску, односно уређивачку политику и схватимо да у бројним медијским институцијама не постоји било каква критика власти. Новинари и медији у уређеним друштвима у којима постоји поштовање институција и владавина права, служе као најоштрији контролори власти. Медији и служе како би правоверно, објективно, истинито и професионално информисали грађане пружајући им оне информације на основу којих ће они касније доносити исправне политичке одлуке. У нормалним земљама, политичари страхују од медија, бивајући свесни да су њихови поступци и политичке активности непрестано под лупом јавности. У истим тим земљама, бројни политичари су подносили оставке и завршавали политичке каријере кад би медији открили њихове злоупотребе, тајне рачуне, нетранспарентне уговоре потписане на штету државе и грађана, као и неуобичајена дружења с људима с оне стране закона. Најстроже су били кажњени они који су покушавали да на било који начин утичу на медије.

Доказ да живимо у потпуно неуређеном друштву јесу поједини овдашњи медији који су својим пословањем завредили назив блатоиди. Како њихов циљ није правоверно информисање грађана, већ искључиво блаћење и обрачун с онима који раскринкавају њихове злоупотребе, јасно је да нема сврхе давати изјаве блатоидима. Оне су, свакако, већ написане у кабинету у коме се светло никад не гаси, а који је смештен у Немањиној 11. Својим деловањем блатоиди крше сваки етички и професионални стандард и свесно урушавају медијску културу у земљи. Уместо да едукују, правоверно информишу и пруже квалитетан културни и забавни садржај, блатоиди подилазе задовољењу најнижих страсти гледалаца и читалаца, пружајући им најприземније садржаје попут црне хронике у вишемесечним свакодневним наставцима, причама о особама с маргина друштва чиме се исти промовишу у звезде и узоре младима, све до неоснованог и крајње неаргументованог блаћења политичких неистомишљеника.

Блатоиди не уважавају Етички кодекс новинара Србије, документ који даје смернице за професионално и морално поступање новинара. Нажалост, за кршење овог Кодекса не постоји конкретна казна, већ се и она своди на осуду колега новинара. Но, у медијима који су у потпуности контролисани, како је уопште могуће пласирати информацију о казни? Довољно је да се осврнемо само на прве чланове Кодекса који се тичу истинитости извештавања. У њима је наведено да је обавеза новинара да тачно, потпуно, благовремено и објективно извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије. Јасно је да се у блатоидима никад не може наћи икаква критика мандатара, већ да у њиховим садржајима доминирају крајње необјективни садржаји који гледаоце треба да увере у његову непогрешивост и његову непрестану и несагледиву жртву да Србија напредује. Такође, према Кодексу новинара Србије, саопштења политичких странака морају да буду означена као таква. Овдашња медијска реалност у којој царују блатоиди доноси нам свакодневна саопштења прес службе мандатара или његове странке која се емитују или преносе у целости. То је само један пример очигледне грубе злоупотребе медија које траје већ четири године.

Блатоиде је лако препознати јер је њихова једина делатност и циљ одржавање актуелног режима захваљујући вештачком дисању. Оно чега би требало да буду свесни јесте да ће веома брзо њихово неетичко пословање, комплетна уређивачка и програмска политика и најприземнији садржаји бити изучавани као показни пример како не треба пословати у медијима и шта све не треба чинити уколико желите да управљате и радите у медију од ауторитета, интегритета и одговорности према друштву у коме функционишете, и од којег желите да направите уређено место у коме се лепо живи и ради.

Др Ана Стевановић, доктор наука – уметност и медији
народна посланица Покрета ”Доста је било”

Др Ана Стевановић

Др Ана Стевановић

Матурирала у Петој београдској гимназији. Дипломирала 2008. године менaџмент и продукцију у позоришту, рaдију и култури нa Фaкултету дрaмских уметности, у Беогрaду. Докторирaлa нa теми психологије менaџментa и лидерствa, оргaнизaционих иновaцијa устaновa културе и психологије креaтивности на истом факултету.

Од 2004. године aктивно учествује у оргaнизaцији истaкнутих културних догaђaјa, а понaјвише се бaвилa комуникaционим стрaтегијaмa и односимa с јaвношћу сaрaђујући сa нaјвећим филмским фестивaлимa у земљи. Као један од најбољих студената билa је стипендистa Министaрствa просвете и нaуке РС, Скупшине Грaдa Беогрaдa, Републичког зaводa зa рaзвој нaучног и уметничког подмлaткa, Еуробaнке ЕФГ и Влaде Републике Грчке нa Аристотеловом Универзитету у Солуну.

Објaвилa око петнaест нaучних рaдовa у домaћим и међунaродним нaучним чaсописимa у којимa је истрaживaлa теме попут медијске цензуре и етике медијa, психологије лидерствa и комуникaционих стрaтегијa. Преко 13 годинa у облaсти културе и уметности нa позицији менaџер зa комуникaције.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Jaka reč,
  Sa svadjanjem i vredjanjem ne vodi se uspešno bilo koja pa i najbolja politika.
  (UNS je u saopštenju naveo da političari imaju pravo da ne odgovaraju na pitanja novinara, kao i pravo da, ukoliko to ne žele, ne gostuju u pojedinim emisijama i na pojedinim medijima, ali da nemaju pravo da, kao nosioci javnih funkcija, “prete obezbedjenjem, etiketiraju i propisuju ko jeste, a ko nije novinar).
  Na ovo odavno upozoravam ali niko da skrene pažnju aktivistima.
  Za posledicu imamo sve veći broj protivnika koji već glasno gunđaju i u našim redovima.
  Naša odgovornost je ogromna prema sredini u kojoj funkcionišemo, i od koje želimo da napravimo prijatno okruženje.

  • @Bole jesi l ti Bole iz bureta?
   Kolko je vidim Bole ti si neka priblesva persona, ペルソナ (-: !
   Jel ti odgovorilo lično ministarstvo inostranih djela Chine.

  • Izvanredan tekst Ana!

   Ivan.N vi postajete zaista dosadni sa vasom pamecu. Sto ne idete tamo gde ce vam se ljudi diviti, a dobiti cete i sendvic i sokic. A da – to dobivate vec i zbog tekstova ovde.
   Mislite li zaista da ovde nekog interesuje ono sta zelite da porucujete?
   Kada vam se ikada dopao neki autorski tekst ovde? Kada niste imali zamerke? A ko ste vi, da su nama vase zamerke bitne? Ko to glasno gundja u *nasim* redovima? Mislite li zaista da ste format, koji je u stanju da DJB unistava iznutra? Cudno sto vam Admin dozvoljava ove zaista naivne tekstove, koji ocigledno imaju svoju svrhu.

  • @Zivko Belic
   Beliću tebi je trebalo 24 ćasa da mi odgovoriš.
   Priznajem imaš snage, ali to nije tvoj posao Beliću.
   Ti Beliću trućaš u prazno.
   Ono što poražava je snisihodljivost komentatora. Ni jedan jezgrovito utemeljn komentar ni jedna snažna poruka.
   Pa kako da slobodan čovek misli, predoseća projektije budućnost. Skim moj crni Belići.
   Evo uzmimo ovo tvoje obraćanje meni. Samo prazne i glupe zamerke.
   Ja bi tebi Beliću priznao idejnost kada bi ti izložio kako da se poveća ukupna količina zdravog novca u opticaju koja bi namirila sve one kojima taj novac treba. Na primar od školstva do zdravstva.
   Ovako hvališ Anin tekst. Uredu. Koji ti je motiv to ti znaš. Odmah posle te pohvale da se iživiš u svojoj nemoći ti udri po mom komentaru. To ti Beliću ne zameram. Zameram većini komentatora što stvarno nema individualne slobode za kritičan komentar.
   Ovo govori o totalnoj krizi duha u Srbiji. Ovakve samocenzure nije bilo ni kod Tita.

 • Bravo Ana.
  Nije novinar onaj ko ne uvažava Etički kodeks Srbije. Šta tu ima dalje da se priča?
  Naravno da nema svrhe davati izjave blatoidima i svako kome to nije jasno nema šta da se objašnjava.
  Druga je stvar da li je politički mudro nastupiti u skladu s tim?
  Na to pitanje nemam odgovor ali znam da bih ja isto uradio da sam bio na Sašinom mestu.
  Oni koji gunđaju u našim redovima neka se zapitaju i preispitaju da li su na pravom mestu?
  Neka pokušaju da zamisle kako bi izgledala konferencija gde mali Vučić-ević postavlja pitanja a Saša odgovara i da li bi to imalo ikakve svrhe osim uvlačenja Saše i celog DJB u blato blatoida?
  Pa zar ne shvatate da je upravo to njihov cilj. Da nas spuste na taj nivo i uvuku u blato tj. na njihov teren gde mi nemamo nikave šanse.

  • Ja se bojim da će Vučićević početi da dolazi na DJB konferencije u Skupštini i da tamo diže galamu i pravi skandal.
   Svaki put, iznova i iznova.
   Neće moći niko da priča od njega, jer će da viče dok drugi govore.

  • Uh, jeziva mogućnost. Može li se takva mogućnost sprečiti, tj. da se dotičnom onemogući učešće? (mada uvek može poslati zamenu)

  • @Django Ropa- Antidot-protiv otrov je da mu se nametne DJB Seselj sa bokalom vode!!Illi DJB zubar da mu popravi krive zube.

  • @ Đango Ropa

   Jeste. jeziva.
   A juče sam u nekom tekstu pročitao da zaista i obećava da će da počne da dolazi na konferencije DJB. Upravo ono čega sam se pribojavao.

   Problem s njim je što će tamo da urla, bez obzira što mu se lepo kaže da neće dobiti odgovore na pitanja.
   Osoba koja je za mikrofonom će morati da bude veoma skoncentrisana ako pokušava da govori dok se ovaj dere u pozadini.

   @ Milence

   Zvuči primamljivo 🙂
   Bilo bi to naravno veoma štetno za DJB, pa se nadam da se šalite.
   Ali možda se u nekom trenutku neko od poslanika iznervira i kaže sebi. “Ma nek ide život…”

  • Rešenje je u osobi koja ispred DJB vodi konferenciju za štampu.Ona odredjuje prioritete i daje i oduzima reč novinarima.To ne treba da radi g,Radulović.To još naši političari nisu naučili.A dotičnom Vučićeviću se jednostavno odgovara ; “Gospodine,bilo kakav da je odgovor na Vaše pitanje,Vi ćete i onako napisati što želite.” i tu je kraj.Dobio je odgovor i ide se dalje.Postoje i drugi načini , a i stručnjaci kojima je to posao.Jedno su društvene mreže,a nešto sasvim drugo konferencije za štampu ili nastupi u Skupštini.

  • Upravo i ja sam sve to htela da kažem, odličan komentar Gane! A ti koji gunđaju u našim redovima nisu “sve veći broj”, nego su nekolicina onih koji su ovde najglasniji i imaju ideju da svako suprotno mišljenje treba nadmeno ili kvazi blagonaklono da pobiju.

 • Nisam očekivao da će toliko da ih pogodi Sašin objektivan odnons prema njima. To je očigledno pravi put kako se prema trash novinarima treba odnositi i to ih očigledno jako plaši. Idu dotle da prete fizičkim nasiljem što samo govori o kakvom ljudskom talogu se radi. DJB im je očigledno velika kost u grlu. Odnosno ne DJB već adekvatna reakcija prema takvima i jasan ispravan stav.

 • DJB ima jasan i načelan stav o informisanju koji se potpuno poklapa sa Etičkim kodeksom.
  Osobe koje u ime DJB budu pozvane da daju izjave medijima sa neetičkim ponašanjem treba da u skladu sa načelom pristojnosti odbiju da daju izjavu. Kratko i odsečno – više nije potrebno i objašnjenje zašto.

 • Skupština jeste odlično mesto gde se može potencirati upravo regulisanje ovog pitanja, i time, kroz uporno pojašnjavanje ove problematike pred najširom srpskom javnošću, za skupštinskom govornicom – uspešno detronizirati položaj i ulogu tih i takvih medija. Vremenom, sve više slušalaca i gledalaca bi tada svatalo svu beskrupuloznost, ali i besmislenost takvih listova, pa i njihovu štetnost. zato, raspredati ovde, na ovim stranicama ovako često – nema svrhe. Svi mi ovde znamo to i svesni smo toga. Umesto trošenja reči ovde, draga poslanice, ne izlazite iz skupštinske sale kao do sada – već pravac u nju , i tamo, onima kojima to i treba reći – obratite se i recite!

 • Пропаганда је шпиц сваке идеологије али то је озбиљна делатност чије услуге користе различити “друштвени играчи” и ту се разнобојни интереси преплићу и одсудно бране. Медији су регуларан пропагандни канал у ком утицај остварују носиоци моћи (новца) и наивно је веровати кодексима а још мање онима који треба да их бране и спроводе. Ћутање је злато и што није речено то се није ни десило а виртуелну стварност, садашњост и будућност света, за нас је ближа и даља прошлост читали смо али нисмо прошетали Соколовићевим мостом. Ово не важи за “једнакије” они и данас не силазе са моста.

 • Mogu samo da napišem sledeće:”Tiha voda breg roni”.Mora se izdržati ovo pljuvanje po profesiji i znanju gospodina Radulovića,na članove pokreta,

  na program pokreta i td.Kada ispucaju svoju praznu idealogiju moraće da dodju po pamet i mišljenje u pokret DJB.

 • U svim razvijenim i nerazvijenim drustvima i drzavama sveta, ma kako ih mi zvali, mediji i propaganda su osnovna poluga onih koji su na vlasti,To zna svako ko zeli da bude potpuno iskren.
  Ima tu nesto drugo, naime ovo sto Gospodin Radulovic i PokretDJB radi ovih dana je odlicno, rafinirano i plodonosno suprotstavljanje trenutnoj vlasti, ovo su cisti udarciu srce i srz politike AV-a, i savetnici premijera vuku jedine moguce poteze da ne bi rapidno krenuo pad vladajuce garniture. Sam premijer za to nije sposoban, oni sve vreme najracionalnije sagledavaju situaciju i kazu mu sta da radi, jer sam cesto pravi katastrofalne greske. Psiholoski labilan, bolestan i nepredvidiv, premijer svojim “savetodavnim” komandirima zadaje dosta problema, ali ga oni jos uvek trpe.Za to su dobro placeni, koriste sva raspoloziva oruzja, kao sto to cini i sam pokret DJB, ali na drugoj, suprotstavljenoj strani..
  Cuvajte se i pronadjite snaznog partnera !

  • Jedini snazan partner koji je DJB potreban je gradjanin Srbije. A Sasa i ostali svojim delovanjem u Parlamentu i izvan njega ce ga na kraju i dobiti.

 • Nisam stručnjak za informisanje. Kod nas očigledno nema slobode štampe. Sta uraditi? Za sada su internet i društvene mreže jedini način slobodnog izražavanja. Mogu da pokušaju poslanici DJB posle sednica Skupštine da svojim izjavama zainteresuju nekoliko slobodnih medija.

 • Odlična analiza.
  Uz pohvalu bih ponovo apelovao za hitno formiranje stručne PR grupe unutar stranke.
  (znam da sam dosadan s tim, ali neću se smiriti dok ne vidim da se na tome radi)

  Ideja je da se održavaju što bolji odnosi sa ne-blatoidnim medijima, njihovim novinarima i ostalim pratećim osobljem.
  Oni možda u ovom trenutku ne mogu da se otvoreno suprotstave režimu, ali dopustimo im da malim “intervencijama” počnu da pozitivno utiču na javno mnjenje. Važno je da se krene.
  U početku će to biti malo, pa sve više, dok se ne oslobode dovoljno da mogu da otovreno iznose istinu.
  Tada će sve biti gotovo.

  Jedan primer:
  Vozim se auto-putem pre mesec dana i slušam program jedne radio-stanice sa nacionalnom frekvencijom.
  Na svakih pola sata puštaju vesti, koje su uvek iste.
  Prvih par vesti o Vučićevima aktivnostima, posle nešto iz sveta, pa vesti iz sporta i vremenska prognoza.

  Naravno, vesti o Vučiću su prve, snishodljivo sročene, spiker ih čita neutralnim, profesionalnim glasom.
  Ne sećam se svega, ali je bilo govora o novoj vladi “… A PREMIJER VUČIĆ JOŠ NIJE DONEO ODLUKU KOGA ĆE ANGAŽOVATI…”
  Tako nešto.
  Znači ponavlja se stalno i svaki put isto.

  Onda se u jednom trenutku valjda promeni smena i dođe nova ekipa.
  Umesto prvog spikera, vesti čita spikerka.
  Kad čita o Vučiću, iz tona njenog glasa izbija PREZIR koji uopšte ne pokušava da prikrije.
  Prethodno citirana rečenica u njenoj interpretaciji izgleda ovako:
  “… A VUČIĆ SE JOŠ NIJE SMISLIO KOGA DA DOVEDE U VLADU.”
  Mrzovoljno i prezrivo pročitano.

  Znam da je to sasvim mala stvar, majušna modifikacija teksta koji treba da prezentuje. Toliko je mogla da uradi.
  Znam da je i ona deo tog sistema, jer je čitala vesti o Vučiću.
  Ali meni je ulepšala dan.

 • Ја би се лично хватао у коштац и одговарао на питања Студија Б и Пинка, али ми је разумљив и став да се са њима не прича. Да не би никоме звучало произвољно можда ДЈБ може да направи пресек/анкету медија по питању да ли је јасно КО је власник, па оне који су мутни да бојкотује у складу са програмом странке. Или си јавни сервис за који је надлежан неки ниво државе, или си деоничарско друштво па и ја и Жика можемо да купимо акције, или си приватна новина/телевизија – али онда мора да се зна КО је/су власник/ци, именом и презименом.

  И свако обраћање, поготово уживо на телевизији, користити да се људи упуте на овај сајт да чују и страну ДЈБ кога мало-мало па баш облате по питању разних ствари. Треба створити навику код што већег броја људи да кад год чују нешто о ДЈБ дођу и ту да провере нашу страну.

  • Radulovic je po pitanju ne davanja izjava blatoidima u pravu. Jer kao prvo, oni ne postavljaju pitanja od javnog znacaja. Kao drugo, Radulovic (ili ostali) mogu da izjave bilo sta, u tekstu blatoida biti ce te reci izbacene iz konteksa. To smo ne samo jednom videli.

 • Nisam čuo kompletnu izjavu gospodina Radulovića, niti pitanja koja su postavili novinar Studija B i Tv PINK-a, ali ono što sam čuo na PINK-u nije mi se nimalo dopalo. Sve što je gospodin Radulović rekao pomenutoj gospodi meni je zvučalo prilično arogantno i sa velikom dozom uzbuđenja. Mislim da takvi nastupi ne bi smeli da se ponove. Ne sporim pravo gospodina Radulovića da ne odgovara na pitanja novinara pomenutih medija, ali sve to može da se kaže i u drugom tonu. Setio sam jednog intervjua Mila Đukanovića, čini mi se na B92, u kojem je “mrtav hladan” odgovarao i na pitanja o švercu cigareta i o drogi i još nekim neprijatnim pitanjima i pri tome nije pokazivao ni trunku negodovanja što su takva pitanja postavljena. Ja bih prema svima bio “nepopravljivo” dobronameran i odgovarao i na najneprijatnija i najtendencioznija pitanja, jer je i to način da se raširi istina. Pri svemu tome bih stavio do znanja poslenicima blatoidnih medija kakav je moj stav o nihovim medijskim kućama, ali bih prema samim novinarima pokazao razumevanje, jer su možda ucenjeni i primorani da rade to što rade. “Ja sam vam kazao kako treba, a vi radite kako hoćete”. (Ako je u nečemu moj stav pogrešan spreman sam da se “abdejtujem” i da se “resetujem”)

  • Sta su nama cinili novinari 90-ti u Holandiji je pakao.
   Na jednim demostracijama u Haag-u bilo nas je jedan pun autobus.Policicije i dzipova, brigada sa kamerama na krovovima.
   Malada novinarka,ja je upita sto ste tako jednostrani.Kaze ona,pitajte glavnog urednika(GU je bio jedan ex poiticar koji se nije skidao sa TV-a)
   Jednu matoru budalu,novinara iz okruzenja,nazovem telefonom,slozimo se da laze,ali matora budala uvece na TV-u opet oplete po Srbima.
   Cini mi se da nije imao urednika,ali da se nije ponaso po njihovim pravilima nikad vise ne bi video studio.
   Jos gore,nazovem politicara koji je bio glasnogovornik za Srbe u Parlamentu,na moju pricu kaze,tako je gospodine,ali budala kad ode na TV, opleti po Srbima.
   Medjutim, oni su za holanske politicane na unutrasnjem planu, prava napast.
   Nasa Ana jos mnogo toga treba da nauci,kao citava ekipa.
   Pisem ovo iz razloga da poduprem one koji trezveno zbore.

  • Novinar treba da se bavi jedino o informisanju javnosti, koje su od javnog znacaja, kao i istrazivackim novinarstvom. Po je posao novinara u svim demokratijama. Ako oni to ne rade, vec prenasaju pitanja premijera, koja treba iskrevljeno da informisu javnost, niko ne mora imati razumevanje za njihovu situaciju. To sa kodeksom novinara nema veze i posao neke partije ili pokreta nije da ih edukuje. To treba da radi njihov poslodavac.
   Jer inace treba da imamo i razumevanje za onog ko krade, ili onog ko ubija.

 • Uvažena g.Stevanović,
  Kao iskreni pristalica PROGRAMA u 20 TAČAKA i glasač DJB, koristim ovu priliku, ukoliko nije suviše subjektivno, da Vam skrenem pažnju na preteranu upotrebu imenice BLATO (blatoidi…) !?
  Obzirom da ste ekspert za medije, mislim da postoji još prikladnih prideva za stanje istih u Srbiji koji su, zaista, NA DNU SEPTIČKE JAME!!!
  Želim Vam dobro zdravlje i uspeh u odgovornom poslu koji je pred Vama!
  Iskreno,
  paor Sopček Đura

  • Podržavam, i meni to ide na živce po malo. Bila je dobra fora na početku, ali se izlizala od prekomerne upotrebe. To kao da je postalo mantra nekih članova… Malo inventivnosti, molim…

 • “Informer” je danas na naslovnoj strani uz naslov “Ubijanje Vučića” objavio da “EU i Amerika organizuju i plaćaju ekstremiste da prave haos u Srbiji. Prema pisanju tog lista, cilj je da se radikalizuju protesti “Ne damo Beograd” i “Podrži RTV”, a na platnom spisku zapada su i anarhisti, marksisti, sindikalci i antiglobalisti.
  “Pre ih puštali za vikend a sad pravo pred kamere!” Taj Vučićević nije sam sa sobom. Ekstremisti koji prave haos? Blatoidi su jedini ekstremisti u Srbiji, a da prave haos – prave! Danas je ekselencija Ambasador Skot morao da se javno oglasi jer je jedan neodgovorni mentalni bolesnik javno u direktnom TV prenosu iz Skupštine u prisustvu Premijera izgovorio neosnovane gluposti optužujući SAD i Ambasadora lično za neprijateljski odnos prema Srbiji. Prvo Vučić je morao reagovati i upozoriti Vučićevića na nedolično ponašanje. U principu ovo je skandal i nikako ne može doprineti razvoju dobrih odnosa između SAD i Srbije. Ovakve gluposti radio je Milošević.
  Ponašanje Vučićevića je krajnje nerazumno, nedopustivo, i štetno. Na ovakve skandale bi morao da reaguje i UNS i NUNS jer je krajnje neprofesionalno izazivati diplomatske skandale. Srećom nj.ex, Ambasador Skot je svestan sa kim ima posla te je veoma blago i strpljivo reagovao. Sledeći put možda neće biti tako.

  • Pa dobro to tako funkcionise. Setite se samo putovanja u Kinu, drzavnog udara i jutarnjeg programa televizije Shrink, ovaj Pink. Ocigledno se sa tako “jakom” temom skrece paznja sa necega vaznog i ne tako prijatnog. Ovaj put bi to mogla biti desavanja oko Svamale jer mora se priznati da je pritisak koji je vrsen u vezi sa tim dao rezultat i Vucic je, mada nije imao nameru, morao zrtvovati neke ljude. Koje videcemo, ja nesto tipujem na Malog i menadzera. U stvari ocekujem jos ovakvih spinova jer stigli su predstavnici MMF-a u Srbiju i izjave koje daju nisu ni mali ruzicaste. Nema povecanja plata i penzija ni u 2016 ni u 2017, poskupljenje struje i videcem sta jos. E sad kako to kad premijer prica o zlatnom dobu a i prosecna plata je 401 euro. Gde nadje onaj jedan. Podseca me na DSS Dveri jedan glas ispod cenzusa. Kod nas se sve nesto vrti oko jedinice, jedan euro iznad, jedan glas ispod i nikako da mrdnemo prema dvojci, trojci i dalje. Generalno gledano mislim da ce se sa ovime jos cesce i bombasticnije nastaviti jer je skakljivih tema koje treba prikriti sve vise. Mada iskreno mislim da su u svemu tome preterali i da su procitani. Mislim da cak i oni koji tekve medije prate polako ali sigurno vide raskorak izmedju onoga sto im serviraju i stvarnog zivota, a taj jaz bice sve dublji i siri.

 • Da me Rusofili ne bi pogrešno razumeli ovo što sam napisao odnosi se na Ambasadore bilo koje zemlje. Oni su tu kao prijatelji i ne bi ih trebalo provocirati. Vučić je napravio gaf prešavši preko buice neosnovanih i nedopustivih optužbi prema (u ovom slučaju) SAD. Ako Vučiću nešto nije pravo ili je nešto nejasno mogao je pozvati Ambasadora na konsultaciju a ne blatiti javno na konferenciji za štampu. Ovakvo ponašanje Premijera je nedopustivo jer nanosi štetu svim građanima a ne samo svojoj Vladi. Taj čovek predstavlja Vladu R.Srbije i optužujući SAD za neprijateljsko delovanje (finansiranje ekstremista) prema Srbiji on šalje veoma lošu poruku SAD a beskrupulozno obmanjuje javnost Srbije.
  Da se razumemo, Ambasador Skot je reagovao odmereno u glasilima ali on je podneo izveštaj svojoj Vladi. To mu je posao. Šta piše u tom izveštaju? Ništa dobro!
  Tako se ne vodi razumna spoljna politika. Vučić je štetočina! Danas je napravio diplomatski skandal sa SAD a sutra? Ko je sledeći na redu? Nemačka, Francuska, Britanija, Rusija? Koji bi razuman čovek radio tako nešto?

  • Ne bih da branim, samo pojašnjavam ponašanje premijera – ponavljam, Vučić gubi tlo pod nogama, nervozan je, i više ne gleda “gde udara”.Postaje opasan jer predoseća da gubi vlast, koja mu je najdraža od najdražeg.A to je sad faza zbog koje i narod i država mogu da imaju velike posledice.Kažem, ne samo da je besan, on postaje opasan čovek, sve manje će prezati i od nekih drugih reči i poteza.

 • Kao što sam napisao Vučić je štetočina koja svakoga dana nanosi štetu građanima Srbije.
  Reagovala je i EU
  “EK reaguje: Navodi Vučićevića o zaveri EU i SAD bez osnova
  Brisel — EK je saopštila da su u potpunosti bez osnova navodi glavnog i odgovornog urednika lista “Informer” Dragana J. Vučićevića u kojim on optužuje EU i SAD za zaveru”
  Blatoidi, posebno Vučićević su štetočine zajedno sa Vućićem.

  • Ja sam u Holandiji aneksirao 70 kvadrata,imam i tipik,oni aneksirali Metohiju ja njima parce zemlje.Mog Ambasadora ni obicni cata nece da primi.Samo sa pasosem mogli su da ulaze.Kako sam prosao, cuce se.