Autorski tekst Skupština

Politička borbenost za neupućene

Da li Narodna skupština treba da bude poprište političke borbe? Naravno. Međutim, veoma je važno koje će oružje poslanici u toj borbi iz korica isukati.

Narodna skupština nije političko telo, kako je to na prvoj sednici 11. saziva sasvim pogrešno ustvrdio Dragan Šormaz, prekaljeni poslanik u već sedmom mandatu. Narodna skupština je zakonodavno, predstavničko i kontrolno telo. Oružje bilo kakve političke borbe, stoga, moralo bi se isukati iz korica političkih programa stranaka, te ukrštanjem u skupštinskoj debati unutar dnevnog reda rezultirati pobedom one političke opcije koja ponudi najbolja rešenja za građane.

Ono što je poslaničku grupu pokreta “Dosta je bilo” po ulasku u Narodnu skupštinu sačekalo, pak, jeste neka sasvim druga vrsta “borbenosti”. Ona podrazumeva lične napade i uvrede koje skupštinski veterani potežu iz korica neke knjige starostavne u kojoj su upisane sve uspomene iz njihovog dosadašnjeg života i rada. Ukratko, iznova se evocira: ko je kome šta i kada u kojoj meri uradio, rekao, porekao, odrekao, napisao, otpevao, odigrao, odsvirao… Uvrede, dobacivanja, uzajamno glasno ćaskanje tokom govora predstavnika druge političke opcije, prekidanje govornika – to je norma. Dnevni red – tek ukras.

 

Kad im se na to skrene pažnja pozivanjem na kršenje vrlo jasnih pravila Poslovnika što na samoj sednici, što u neformalnijoj atmosferi na društvenim mrežama, borbeni esenesovci po pravilu snishodljivo kreću da vam objašnjavaju kako je to normalno, a vaša očekivanja sasvim nerealna usled političkog neiskustva.

Tumačenje Poslovnika predstavlja savršen primer razlike među nama. Kada neki poslanik prekrši propisana pravila ponašanja, mi smatramo da on krši Poslovnik. Skupštinski veterani nas, pak, ubeđuju da to nije tačno, već da je za kršenje pravila ponašanja u Skupštini kriv isključivo – predsednik Skupštine. Oni su se toliko svikli na pomenuto tumačenje, da nisu u stanju videti koliko to liči na situaciju u kojoj se sudija optužuje za krađu koju je počinila osoba kojoj sudi.

Ovo nonšalantno skidanje odgovornosti sa sebe i transfer na predsednika Skupštine u stvari je jedna velika udica koja se baca svakom novom poslaniku u Skupštini. Njome se novajlije mame da i sami krenu da krše pravila ponašanja, čime bi se utopili u cirkus na koji su se veterani svikli i koji im savršeno odgovara.

U jednom su, pak, u pravu. Tu vrstu političkog iskustva kojom oni obiluju – mi nemamo. Upravo zahvaljujući toj činjenici jasno vidimo ono u šta su se oni utopili i što su nametnuli kao dominantan stil “parlamentarizma” u Srbiji. Ukratko, skupštinski veterani u novi saziv parlamenta ulaze kao da je reč o predizbornoj kampanji u kojoj pobeđuješ ukoliko se postaraš da komšiji crkne krava. Mi, s druge strane, uđosmo u parlament s ciljem da obavimo posao za koji smo mandat dobili od građana. I dok smo mi usredsređeni na rad, borbene esenesovce zanima isključivo zamajavanje i zabavljanje glasača. To je ključna razlika u našem pristupu parlamentarizmu.

Naša poslanička grupa sigurno se neće uklopiti u trenutno dominantan model ponašanja u Narodnoj skupštini. Mi viku, dreku, zaobilaženje dnevnog reda, dobacivanja i vređanja nikad nećemo prihvatiti kao definiciju “duha parlamentarizma”. Umesto toga, daćemo sve od sebe da sopstvenim primerom pokažemo građanima Srbije da može i drugačije: bez trulih kompromisa, usredsređeno na temu, konstruktivno i dosledno.

Branka Stamenković, narodni poslanik
član poslaničkog kluba “Dosta je bilo”

Branka Stamenković

Pokretač građanske inicijative “Majka hrabrost” za poboljšanje uslova u srpskim porodilištima, za šta je dobila četiri nagrade.

Kao stipendista britanskog Sofija centra za proučavanje kosmologije u kulturi stekla je zvanje diplomiranog kulturologa na Velškom univerzitetu Triniti Sent Dejvid u Velikoj Britaniji.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Sve poslanike pokreta DOSTA JE BILO molim da se ne upuštaju ni u kakve duele i replike drugih poslanika. Ako im ne odgovorite na njihove neistine i vređanja ne znači da ste saglasni sa njihovim izlaganjem već da ih ignorišete. Istina će uvek izaći na videlo. Svojim ponašanjem osvetlajte obraz svima nama koji smo za Vas glasali i dali Vam poverenje.
    Želim Vam puno uspeha u radu!

  • Pogodili ste u sam centar suštine “duha parlamentarizma” i to jako nervira nosioce štafete svetog grala neodgovornosti. Takva “delatnost” ima samo jedan cilj, da se ni pod tačkom razno ne pretresaju životno važna pitanja na očigled građana. Lekovitost iskazane principijelnosti, istrajnosti i političke volje oseća se na svim nivoima a oštrina reakcija i ne biranje metoda je potvrda da se maraton trči ka svom logičnom cilju.

  • Promoteri ogovaračke, sokak ,,politike” su osobekojima je to jedina ,,politika” koju znaju.Kada bi im neko, nekim čudom, zabranio da je koriste, prečutali bi ceo mandat.

  • Uvek uradi onako kako protivnik najmanje ocekuje. Dakle kako ste poceli tako i nastavite, nemojte se upustati ni u kakve rasprave najmanje na one licne prirode ma koliko one bile uvredljive. Samo istrajno se drzati teme rasprave. Zelja SNS-ovaca jeste da na takav nacin skrecu sa sustine koja je po njih veoma politicki opasna. Pokusati i ostalim opozicionim strankama skrenuti paznju na ovu cinjenicu jer sto budu imali manje kandidata za besmislene rasprave manje ce i galamiti.

  • Nisam sigurna da je ovaj tekst iz Pescanika u potpunosti pogresan. Mislim da ste se malo rasplinuli i neke odluke koje donosite u poslednje vreme – prosto mi deluju odbojno. Zasto ste isli kod Vucica? Jasno je bilo sta ce se desiti i to ostavlja (bar meni) neki mucan utisak. Sto se parlamenta tice – ako je predsedavajuci vec dozvolio siru raspravu – zasto niste to iskoristili? I poslednje – ako se stvarno dogodine ponove parlamentarni izbori, sa kime cete formirati vladu? Nije realno ocekivati da ostvojite 50% glasova, pa se nadam da razmisljate o tome. Pozdrav!

    • Ako se jednom napravi ustupak, kako posle mogu da se vrate na principijelnost. Samo čvrsto držanje principa može dati rezultate, Ako se poslanici međusobno blate, kako građani koji to slušaju mogu da razaberu ko govori istinu , a ko ne. Kad se razmeni nekoliko rečenica o tome šta je ko ukrao i koliko je zloupotrebio položaju običan čovek koji se, po pravilu ne udubljuje u suštinu i ne istražuje istinitost nekih tvrdnji reći će: “Ma svi su oni isti”. Upravo zbog toga treba poikazati drugačiji model političkog pomnašanja i držati se pravila po svaku cenu. Zato i naša stranka nosi naziv DOSTA JE BILO!

  • 1.Rad skupštine nije nešto na čemu treba štedeti novac građana, za razliku od skupštinskog restorana.
    2. Ne treba dopustiti omalovažavanje skupštine, poredeći je sa treš rijalitijima, moralisanje može biti podjednako destruktvno kao i nemoralno ponašanje, po demokratiju, a i generalno.
    3. S druge strane, skupštinsko zasedanje nije “multipartijski miting”, već pre svega zakonodavno telo.
    Dakle,
    Ne bežati od političke borbe, ne biti rob efikasnosti, braniti dostojanstvo skupštine.
    Sve to boreći se za donošenje zakona u korist građana i protiv zloupotrebe skupštine za politički marketing.

    • Verovatno ste mislili na poređenje sa “treš rijalitijima” koje je u jednom obraćanju izrekao gospodin Radulović. To je možda nespretno upotrebljen metafora, ali rečenica koju je izrekao nije bila tvrdnja “ova skupština liči na rijalitije” već jedna ilustracija da “se skupština pretvara u rijalitije” kada su nastupi poslanika takvi da se drugi blate, što, ruku na srce, jeste tako. U svakom slučaju treba biti obazriv, jer će druga strana tražiti dlaku u jajetu,

  • DJB mora da se bori za parlamentarnu kulturu dijloga.
    Očekuje se žestoka rasprava oko programa i sastava nove vlade. Poslanički klub DJB treba da se dobro pripremi. Teško je ostati priseban i stabilan u tom okruženju ali sa pripremom i našom podrškom uspećete.

  • Dosta je bilo mora reagovati i argumentovano pobijati pljuvace.Sasa je to lepo demonstrirao na jedinoj emisiji kada je po prvi put predatavljen srpskom plebsu koji veruje sve sto mu se uliva u mozak sa malog ekrana.Suprtostvaljanje poslanika Dosta je bilo bice sok terapija za omadjijane Vucicevim izmisljiotinama i lazima, i nadajmo se da ce im se kuglica u mozgu pokrenuti-mi to popularno zovemu u zargonu KLIKER, i pokreniti
    mozdane vijuge u pravom pravcu.Ukoliko i tada vijuge ne porade,potrebno je plebsu ukazivati, pojkazivati, uciti ga da ne veruje sve sto se ne nacrta na plotu kao sto je Lala u jednom vicu pogresio i pogresno nastupio…ko zna setice se i nasmejace se.
    U lazi su kratke noge, kaze nas narod i laz treba tuci u glavu dok se ne pretvori u ISTINU>Samo istina i transparentnost bice ideje i smernice vodilje ka boljoj i sigurnijoj buducnosti.Danasnja politika i politicari na sve lice samo ne na ljude koji zele dobro svom narodu, vec se samo podviju vodji, ali ce i to proci.Morace!!

  • Nije za kršenje poslovnika kriv isključivo predsedavajući ali je on taj koji postavlja kriterijum koliko odstupanje od poslovnika će se tolerisati i ukoliko je taj kriterijum ujednačen prema svim poslanicima i rasprava se odvija neometano onda je predsedavajući dobro obavio posao.
    Kada,ste već uporedili predsedavajućeg kao sudiju onada uporedite i poslanike kao fudbalere ili košarlaše.Sudije na tim utakmicama i zavisnosti od situacije odredjuju kriterijum kojeg će se držati tokom meča kako bi utakmica bila gledljiva.Mogu sudije da se drže i doslivno pravila igre (poslovnika) ali će tada košarkaški meč trajati tri sata i gledaćemo slobodna bacanja – ogadiće nam košarku .Tako je i sa fudbalom – isprekidana utakmica ne liči ni na šta.
    U normalnim okolnostima od poslanika se očekuje da ponekad iskoristi priliku i prividno se držeći teme zada polirički udarac ispod pojasa suparniku.To pravi rszliku izmedju dobrog govornika i onog koji to nije.
    Politička borba u parlamentu jeste ” zasebna disciplina” ali se ne može posmatrati odvojeno od dnevne politike.Prirodno je da opozicione stranke koriste skupptinsku arenu za obraćanje javnosti u onoj meri u kojoj postoji cenzura medija.Kada imaš debatne emisije na javnom servisu,jednak tretman kao stranke vlasti onda ti kao poslanik nemaš potrebu da mitinguješ u parlamentu a narod ne mora da izražava nezadovoljstvo na ulicama ili slandira pogrdno na sportskim priredbama.Prosto.
    Ja sam podržao u par komentara ponašanje pislanika DJB tokom skupštine iz jednog jedinog razloga – mislim da još nisu dovoljno spremni da se upuste u borbu i da mora da prodje neko vreme da izgrade neki svoj stil koji će biti dovoljno efikasan da zaustavi napade primitivaca a opet neće prelaziti neke granice pristojnog ponašanja.
    Najbitnija stvar je da se uoči glavni problem,a to nije odstupanje od poslovnika u žaru rasprave već smišljeno ,organizovano miniranje bilo kakve smislene rasprave (po poslovniku ili mimo njega) od strane skupštinske većine kako bi se opoziciji oduzela i ta šansa da se predstavi javnosti.
    Dokle god je zakonom dozvoljeno da šef vladajuće stranke bude u vrhu izvršne vlasti može se očekivati da se to zloupotrebi jer je izvršnoj vlasti u interesu da diskredituje skupštinu kako bi izbegla kontrolu.To ne može da reši ni pislovnik ni predsedavajući.

  • E, i te kako bi svi poslanici postovali, cak i napamet naucili Poslovnik kada bi na sednice Skupstine dolazili o svom trosku. Svi bi bili kulturni i drzali bi se teme, ne bi sigurno gubili vreme naprotiv, bili bi veoma azurni. Volela bi da vidim ko bi od ovih nasih 250 poslanika pristao da radi bez dnevnica i privilegija.
    Nazalost, jedna dobra vecina nasih poslanika su ljudi koji samo gledaju licnu korist … pa je zato i nasa Skupstina to sto jeste. Ja stvarno ne mogu da pronadjem jednu rec kojom bi mogla da obuhvatim sve ono nasta lic nasa Skupstina. Zato, apsolutno se slazem sa svim onim sto je gospodja Branka Stamenkovic napisala.
    Samo nastavite tako, kulturno i dosledno. Pozdrav.

  • Dragi poslanici DJB,
    lepo ste sve saželi i definisali, ali to je “njihovo” ponašanje otkako su se pojavili. To je njihov način ponašanja kako bi isticanjem najnevažnijih stvari ili lažima skrenuli pažnju sa svojih zloupotreba, neznanja ili grašaka. Pa, to su radili i kao radikali, mašući raznim lažnim papirima i, vikom, vređanjem, omalovažavanjem…, kako mogu da budu drugačiji danas. Tako im se ponaša i šef, a oni su ovakvo ponašanje dobili u zadatak. S obzirom da su takvi i po prirodi, očigledno je da u tome uživaju.
    Pokret dosta je bilo, međutim je najavljivao potpuno drugačije, odnosno stvarno parlamentarno i kreativno ponašanje. I dok je g. Radulović govorio ” videćete”, ja sam se baš pitala kako ćete izbeći da upadnete u zamku te prostačke, primitivne i zlonamerne mašinerije, koja je obučena za takav vid ponašanja.
    Nije baš da gubim poverenje u vas, ALI PAZITE SE DOBRO. Vučić je maestro za malipulacije i laži, i ono što je uočljivo u ponašanju poslanika iz SNS-a, uveo je u Skuštinu mnogo obrazovanije poslanike, samim tim i mnogo opasnije, jer im je filozofija ista.
    Imam ozbiljne primedbe na ishitrene reakcije g. Radulovića ( odnos prema “novinarima “, pljuvanje sa Premijerom) , to ne sme sebi da dozvoli i mora da nađe način da se izdigne. U suprotnom ćemo zaključiti da je njegov jedini cilj da se razračuna sa Vučićem zarad ranijih vremena. Ako je tako nije mu trebala stranka i izbori. Pametan je čovek, ali mu treba mnogo političke mudrosti da pokaže da je Pokret koji predvodi potpuno drugačiji od svega što smo do sada imali. Zbog toga smo i glasali za Vas i opet ćemo. Ne dajte da vas pauci uhvate u svoju mrežu, iz nje se ne izlazi.