Ауторски текст Скупштина

Политичка борбеност за неупућене

Да ли Народна скупштина треба да буде поприште политичке борбе? Наравно. Међутим, веома је важно које ће оружје посланици у тој борби из корица исукати.

Народна скупштина није политичко тело, како је то на првој седници 11. сазива сасвим погрешно устврдио Драган Шормаз, прекаљени посланик у већ седмом мандату. Народна скупштина је законодавно, представничко и контролно тело. Оружје било какве политичке борбе, стога, морало би се исукати из корица политичких програма странака, те укрштањем у скупштинској дебати унутар дневног реда резултирати победом оне политичке опције која понуди најбоља решења за грађане.

Оно што је посланичку групу покрета “Доста је било” по уласку у Народну скупштину сачекало, пак, јесте нека сасвим друга врста “борбености”. Она подразумева личне нападе и увреде које скупштински ветерани потежу из корица неке књиге староставне у којој су уписане све успомене из њиховог досадашњег живота и рада. Укратко, изнова се евоцира: ко је коме шта и када у којој мери урадио, рекао, порекао, одрекао, написао, отпевао, одиграо, одсвирао… Увреде, добацивања, узајамно гласно ћаскање током говора представника друге политичке опције, прекидање говорника – то је норма. Дневни ред – тек украс.

 

Кад им се на то скрене пажња позивањем на кршење врло јасних правила Пословника што на самој седници, што у неформалнијој атмосфери на друштвеним мрежама, борбени есенесовци по правилу снисходљиво крећу да вам објашњавају како је то нормално, а ваша очекивања сасвим нереална услед политичког неискуства.

Тумачење Пословника представља савршен пример разлике међу нама. Када неки посланик прекрши прописана правила понашања, ми сматрамо да он крши Пословник. Скупштински ветерани нас, пак, убеђују да то није тачно, већ да је за кршење правила понашања у Скупштини крив искључиво – председник Скупштине. Они су се толико свикли на поменуто тумачење, да нису у стању видети колико то личи на ситуацију у којој се судија оптужује за крађу коју је починила особа којој суди.

Ово ноншалантно скидање одговорности са себе и трансфер на председника Скупштине у ствари је једна велика удица која се баца сваком новом посланику у Скупштини. Њоме се новајлије маме да и сами крену да крше правила понашања, чиме би се утопили у циркус на који су се ветерани свикли и који им савршено одговара.

У једном су, пак, у праву. Ту врсту политичког искуства којом они обилују – ми немамо. Управо захваљујући тој чињеници јасно видимо оно у шта су се они утопили и што су наметнули као доминантан стил “парламентаризма” у Србији. Укратко, скупштински ветерани у нови сазив парламента улазе као да је реч о предизборној кампањи у којој побеђујеш уколико се постараш да комшији цркне крава. Ми, с друге стране, уђосмо у парламент с циљем да обавимо посао за који смо мандат добили од грађана. И док смо ми усредсређени на рад, борбене есенесовце занима искључиво замајавање и забављање гласача. То је кључна разлика у нашем приступу парламентаризму.

Наша посланичка група сигурно се неће уклопити у тренутно доминантан модел понашања у Народној скупштини. Ми вику, дреку, заобилажење дневног реда, добацивања и вређања никад нећемо прихватити као дефиницију “духа парламентаризма”. Уместо тога, даћемо све од себе да сопственим примером покажемо грађанима Србије да може и другачије: без трулих компромиса, усредсређено на тему, конструктивно и доследно.

Бранка Стаменковић, народни посланик
члан посланичког клуба “Доста је било”

Бранка Стаменковић

Покретaч грaђaнске иницијaтиве “Мaјкa хрaброст” зa побољшaње условa у српским породилиштимa, зa штa је добилa четири нaгрaде.

Кaо стипендистa бритaнског Софијa центрa зa проучaвaње космологије у култури стеклa је звaње дипломираног културологa нa Велшком универзитету Тринити Сент Дејвид у Великој Бритaнији.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Све посланике покрета ДОСТА ЈЕ БИЛО молим да се не упуштају ни у какве дуеле и реплике других посланика. Ако им не одговорите на њихове неистине и вређања не значи да сте сагласни са њиховим излагањем већ да их игноришете. Истина ће увек изаћи на видело. Својим понашањем осветлајте образ свима нама који смо за Вас гласали и дали Вам поверење.
  Желим Вам пуно успеха у раду!

 • Погодили сте у сам центар суштине “духа парламентаризма” и то јако нервира носиоце штафете светог грала неодговорности. Таква “делатност” има само један циљ, да се ни под тачком разно не претресају животно важна питања на очиглед грађана. Лековитост исказане принципијелности, истрајности и политичке воље осећа се на свим нивоима а оштрина реакција и не бирање метода је потврда да се маратон трчи ка свом логичном циљу.

 • Promoteri ogovaračke, sokak ,,politike” su osobekojima je to jedina ,,politika” koju znaju.Kada bi im neko, nekim čudom, zabranio da je koriste, prečutali bi ceo mandat.

 • Uvek uradi onako kako protivnik najmanje ocekuje. Dakle kako ste poceli tako i nastavite, nemojte se upustati ni u kakve rasprave najmanje na one licne prirode ma koliko one bile uvredljive. Samo istrajno se drzati teme rasprave. Zelja SNS-ovaca jeste da na takav nacin skrecu sa sustine koja je po njih veoma politicki opasna. Pokusati i ostalim opozicionim strankama skrenuti paznju na ovu cinjenicu jer sto budu imali manje kandidata za besmislene rasprave manje ce i galamiti.

 • Nisam sigurna da je ovaj tekst iz Pescanika u potpunosti pogresan. Mislim da ste se malo rasplinuli i neke odluke koje donosite u poslednje vreme – prosto mi deluju odbojno. Zasto ste isli kod Vucica? Jasno je bilo sta ce se desiti i to ostavlja (bar meni) neki mucan utisak. Sto se parlamenta tice – ako je predsedavajuci vec dozvolio siru raspravu – zasto niste to iskoristili? I poslednje – ako se stvarno dogodine ponove parlamentarni izbori, sa kime cete formirati vladu? Nije realno ocekivati da ostvojite 50% glasova, pa se nadam da razmisljate o tome. Pozdrav!

  • Ako se jednom napravi ustupak, kako posle mogu da se vrate na principijelnost. Samo čvrsto držanje principa može dati rezultate, Ako se poslanici međusobno blate, kako građani koji to slušaju mogu da razaberu ko govori istinu , a ko ne. Kad se razmeni nekoliko rečenica o tome šta je ko ukrao i koliko je zloupotrebio položaju običan čovek koji se, po pravilu ne udubljuje u suštinu i ne istražuje istinitost nekih tvrdnji reći će: “Ma svi su oni isti”. Upravo zbog toga treba poikazati drugačiji model političkog pomnašanja i držati se pravila po svaku cenu. Zato i naša stranka nosi naziv DOSTA JE BILO!

 • 1.Rad skupštine nije nešto na čemu treba štedeti novac građana, za razliku od skupštinskog restorana.
  2. Ne treba dopustiti omalovažavanje skupštine, poredeći je sa treš rijalitijima, moralisanje može biti podjednako destruktvno kao i nemoralno ponašanje, po demokratiju, a i generalno.
  3. S druge strane, skupštinsko zasedanje nije “multipartijski miting”, već pre svega zakonodavno telo.
  Dakle,
  Ne bežati od političke borbe, ne biti rob efikasnosti, braniti dostojanstvo skupštine.
  Sve to boreći se za donošenje zakona u korist građana i protiv zloupotrebe skupštine za politički marketing.

  • Verovatno ste mislili na poređenje sa “treš rijalitijima” koje je u jednom obraćanju izrekao gospodin Radulović. To je možda nespretno upotrebljen metafora, ali rečenica koju je izrekao nije bila tvrdnja “ova skupština liči na rijalitije” već jedna ilustracija da “se skupština pretvara u rijalitije” kada su nastupi poslanika takvi da se drugi blate, što, ruku na srce, jeste tako. U svakom slučaju treba biti obazriv, jer će druga strana tražiti dlaku u jajetu,

 • DJB mora da se bori za parlamentarnu kulturu dijloga.
  Očekuje se žestoka rasprava oko programa i sastava nove vlade. Poslanički klub DJB treba da se dobro pripremi. Teško je ostati priseban i stabilan u tom okruženju ali sa pripremom i našom podrškom uspećete.

 • Dosta je bilo mora reagovati i argumentovano pobijati pljuvace.Sasa je to lepo demonstrirao na jedinoj emisiji kada je po prvi put predatavljen srpskom plebsu koji veruje sve sto mu se uliva u mozak sa malog ekrana.Suprtostvaljanje poslanika Dosta je bilo bice sok terapija za omadjijane Vucicevim izmisljiotinama i lazima, i nadajmo se da ce im se kuglica u mozgu pokrenuti-mi to popularno zovemu u zargonu KLIKER, i pokreniti
  mozdane vijuge u pravom pravcu.Ukoliko i tada vijuge ne porade,potrebno je plebsu ukazivati, pojkazivati, uciti ga da ne veruje sve sto se ne nacrta na plotu kao sto je Lala u jednom vicu pogresio i pogresno nastupio…ko zna setice se i nasmejace se.
  U lazi su kratke noge, kaze nas narod i laz treba tuci u glavu dok se ne pretvori u ISTINU>Samo istina i transparentnost bice ideje i smernice vodilje ka boljoj i sigurnijoj buducnosti.Danasnja politika i politicari na sve lice samo ne na ljude koji zele dobro svom narodu, vec se samo podviju vodji, ali ce i to proci.Morace!!

 • Nije za kršenje poslovnika kriv isključivo predsedavajući ali je on taj koji postavlja kriterijum koliko odstupanje od poslovnika će se tolerisati i ukoliko je taj kriterijum ujednačen prema svim poslanicima i rasprava se odvija neometano onda je predsedavajući dobro obavio posao.
  Kada,ste već uporedili predsedavajućeg kao sudiju onada uporedite i poslanike kao fudbalere ili košarlaše.Sudije na tim utakmicama i zavisnosti od situacije odredjuju kriterijum kojeg će se držati tokom meča kako bi utakmica bila gledljiva.Mogu sudije da se drže i doslivno pravila igre (poslovnika) ali će tada košarkaški meč trajati tri sata i gledaćemo slobodna bacanja – ogadiće nam košarku .Tako je i sa fudbalom – isprekidana utakmica ne liči ni na šta.
  U normalnim okolnostima od poslanika se očekuje da ponekad iskoristi priliku i prividno se držeći teme zada polirički udarac ispod pojasa suparniku.To pravi rszliku izmedju dobrog govornika i onog koji to nije.
  Politička borba u parlamentu jeste ” zasebna disciplina” ali se ne može posmatrati odvojeno od dnevne politike.Prirodno je da opozicione stranke koriste skupptinsku arenu za obraćanje javnosti u onoj meri u kojoj postoji cenzura medija.Kada imaš debatne emisije na javnom servisu,jednak tretman kao stranke vlasti onda ti kao poslanik nemaš potrebu da mitinguješ u parlamentu a narod ne mora da izražava nezadovoljstvo na ulicama ili slandira pogrdno na sportskim priredbama.Prosto.
  Ja sam podržao u par komentara ponašanje pislanika DJB tokom skupštine iz jednog jedinog razloga – mislim da još nisu dovoljno spremni da se upuste u borbu i da mora da prodje neko vreme da izgrade neki svoj stil koji će biti dovoljno efikasan da zaustavi napade primitivaca a opet neće prelaziti neke granice pristojnog ponašanja.
  Najbitnija stvar je da se uoči glavni problem,a to nije odstupanje od poslovnika u žaru rasprave već smišljeno ,organizovano miniranje bilo kakve smislene rasprave (po poslovniku ili mimo njega) od strane skupštinske većine kako bi se opoziciji oduzela i ta šansa da se predstavi javnosti.
  Dokle god je zakonom dozvoljeno da šef vladajuće stranke bude u vrhu izvršne vlasti može se očekivati da se to zloupotrebi jer je izvršnoj vlasti u interesu da diskredituje skupštinu kako bi izbegla kontrolu.To ne može da reši ni pislovnik ni predsedavajući.

 • E, i te kako bi svi poslanici postovali, cak i napamet naucili Poslovnik kada bi na sednice Skupstine dolazili o svom trosku. Svi bi bili kulturni i drzali bi se teme, ne bi sigurno gubili vreme naprotiv, bili bi veoma azurni. Volela bi da vidim ko bi od ovih nasih 250 poslanika pristao da radi bez dnevnica i privilegija.
  Nazalost, jedna dobra vecina nasih poslanika su ljudi koji samo gledaju licnu korist … pa je zato i nasa Skupstina to sto jeste. Ja stvarno ne mogu da pronadjem jednu rec kojom bi mogla da obuhvatim sve ono nasta lic nasa Skupstina. Zato, apsolutno se slazem sa svim onim sto je gospodja Branka Stamenkovic napisala.
  Samo nastavite tako, kulturno i dosledno. Pozdrav.

 • Dragi poslanici DJB,
  lepo ste sve saželi i definisali, ali to je “njihovo” ponašanje otkako su se pojavili. To je njihov način ponašanja kako bi isticanjem najnevažnijih stvari ili lažima skrenuli pažnju sa svojih zloupotreba, neznanja ili grašaka. Pa, to su radili i kao radikali, mašući raznim lažnim papirima i, vikom, vređanjem, omalovažavanjem…, kako mogu da budu drugačiji danas. Tako im se ponaša i šef, a oni su ovakvo ponašanje dobili u zadatak. S obzirom da su takvi i po prirodi, očigledno je da u tome uživaju.
  Pokret dosta je bilo, međutim je najavljivao potpuno drugačije, odnosno stvarno parlamentarno i kreativno ponašanje. I dok je g. Radulović govorio ” videćete”, ja sam se baš pitala kako ćete izbeći da upadnete u zamku te prostačke, primitivne i zlonamerne mašinerije, koja je obučena za takav vid ponašanja.
  Nije baš da gubim poverenje u vas, ALI PAZITE SE DOBRO. Vučić je maestro za malipulacije i laži, i ono što je uočljivo u ponašanju poslanika iz SNS-a, uveo je u Skuštinu mnogo obrazovanije poslanike, samim tim i mnogo opasnije, jer im je filozofija ista.
  Imam ozbiljne primedbe na ishitrene reakcije g. Radulovića ( odnos prema “novinarima “, pljuvanje sa Premijerom) , to ne sme sebi da dozvoli i mora da nađe način da se izdigne. U suprotnom ćemo zaključiti da je njegov jedini cilj da se razračuna sa Vučićem zarad ranijih vremena. Ako je tako nije mu trebala stranka i izbori. Pametan je čovek, ali mu treba mnogo političke mudrosti da pokaže da je Pokret koji predvodi potpuno drugačiji od svega što smo do sada imali. Zbog toga smo i glasali za Vas i opet ćemo. Ne dajte da vas pauci uhvate u svoju mrežu, iz nje se ne izlazi.